PDA

View Full Version : dá sa začať v malom...?


Pan Peter
24-10-2005, 15:53
Chcel by som sa spýtať, ako je to s voľným predajom surového kravského mlieka od farmára spotrebiteľom. Je povolený tento predaj na základe vyšetrenia dojníc na TBC, Brucelózu, a dodržania hygienických zásad, alebo treba na to ešte nejaké osvedčenie?
Za odpoveď vopred ďakujem.

Gabris
27-10-2005, 09:23
Skôr ako Vám odpovedia kompetentní si pozrite nasl. dokumenty ŠVS SR:

Ohlásenie činnosti - produkty živočíšneho pôvodu určené na spotrebu ľuďmi.

http://www.svssr.sk/sk/pdf/zoznamy/Oh_PZP1.pdf

Postup pri schvaľovaní prevádzkarní, ktoré spracúvajú, balia alebo manipulujú s produktmi živočíšneho pôvodu na spotrebu ľuďmi a uvádzajú ich na trh

http://www.svssr.sk/sk/pdf/zoznamy/postup_SCH.pdf

peterg
22-11-2005, 14:14
Záleží na tom čo myslíte tým "v malom"
ja rád používam orientačnú metódu ktorú som si nazval "prirodzená veľkosť podnikania v chove".
Vychádza sa z toho že každý začiatok podnikania by sa mal plánovať tak aby uživil aspoň jedného človeka. Tj. tržby z tejto aktivity by mali byť minimálne vo výške trojnásobku predpokladanej mzdy. Netvrdím že je to ekonomická analýza ale pomôže Vám to v orientácii. Ak máte plánovanú aktivitu menšiu ako je táto "minimálna prirodzená" tak sa nejedná o podnikanie ale o hobby - a na to sa dopláca. Ak chcete naviac začať chov iného druhu opäť by mal mať akúsi prirodzenú veľkosť.
Neberte to ako dogma ale pomôže vám to v orientácii pri začiatku.
Týka sa to HD, oviec, kôz, husí a pod.
V zásade nedoporučujem (ani pri splnení legislatívnych požiadaviek) zamerať sa na predaj mlieka, pretože farmársky predaj mlieka má najväčšiu mieru rizika, hlavne v oblasti odbytu a sezónnosti. Podstatne menšiu mieru podnikateľského rizika má výroba a produkcia farmárskych syrov a to predovšetkým zrejúcic - trvanlivých. Receptúry a zaškolenie a odbornú pomoc našim klientom dodávame.


kontakt: info@adviseSK
www.advise.sk