PDA

View Full Version : Šampiňóny

Ing. Ján Koprda
23-10-2002, 14:36
Vážený pán minister,
týmto by som Vám chcel zablahoželať k nástupu do funkcie a popriať veža úspechov vo Vašej práci.
Sme spoločnosť, ktorá sa zaoberá pestovaním a spracovaním a predajom šampiňónov a šampiňónových výrobkov. Naša ročná kapacita činí cca 2 mil. kg.Pri svojej činnosti sa stretávam s rôznymi problémami . Jedným z nich je aj zatriedenie šampiňónov ako komodity. Po viacerých otázkach na rôzne inštitúcie /Štatistický úrad Slovenskej republiky, Colný úrad, ako aj odbor rastlinných komodít Ministerstva pôdohospodárstva/ som sa dopracoval k poznaniu, že šampiňóny sú vedené ako zelenina. Na základe vyššieuvedeného máme záujem patriť pod štruktúru Ministerstva pôdohospodárstva so všetkými právami resp. povinnosťami z toho vyplývajúcimi. Preto Vás prosím, keby sa pri tvorbe akýchkožvek koncepčných materiálov Ministerstva pôdohospodárstva pamätalo aj na túto oblasť, ktorá má určite vežkú reprodukčnú a exportnú schopnosť. Toho dôkazom sú aj nami dosahované výsledky.
Ďakujem za poskytnutie možnosti vyjadriť sa k určitým záležitostiam priamo k Vám v tejto forme.

S pozdravom

Ing. Ján K o p r d a - predseda predstavenstva

Ing. Halčišák
05-11-2002, 07:31
Chcem Vám len dať informáciu že v ramci programu SAPARD môžte Opatrenia č. 1 môžte požiadať aj do liniek na pozberovú úpravu zeleniny,modernizáciu hál a liniek na balenie zeleniny a tým aj šampionova vramci Opatrenia č. 2 investície na spracovanie ovocia a zeleniny a tým aj šampionov

Zsolt Simon
08-11-2002, 13:37
Vážený pán Ing. Koprda,

šampiňóny, podža Colného sadzobníka, naozaj patria medzi zeleninu. Z pohžadu organizácie trhu v EÚ sa členské štáty orientujú podža Nariadenia Rady 2200/96, v ktorom sa nachádza aj položka 0709 – Ostatná zelenina, čerstvá alebo chladená.

Z aktuálnej legislatívy Vás môžem informovať, že v súčasnosti sa na ministerstve pôdohospodárstva pripravuje novela 19. hlavy Potravinového kódexu SR, kde budú implementované marketingové štandardy pre kultúrne pestované šampiňóny, podobne ako požiadavky na kvalitu pre ostatné druhy zeleniny.

Ako Vás už informoval účastník fóra, ktorý ma v odpovedi predbehol, v programe SAPARD v rámci opatenia č. 1. „Investície do požnohospodárskych podnikov“ , so zameraním na zlepšenie marketingovej úpravy ovocia a zeleniny, možno žiadať aj o podporu na projekty, ktoré sa dotýkajú kultúrne pestovaných húb.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

Viera Baričičová
12-11-2002, 07:44
Vážený pán Ing.Koprda,
chcela by som vás informovať o pripravovanej novele 19. hlavy PKSR. Súčasťou revízie platnej 19. hlavy PK SR je aj príloha "Kultúrne pestované šampiňóny", ktorá stanovuje požiadavky na kvalitu čerstvých kultúrne pestovaných šampiňónov. Požiadavky na kvalitu sú plne harmonizované s požiadavkymi EÚ pre túto komoditu ( Nariadenie EEC 982/2002 z júna 2002, ustanovujúce požiadavky na kvalitu pestovaných šampiňónov) a taktiež s normou kvality FFV - 24 EHK / OSN. V prípade, že máte záujem o podrobnejšie informácie, sme vám k dispozícii na tel. čísle 0260257419 alebo na e-mailovej adrese: [email protected].

S pozdravom
Viera Baričičová
ŠVPS SR