View Full Version : Vyhodnotenie dotácie Mladý Farmár 2016
FarmaAdam
09-05-2017, 10:10
Dostal som papier schvalene 94 b som mal
Peter82, držím palce a prajem Ti aby si pomoc resp. NFP dostal a aby sa Ti darilo ....
Zetor 7711 dakujem ...aj ja drzim palce vsetkym ktory to myslia vazne ..cakame a cakame
Gratulujem ...
FarmaAdam
09-05-2017, 10:14
Gratulujem ...
Dakujem , drzim palce
Dakujem , drzim palce
Dakujem ...cakam...A dostali ste len ten papier ze schvalene alebo este nieco viac
FarmaAdam
09-05-2017, 11:16
Dakujem ...cakam...A dostali ste len ten papier ze schvalene alebo este nieco viac
Len ze je schvalene
maricenka1
09-05-2017, 13:11
Tiez gratulujem,len potom odporucam velmi dobre si precitat podmienky,lebo po tomto vsetkom co tu uz bolo by som si davala 2x pozor.
Zdravim, tak už to konečne prišlo aj nám "schválené".
Super gratulujem
Zetor7711
09-05-2017, 20:09
Menirs, gratulujem a držím palce ....
Ďakujem, a dúfam že Vám príde také isté rozhodnutie.
Andrej 83
10-05-2017, 07:14
Gratulujem všetkým čo už dostali kladné vyjadrenie :) . Nám zatiaľ nič neprišlo, ak idú podľa abecedy asi si ešte počkám, v zozname sme až pod "m". Keďže je usporiadaný podľa toho ako si kto nazval farmu a väčšina to má, titul - meno - priezvisko, preto predpokladám, že Adam dostal vyjadrenie medzi prvými.
Podľa mňa išli podľa počtu bodov.
Andrej 83
10-05-2017, 09:58
Tak by to už prišlo, máme 94 bodov rovnako ako Adam, preto si myslím že skôr podľa zoznamu. Čo mám info, hranica priechodnosti projektov je okolo 85 bodov, ale nie je to 100%.
Tak by to už prišlo, máme 94 bodov rovnako ako Adam, preto si myslím že skôr podľa zoznamu. Čo mám info, hranica priechodnosti projektov je okolo 85 bodov, ale nie je to 100%.
No uvidime ze co a ako....Nam etse neprislo zatial nic a jednemu co je s tadialto tak mu prislo vcera ze ma schvaleny....Cakam dalej...Podla mna takych co maju 100 bodov je malo povedal by som velmi malo...
Zetor7711
10-05-2017, 10:03
Gratulujem všetkým čo už dostali kladné vyjadrenie :) . Nám zatiaľ nič neprišlo, ak idú podľa abecedy asi si ešte počkám, v zozname sme až pod "m". Keďže je usporiadaný podľa toho ako si kto nazval farmu a väčšina to má, titul - meno - priezvisko, preto predpokladám, že Adam dostal vyjadrenie medzi prvými.
Andrej 83 chcem sa Ťa spýtať ... ako si prišiel na to, že zoznam je usporiadaný podľa toho ako si kto nazval farmu .... poznám viacerých čo si podali žiadosť, svoje meno v názve farmy ani nemajú a sú zoradení netradične, teda nie podľa priezviska, atď. Takže milý Andrej 83 ... nekamufluj, buď taký láskavý :)
Zetor7711
10-05-2017, 10:54
Milý "m"agister Andrej 83 .... píšeš, že máme 94 bodov. Ste zrejme dvaja, ste silnejší, možno flexibilnejší. Je nad slnko jasné, že jeden z Vás, ten na koho je projekt ( už ani tam to nemusí byť všetko tak ako sa patrí a sluší ) 2 roky nič nerobil a poberal sociálne dávky. Vysokoškolsky vzdelaný človek. Perspektívu máte teda dobrú. Aj odvahu. Bodaj by ste ten NFP dostali. Či však urobíte niečo pre slovenské pôdohospodárstvo a farmárstvo, ukáže čas. Body, body, body, peniaze, peniaze, peniaze. Možno dobrá dovolenka, dovolenka, dovolenka. Možno. Ja nemám žiaden projekt ale mám ho preštudovaný ako svoju dlaň, to mi ver. Zrejme nevieš nič o zásadách vzhľadom na určenie výberových kritérií lebo mám pocit, že projekt "ste si dali vypracovať". Tam sa uvádza, že v rámci hodnotenia budú minimálne aplikované nasledovné princípy : -komplexnosť, -udržateľnosť, -realizovateľnosť, -hospodárnosť, -efektívnosť, -princíp bodového hodnotenia, -princíp zamestnanosti, -princíp kvalifikácie poľnohospodára a napokon -princíp systému hospodárenia. Iste vidíš, že bodovací systém tomu hodnoteniu nedominuje aj keby ste Vy dvaja mali 100 bodov. Videl som vystúpenie resp. počul vyjadrenie pána Partiku v Nitre, že netreba vypracovávať nejaký veľký "biznis - podnikateľský plán". Aj ja si myslím, že veľký zdĺhavý nebolo treba vypracovať ale myslím si, že perfektný áno. Perfektný preto aby obsahoval všetky uvedené kritéria. Ak chcete byť Vy dvaja dobrí farmári mali by Vás tie kritériá zaujímať ... a nie body ! Toto je možno k Tebe a k Tvojmu neznámemu spoločníkovi teda k obom Vám možno kritické, ak to tak vnímaš .... ale taká je skutočnosť a také sú aj podmienky výberových kritérií. Neprajnosť ani v tomto prípade nemá v mojich slovách žiadne miesto. Prajem Vám dvom schválenie projektu a úspešné farmárčenia. Všetko najlepšie .....
Milý "m"agister Andrej 83 .... píšeš, že máme 94 bodov. Ste zrejme dvaja, ste silnejší, možno flexibilnejší. Je nad slnko jasné, že jeden z Vás, ten na koho je projekt ( už ani tam to nemusí byť všetko tak ako sa patrí a sluší ) 2 roky nič nerobil a poberal sociálne dávky. Vysokoškolsky vzdelaný človek. Perspektívu máte teda dobrú. Aj odvahu. Bodaj by ste ten NFP dostali. Či však urobíte niečo pre slovenské pôdohospodárstvo a farmárstvo, ukáže čas. Body, body, body, peniaze, peniaze, peniaze. Možno dobrá dovolenka, dovolenka, dovolenka. Možno. Ja nemám žiaden projekt ale mám ho preštudovaný ako svoju dlaň, to mi ver. Zrejme nevieš nič o zásadách vzhľadom na určenie výberových kritérií lebo mám pocit, že projekt "ste si dali vypracovať". Tam sa uvádza, že v rámci hodnotenia budú minimálne aplikované nasledovné princípy : -komplexnosť, -udržateľnosť, -realizovateľnosť, -hospodárnosť, -efektívnosť, -princíp bodového hodnotenia, -princíp zamestnanosti, -princíp kvalifikácie poľnohospodára a napokon -princíp systému hospodárenia. Iste vidíš, že bodovací systém tomu hodnoteniu nedominuje aj keby ste Vy dvaja mali 100 bodov. Videl som vystúpenie resp. počul vyjadrenie pána Partiku v Nitre, že netreba vypracovávať nejaký veľký "biznis - podnikateľský plán". Aj ja si myslím, že veľký zdĺhavý nebolo treba vypracovať ale myslím si, že perfektný áno. Perfektný preto aby obsahoval všetky uvedené kritéria. Ak chcete byť Vy dvaja dobrí farmári mali by Vás tie kritériá zaujímať ... a nie body ! Toto je možno k Tebe a k Tvojmu neznámemu spoločníkovi teda k obom Vám možno kritické, ak to tak vnímaš .... ale taká je skutočnosť a také sú aj podmienky výberových kritérií. Neprajnosť ani v tomto prípade nemá v mojich slovách žiadne miesto. Prajem Vám dvom schválenie projektu a úspešné farmárčenia. Všetko najlepšie .....
Nikoho sa nezastavam ale mohol ist do prejktu s manzelkou a preto napisal ze ani nam nic neprislo......
Prislo dnes niekomu nieco?Nam nic neprislo....Caka sa dalej..
to tu všetci tak čakate že vam to daju?? ved pokial nepodpišu zmluvy ludiaktorym todalitak nebudu posielat ze sa vam neušlo.Či všetci matze naisto schvalene?? lebo tak to tu vyzera
Zetor7711
10-05-2017, 14:52
to tu všetci tak čakate že vam to daju?? ved pokial nepodpišu zmluvy ludiaktorym todalitak nebudu posielat ze sa vam neušlo.Či všetci matze naisto schvalene?? lebo tak to tu vyzera
Výborný postreh dowink ... Vyše 2000 žiadosti a iba 500 schválených :D Budem sa iba opakovať a aj povzbudzovať mladých farmárov, ktorí to myslia vážne, úprimne a poctivo aby si uvedomili o čo tu vlastne ide. Pre mňa je čestný, poctivý mladý farmár ten, ktorý už začal, ktorý už napr. v minulom roku požiadal o priame platby ( aj mu boli schválené ) ako to vlastne žiada do budúcna a po schválení projektu aj PPA, ktorý napr. na nič nečaká, nemá iba natrčenú ruku a nejde sa pokakať kvôli bodom .... :). Úprimne som sa zasmial, keď sa v tejto debate niekto opýtal, že kde sa dá zistiť koľko má bodov. Neuveriteľné ..... :) :)
Zetor7711
10-05-2017, 15:05
Nikoho sa nezastavam ale mohol ist do prejktu s manzelkou a preto napisal ze ani nam nic neprislo......
peter82, nech niekto skúsi ísť do biznisu napr. v autodoprave alebo vo farmaceutickom priemysle. Veľmi rýchlo zistí, že to nejde iba tak a že čo všetko, samozrejme okrem poctivo a tvrdo získanej licencie, potrebuje. Netreba poľnohospodárstvo podceňovať až natoľko, že idem podnikať napr. aj so starou mamou ..... a niečo potom bude. Buď na to mám alebo nemám a nie špekulovať či s manželkou alebo či bez nej. Takto môže pýtať peniaze od štátu možno každý mladý človek, ktorý žije na dedine. Napokon ten počet žiadostí hovorí za všetko ..... Aj keď každý kto spĺňa podmienky má plné právo si tú žiadosť podať. Ale to je už o inom ....
Andrej 83, ako sa vyjadruješ, si dobrý farmár .... pracuješ a ešte k tomu aj gazduješ .... super. Lenže vidíš sám aj z uvedených komentárov, že nie všetci majú možnosť na niekoho "to napísať" a potom sa postaviť do radu a súťažiť. Nie je to spravodlivé ..... Niekto naženie takto body cez vysokoškolsky vzdelanú manželku, niekto má vplyvného toho, tamten zasa toho. Každý kto sa postaví pred svoju pôdu alebo pred svoju maštaľ čestne, svedomite a zodpovedne s tým, že chce poctivo pracovať a niektorí už aj nečakajúc s natrčenou rukou už aj začali, by si zaslúžili pomoc ..... jedno však už teraz všetci vidíme, že spravodlivé to nie je a ani nebude ........ Už len tá štartovacia čiara nie je pre každého rovnaká ...... a v právnom štáte by mala byť, určite.
Zetor, je to uz zbytocne o tom polemizovat o tych bodovacich kriteriach. To sa mali mladi farmari zobudit a riesit to so svojimi zastupcami a ministerstvom skor, aby sa to nastavilo co najlepsie. Takto to uz bolo vsetko podane. Ja si myslim, ze do toho nepojde niekto, kto na to nema. Kazdy si vie predsa spocitat, ze na rozbeh farmarcenia v takom meradle, v akom sa musel zaviazat v standardnom vystupe, tak na to je tych 50 tis malo. To sa musi robit seriozne, aby to dosiahol. Ja si skor myslim, ze ak uz niekto chcel podvadzat, tak to je stary polnohospodar, ktory to napisal na svojich mladsich pribuznych. Poznam mladych farmarov, ktori si dali projekt urobit lebo nemaju na to si ho napisat. Farmarcit ale vedia.
Zetor7711
10-05-2017, 15:52
Zetor, je to uz zbytocne o tom polemizovat o tych bodovacich kriteriach. To sa mali mladi farmari zobudit a riesit to so svojimi zastupcami a ministerstvom skor, aby sa to nastavilo co najlepsie. Takto to uz bolo vsetko podane. Ja si myslim, ze do toho nepojde niekto, kto na to nema. Kazdy si vie predsa spocitat, ze na rozbeh farmarcenia v takom meradle, v akom sa musel zaviazat v standardnom vystupe, tak na to je tych 50 tis malo. To sa musi robit seriozne, aby to dosiahol. Ja si skor myslim, ze ak uz niekto chcel podvadzat, tak to je stary polnohospodar, ktory to napisal na svojich mladsich pribuznych. Poznam mladych farmarov, ktori si dali projekt urobit lebo nemaju na to si ho napisat. Farmarcit ale vedia.
Súhlasím s Tebou Misko, hlavne si myslím, že Združenie mladých farmárov Slovenska malo pred touto výzvou akýmsi spôsobom mladých začínajúcich farmárov osloviť, zistiť si ich názory alebo aj zabezpečiť odbornú debatu a pozvať si ľudí, ktorí tomu rozumejú a ktorí by neboli ovplyvňovaní nikým lebo poľnohospodárstvo je beh ani nie na dlhú trať ale možno beh na celý život. Máš pravdu aj v tom, že sa pravidlá alebo podmienky výzvy mali nastaviť oveľa, oveľa korektnejšie a spravodlivejšie ( aj tak by samozrejme neboli spokojní všetci ) ak som spomínal pána Partiku, z jeho slov som mal pocit, že vo výzve bude záležať na počtoch bodov, no ak si dobre a podrobne preštudujeme výzvu a príručky k nej, jednoznačne by to nemalo byť len o čo najväčšom počte získaných bodov .... ale ktovie, uvidíme. Naozaj je už neskoro nad tým polemizovať ........... Ja očakávam veľkú kritiku až potom, keď už budú dostávať oznámenia tí, ktorí Bohužiaľ NFP nedostanu ...... Potom možno pôjde aj do tuhého .... ale uvidíme, škandály tu už boli .....
Súhlasím s Tebou Misko, hlavne si myslím, že Združenie mladých farmárov Slovenska malo pred touto výzvou akýmsi spôsobom mladých začínajúcich farmárov osloviť, zistiť si ich názory alebo aj zabezpečiť odbornú debatu a pozvať si ľudí, ktorí tomu rozumejú a ktorí by neboli ovplyvňovaní nikým lebo poľnohospodárstvo je beh ani nie na dlhú trať ale možno beh na celý život. Máš pravdu aj v tom, že sa pravidlá alebo podmienky výzvy mali nastaviť oveľa, oveľa korektnejšie a spravodlivejšie ( aj tak by samozrejme neboli spokojní všetci ) ak som spomínal pána Partiku, z jeho slov som mal pocit, že vo výzve bude záležať na počtoch bodov, no ak si dobre a podrobne preštudujeme výzvu a príručky k nej, jednoznačne by to nemalo byť len o čo najväčšom počte získaných bodov .... ale ktovie, uvidíme. Naozaj je už neskoro nad tým polemizovať ........... Ja očakávam veľkú kritiku až potom, keď už budú dostávať oznámenia tí, ktorí Bohužiaľ NFP nedostanu ...... Potom možno pôjde aj do tuhého .... ale uvidíme, škandály tu už boli .....
Ako mozete toho skorumpovaneho Partiku nazvat panom? A myslim, ze uz v sektore ani nerobi, takze je ho je zbytocne spominat a drazdit slusnych ludi. :mad:
daam cikulu do stavky že ked urobia vyzvu na kozmonautov a daju dotaciu npr 100 000eur s tym ze dokazu do 5 rokov vyletiet na mesiac TO BUDE HLAVNA PODMIENKA!!! tak každy bude chcet byt kozmonaut teda kazdy špekulant čo sa chce živit tym na čo je zrovna dotacia
Zoznam uspešnych žiadatelov určite postupia aj exekutorom a oni si počkaju na tie nesplnene podmienky pretoze ten kto to nikdy nerobil nevie do čoho ide a ten kto to mal dostat a vedel o tom dopredu,bude aj nadalej doma kukat telku a ...dalej to uz poznate podmienky uz ma splnene :D :D
Zetor7711
10-05-2017, 21:41
daam cikulu do stavky že ked urobia vyzvu na kozmonautov a daju dotaciu npr 100 000eur s tym ze dokazu do 5 rokov vyletiet na mesiac TO BUDE HLAVNA PODMIENKA!!! tak každy bude chcet byt kozmonaut teda kazdy špekulant čo sa chce živit tym na čo je zrovna dotacia
Zoznam uspešnych žiadatelov určite postupia aj exekutorom a oni si počkaju na tie nesplnene podmienky pretoze ten kto to nikdy nerobil nevie do čoho ide a ten kto to mal dostat a vedel o tom dopredu,bude aj nadalej doma kukat telku a ...dalej to uz poznate podmienky uz ma splnene :D :D
Nefrit, nie je zakázané nikoho spomínať :) , to iba tak na okraj. Spomínal som ho preto a v jedinej súvislosti lebo sa vyjadril, že kládol vo svojej prednáške dôraz na počet bodov, no keď si preštudujeme príručku k výzve ( tu niekde som to aj citoval ) bodovacie kritérium je niekde až na 6. mieste. To iba na objasnenie. A z dowinkom musím opäť iba súhlasiť. Má jednoducho pravdu. Vyhlási sa výzva, zverejní suma a hlási sa celé Slovensko ..... :)
Nefrit, nie je zakázané nikoho spomínať :) , to iba tak na okraj. Spomínal som ho preto a v jedinej súvislosti lebo sa vyjadril, že kládol vo svojej prednáške dôraz na počet bodov, no keď si preštudujeme príručku k výzve ( tu niekde som to aj citoval ) bodovacie kritérium je niekde až na 6. mieste. To iba na objasnenie. A z dowinkom musím opäť iba súhlasiť. Má jednoducho pravdu. Vyhlási sa výzva, zverejní suma a hlási sa celé Slovensko ..... :)
Vy sa tu obuvate do malych farmarov, ktori sa uchadzaju o ubohych 50 tis., ktore im stacia akurat tak na traktor. V polnosektore sa spreneveruju miliony nasmerovane spravnym SMERom, a to nikoho netrapi.
Neda sa to citat. A neda mi nereagovat, ako ste sa tu obuli do rodinnych fariem, ktore by mali byt buducnostou. A namiesto toho tu obhajujete pozostatky kolchozov z minuleho storocia. Tie upredostnuje aj APA, ved priame platby vzdy dostanu kolchozy a malych nechavaju na posledny termin. Kontroly tiez idu malym a kolchozy zatial preherbiciduju celu krajinu a otravia vsetky vcely. Pritom specialnu vyrobu nikdy robit nebudu. Naco aj? Ked obchodnici s pesticidmi davaju pekne provizie a predsedovia kolchozov nehospodaria na svojom. Z cudzieho krv netecie. Dotacie tecu a partikov z nich podplatia.
Toto je bieda slovenskeho polnohospodarstva. Nie zopar mladych.
Zetor7711
11-05-2017, 07:44
Vy sa tu obuvate do malych farmarov, ktori sa uchadzaju o ubohych 50 tis., ktore im stacia akurat tak na traktor. V polnosektore sa spreneveruju miliony nasmerovane spravnym SMERom, a to nikoho netrapi.
Neda sa to citat. A neda mi nereagovat, ako ste sa tu obuli do rodinnych fariem, ktore by mali byt buducnostou. A namiesto toho tu obhajujete pozostatky kolchozov z minuleho storocia. Tie upredostnuje aj APA, ved priame platby vzdy dostanu kolchozy a malych nechavaju na posledny termin. Kontroly tiez idu malym a kolchozy zatial preherbiciduju celu krajinu a otravia vsetky vcely. Pritom specialnu vyrobu nikdy robit nebudu. Naco aj? Ked obchodnici s pesticidmi davaju pekne provizie a predsedovia kolchozov nehospodaria na svojom. Z cudzieho krv netecie. Dotacie tecu a partikov z nich podplatia.
Toto je bieda slovenskeho polnohospodarstva. Nie zopar mladych.
Nefrit :) Ty si na nervy ? Kde som tu ja písal o nejakých kolchozoch ? Ako som sa obul do rodinných fariem ? Načisto si osprostel ? Kontroluj sa čo píšeš a dobre si prečítaj komentáre. Ja osobne mám veľmi, veľmi, veľmi ďaleko k nejakým kolchozom, či družstvám a rodinné farmy mi absolútne nevadia, práve naopak. Naša rodina mala niekedy dávno rodinnú farmu, samozrejme ako všetkým, nám ju komunisti zrušili. Uvedom si, že nie na každého môžeš takto hlúpo útočiť, ak ho nepoznáš. Tak sa prosím Ťa kontroluj čo píšeš a váž slová. Je predsa rozdiel, ak sa hovorí o rodinnej farme a čistom špekulantovi, ktorý žiada 100 tisíc € napr. cez svoje dve detičky. Alebo Ty si to tak predstavuješ ? Rozbehnutý fungujúci farmár podľa môjho názoru nie je odkázaný na túto pomoc a ak si si nestačil všimnúť, táto konkrétna výzva ani nie je určená pre rodinné farmy. Alebo podľa Teba áno ? Tak čo potom ten čestný a slušný mladý poľnohospodár, farmár ktorý chce úprimne začať, založiť si rodinnú farmu no nemá to šťastie, že otecko "cez rôzne fintičky" bude za neho plniť stanovený štandardný výstup. O tomto som písal milý Nefrit. Vôbec si to nepochopil a nerozoznal ale je to Tvoj problém a Tvoja vec. Možno taký človek, ktorý je už dávno, dávno rozbehnutý a nemá problém s financiami, je tiež niekam naSMERovaný a myslí si, že nikto na takéto špekulantstvo nepríde. Ty tu strieľaš slepými a čítaš zrejme ako jeden náš politik bez papiera a bez toho aby si pochopil čo si čítal. Môžeš si pokojne šetriť slová, mne osobne písať o herbicídoch či včelách písať nemusíš, ten problém poznajú všetci poľnohospodári či farmári. Môžem Ťa ubezpečiť, že ja nie som ani predseda nejakého družstva a Bohužiaľ nemám ani rodinnú farmu. Prečítaj si pokojne, pozorne ešte raz svoj komentár a môžeš ho poslať na ministerstvo, či PPA .... na mňa s tým nechoď lebo ľahko tu môžeš pred všetkými zostať za hlupáka, ktorý nevie komu a čo presne adresovať .....
Nefrit :) Ty si na nervy ? Kde som tu ja písal o nejakých kolchozoch ? Ako som sa obul do rodinných fariem ? Načisto si osprostel ? Kontroluj sa čo píšeš a dobre si prečítaj komentáre. Ja osobne mám veľmi, veľmi, veľmi ďaleko k nejakým kolchozom, či družstvám a rodinné farmy mi absolútne nevadia, práve naopak. Naša rodina mala niekedy dávno rodinnú farmu, samozrejme ako všetkým, nám ju komunisti zrušili. Uvedom si, že nie na každého môžeš takto hlúpo útočiť, ak ho nepoznáš. Tak sa prosím Ťa kontroluj čo píšeš a váž slová. Je predsa rozdiel, ak sa hovorí o rodinnej farme a čistom špekulantovi, ktorý žiada 100 tisíc € napr. cez svoje dve detičky. Alebo Ty si to tak predstavuješ ? Rozbehnutý fungujúci farmár podľa môjho názoru nie je odkázaný na túto pomoc a ak si si nestačil všimnúť, táto konkrétna výzva ani nie je určená pre rodinné farmy. Alebo podľa Teba áno ? Tak čo potom ten čestný a slušný mladý poľnohospodár, farmár ktorý chce úprimne začať, založiť si rodinnú farmu no nemá to šťastie, že otecko "cez rôzne fintičky" bude za neho plniť stanovený štandardný výstup. O tomto som písal milý Nefrit. Vôbec si to nepochopil a nerozoznal ale je to Tvoj problém a Tvoja vec. Možno taký človek, ktorý je už dávno, dávno rozbehnutý a nemá problém s financiami, je tiež niekam naSMERovaný a myslí si, že nikto na takéto špekulantstvo nepríde. Ty tu strieľaš slepými a čítaš zrejme ako jeden náš politik bez papiera a bez toho aby si pochopil čo si čítal. Môžeš si pokojne šetriť slová, mne osobne písať o herbicídoch či včelách písať nemusíš, ten problém poznajú všetci poľnohospodári či farmári. Môžem Ťa ubezpečiť, že ja nie som ani predseda nejakého družstva a Bohužiaľ nemám ani rodinnú farmu. Prečítaj si pokojne, pozorne ešte raz svoj komentár a môžeš ho poslať na ministerstvo, či PPA .... na mňa s tým nechoď lebo ľahko tu môžeš pred všetkými zostať za hlupáka, ktorý nevie komu a čo presne adresovať .....
No ste sa ja prejavili. Este by ma zaujimalo, preco vas vlastne problematika zaujima, ked nie ste farmar a nemate nic s polnohospodarstvom.
Zetor7711
11-05-2017, 12:20
No ste sa ja prejavili. Este by ma zaujimalo, preco vas vlastne problematika zaujima, ked nie ste farmar a nemate nic s polnohospodarstvom.
Milá Nefrit :) , a to kto Ti písal, že nemám nič s poľnohospodárstvom ???? :) prejavujem sa tak, že dávam do pravdy mladým poľnohospodárom, najviac všetkým, ktorí ktovie prečo dostanú zápornú odpoveď. Ak Ti to prekáža, nikto Ti nekáže moje názory čítať a nemusíš ich ani komentovať hlúposťami. Aj keď si možno komunistka, že takto vyzvedáš, pokojne Ti odpoviem na Tvoju otázku. Mňa problematika poľnohospodárstva zaujíma už pomaly 50 rokov, napr. 20 rokov som sezónne počas dovoleniek pracoval na obilných kombajnoch, atď. a to popri práci majstra v strojárskej firme. Farmárom je môj syn, ktorý začal bez natrčenej ruky a už druhý rok je aktívny mladý farmár aj v zmysle priamych platieb a hneď v prvý rok vykázal už aj aký taký zisk. A som na neho preto hrdý. Ale, že Ty sa zaujímaš ? keď si si žiadosť nepodala, resp. nemohla, prečo Ty tu šmíruješ a provokuješ mladých slušných farmárov, ktorí sa snažia začať ? No a na záver Ti musím povedať, že Ty si zrejme ešte nebola na svete, keď mňa otec ako chlapca posadil za volant traktora aby som sa trochu nadýchal tej vôni ťažkej práci, ktorú aj on vykonával celý život. Útočíš, páliš na každého a o nikom nič nevieš. Preto si myslím, že Tvoje poznámky sú voči iným hlúpe, neadekvátne a necharakterné. Ale ukázala si sa ...... a pekne negatívne :D No a aby som nezabudol, .... vylepši si trošku gramatiku v písaní ( to iba tak na okraj )
Milá Nefrit :) , a to kto Ti písal, že nemám nič s poľnohospodárstvom ???? :) prejavujem sa tak, že dávam do pravdy mladým poľnohospodárom, najviac všetkým, ktorí ktovie prečo dostanú zápornú odpoveď. Ak Ti to prekáža, nikto Ti nekáže moje názory čítať a nemusíš ich ani komentovať hlúposťami. Aj keď si možno komunistka, že takto vyzvedáš, pokojne Ti odpoviem na Tvoju otázku. Mňa problematika poľnohospodárstva zaujíma už pomaly 50 rokov, napr. 20 rokov som sezónne počas dovoleniek pracoval na obilných kombajnoch, atď. a to popri práci majstra v strojárskej firme. Farmárom je môj syn, ktorý začal bez natrčenej ruky a už druhý rok je aktívny mladý farmár aj v zmysle priamych platieb a hneď v prvý rok vykázal už aj aký taký zisk. A som na neho preto hrdý. Ale, že Ty sa zaujímaš ? keď si si žiadosť nepodala, resp. nemohla, prečo Ty tu šmíruješ a provokuješ mladých slušných farmárov, ktorí sa snažia začať ? No a na záver Ti musím povedať, že Ty si zrejme ešte nebola na svete, keď mňa otec ako chlapca posadil za volant traktora aby som sa trochu nadýchal tej vôni ťažkej práci, ktorú aj on vykonával celý život. Útočíš, páliš na každého a o nikom nič nevieš. Preto si myslím, že Tvoje poznámky sú voči iným hlúpe, neadekvátne a necharakterné. Ale ukázala si sa ...... a pekne negatívne :D No a aby som nezabudol, .... vylepši si trošku gramatiku v písaní ( to iba tak na okraj )
S ohladom na vas vek sa uz nebudem vyjadrovat. Pekny den.
Zetor7711
11-05-2017, 13:02
S ohladom na vas vek sa uz nebudem vyjadrovat. Pekny den.
Môj vek je úplne v poriadku, aj skúsenosti a práca v poľnohospodárstve. Ďakujem Ti, že už nebudeš otravovať mladých farmárov závisťou a hlúposťami.
Pracuj sama na sebe, oplatí sa to a zíde sa Ti to. S pozdravom ;)
ked uz hlučilovy to dali tak to už netušim podla čoho vyhodnocovali ale zdravy rozum to nebol určite...pripada mi to ako keby to davali tomu čo vedia ze to nezvladne ..mozno sa mylim ale ked si uvedomime ze oni nepotrebuju aby sa rozmahali sukromnici tak to asi tak bude.Este na oko akoze pomozu a potom natotalku rozpredaju aj posledny m2 slovenskej zeme .
SHR LUdvo
11-05-2017, 19:53
Zdravím Vás (Ťa) Zetor 7211,
ja neviem v posledných príspevkov bola Vaša (tvoja) komunikácia rozumná a v mnohom s Vami (s Tebou) súhlasím, len neviem prečo treba poukazovať na Združenie mladých farmárov na Slovensku, že malo niečo urobiť lepšie. Ja sa pýtam ako by ste to nastavili Vy (Ty)? Viete koľko ľudí sa tomu venovalo? Prečo sa Váš syn neprihlásil do tohto združenia - mohol to ovplyvniť. Je ľahké povedať, že sa to malo spraviť inak - už som tu raz písal ak má niekto nejaké lepšie nápady, riešenia a dokáže ich presadiť aj cez ministerskú mašinériu, chuť a čas nech sa páči - takých ľudí treba takých potrebujeme stoličky v Združení mladých farmárov na Slovensku nie sú vyhradené len pre súčasných členov
JackoPeter
11-05-2017, 20:28
Minimálna hranica projektov bola 84B ty čo majú 83 a menej dostanú neschváleníe z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov.
nikdonema nič proti rodinnym farmam ALE!!!! ked doteras dedičky doma kukkali telku a zrazu sa tatičkovy hodilo že maju vysoku školu a doma prt pomahaju tak na nich vyberie peniaze a plan uz ma davno splneny...bude vykazovat nulovy zisk aby nemusel platit socialku a peniaze su vo vačku
Minimálna hranica projektov bola 84B ty čo majú 83 a menej dostanú neschváleníe z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov.
Ako viete?mne zatial este nic neprislo ...a to som mal 89 bodov....
miška z lazu
12-05-2017, 17:08
na FB som čítala, že niekomu prešlo 82 b., to len pre tých čo sledujú toto kritérium. Nakoľko je to pravda netuším
na FB som čítala, že niekomu prešlo 82 b., to len pre tých čo sledujú toto kritérium. Nakoľko je to pravda netuším
Neviem uz neverim nicomu a nikomu pretoze robia z ludi len idiotov...ja som este nic nedostal ..ale ty co isli do projektu len koli prachom a za tie peniaze chcu ist na dovolenku a dat urobit velky bazen a neviem co vsetko kolo toho tak tym prislo ze uz ho maju schvaleny...
Zetor7711
12-05-2017, 19:26
ja neviem v posledných príspevkov bola Vaša (tvoja) komunikácia rozumná a v mnohom s Vami (s Tebou) súhlasím, len neviem prečo treba poukazovať na Združenie mladých farmárov na Slovensku, že malo niečo urobiť lepšie. Ja sa pýtam ako by ste to nastavili Vy (Ty)? Viete koľko ľudí sa tomu venovalo? Prečo sa Váš syn neprihlásil do tohto združenia - mohol to ovplyvniť. Je ľahké povedať, že sa to malo spraviť inak - už som tu raz písal ak má niekto nejaké lepšie nápady, riešenia a dokáže ich presadiť aj cez ministerskú mašinériu, chuť a čas nech sa páči - takých ľudí treba takých potrebujeme stoličky v Združení mladých farmárov na Slovensku nie sú vyhradené len pre súčasných členov
Aj ja Ťa zdravím LUdvo .... a budem rád keď si budeme tykať. Vieš, keby som mal 20 rokov, uveril by som možno tomu čo hovoríš. Nevysvetľuj si to zle, ale realita je iná ako nejaké pekné sníčky :). Ak sa potvrdí, že NFP dostanú iba tí s vysokým počtom bodov a komplexnosť, udržateľnosť, realizovateľnosť, hospodárnosť či efektívnosť budú odsunuté za bodovacie kritérium, iba sa potvrdí, že to tak bolo urobené zámerne a naše poľnohospodárstvo sa neposunie ani o krok. Peniaze si začnú užívať tí čo si 2 roky neboli schopní nájsť prácu. Teraz ich ale osvieti a pretrhnú sa od roboty :) Nebudem to už teraz ďalej rozvádzať, v tejto chvíli to nemá význam. Žiaden jednotlivec ani celá skupina Združenia mladých farmárov by to nezmenila. Ja si naozaj úprimne myslím, že pred vyhlásením tejto výzvy si mali sadnúť spolu odborníci z poľnohospodárstva a priechodnosť najlepších projektov mala byť veľmi, naozaj veľmi priehľadná a verejne kontrolovaná. Ten príspevok, to sú peniaze všetkých občanov tohto štátu. Je neuveriteľné, ako niektorí vykrikujú dookola, mám toľko bodov a neustále vyzvedajú od iných, samozrejme tiež body. Nečítal som, nezachytil som tu jednu jedinú vetu : Čo budeš siať ? Akú odrodu, aké máš stroje ? ako sa Ti darí ?, požiadal si už o priame platby ? ( mnohí ani netušia čo to je a čo ich čaká ) ale to možno otecko všetko zatiahne ...... Poľnohospodárstvo je v tomto presná kópia našej spoločnosti. Dostať sa k peniazom .... Kto si myslí, že budú nejaké kontroly ... nech si všimne našu politickú scénu. Odpoveď dostane veľmi jasnú :cool: Budem sa teraz iba opakovať, no ľúto mi je všetkých tých poctivých mladých farmárov, ktorým táto výzva dala poriadnu facku ....
maricenka1
12-05-2017, 19:50
Zetor7711 priamo zo srdca,palec hore.
Jablíčko
12-05-2017, 21:42
ked uz hlučilovy to dali tak to už netušim podla čoho vyhodnocovali ale zdravy rozum to nebol určite...pripada mi to ako keby to davali tomu čo vedia ze to nezvladne ..mozno sa mylim ale ked si uvedomime ze oni nepotrebuju aby sa rozmahali sukromnici tak to asi tak bude.Este na oko akoze pomozu a potom natotalku rozpredaju aj posledny m2 slovenskej zeme .
Dobrý večer. No dávali to podľa získaných bodov.
Či máte nejaké podozrenie, že by ich nezískal dotyčný pán?
Zetor7711
13-05-2017, 06:04
Ešte raz sa vrátim k tomuto Tvojmu komentáru LUdvo. Neber to osobne, je to diskusia a každý si hovorí svoj názor. S Tvojich vyjadrení mám ale pocit, akoby akási skupinka ľudí, ktorí sa nazývajú asyf, bola nedotknuteľná a nekritizovateľná a Ty akoby si bol ich hlásna trúba. Ak si všetci z toho celého vedenia podali žiadosti o NFP a verejne hovoria, že zastupujú mladých farmárov na celom Slovensku ( čo podľa mňa a tisícov ďalších nie je pravda ), mali by po ukončení tejto výzvy urobiť tlačovú konferenciu a verejne povedať či im boli žiadosti schválené alebo nie. Ja si myslím, že všetci do jedného ich schválené mať budú. Vyše 1500 mladých farmárov by bolo na to tiež veľmi zvedavých. Ale napokon v konečnom dôsledku sa to dozvieme aj tak a dá sa to zverejniť aj bez nich. Lebo sa jedná o štátne financie, nie súkromné. Zacitujem však Tvoju vlastnú vetu : " ..., len neviem prečo treba poukazovať na Združenie mladých farmárov na Slovensku, že mali niečo urobiť lepšie. ... " :) Nuž mali ... ale neurobili. Milý LUdvo, v slobodnom a demokratickom systéme je dovolené aj poukazovať, aj hodnotiť aj kritizovať. Tomu Ty nezabrániš aj keď Ti je to možno z minulého systému a režimu možno blízke, možno, ja neviem. Pýtaš sa dosť naivne ako by som to nastavil ja. No určite nie len na bodovom systéme. Načo potom písali o komplexnosti, realizovateľnosti, udržateľnosti, hospodárnosti a efektívnosti, načo potom mladí farmári museli vypracovať podnikateľský plán ? Určite by som to nenastavoval tak aby dobrý projekt, dobre vypracovaný podnikateľský plán s menším počtom bodov bol nižšie ako horšie alebo zle vypracovaný projekt s väčším počtom bodov. Za 2 ročnú lenivosť, ničnerobenie a zaťažovanie sociálneho systému možno aj vysokoškolsky vzdelaný človek mohol pracujúceho stredoškoláka "preskočiť až o 14 bodov". Veď je to načisto choré. Takto by som to nenastavoval určite a tomuto sa malo a aj mohlo zabrániť. Už teda vieš ako by som to robil ja ? No ... a čo sa týka môjho syna. Pracuje od ukončenia strednej školy a popri zamestnaní vyštudoval aj vysokú školu a stále pracuje. V minulom roku sa stal SHR a stále popri tom pracuje. Mal bezproblémovú kontrolu z PPA aj z ÚKSUPu, stal sa aktívnym poľnohospodárom v zmysle priamych platieb už vlani. Napísal som Ti toto iba preto aby si pochopil o čom som písal v predošlých riadkoch na Tvoje otázky. Tak ako môj syn môže robiť každý kto chce. Kto nechce, chodí sa 2 roky podpisovať, má natrčenú ruku : " Štát daj mi 50 tisíc ! " a má za to napokon ešte 8 bodov plus. Chceš tu pred všetkými povedať, že takto je to správne a dobre nastavené ? Chceš tu zostať za hlupáka, ktorý nevidí komu a kam sú tieto financie až na malé výnimky nasmerované ...... ? Určite sa celá verejnosť dozvie, kto tie NFP napokon dostal, akým spôsobom a s akým pozadím. A vyše 1500 mladých začínajúcich farmárov by sa malo spojiť, založiť si ZMFS a pýtať sa prečo boli takto podvedení. Anglická skratka to za nich zrejme robiť nebude, nepôjde predsa proti tým, ktorí im ich vlastné žiadosti schválili. Taký je môj názor ......
zetor len s jednym nesuhlasim.Ked zakladat niečo nove tak nie farmarov. sme slovaci a tu farmari nemaju čo robit.Farmarov treba vyhnat s tejto krajiny naspet do ameriky,dánska a holandska.Na slovensku su gazdovia a gazdovstva a nie farmari a farmy.Takze Zfruženie gazdovstiev slovenska :D
Zetor7711
14-05-2017, 11:35
zetor len s jednym nesuhlasim.Ked zakladat niečo nove tak nie farmarov. sme slovaci a tu farmari nemaju čo robit.Farmarov treba vyhnat s tejto krajiny naspet do ameriky,dánska a holandska.Na slovensku su gazdovia a gazdovstva a nie farmari a farmy.Takze Zfruženie gazdovstiev slovenska :D
:) dowink .... Združenie mladých gazdov Slovenska - ZMGS .... aj tá značka by bola celkom fajn ... a hlavne slovenská :)
Už počas vysokoškolského štúdia, a je tomu takmer 20 rokov sme s partiou založili spolok, mal skratku RHD, čo znamená rada hospodárskych dvorov. Možno by sme tromfli aj asyf ;-)
miška z lazu
15-05-2017, 13:33
Ešte raz sa vrátim k tomuto Tvojmu komentáru LUdvo. Neber to osobne, je to diskusia a každý si hovorí svoj názor. S Tvojich vyjadrení mám ale pocit, akoby akási skupinka ľudí, ktorí sa nazývajú asyf, bola nedotknuteľná a nekritizovateľná a Ty akoby si bol ich hlásna trúba. Ak si všetci z toho celého vedenia podali žiadosti o NFP a verejne hovoria, že zastupujú mladých farmárov na celom Slovensku ( čo podľa mňa a tisícov ďalších nie je pravda ), mali by po ukončení tejto výzvy urobiť tlačovú konferenciu a verejne povedať či im boli žiadosti schválené alebo nie. Ja si myslím, že všetci do jedného ich schválené mať budú. Vyše 1500 mladých farmárov by bolo na to tiež veľmi zvedavých. Ale napokon v konečnom dôsledku sa to dozvieme aj tak a dá sa to zverejniť aj bez nich. Lebo sa jedná o štátne financie, nie súkromné. Zacitujem však Tvoju vlastnú vetu : " ..., len neviem prečo treba poukazovať na Združenie mladých farmárov na Slovensku, že mali niečo urobiť lepšie. ... " :) Nuž mali ... ale neurobili. Milý LUdvo, v slobodnom a demokratickom systéme je dovolené aj poukazovať, aj hodnotiť aj kritizovať. Tomu Ty nezabrániš aj keď Ti je to možno z minulého systému a režimu možno blízke, možno, ja neviem. Pýtaš sa dosť naivne ako by som to nastavil ja. No určite nie len na bodovom systéme. Načo potom písali o komplexnosti, realizovateľnosti, udržateľnosti, hospodárnosti a efektívnosti, načo potom mladí farmári museli vypracovať podnikateľský plán ? Určite by som to nenastavoval tak aby dobrý projekt, dobre vypracovaný podnikateľský plán s menším počtom bodov bol nižšie ako horšie alebo zle vypracovaný projekt s väčším počtom bodov. Za 2 ročnú lenivosť, ničnerobenie a zaťažovanie sociálneho systému možno aj vysokoškolsky vzdelaný človek mohol pracujúceho stredoškoláka "preskočiť až o 14 bodov". Veď je to načisto choré. Takto by som to nenastavoval určite a tomuto sa malo a aj mohlo zabrániť. Už teda vieš ako by som to robil ja ? No ... a čo sa týka môjho syna. Pracuje od ukončenia strednej školy a popri zamestnaní vyštudoval aj vysokú školu a stále pracuje. V minulom roku sa stal SHR a stále popri tom pracuje. Mal bezproblémovú kontrolu z PPA aj z ÚKSUPu, stal sa aktívnym poľnohospodárom v zmysle priamych platieb už vlani. Napísal som Ti toto iba preto aby si pochopil o čom som písal v predošlých riadkoch na Tvoje otázky. Tak ako môj syn môže robiť každý kto chce. Kto nechce, chodí sa 2 roky podpisovať, má natrčenú ruku : " Štát daj mi 50 tisíc ! " a má za to napokon ešte 8 bodov plus. Chceš tu pred všetkými povedať, že takto je to správne a dobre nastavené ? Chceš tu zostať za hlupáka, ktorý nevidí komu a kam sú tieto financie až na malé výnimky nasmerované ...... ? Určite sa celá verejnosť dozvie, kto tie NFP napokon dostal, akým spôsobom a s akým pozadím. A vyše 1500 mladých začínajúcich farmárov by sa malo spojiť, založiť si ZMFS a pýtať sa prečo boli takto podvedení. Anglická skratka to za nich zrejme robiť nebude, nepôjde predsa proti tým, ktorí im ich vlastné žiadosti schválili. Taký je môj názor ......
Súhlasím s tým, že nastavenie bodových kritérií a logika veci mali byť nastavené ináč. Na druhú stranu body sú najlepším a najobjektívnejším prostriedkom. Ak by sa hodnotilo na základe ostatných kritériii (komplexnosť, realizovateľnosť, udržateľnosť, hospodárnosť a efektívnosť) nedá sa vylúčiť obrovský podiel subjektívneho názoru a tým nepodložiteľné rozhodovanie výberovej komisie. V minulom programovom období sa hodnotilo takto - sťažností a kritiky bolo veľmi veľa. Bodovací systém mal byť nastavený inak, ale stojím za tým, že je objektívnejší
Zetor7711
16-05-2017, 07:51
Súhlasím s tým, že nastavenie bodových kritérií a logika veci mali byť nastavené ináč. Na druhú stranu body sú najlepším a najobjektívnejším prostriedkom. Ak by sa hodnotilo na základe ostatných kritériii (komplexnosť, realizovateľnosť, udržateľnosť, hospodárnosť a efektívnosť) nedá sa vylúčiť obrovský podiel subjektívneho názoru a tým nepodložiteľné rozhodovanie výberovej komisie. V minulom programovom období sa hodnotilo takto - sťažností a kritiky bolo veľmi veľa. Bodovací systém mal byť nastavený inak, ale stojím za tým, že je objektívnejší
Ako Real Madrid, tak aj MŠK Žilina dostanú za víťazstvo napr. v Lige majstrov 3 body, za remízu 1 bod a za prehru 0 bodov. Je to spravodlivé a nikoho zatiaľ nenapadlo na tom nič meniť. Nikoho ani nenapadlo dať povedzme Realu za víťazstvo 4 body lebo je to slávny Real, lebo je to možno najslávnejší klub na svete. Počtom bodov spravodlivo hodnotíme niečo kladné a pozitívne lebo čím je niečo lepšie a hodnotnejšie, tým viac bodov si to zaslúži. Bodovací systém v tejto výzve však štedro až na 8 bodov ohodnotil neschopnosť. Nepochopiteľné :rolleyes: . Bola pozitívne ohodnotená neschopnosť možno aj lenivosť dva a viac rokov nepracovať :confused:. Schopnosť, šikovnosť aj snaha pracovať bola v tejto výzve ohodnotená na 0 bodov :). Ako k tomu teda príde človek, v tomto prípade mladý farmár, ktorý pracuje, produkuje, odvádza dane a nezaťažuje sociálny systém poberaním sociálnych dávok ? Úrad práce vyradil množstvo nezamestnaných. Tí začnú teraz pracovať ako o dušu ;) . Poďme ďalej. Bodovací systém v tejto výzve umožnil prideľovať body za sľuby ( !? ). Napr. pridelených 5 bodov za sľub, že bude dosiahnutý štandardný výstup viac ako 25 tisíc €. Niekto teraz môže povedať, ... však budú kontroly. Treba sa však zároveň spýtať kedy budú tie kontroly. Bod 2.8.9 výzvy hovorí o povinnosti preukázania správnej realizácii podnikateľského plánu a skutočne dosiahnutého štandardného výstupu iba pred vyplatením druhej splátky !!! Ak si šikovný nepožiada o ďalších 15 tisíc, kedy bude mať kontrolu na tých 35 tisíc ????? Doslova pikantnosťou tohto bodovacieho systému sú body za vzdelanie. Nikde nie je dokázané ani preukázané, že farmár s vysokoškolským vzdelaním je lepší alebo bude lepší a prinesie viac pre rozvoj vidieka a poľnohospodárstva ako farmár so stredoškolským vzdelaním. Možno iba tu v "Slovakii". Pýtam sa prečo ten rozdiel v možnosti pridelených bodov ? Prečo možno šikovnejší stredoškolsky vzdelaný farmár má diskriminačne o 3 body menej ako VŠ vzdelaný farmár ? Kto si dovoľuje takto triediť a zaraďovať schopnosť a šikovnosť mladých slovenských farmárov ? Na základe tohto a takéhoto bodovacieho systému sú, resp. boli schvalované žiadosti o NFP. Mladý farmár napr. so stredoškolským vzdelaním, ktorý neleňoší a pracuje ... a nebol evidovaný min. 2 roky ako nezamestnaný sa pokojne môže spýtať prečo je takto diskriminovaný. Kto navrhoval takéto bodové hodnotenie a prečo ? Miška z Lazov píše, že pri hodnotení komplexnosti, realizovateľnosti, udržateľnosti, hospodárnosti a efektívnosti sa nedá vylúčiť "obrovský" podiel subjektívneho názoru a tým aj nepodložiteľné rozhodovanie výberovej komisie. S chuti som sa zasmial. Milá Miška, každý projekt, každý dobrý projekt musí mať dobrý veľmi dobrý podnikateľský zámer a v ňom podrobne rozvedené všetky zmienené kritériá. To sú základy podnikateľského plánu a základy podnikania. Nestačí na to 8 či 10 strán. RPIC ( Regionálne poradenské a informačné centrá ) pred časom usporadúvali kurzy a vzdelávali ľudí napr. aj v tom "Ako začať podnikať". Keď som počul istého pána ako prednáša o tejto výzve a "balamutí", že netreba veľký a obšírny podnikateľský plán, poradil by som mu aby si tieto vedomosti doplnil a doučil sa to. Ak bola táto výzva myslená v dobrom a ponúkala mladým farmárom pomoc nemožno jej nič vytýkať. No nad bodovacími kritériami sa úplne zastaví rozum ... Mám pocit, že ten kto ho takto navrhoval a presadzoval, ten by naozaj dal Realu za víťazstvo nie 3 ale 5 bodov. Treba si však uvedomiť, že financie určené pre túto výzvu neposkytuje súkromný podnikateľ ale štát. Cez eurofondy z nášho štátneho rozpočtu a z daní občanov. Preto má verejnosť aj právo vedieť ako bude s nimi naložené .... Bodový systém by mal byť úplne spravodlivý a nemal by nikoho v žiadnom prípade diskriminovať !!! Ak je však a to je môj osobný názor, až 29 bodov diskriminačných ...... tak je to úplne celé zle.
miška z lazu
17-05-2017, 09:28
Ako Real Madrid, tak aj MŠK Žilina dostanú za víťazstvo napr. v Lige majstrov 3 body, za remízu 1 bod a za prehru 0 bodov. Je to spravodlivé a nikoho zatiaľ nenapadlo na tom nič meniť. Nikoho ani nenapadlo dať povedzme Realu za víťazstvo 4 body lebo je to slávny Real, lebo je to možno najslávnejší klub na svete. Počtom bodov spravodlivo hodnotíme niečo kladné a pozitívne lebo čím je niečo lepšie a hodnotnejšie, tým viac bodov si to zaslúži. Bodovací systém v tejto výzve však štedro až na 8 bodov ohodnotil neschopnosť. Nepochopiteľné :rolleyes: . Bola pozitívne ohodnotená neschopnosť možno aj lenivosť dva a viac rokov nepracovať :confused:. Schopnosť, šikovnosť aj snaha pracovať bola v tejto výzve ohodnotená na 0 bodov :). Ako k tomu teda príde človek, v tomto prípade mladý farmár, ktorý pracuje, produkuje, odvádza dane a nezaťažuje sociálny systém poberaním sociálnych dávok ? Úrad práce vyradil množstvo nezamestnaných. Tí začnú teraz pracovať ako o dušu ;) . Poďme ďalej. Bodovací systém v tejto výzve umožnil prideľovať body za sľuby ( !? ). Napr. pridelených 5 bodov za sľub, že bude dosiahnutý štandardný výstup viac ako 25 tisíc €. Niekto teraz môže povedať, ... však budú kontroly. Treba sa však zároveň spýtať kedy budú tie kontroly. Bod 2.8.9 výzvy hovorí o povinnosti preukázania správnej realizácii podnikateľského plánu a skutočne dosiahnutého štandardného výstupu iba pred vyplatením druhej splátky !!! Ak si šikovný nepožiada o ďalších 15 tisíc, kedy bude mať kontrolu na tých 35 tisíc ????? Doslova pikantnosťou tohto bodovacieho systému sú body za vzdelanie. Nikde nie je dokázané ani preukázané, že farmár s vysokoškolským vzdelaním je lepší alebo bude lepší a prinesie viac pre rozvoj vidieka a poľnohospodárstva ako farmár so stredoškolským vzdelaním. Možno iba tu v "Slovakii". Pýtam sa prečo ten rozdiel v možnosti pridelených bodov ? Prečo možno šikovnejší stredoškolsky vzdelaný farmár má diskriminačne o 3 body menej ako VŠ vzdelaný farmár ? Kto si dovoľuje takto triediť a zaraďovať schopnosť a šikovnosť mladých slovenských farmárov ? Na základe tohto a takéhoto bodovacieho systému sú, resp. boli schvalované žiadosti o NFP. Mladý farmár napr. so stredoškolským vzdelaním, ktorý neleňoší a pracuje ... a nebol evidovaný min. 2 roky ako nezamestnaný sa pokojne môže spýtať prečo je takto diskriminovaný. Kto navrhoval takéto bodové hodnotenie a prečo ? Miška z Lazov píše, že pri hodnotení komplexnosti, realizovateľnosti, udržateľnosti, hospodárnosti a efektívnosti sa nedá vylúčiť "obrovský" podiel subjektívneho názoru a tým aj nepodložiteľné rozhodovanie výberovej komisie. S chuti som sa zasmial. Milá Miška, každý projekt, každý dobrý projekt musí mať dobrý veľmi dobrý podnikateľský zámer a v ňom podrobne rozvedené všetky zmienené kritériá. To sú základy podnikateľského plánu a základy podnikania. Nestačí na to 8 či 10 strán. RPIC ( Regionálne poradenské a informačné centrá ) pred časom usporadúvali kurzy a vzdelávali ľudí napr. aj v tom "Ako začať podnikať". Keď som počul istého pána ako prednáša o tejto výzve a "balamutí", že netreba veľký a obšírny podnikateľský plán, poradil by som mu aby si tieto vedomosti doplnil a doučil sa to. Ak bola táto výzva myslená v dobrom a ponúkala mladým farmárom pomoc nemožno jej nič vytýkať. No nad bodovacími kritériami sa úplne zastaví rozum ... Mám pocit, že ten kto ho takto navrhoval a presadzoval, ten by naozaj dal Realu za víťazstvo nie 3 ale 5 bodov. Treba si však uvedomiť, že financie určené pre túto výzvu neposkytuje súkromný podnikateľ ale štát. Cez eurofondy z nášho štátneho rozpočtu a z daní občanov. Preto má verejnosť aj právo vedieť ako bude s nimi naložené .... Bodový systém by mal byť úplne spravodlivý a nemal by nikoho v žiadnom prípade diskriminovať !!! Ak je však a to je môj osobný názor, až 29 bodov diskriminačných ...... tak je to úplne celé zle.
Nedá sa nič než súhlasiť. Všetko toto si uvedomujem a čudovala som sa nad tým už keď som čítala výzvu prvý krát. Ten kto stanovil bodovacie kritériá u nás to jednoznačne robil s iným zámerom ako by mal.
Ale to je už na každej krajine ako si to nastaví. Skúšala som si "vypočítať" body za kritériá u českých susedov, a u nich by som za tých istých podmienok podnikania mala výrazne menej bodov.
Inak Zetor 7711, škoda, že takáto pripomienka (výborne rozpracovaný náhľad na bodovacie kritériá) si nepredložil kým bolo "možné pripomienkovať" nastavenie výzvy. Možno by teraz bolo niečo ináč. A možno aj nie
Wolfpack
17-05-2017, 12:39
V Polsku dostavali ml. farmari po 24,000 s toho museli preukazat majetok 13,000, ale 40% museli podporu nakoniec vratit, lebo nesplnili k comu sa zaviazali.
Uz okolo 10ludi kontaktovalo PPA, ze agentura co im vypracovala projekt si zakotvila do zmluvy, ze v pripade kladnej odpovede, si agentura narokuje na 9,000 odmenu.
6.1 mala dost penazi pre 1000 ziadatelov, ale pred volbami niekto, cez jednu noc, bez vedomia komisie, premiestnil polovicku na projekty velke od 1 do 2 ml.
Zetor7711
17-05-2017, 13:44
Nedá sa nič než súhlasiť. Všetko toto si uvedomujem a čudovala som sa nad tým už keď som čítala výzvu prvý krát. Ten kto stanovil bodovacie kritériá u nás to jednoznačne robil s iným zámerom ako by mal.
Ale to je už na každej krajine ako si to nastaví. Skúšala som si "vypočítať" body za kritériá u českých susedov, a u nich by som za tých istých podmienok podnikania mala výrazne menej bodov.
Inak Zetor 7711, škoda, že takáto pripomienka (výborne rozpracovaný náhľad na bodovacie kritériá) si nepredložil kým bolo "možné pripomienkovať" nastavenie výzvy. Možno by teraz bolo niečo ináč. A možno aj nie
Miška, v právnom štáte nemôže byť nikto a žiadnym spôsobom diskriminovaný. Nemôže sa niečo nastaviť zle, diskriminačne a potom povedať, že veď neboli pripomienky. Nemôže sa napr. schváliť nejaká čistá hlúposť podporená navyše neodbornosťou, nevedomosťou či nebodaj úmyslom niekoho zvýhodniť iba preto, že nebola pripomienkovaná. Takto to asi nefunguje. Bodovacie kritéria by mali platiť pre každého účastníka resp. žiadateľa aj v tejto výzve, rovnako pre každého. Na štarte musia mať všetci rovnaké právo na plný bodový zisk. Je už iné, ak ich niekto v súťaži nevie, nedokáže, nemôže alebo nebodaj nechce získať. Prečo bol však už na štarte, už pri podaní žiadosti ukrátený o 2 body mladý farmár z okresu kde je nezamestnanosť "iba" do 15 % vrátane ??? Táto výzva je predsa celoštátna, celoslovenská ! Prečo bol ešte pred podaním žiadosti ukrátený o 8 bodov mladý farmár, ktorý poctivo a tvrdo pracuje a nebol 2 roky a viac v evidencii nezamestnaných ??? Načisto choré. V bodovacom systéme si udelené či pridelené body treba zaslúžiť nie získať ich nejakými sľubmi, že dosiahnem taký či onaký štandardný výstup. Veď dosiahnutie určeného štandardného výstupu pri jednotlivých komoditách bolo treba deklarovať a vypočítať povinne v podnikateľskom zámere. Bola to predsa jedna z podmienok oprávnenosti vôbec, túto žiadosť podať. Kto vymyslel tú diskriminačnú hlúposť, že stačí v žiadosti deklarovať dosiahnutie štandardného výstupu viac ako 25 tisíc € a je za to 5 bodov naviac ??? Použijem porovnanie zo športu. Dostane športovec alebo športový tím body dopredu pred súťažou keď sľúbi, že všetkých porazí a získa titul ? Určite nie. Aj pri výhre nad tým najslabším si tie body musí zaslúžiť a pripíše si ich až po víťazstve. Tie reči, tie výhovorky, že bolo myslené na regióny s vyššou nezamestnanosťou, či nezamestnaných, ... to absolútne nemôže obstáť. To potom treba vymyslieť niečo iné a dať šancu všetkým nezamestnaným aby sa mohli uchádzať aj oni o nejaký nenávratný finančný príspevok alebo urobiť výzvy po regiónoch ( tam by sa naplno mohla zohľadniť vyššia nezamestnanosť ) ..... Takže vychádza mi to stále iba na to, že bodovacie kritéria v tejto výzve boli a sú podľa môjho názoru doslova diskriminačné ....... a nie pre všetkých rovnaké.
wolfpack to si robis prdel??
To uz jaky blbec mohol podpisat taku zmluvu?? šak uz 35000 je malo a s toho este zaplatit take prachy za projekt?? magor z pomocnou školou by podpisal taku zmluvu.
Miška, v právnom štáte nemôže byť nikto a žiadnym spôsobom diskriminovaný. Nemôže sa niečo nastaviť zle, diskriminačne a potom povedať, že veď neboli pripomienky. Nemôže sa napr. schváliť nejaká čistá hlúposť podporená navyše neodbornosťou, nevedomosťou či nebodaj úmyslom niekoho zvýhodniť iba preto, že nebola pripomienkovaná. Takto to asi nefunguje. Bodovacie kritéria by mali platiť pre každého účastníka resp. žiadateľa aj v tejto výzve, rovnako pre každého. Na štarte musia mať všetci rovnaké právo na plný bodový zisk. Je už iné, ak ich niekto v súťaži nevie, nedokáže, nemôže alebo nebodaj nechce získať. Prečo bol však už na štarte, už pri podaní žiadosti ukrátený o 2 body mladý farmár z okresu kde je nezamestnanosť "iba" do 15 % vrátane ??? Táto výzva je predsa celoštátna, celoslovenská ! Prečo bol ešte pred podaním žiadosti ukrátený o 8 bodov mladý farmár, ktorý poctivo a tvrdo pracuje a nebol 2 roky a viac v evidencii nezamestnaných ??? Načisto choré. V bodovacom systéme si udelené či pridelené body treba zaslúžiť nie získať ich nejakými sľubmi, že dosiahnem taký či onaký štandardný výstup. Veď dosiahnutie určeného štandardného výstupu pri jednotlivých komoditách bolo treba deklarovať a vypočítať
povinne v podnikateľskom zámere. Bola to predsa jedna z podmienok oprávnenosti vôbec, túto žiadosť podať. Kto vymyslel tú diskriminačnú hlúposť, že stačí v žiadosti deklarovať dosiahnutie štandardného výstupu viac ako 25 tisíc € a je za to 5 bodov naviac ??? Použijem porovnanie zo športu. Dostane športovec alebo športový tím body dopredu pred súťažou keď sľúbi, že všetkých porazí a získa titul ? Určite nie. Aj pri výhre nad tým najslabším si tie body musí zaslúžiť a pripíše si ich až po víťazstve. Tie reči, tie výhovorky, že bolo myslené na regióny s vyššou nezamestnanosťou, či nezamestnaných, ... to absolútne nemôže obstáť. To potom treba vymyslieť niečo iné a dať šancu všetkým nezamestnaným aby sa mohli uchádzať aj oni o nejaký nenávratný finančný príspevok alebo urobiť výzvy po regiónoch ( tam by sa naplno mohla zohľadniť vyššia nezamestnanosť ) ..... Takže vychádza mi to stále iba na to, že bodovacie kritéria v tejto výzve boli a sú podľa môjho názoru doslova diskriminačné ....... a nie pre všetkých rovnaké.
Zdravím, Nedá mi nereagovat, už som tu pisal že bodovacie kritéria som pri čítaní tejto výzvy požadoval za objektívne riesenie, ako píše Miška (príspevok 297).
Čo sa týka
nezamestnanosti
Ak chceli vo väčšej miere podporiť regióny z vyšším počtom nezamestnaných stým ja osobne môžem len súhlasiť
Vystup 25000
ak sa zaviazes k splneniu a nesplnís dotáciu vrátiš. Môj názor, ak niekto sa zaviaze ze bude napr. Chovať 200 rodin včiel a niekto len 50 rodin je to rozdiel. Co sa tyka kontroly :
2.8.13 Druhú a*zároveň poslednú ŽoP je žiadateľ povinný podať do piatich rokov od účinnosti zmluvy. V*prípade nesplnenia tejto podmienky je žiadateľ povinný vrátiť prvú splátku pomoci.
Vzdelanie
to že vysokoškolsky vzdelaný dostal viac bodov je podľa mňa tiež normálne.
(Len dopĺňam že sme mgr. a nie ing. takže za toto kritérium sme dostali body za stredu školu.)
Ak by vymysleli hocijaké kritériá, každému nebudú vyhovovať. Vždy sa nájdu špekulanti, ktorý to budú chcieť využiť. Ak berem poctivych farmárov niekomu kritériá sadnu niekomu nie, každý si spocital body a každý sa sám rozhodol či ide do tejto výzvy alebo nie.
Mňa skôr prekvapil ten "humbuk" a to natahovanie okolo tejto výzvy.
V Polsku dostavali ml. farmari po 24,000 s toho museli preukazat majetok 13,000, ale 40% museli podporu nakoniec vratit, lebo nesplnili k comu sa zaviazali.
Uz okolo 10ludi kontaktovalo PPA, ze agentura co im vypracovala projekt si zakotvila do zmluvy, ze v pripade kladnej odpovede, si agentura narokuje na 9,000 odmenu.
6.1 mala dost penazi pre 1000 ziadatelov, ale pred volbami niekto, cez jednu noc, bez vedomia komisie, premiestnil polovicku na projekty velke od 1 do 2 ml.
Preco tych 10 ludi a pravdepodobne aj viac podpise s agenturou, ktora robi projekty taku zmluvu? To je len a len ich chyba. To je fakt prehnane si pytat pri 50 tis. Eur za vypracovanie projektu 9 tis. Eur (co je 18 %). Viem, ze seriozne agentury si pytaju max 8 %, niektore aj menej. Casto sa tu nadava na agentury, ale niekto si ten projekt nevie vypracovat, nevie pisat "slohy". Ak je seriozna agentura a nie je nenazrana, tak ja nemam nic proti.
Miška, v právnom štáte nemôže byť nikto a žiadnym spôsobom diskriminovaný. Nemôže sa niečo nastaviť zle, diskriminačne a potom povedať, že veď neboli pripomienky. Nemôže sa napr. schváliť nejaká čistá hlúposť podporená navyše neodbornosťou, nevedomosťou či nebodaj úmyslom niekoho zvýhodniť iba preto, že nebola pripomienkovaná. Takto to asi nefunguje. Bodovacie kritéria by mali platiť pre každého účastníka resp. žiadateľa aj v tejto výzve, rovnako pre každého. Na štarte musia mať všetci rovnaké právo na plný bodový zisk. Je už iné, ak ich niekto v súťaži nevie, nedokáže, nemôže alebo nebodaj nechce získať. Prečo bol však už na štarte, už pri podaní žiadosti ukrátený o 2 body mladý farmár z okresu kde je nezamestnanosť "iba" do 15 % vrátane ??? Táto výzva je predsa celoštátna, celoslovenská ! Prečo bol ešte pred podaním žiadosti ukrátený o 8 bodov mladý farmár, ktorý poctivo a tvrdo pracuje a nebol 2 roky a viac v evidencii nezamestnaných ??? Načisto choré. V bodovacom systéme si udelené či pridelené body treba zaslúžiť nie získať ich nejakými sľubmi, že dosiahnem taký či onaký štandardný výstup. Veď dosiahnutie určeného štandardného výstupu pri jednotlivých komoditách bolo treba deklarovať a vypočítať povinne v podnikateľskom zámere. Bola to predsa jedna z podmienok oprávnenosti vôbec, túto žiadosť podať. Kto vymyslel tú diskriminačnú hlúposť, že stačí v žiadosti deklarovať dosiahnutie štandardného výstupu viac ako 25 tisíc € a je za to 5 bodov naviac ??? Použijem porovnanie zo športu. Dostane športovec alebo športový tím body dopredu pred súťažou keď sľúbi, že všetkých porazí a získa titul ? Určite nie. Aj pri výhre nad tým najslabším si tie body musí zaslúžiť a pripíše si ich až po víťazstve. Tie reči, tie výhovorky, že bolo myslené na regióny s vyššou nezamestnanosťou, či nezamestnaných, ... to absolútne nemôže obstáť. To potom treba vymyslieť niečo iné a dať šancu všetkým nezamestnaným aby sa mohli uchádzať aj oni o nejaký nenávratný finančný príspevok alebo urobiť výzvy po regiónoch ( tam by sa naplno mohla zohľadniť vyššia nezamestnanosť ) ..... Takže vychádza mi to stále iba na to, že bodovacie kritéria v tejto výzve boli a sú podľa môjho názoru doslova diskriminačné ....... a nie pre všetkých rovnaké.
Zetor, tu sa da velmi polemizovat. Osobne som velmi rad, ze tieto kriteria boli nastavene tak, ze neboli subjektivne a teda nezalezalo to od hodnotitela, ako sa vyspi. Toto bolo snad prvy kraj co su eurofondy. Vsetci vieme, ako to na Slovensku chodi. Skor si myslim, ze najväcsi problem je v tom, ze sa hovori, ze vela starych farmarov, ktori uz farmy maju to davalo na svoje deti, ktore polnohospodarstvo v zivote robit nebudu. Ak by sa tomuto zabranilo, tak by mozno bolo peniaze na vsetkych. Dalsia vec je, ze sa podla mna malo najst viac prostriedkov pre mladych farmarov lebo pri tych peniazoch, co tam su su toto len omrvinky.
K niektorym bodovacim kriteriam, ktore si kritizoval. Cielom eurofondov je vyrovnavat regionalne rozdiely, preto tam je aj kriterium o miere nezamestnanosti v danom regione. Takisto vyska standardneho vystupu sa mi zda ok, pretoze je pre spolocnost prinosnejsie, ak sa za rovnaku sumu podporia farmari, ktori dokazu vyprodukovat viac. O kriteriu, ze preco dostavaju viac bodov nezamestnani, tak sa da polemizovat, ale tu tiez chapem tu logiku, ze sa chcu podporit ludia, ktori nepracuju a takato moznost by vedela nastartovat ich podnikanie. Je to tazke nastavit.
Rozhodne je to ale lepsie ako hodnotenie podnikatelskeho zamero. Tam si mozes napisat cokolvek, to su uplne rozpravky. Kto dnes, kto este nema farmu (ale aj ten, kto ju ma) vie povedat, ze ako mu to pojde. Vsetko bude zavisiet, ako zvladne chov a ci bude svoje produkty schopny predavat a to teraz nevies. Navyse mozu prist nepredvidatelne okolnosti, poznam chlapika, co robi trochu so pstrosmi, hovoril mi ze mu to islo a potom zrazu unia pustila jeden rok na trh juhoafricanov a ti dali take ceny, ze vsetci boli v prdeli
Inak ti, ktori dostali dotacie, aky je teraz dalsi postup. Doslo rozhodnutie, ale o dalsom postupe nie je nic pisane.
Teraz by mali poslat zmluvu, ak ju podpises objavy sa v registri zmluv, potom mas statut "mladý farmár" a čakáš ďalej kým pridu peniaze.
Gratulujem vsetkym mladym ktorí dostali podporu na zacatie....Ja stale este cakam len uz mam obavy tento tyzden dako nikto nic nikde nepise ze mu schvalili....Nemate niekto nejake info ci to uz odoslali vsetkym uspesnym ziadatelom..Ja som mal 83 bodov zivocisna vyroba osiapane...Díky
Zetor7711
19-05-2017, 09:22
Zdravím, Nedá mi nereagovat, už som tu pisal že bodovacie kritéria som pri čítaní tejto výzvy požadoval za objektívne riesenie, ako píše Miška (príspevok 297).
Čo sa týka
nezamestnanosti
Ak chceli vo väčšej miere podporiť regióny z vyšším počtom nezamestnaných stým ja osobne môžem len súhlasiť
Vystup 25000
ak sa zaviazes k splneniu a nesplnís dotáciu vrátiš. Môj názor, ak niekto sa zaviaze ze bude napr. Chovať 200 rodin včiel a niekto len 50 rodin je to rozdiel. Co sa tyka kontroly :
2.8.13 Druhú a*zároveň poslednú ŽoP je žiadateľ povinný podať do piatich rokov od účinnosti zmluvy. V*prípade nesplnenia tejto podmienky je žiadateľ povinný vrátiť prvú splátku pomoci.
Vzdelanie
to že vysokoškolsky vzdelaný dostal viac bodov je podľa mňa tiež normálne.
(Len dopĺňam že sme mgr. a nie ing. takže za toto kritérium sme dostali body za stredu školu.)
Ak by vymysleli hocijaké kritériá, každému nebudú vyhovovať. Vždy sa nájdu špekulanti, ktorý to budú chcieť využiť. Ak berem poctivych farmárov niekomu kritériá sadnu niekomu nie, každý si spocital body a každý sa sám rozhodol či ide do tejto výzvy alebo nie.
Mňa skôr prekvapil ten "humbuk" a to natahovanie okolo tejto výzvy.
Pozdravujem, .... bodovacie kritéria na základe ktorých sú udelované NFP pre 500 mladých farmárov nemôžu byť spravodlivé a už vôbec nie objektívne ak si všetci, ktorí splnili všetky kritériá pre podanie žiadosti a všetky podmienky poskytnutia príspevku nemôžu uplatniť body podľa ktorých sa rozhoduje. Myslím, že tomu rozumie aj žiak základnej školy.
Čo sa týka regiónov. Ak chceli podporiť regióny s vyššou nezamestnanosťou a byť objektívny ... mali výzvu rozdeliť do jednotlivých regiónov. Nič viac nič menej. To by však bola pre niekoho práca navyše ......, takže urobíme to celoštátne. Čo na tom, že niekto bude ukrátený o zopár bodov ... :p
Výstup som podrobne rozpísal v predchádzajúcom komentári. Pre každú komoditu bol vo výzve stanovený štandardný výstup, ktorý bolo treba dosiahnuť, bola to dokonca jedna z podmienok oprávnenosti ( 2.2.3 ) !
Je naozaj až smiešne, že ak žiadateľ tieto podmienky splní ..... iba za sľuby dostane ďalšie body :)
Dúfam, že s tým bodom 2.8.13 to nemyslíš vážne. Môj osobný názor je, že o 5 rokov nikto nikomu nebude nič vracať, navyše ak mladý farmár bude dobre fungovať .....
Vzdelanie.
Tam si to napísal nezrozumiteľne a skomolene. Ťažko pochopiť čo si chcel povedať ale podľa mňa normálne nie je, ak sa niekto povyšuje a vyťahuje svojim vzdelaním. Ak ho niekto má je to v poriadku, nikto to nikomu neberie a treba to rešpektovať. Iba si nepochopil to čo som napísal ...., že totiž samotné vzdelanie VŠ vôbec nie je zárukou toho aby bol napr. mladý farmár dobrý, úspešný alebo lepší ako mladý farmár so SŠ vzdelaním. Ak to niekto nepochopí teraz, nepochopí to nikdy. Nemyslím teraz na Teba ale všeobecne.
Alebo sa Ťa opýtam, Ty vieš preukázať, že farmár s VŠ je chytrejší, lepší, úspešnejší ? :)
Aj posledný odsek si napísal tak trošku "komunisticky a alibisticky". Že každý sám sa rozhodol či do tej výzvy ide alebo nie. To máš pravdu. Nikto nikoho nenútil. Iba si zabudol dodať, že všetci, ktorí sa rozhodli do toho ísť a splnili všetky podmienky musia, resp. mali mať úplne rovnaké šance aj čo sa týka bodovacieho systému a nie hneď na začiatku byť ukrátení možno aj o 15 bodov !!!
Budem sa iba opakovať. Tá výzva bola vyhlásená pre všetkých, pre všetkých mladých farmárov na Slovensku ...... nie iba pre vyvolených ! Financie určené pre túto výzvu sú peniaze daňových poplatníkov tohto štátu ( 25 mil. € ) nie peniaze ministerstva, PPA či asyfu, ktorí má približne 100 členov.
Táto výzvy, táto pomoc mladým farmárom nie je alebo nemala byť o tom či niekomu kritéria sadli alebo nesadli.
Ja si myslím, že mnohí mladí farmári, ktorí už začali, trápia sa pri ťažkých začiatkoch .... pomoc kvôli hlúpemu bodovaciemu systému nedostanú a dostanú ich tí, ktorí ........ ( ale veď to poznáš,... papier znesie všetko a popísať sa dá všeličo ):cool:
Zdravím, to či bude VS vzdelaný farmár lepší, ako farmár s maturitou či bez školy je otázne. Mam v okolí farmarov, ktorý ani nemajú poľnohospodárske vzdelanie a sú úspešný. Klobúk dole pred nimi. Ja si len myslím, že keď študoval o 5r. Viac mal by mať aspoň viac teoretických vedomostí. Viem si ale predstaviť že chceli dostať do tochto programu čím viac VS vzdelaných.
Podľa výzvy mali podporiť 600 žiadostí, ak sa prihlasilo 1500 ktorý vyhoveli kritériám je logické že všetci nemôžu dostať dotáciu. Keby sa prihlásilo 600 žiadateľov je logické že by mali dostať všetci. Pri takomto pretlaku žiadostí nakoniec o 100 žiadostí podporia žiaľ menej.
Moj názor na štandardný výstup som už popísal.
čo sa týka vracania peňazí, ak farmár po 5r. Nebude schopný dosiahnuť deklarovaný st. Vystup ppa bude od neho vymáhať poskytnú dotaciu. Ja som to tak pochopil a dúfam že to tak aj bude.
Myslím si že aj v niektorých doterajších výzvach bol bodovaci systém a tiež nie všetkým ktorý splnili kritériá, prešiel projekt. Musí sa na nejakom základe selektovat, aby sa nakoniec z 1500 žiadostí vybralo 500. Ideálne by bolo podporiť každého a potom by odpadlo selektovanie na zaklade vzdelania, nezamestnanosti, st. Vystupu...
V radiu som počul že pracujú na druhom kole, mali by presunúť financie z iného opatrenia + co ostane. Je priestor treba navrhnut ine kritériá, ktoré sú podla vas objektívne a poslať kompetentnym.
1.8mld eur pre včelarov hlaste sa včelári. Kozmonautov tento rok nedotujú tak mate šancu pri včelach :D :D
Zetor7711
21-05-2017, 09:40
1.8mld eur pre včelarov hlaste sa včelári. Kozmonautov tento rok nedotujú tak mate šancu pri včelach :D :D
Najmä nech sa hlásia tí, ktorým sa nechcelo a nechce robiť a veľmi radi sa chodia 2 roky a viac podpisovať na úrad práce ...... veď za nich robili, robia a budú robiť iní :( .... Dlhé roky lumpovať ... potom si namastiť vrecká ..... radosť žiť v tejto krajine :p
Zetor7711
21-05-2017, 10:15
Zdravím, to či bude VS vzdelaný farmár lepší, ako farmár s maturitou či bez školy je otázne. Mam v okolí farmarov, ktorý ani nemajú poľnohospodárske vzdelanie a sú úspešný. Klobúk dole pred nimi. Ja si len myslím, že keď študoval o 5r. Viac mal by mať aspoň viac teoretických vedomostí. Viem si ale predstaviť že chceli dostať do tochto programu čím viac VS vzdelaných.
Podľa výzvy mali podporiť 600 žiadostí, ak sa prihlasilo 1500 ktorý vyhoveli kritériám je logické že všetci nemôžu dostať dotáciu. Keby sa prihlásilo 600 žiadateľov je logické že by mali dostať všetci. Pri takomto pretlaku žiadostí nakoniec o 100 žiadostí podporia žiaľ menej.
Moj názor na štandardný výstup som už popísal.
čo sa týka vracania peňazí, ak farmár po 5r. Nebude schopný dosiahnuť deklarovaný st. Vystup ppa bude od neho vymáhať poskytnú dotaciu. Ja som to tak pochopil a dúfam že to tak aj bude.
Myslím si že aj v niektorých doterajších výzvach bol bodovaci systém a tiež nie všetkým ktorý splnili kritériá, prešiel projekt. Musí sa na nejakom základe selektovat, aby sa nakoniec z 1500 žiadostí vybralo 500. Ideálne by bolo podporiť každého a potom by odpadlo selektovanie na zaklade vzdelania, nezamestnanosti, st. Vystupu...
V radiu som počul že pracujú na druhom kole, mali by presunúť financie z iného opatrenia + co ostane. Je priestor treba navrhnut ine kritériá, ktoré sú podla vas objektívne a poslať kompetentnym.
Menirs, pozdravujem. Poprosím Ťa, prečítaj si pokojne čo si napísal a zamysli sa trošku. Aj podľa Teba je otázne kto bude lepší farmár, či s maturitou či bez alebo s VŠ. Nikto to nevie ani uhádnuť ani posúdiť. Ale to, že ten bez maturity bude resp. bol oproti tomu s VŠ ukrátený o 6 bodov to Ti už akosi neprekáža. Nestačí dať pred nimi iba dolu klobúk, ako píšeš. Treba ich podporiť, nie pchať peniaze do vrecák špekulantov, napr. takých ktorí o tejto výzve nemajú ani páru ani slychu a na počet svojich vlastných bodov sa pýtajú na tomto fóre:)
Nemáš pravdu, keď píšeš že NFP malo pôvodne dostať 600 mladých farmárov. Ak si čítal výzvu .... na prerozdelenie bolo určených 25 mil. €, stále to vychádzalo a vychádza iba na 500 ( 500 x 50 tis. = 25 mil. ). To iba tak pre presnosť.
Ešte raz zrozumiteľne a po lopate napíšem niečo o bodovacom kritériu.
Ak niekto splnil všetky náležitosti a všetky podmienky stanovené pre podanie žiadosti vrátane splnenia stanoveného štandardného výstupu v nejakej komodite, ktorá bola uvedená v tejto výzve, dodal samozrejme všetky tabuľky a prílohy, predložil podnikateľský plán, má právo uchádzať sa o plný počet bodov a v právnom štáte nemôže byť v žiadnom prípade diskriminovaný ani o jeden jediný bod. Tá výzva bolo vyhlásená pre celé územie Slovenskej republiky, pre všetky regióny a pre všetkých mladých farmárov. Skús napísať aspoň jednu vetu, prečo napr. ten mladý začínajúci mladý farmár, ktorý pracuje, nelumpuje, nepriživuje sa na sociálnom systéme štátu, poctivo zarába, živí napr. svoju rodinu, dosahuje povedzme aj nejaký zisk ..... prečo taký mladý farmár je ukrátený o 8 bodov ??? Ak máš napísať nejakú hlúposť, tak radšej tú vetu ani nepíš :).
Ja si myslím, že takto vyhodnotená výzva je pre stovky mladých začínajúcich farmárov diskriminačná ........ a veľmi, veľmi rád by som spoznal človeka, ktorý tento hlúpy, komunistický a diskriminačný bodový systém vymyslel a veľmi by som si želal keby si ho vedel verejne, na nejakej tlačovej konferencii alebo v TV debate obhájiť. Možno je to človek, ktorý sám má už svoju žiadosť schválenú a bodovací systém ( ako sa tu už niekde písalo ) mu akosi tak čisto náhodou "sadol" ........ :cool:
Zetor7711
21-05-2017, 14:40
Zetor, tu sa da velmi polemizovat. Osobne som velmi rad, ze tieto kriteria boli nastavene tak, ze neboli subjektivne a teda nezalezalo to od hodnotitela, ako sa vyspi. Toto bolo snad prvy kraj co su eurofondy. Vsetci vieme, ako to na Slovensku chodi. Skor si myslim, ze najväcsi problem je v tom, ze sa hovori, ze vela starych farmarov, ktori uz farmy maju to davalo na svoje deti, ktore polnohospodarstvo v zivote robit nebudu. Ak by sa tomuto zabranilo, tak by mozno bolo peniaze na vsetkych. Dalsia vec je, ze sa podla mna malo najst viac prostriedkov pre mladych farmarov lebo pri tych peniazoch, co tam su su toto len omrvinky.
K niektorym bodovacim kriteriam, ktore si kritizoval. Cielom eurofondov je vyrovnavat regionalne rozdiely, preto tam je aj kriterium o miere nezamestnanosti v danom regione. Takisto vyska standardneho vystupu sa mi zda ok, pretoze je pre spolocnost prinosnejsie, ak sa za rovnaku sumu podporia farmari, ktori dokazu vyprodukovat viac. O kriteriu, ze preco dostavaju viac bodov nezamestnani, tak sa da polemizovat, ale tu tiez chapem tu logiku, ze sa chcu podporit ludia, ktori nepracuju a takato moznost by vedela nastartovat ich podnikanie. Je to tazke nastavit.
Rozhodne je to ale lepsie ako hodnotenie podnikatelskeho zamero. Tam si mozes napisat cokolvek, to su uplne rozpravky. Kto dnes, kto este nema farmu (ale aj ten, kto ju ma) vie povedat, ze ako mu to pojde. Vsetko bude zavisiet, ako zvladne chov a ci bude svoje produkty schopny predavat a to teraz nevies. Navyse mozu prist nepredvidatelne okolnosti, poznam chlapika, co robi trochu so pstrosmi, hovoril mi ze mu to islo a potom zrazu unia pustila jeden rok na trh juhoafricanov a ti dali take ceny, ze vsetci boli v prdeli
Miško13, pozdravujem Ťa ..... uvedomuješ si vôbec ako si v jednom jedinom komentári protirečíš a popieraš svoje vlastné slová ?
Píšeš, že do podnikateľského plánu si môžeš napísať čokoľvek a že sú to len rozprávky.
Z toho usudzujem, že o vypracovaní solídneho a precízneho podnikateľského plánu nemáš ani šajnu a nevieš o tom absolútne nič .... inak by si takú hlúposť napísať nemohol. Ale nečudujem sa Ti. Mnoho mladých farmárov podnikateľský plán jednoducho odstrčili na vedľajšiu koľaj lebo sa hrabali za bodmi. Podnikateľský plán okrem iných dôležitých vecí musí obsahovať štúdiu trhu, analýzu konkurencie, obchodnú koncepciu, marketingový plán, koncepciu rozvoja firmy, SWOT analýzu, kritické faktory úspechu, operatívny marketing, súvahu, hranicu rentability a výpočet nulového bodu, likviditu, rentabilitu nákladov, finančné tabuľky a ďalšie. Ale to Ti zrejme nehorí nič. To sú podstatné veci podnikateľského plánu a môžeš mi veriť, že každá komerčná banka si takýto podnikateľský plán poriadne a precízne preštuduje kým niekomu úver poskytne alebo nie.
Ak si myslíš, že do podnikateľského plánu môžeš napísať čo chceš a sú to podľa Teba iba rozprávky, tak si načisto mimo a o podnikaní nemáš ani poňatia.
Sám píšeš, že kto vie, kto ešte nemá farmu, že ako mu to pôjde a že všetko bude závisieť ako bude vedieť predávať svoje produkty. A práve preto si dobrý podnikateľský plán vyžaduje analýzu trhu, analýzu konkurencie, obchodnú politiku, marketingový plán a ďalšie. Vidíš, nie sú to rozprávky. Na podnikanie sa treba vážne a solídne pripraviť, nie dať agentúre niečo vypracovať lebo mne sa nechce. Lebo ja chcem iba peniaze. Píšeš o nepredvídateľných okolnostiach, ktoré môžu celé podnikanie aj zruinovať ...... Práve preto sa divím ako môže niekto dostať napr. 5 bodov za to, že sľúbi niečo o čom nevie povedať, či sa mu to ja kvôli tým okolnostiam, ktoré aj Ty spomínaš, či sa mu to podarí alebo nie. Body za tie sľuby ho v konečnom dôsledku môžu posunúť na miesto, kde tie financie dostane ..... a presne o tomto to je. Body prideľované za sľuby ( 5 bodov ) a napokon aj body za 2 a viac ročnú lenivosť ( 8 bodov ) sú voči ostatným diskriminačné. Posúvajú takýchto lenivcov a sľubotechny na popredné miesta pre získanie nenávratných finančných prostriedkov z vrecák všetkých daňových poplatníkov. Dobre si to prečítaj, aby si tomu už konečne porozumel .... nie je na tom nič ťažké. Všetci ktorí splnili všetky podmienky výzvy a poctivo si vybehali všetky prílohy po okresných či krajských mestách, investovali čas a peniaze a projekt im nebol vrátený pre nesplnenie podmienok, všetci títo mali mať šancu na plný bodový zisk. Nie hneď na začiatku ich ukrátiť o 10 či 20 bodov iba tak, že nejakú ťuťmák nevie ako urobiť spravodlivé vyhodnotenie projektu. Projekt, resp. výzva bola celoslovenská a nikto nemá právo nikoho diskriminovať podľa toho či je niekde nezamestnanosť taká alebo onaká. Ak to teraz niekto takto vysvetľuje tak sa na tú výzvu nepripravili a nevenovali jej náležitú a dôslednú prípravu. Môj názor.
Este sa caka dalej?
Menirs, pozdravujem. Poprosím Ťa, prečítaj si pokojne čo si napísal a zamysli sa trošku. Aj podľa Teba je otázne kto bude lepší farmár, či s maturitou či bez alebo s VŠ. Nikto to nevie ani uhádnuť ani posúdiť. Ale to, že ten bez maturity bude resp. bol oproti tomu s VŠ ukrátený o 6 bodov to Ti už akosi neprekáža. Nestačí dať pred nimi iba dolu klobúk, ako píšeš. Treba ich podporiť, nie pchať peniaze do vrecák špekulantov, napr. takých ktorí o tejto výzve nemajú ani páru ani slychu a na počet svojich vlastných bodov sa pýtajú na tomto fóre:)
Nemáš pravdu, keď píšeš že NFP malo pôvodne dostať 600 mladých farmárov. Ak si čítal výzvu .... na prerozdelenie bolo určených 25 mil. €, stále to vychádzalo a vychádza iba na 500 ( 500 x 50 tis. = 25 mil. ). To iba tak pre presnosť.
Ešte raz zrozumiteľne a po lopate napíšem niečo o bodovacom kritériu.
Ak niekto splnil všetky náležitosti a všetky podmienky stanovené pre podanie žiadosti vrátane splnenia stanoveného štandardného výstupu v nejakej komodite, ktorá bola uvedená v tejto výzve, dodal samozrejme všetky tabuľky a prílohy, predložil podnikateľský plán, má právo uchádzať sa o plný počet bodov a v právnom štáte nemôže byť v žiadnom prípade diskriminovaný ani o jeden jediný bod. Tá výzva bolo vyhlásená pre celé územie Slovenskej republiky, pre všetky regióny a pre všetkých mladých farmárov. Skús napísať aspoň jednu vetu, prečo napr. ten mladý začínajúci mladý farmár, ktorý pracuje, nelumpuje, nepriživuje sa na sociálnom systéme štátu, poctivo zarába, živí napr. svoju rodinu, dosahuje povedzme aj nejaký zisk ..... prečo taký mladý farmár je ukrátený o 8 bodov ??? Ak máš napísať nejakú hlúposť, tak radšej tú vetu ani nepíš :).
Ja si myslím, že takto vyhodnotená výzva je pre stovky mladých začínajúcich farmárov diskriminačná ........ a veľmi, veľmi rád by som spoznal človeka, ktorý tento hlúpy, komunistický a diskriminačný bodový systém vymyslel a veľmi by som si želal keby si ho vedel verejne, na nejakej tlačovej konferencii alebo v TV debate obhájiť. Možno je to človek, ktorý sám má už svoju žiadosť schválenú a bodovací systém ( ako sa tu už niekde písalo ) mu akosi tak čisto náhodou "sadol" ........ :cool:
Zdravím, svoj názor na danú výzvu som už dostatočne opísal. Žijeme v demokracii, každý môže mať názor aký uzná za vhodný. V určitých veciach sa zhodneme v iných nie v demokracii je to normálne. Ako som už písal, máte možnosť ovplyvniť budúcu výzvu. Skúste sformulovat a poslať kritériá ktoré by boli vhodnejšie ako v tejto výzve. Pošlite ich kompetentnym nech sa inšpirujú. Možno ich zapracuju a tým prispejete k zvýšeniu rovnosti šancí.
miška z lazu
22-05-2017, 11:49
veľmi, veľmi rád by som spoznal človeka, ktorý tento hlúpy, komunistický a diskriminačný bodový systém vymyslel a veľmi by som si želal keby si ho vedel verejne, na nejakej tlačovej konferencii alebo v TV debate obhájiť. :cool:
tak to by som si aj ja rada pozrela :D
Ale iné chcem. Nikdy nebude možné povedať, že bodovacie kritériá sú rovnako spravodlivé pre všetkých. Táto výzva bola proste zameraná nie na všetkých mladých farmárov (už tu je prvé triedenie - vek). Zameraná bola na nepracujúcich, vyskokoškolsky vzdelaných, ideálne s živočíšnou výrobou. Tak to je. Týchto chceli podporiť, nie všetkých mladých farmárov.
V ČR mali medzi kritériami napríklad toto: "Převzetí zemědělských pozemků a/nebo VDJ od jiného zemědělského podnikatele staršího 55 let" - kto nemal po ruke staršieho farmára mal z fleku o 15 bodov menej. To je úplne to isté ako vysoká škola u nás.
Body nikdy nesadnú všetkým rovnako, ale aspoň u nich platí máš-nemáš a nie subjektívny pohľad hodnotiteľa. Nevravím, že naše kritériá boli správne a v poriadku ale je to lepšie ako nechať rozhodnutie na jednotlivca
tak to by som si aj ja rada pozrela :D
Ale iné chcem. Nikdy nebude možné povedať, že bodovacie kritériá sú rovnako spravodlivé pre všetkých. Táto výzva bola proste zameraná nie na všetkých mladých farmárov (už tu je prvé triedenie - vek). Zameraná bola na nepracujúcich, vyskokoškolsky vzdelaných, ideálne s živočíšnou výrobou. Tak to je. Týchto chceli podporiť, nie všetkých mladých farmárov.
V ČR mali medzi kritériami napríklad toto: "Převzetí zemědělských pozemků a/nebo VDJ od jiného zemědělského podnikatele staršího 55 let" - kto nemal po ruke staršieho farmára mal z fleku o 15 bodov menej. To je úplne to isté ako vysoká škola u nás.
Body nikdy nesadnú všetkým rovnako, ale aspoň u nich platí máš-nemáš a nie subjektívny pohľad hodnotiteľa. Nevravím, že naše kritériá boli správne a v poriadku ale je to lepšie ako nechať rozhodnutie na jednotlivca
Súhlasím s tvojim názorom.
Ja by som potreboval vediet ci este cakat alebo riesit nieco ine , mohli by zverejnit zostupny rebricek resp. aspon nejake usmernenie. Mne vychadza, ze sa naisto dozviem vysledok asi niekedy v novembri. Niektori pisatelia sa odmlcali predpokladam, ze im prislo schvalene. Ak mate niekto nejake info...
Wolfpack
24-05-2017, 11:12
Ja som mal 84b som z Východu a zatiaľ mi nič neprišlo. So svojim projektom som už aj dávno začal. Dúfam, ze ani štat nebude odo mňa nič pýtať, keď mi už tak pomohol.
Este sa caka dalej?
Cakam este
Zetor7711
25-05-2017, 08:10
Zdravím, svoj názor na danú výzvu som už dostatočne opísal. Žijeme v demokracii, každý môže mať názor aký uzná za vhodný. V určitých veciach sa zhodneme v iných nie v demokracii je to normálne. Ako som už písal, máte možnosť ovplyvniť budúcu výzvu. Skúste sformulovat a poslať kritériá ktoré by boli vhodnejšie ako v tejto výzve. Pošlite ich kompetentnym nech sa inšpirujú. Možno ich zapracuju a tým prispejete k zvýšeniu rovnosti šancí.
Pozdravujem, .... áno žijeme v demokracii. Preto aj s verejnými financiami treba zaobchádzať zodpovedne a transparentne. Peniaze daňových poplatníkov nemôže nikto rozhadzovať iba tak, ako si zmyslí. To sme tu už mali. 25 mil. € je dosť veľká čiastka z daní občanov, aby si niekto zmyslel, že zvýhodní iba určitú skupinu ľudí ...... a zrejme iba čistou náhodou tú, ktorá napr. 2 roky a viac nepracovala, nevedela si prácu nájsť alebo sa jej jednoducho pracovať nechcelo ..... :) :) Môj názor
Cakam este
Zeby tych 500 bolo 90b a viac?
Zeby tych 500 bolo 90b a viac?
Neviem ale pochybujem lebo som pocul alebo cital tu asi niekto napisal ze mal 86 bodov a uz dostal ze ma schvaleny projekt...ja som mal 89 bodov a este som nedostal nic....takze fakt neviem ako to beru...
JackoPeter
30-05-2017, 14:45
Neviem ale pochybujem lebo som pocul alebo cital tu asi niekto napisal ze mal 86 bodov a uz dostal ze ma schvaleny projekt...ja som mal 89 bodov a este som nedostal nic....takze fakt neviem ako to beru...
Zdravím
Je pekne že ste mal 89bod. Ale záleží či vyhodnocovateľ na PPA Vám ich uznal.
body body body
ale čo tak podnikatelsky plan udrzatelny??? na to šeci kašlete hlaavne ze su body
Zdravím
Je pekne že ste mal 89bod. Ale záleží či vyhodnocovateľ na PPA Vám ich uznal.
Vsetko su to len dohady a je okolo toho cudne ticho.
Zetor7711
31-05-2017, 09:24
body body body
ale čo tak podnikatelsky plan udrzatelny??? na to šeci kašlete hlaavne ze su body
dowink, úprimne s Tebou súhlasím. Česť výnimkám ale mnohí, ktorí nepracovali a počuli o tejto výzve, zacítili proste "prachy". Nemajú ani šajnu o čo tu ide, zaplatili si agentúram lebo neboli schopní vyplniť si žiadosť s dvomi, tromi tabuľkami, obehať zopár úradov a napísať max. 10 strán toho čo chcú robiť. Body, body, body a ja by som doplnil, prachy, prachy, prachy. Poctiví mladí farmári, ktorí to aj v súvislosti s touto výzvou mysleli vážne a úprimne už od minulého roku čestne farmárčia. Aj oni by potrebovali pomoc ... tak ako tí, čo sa tu chvastajú, že im agentúra z hlúpeho a diskriminačného bodovacieho systému "nahnala" možno 90 bodov. Toto je čistá tragikomédia neschopných ľudí, ktorí to takto vymysleli, možno zámerne, možno nevedomky a možno preto, že tomu absolútne nerozumejú. Je to aj čistá tragikomédia tých, ktorí každý deň dychtia po tých štátnych peniazoch ..... no ja osobne si myslím, že skrachujú ešte skôr ako začnú. A mnohí skrachujú už v tom momente, čo dostanú do ruky tie peniaze daňových poplatníkov. Ja osobne si myslím, že táto výzva bude mať ešte veľké, veľmi veľké dozvuky aj na pôde parlamentu. A pretože sa nerozdávajú bubáčiky nejakých súkromných podnikateľov ale peniaze tohto štátu, bude nazreté aj do kuchyne, kde sa to pieklo a kto to varil ....... Bude to ešte zaujímavé :)
dowink, úprimne s Tebou súhlasím. Česť výnimkám ale mnohí, ktorí nepracovali a počuli o tejto výzve, zacítili proste "prachy". Nemajú ani šajnu o čo tu ide, zaplatili si agentúram lebo neboli schopní vyplniť si žiadosť s dvomi, tromi tabuľkami, obehať zopár úradov a napísať max. 10 strán toho čo chcú robiť. Body, body, body a ja by som doplnil, prachy, prachy, prachy. Poctiví mladí farmári, ktorí to aj v súvislosti s touto výzvou mysleli vážne a úprimne už od minulého roku čestne farmárčia. Aj oni by potrebovali pomoc ... tak ako tí, čo sa tu chvastajú, že im agentúra z hlúpeho a diskriminačného bodovacieho systému "nahnala" možno 90 bodov. Toto je čistá tragikomédia neschopných ľudí, ktorí to takto vymysleli, možno zámerne, možno nevedomky a možno preto, že tomu absolútne nerozumejú. Je to aj čistá tragikomédia tých, ktorí každý deň dychtia po tých štátnych peniazoch ..... no ja osobne si myslím, že skrachujú ešte skôr ako začnú. A mnohí skrachujú už v tom momente, čo dostanú do ruky tie peniaze daňových poplatníkov. Ja osobne si myslím, že táto výzva bude mať ešte veľké, veľmi veľké dozvuky aj na pôde parlamentu. A pretože sa nerozdávajú bubáčiky nejakých súkromných podnikateľov ale peniaze tohto štátu, bude nazreté aj do kuchyne, kde sa to pieklo a kto to varil ....... Bude to ešte zaujímavé :)
Myslim ze nebude nikde nic ako mnohe ine veci mna by zaujimalo ako na tom som to je vsetko.
pamataj moje slova zetor, že este budu peniaze vracat a to budu radi ze maju co vratit.ked nie tak exekutor im vezme vsetko.aj ich lutujem ze sa dali na niečo o čom nemaju paru. ten komu taticko všetko da,len prepiše meno tak ten ani nebude vediet ze su plus par tisic eur
Zetor7711
01-06-2017, 15:08
Myslim ze nebude nikde nic ako mnohe ine veci mna by zaujimalo ako na tom som to je vsetko.
.... ale bude milý stathan, bude. Sú inštitúcie, ktoré môžu a zo zákona aj musia preverovať ... len im treba dať správny podnet. Ak sa jedná o financie štátu a nie súkromné darčeky, nie že sa môže ale dokonca sa aj musí preverovať kam peniažky daňových poplatníkov poputovali ...
Dnes už aj vrabce na streche čvirikajú, že peniaze teda dotáciu od štátu nedostávajú tí, čo už napr. farmárčiť aj poctivo začali a myslia to so svojou činnosťou v poľnohospodárstve naozaj úprimne ..... ale žiadatelia, ktorým agentúry "vyrobili 100 bodov" alebo iba tak o trochu menej :) Komédia ....
Takým veľmi trefným dôkazom toho je ako sa tu niekto pýtal, že koľko má vlastne bodov :p ... odpoveďou mu bolo aby si prečítal svoj vlastný projekt, svoju vlastnú žiadosť. Môj názor je, že toto vôbec nie je o pomoci mladým začínajúcim farmárom .... ale o ..... ( to si už domysli ) ;)
spiso007
01-06-2017, 21:44
Čakám a čakám,ale už sa asi nedočkám,už len že niesú euráče. Pomôž si sám aj pán Boh ti pomôže.
Zetor7711
02-06-2017, 09:03
Ten veľmi podivne, záhadne a podľa môjho názoru zámerne skomolený zoznam žiadateľov sa aktualizoval vždy ku koncu mesiaca, resp. k prvému dňu mesiaca. Samozrejme aktualizovali ho pokým nebolo treba čo aktualizovať, keď ešte nebolo o ničom rozhodnuté. Aktualizovali iba dátum ... aby mohli povedať, že veď predsa zoznam bol aktualizovaný. Dnes, keď už je rozhodnuté ..... ZOZNAM AKTUALIZOVANÝ NIE JE ! A ja si myslím, že ani nebude. Každý v zozname má napísané "v procese vyhodnocovania". To už dávno neplatí a nie je pravda. Čaká sa rafinovane a prefíkane, ako sa budú správať, ako budú reagovať a domáhať sa práv na informácie všetci zúčastnení žiadatelia. Niekomu zrejme veľmi nevonia aby boli zverejnení tí, ktorým sa podpory od štátu dostalo. Prečo asi ? Budem to opakovať stále, tieto peniaze neposkytoval žiaden súkromný podnikateľ ale náš štát z daní daňových poplatníkov.
Wolfpack
02-06-2017, 11:01
Tiez sa mi ten zoznam zda velmi divny. Viem, ze PPA sa velmi boji Europkej Komisie a specialne s touto vyzvou uz tam vela ludi pisalo.
Mozes tam pisat aj po slovenky a upozorni ich na to, ze ten zoznam nieje aktualny aj ked je rozhodnute.
Ja tiez napisem.
Čakám a čakám,ale už sa asi nedočkám,už len že niesú euráče. Pomôž si sám aj pán Boh ti pomôže.
500 zmlúv bolo už podpísaných, takže čakanie je zbytočné. Dostali to žiadatelia s 83 a viac bodmi.
ziag182-deleted
02-06-2017, 16:24
500 zmlúv bolo už podpísaných, takže čakanie je zbytočné. Dostali to žiadatelia s 83 a viac bodmi.
Ako je možné, že mám 87 bodov a nič mi neprišlo??? Tak potom ako vôbec prebiehal vyhodnocovací proces??
ziag mas znamosti?? nemaš tak pal do pi.e
Takto asi to prebiehalo :D
mne včera 1.juna prišlo niečo z ppačkyz nitry ale ked tvrdite ze zmluvy su podpisane tak to bude asi niečo ine
Ako je možné, že mám 87 bodov a nič mi neprišlo??? Tak potom ako vôbec prebiehal vyhodnocovací proces??
To ze si mal 87 neznamená ze musíš dostať. Pod 83 nedostali a nad 83 sa určilo kto je rovný a rovnejsi.
ziag182-deleted
03-06-2017, 08:38
To ze si mal 87 neznamená ze musíš dostať. Pod 83 nedostali a nad 83 sa určilo kto je rovný a rovnejsi.
Hej a určovanie prebehlo podľa kľúča bližšia košeľa ako kabát.....
Dobrý deň,
skoro pred mesiacom som dostal rozhodnutie o schválení žiadosti, ale odvtedy nič. Dostal už voľakto aj zmluvu?
Mal som 85 bodov a projekt som vypracoval sám. Oslovil som najprv agentúru, ale chceli za to 5 tis. dopredu a 5 tis. po podpise zmluvy v prípade úspešnosti. Protekciu som nemal žiadnu.
Dobrý deň,
skoro pred mesiacom som dostal rozhodnutie o schválení žiadosti, ale odvtedy nič. Dostal už voľakto aj zmluvu?
Mal som 85 bodov a projekt som vypracoval sám. Oslovil som najprv agentúru, ale chceli za to 5 tis. dopredu a 5 tis. po podpise zmluvy v prípade úspešnosti. Protekciu som nemal žiadnu.
Aj vdaka tebe vidime ake kktiny sa tu pišu.vraj zmluvy su podpisane a tebe nič nedoslo...ach ta slovač :(
počul som zevrajjednemuuz dosli peniaze na učet :D širte tuto kktinu dalej:D
Aj vdaka tebe vidime ake kktiny sa tu pišu.vraj zmluvy su podpisane a tebe nič nedoslo...ach ta slovač :(
počul som zevrajjednemuuz dosli peniaze na učet :D širte tuto kktinu dalej:D
O tych zmluvách mam informácie z tejto stredy a z veľmi dobrého zdroja. Zaujímal som sa o svoj projekt a pýtal sa ma na body. Vtedy mi povedal ze pod 83 neprechadzali. A ze prachov na projekty je dosť, kľudne by mohli dat všetkým, lenže je to politické rozhodnutie a oni nepotrebujú aby všetci dostali.
O tych zmluvách mam informácie z tejto stredy a z veľmi dobrého zdroja. Zaujímal som sa o svoj projekt a pýtal sa ma na body. Vtedy mi povedal ze pod 83 neprechadzali. A ze prachov na projekty je dosť, kľudne by mohli dat všetkým, lenže je to politické rozhodnutie a oni nepotrebujú aby všetci dostali.
Tak ich nabuduce pozdrav nech aj ostatnym nieco poslu aspon to ze ich maju niekde....ja som sa pytal dodnes ziadna odpoved to asi ten captain riadi mne od registracie neprislo nic a to mali bobkov ako idu navysovat peniaze ...5
erwin a nevola sa ten dobry zdroj naaahodou aladin ten čo robi aj pre shmu????? toto su tu šecko iba kecya jedna baba povedala
erwin a nevola sa ten dobry zdroj naaahodou aladin ten čo robi aj pre shmu????? toto su tu šecko iba kecya jedna baba povedala
Ja sa s tebou nepotrebujem naťahovať ani ta o ničom presviedčať. Napísal som ako to je a čo viem. Tým co doteraz nič neprišlo, už kladná odpoveď nepríde, to je všetko. Ale ty kľudne čakaj ďalej. Nič som nepísal konkrétne tebe, tak si nechaj sprosté poznámky.
Zetor7711
04-06-2017, 14:02
Zrejme nie je niečo v poriadku, keď vládne strach zverejniť, resp. doplniť prázdne stĺpce v divnom a podľa mňa v zámerne skomolenom zozname žiadateľov ..... tie stĺpce sú stále prázdne .... zatiaľ čo každý žiadateľ má stále uvedené " v procese vyhodnocovania ". Nie je to už dávno pravda. Ani sa nečudujem, že tí čo toto všetko vyšpekulovali a nastavili pravidlá resp. určili diskriminačný bodovací systém, ktorý nedával každému žiadateľovi rovnakú šancu v celoštátnej a pre každého začínajúceho mladého farmára rovnako vyhlásenej súťaže. Každý začínajúci mladý farmár musel do bodky splniť všetky podmienky rovnako a bez akejkoľvek výnimky. Boli ale oklamaní. Boli okradnutí o svoj čas, ktorý tejto výzve venovali a aj o nemalé finančné prostriedky, ktoré museli na podanie tejto žiadosti vynaložiť. Boli, myslím si, veľmi zdiskriminovaní najmä tí, ktorí pracovali a stále pracujú. Tí " vzdelaní ", ktorí ale svoje vedomosti viac ako 2 roky chodili iba "nahlasovať" na úrad práce a nevedeli, nedokázali a možno ani nechceli svoje "vzdelanie" využiť, tí boli výrazne zvýhodnení. Myslím si, že až tak, že poctivý, pracovitý začínajúci mladý farmár v tejto republike ani nemal veľkú šancu uspieť. Ale čudovať sa veľmi nemusíme ....... Toto nie je podpora pre mladých začínajúcich farmárov .... toto je ( domyslite si, prosím ) :confused:
No celkom super ja som mal bodov 89 a este som nic nedostal...uz som to dal presetrit a pisal som aj rieditelke ze co je s mojim projektom ..Niekto na PPA pochzbzl a teraz to asi potrebovali ututlat ale neskoro lebo som som do toho obul a poslal som list na doporucenie ze ked presiel 86 bodovy projekt a prisli mu papiere ze ma projekt schvaleny tak kde mam ja papier o schvaleni projektu ked som mal 89 bodov...tak uvidime ze co sa bude diat ale len tak to nenecham...
petermas pravdu.zajtra idem pisat doporučeny dopis aj ja a mali by nas nasledovat dalsi.
Zetor7711
05-06-2017, 09:34
Co ttu pisete *****iny ze z 83 bodmi...Ja som mal projekt vypracovany na 89 bodov nesiel so pestovat bilinky ani sadi zemiaciky ..projekt soom mal urobeny na 10 dojnic...Ked su tu farmari ktory sa aspon trocha rozumeju o com to vsetko je tak vie kolko je roboty s takymi 10 dojnicami..ze to neni len o tom ze rano nakrmim a padla..je to kazdodenna drina...A dodnes my nic nerislo....Ked prislo niekomu kto mal 83 bodov ze ma schvaleny tak kde je moj schvaleny projekt...No urcite to tak nenecham...A druhu *****inu pisete ze uz boli podpisane zmluvy..ziadne zmluvy sa este nepodpisovali..
peter82, nemám právo hodnotiť Tvoju prácu, ani tak robiť nebudem. Ja napr. viem čo vyžaduje práca s dojnicami a veľmi si vážim ľudí, ktorí sa vedia o takúto robotu oprieť. Som rodený dedinčan, veľmi dobre viem o čom hovoríš .... iba sa Ti veľmi divím, že Ty nepoznáš prácu na poli. Inak by si ani Ty nepísal "*****iny". Ani nie 5 minút času Ti zaberie pohľad na povinné štandardné výstupy vyplývajúce z výzvy a letmý výpočet povinného štandardného výstupu napr. tých Tvojich spomínaných "zemiačikov". Ak vieš trochu počítať ..... musel by si ich vysadiť na 3,5 ha a ďalšie roky pôdu ( napr. aj kvôli chorobám, obmieňať. Teda musel by si mať, vlastniť či mať v prenájme min. 10-15 ha. Ty si možno taký frajer, že ich možno aj máš a že tie "zemiačiky" Ti tam vypestujú Marťania. Nikomu ale nepadne z neba ani osivo ani postreky proti chorobám či škodcom ani závlaha ani umelé hnojivá. Musíš si to nakúpiť, zasadiť, ošetrovať, starať sa o to, pozbierať, uskladniť, predať ...... musíš mať všetku náležitú techniku. Tie Tvoje *****iny sú samé chvastúnstvo lebo nevidíš prácu iných iba svoju. Nikto sa neposere s Tvojich 10 dojníc, to mi ver .... tak ani Ty teda nepodceňuj prácu iných, napr. prácu na poli. Asi to nevieš, ale aj na poli je drina. Možno dnes, zajtra nerobíš lebo napr. prší ale potom zajtra, pozajtra robíš od rána do večera 10, 12 možno 15 hodín. Jeden farmár nepodceňuje prácu druhého farmára, to sa jednoducho nerobí. Nemôžeš predsa pozerať iba na svojich 10 dojníc a na 50 tisíc € ....;) s Tvojimi 89 bodmi.
Zdravím, žiadna zmluva nám ešte neprišla. Takže asi ešte neposielali.
Zetor7711
07-06-2017, 07:53
Ja nepodcenujem ani pracu na poli lebo robim aj a poli hoci nemam vela pody ale nejaku mam...to som napisal len akoze ze som nedal do projektu zemiaky...ja viem ze aj zo zemiakmi a zo vsetkym je robota ale cloveka to nasere ze niekto tu napise ze dostal schvaleny projekt a mal 83 bodov a viacerzi su tu zo mali cez 85 a nikomu nic neprislo....
peter82 :) .... poľnohospodárstvo nie je vôbec o schválených či neschválených projektoch. Je to o vzťahu. Dovolím si povedať, že do tejto výzvy išlo veľmi veľa špekulantov .... iba pre peniaze. Možno všetko budú robiť "akože" cez niekoho alebo veľmi rýchlo skončia. Bohužiaľ, takí mladí a začínajúci poľnohospodári, ktorí už aj začali a dokonca sa stali aktívnymi aj v zmysle priamych platieb, mnohí dokonca prešli kontrolami PPA či ÚKSÚP-u, takým sa podpory nedostane vďaka hlúpemu a diskriminačnému bodovaciemu systému, ktorý mohol navrhnúť a presadzovať iba niekto, kto sa poľnohospodárstvu absolútne nerozumie alebo ho videl iba z helikoptéry. Úzka skupinka ľudí si myslí, že si môže robiť a dovoliť všetko tak ako si to predstavujú niektorí naši politici. No mýlia sa. Poľnohospodárstvo je dôležité a cenné, no zároveň tak zložité, že výzvou "povyháňať" mladých ľudí z úradov práce ( prevažne tých, ktorým sa už viac ako 2 roky nechce pracovať ) je smiešne a zároveň tragické. Toto nášmu pôdohospodárstvu nepomôže. Nepomôžu ani takí, ktorí žijú roky v zahraničí a v čase výzvy a pri možnosti získať 50 tisíc € si spomenú, že sú zo Slovenska, vrátia sa, natŕčajú ruky a pýtajú od daňových poplatníkov ( samozrejme prostredníctvom výzvy ) peniaze. Choré a zvrátené. Nevidí to iba hlupák.
Niekde tu som čítal vetu, citujem : " Dal som si vypracovať projekt na (xy) bodov".
Táto veta presne charakterizuje tých, ktorí chceli mať možno až 101 bodov ( tí zrejme s poľnohospodárstvom veľa spoločné nemajú ) a veľmi presne charakterizuje aj tých, ktorí ( podľa môjho názoru ) veľmi hlúpo, naivne a nie pre všetkých rovnako túto podporu nastavili.
Pomýlili si dobu.
Už totiž nie sme v komunizme a nie všetko musia a môžu mať iba detičky papalášov.
Myslím si, že anglická skratka totálne zlyhala aj keď možno všetci z jej vedenia nenávratný finančný príspevok získali alebo získajú. To ešte len uvidíme. Ale učia sa rýchlo, po vzore politikov. Mladí farmári na Slovensku by si mali už naozaj založiť akési slovenské združenie, ktoré by zastupovalo ich všetkých a nie iba 10, 20 či 50 ľudí z jednej oblasti našej krajiny. Môj názor.
peter82 :) .... poľnohospodárstvo nie je vôbec o schválených či neschválených projektoch. Je to o vzťahu. Dovolím si povedať, že do tejto výzvy išlo veľmi veľa špekulantov .... iba pre peniaze. Možno všetko budú robiť "akože" cez niekoho alebo veľmi rýchlo skončia. Bohužiaľ, takí mladí a začínajúci poľnohospodári, ktorí už aj začali a dokonca sa stali aktívnymi aj v zmysle priamych platieb, mnohí dokonca prešli kontrolami PPA či ÚKSÚP-u, takým sa podpory nedostane vďaka hlúpemu a diskriminačnému bodovaciemu systému, ktorý mohol navrhnúť a presadzovať iba niekto, kto sa poľnohospodárstvu absolútne nerozumie alebo ho videl iba z helikoptéry. Úzka skupinka ľudí si myslí, že si môže robiť a dovoliť všetko tak ako si to predstavujú niektorí naši politici. No mýlia sa. Poľnohospodárstvo je dôležité a cenné, no zároveň tak zložité, že výzvou "povyháňať" mladých ľudí z úradov práce ( prevažne tých, ktorým sa už viac ako 2 roky nechce pracovať ) je smiešne a zároveň tragické. Toto nášmu pôdohospodárstvu nepomôže. Nepomôžu ani takí, ktorí žijú roky v zahraničí a v čase výzvy a pri možnosti získať 50 tisíc € si spomenú, že sú zo Slovenska, vrátia sa, natŕčajú ruky a pýtajú od daňových poplatníkov ( samozrejme prostredníctvom výzvy ) peniaze. Choré a zvrátené. Nevidí to iba hlupák.
Niekde tu som čítal vetu, citujem : " Dal som si vypracovať projekt na (xy) bodov".
Táto veta presne charakterizuje tých, ktorí chceli mať možno až 101 bodov ( tí zrejme s poľnohospodárstvom veľa spoločné nemajú ) a veľmi presne charakterizuje aj tých, ktorí ( podľa môjho názoru ) veľmi hlúpo, naivne a nie pre všetkých rovnako túto podporu nastavili.
Pomýlili si dobu.
Už totiž nie sme v komunizme a nie všetko musia a môžu mať iba detičky papalášov.
Myslím si, že anglická skratka totálne zlyhala aj keď možno všetci z jej vedenia nenávratný finančný príspevok získali alebo získajú. To ešte len uvidíme. Ale učia sa rýchlo, po vzore politikov. Mladí farmári na Slovensku by si mali už naozaj založiť akési slovenské združenie, ktoré by zastupovalo ich všetkých a nie iba 10, 20 či 50 ľudí z jednej oblasti našej krajiny. Môj názor.
Plne s tebou suhlasim ze je vela spekulantov ktory len natahuju ruky a chcu len peniaze..ale ja sa polnohospodarstvu venujem uz dlho ..neni to z noci do rana..kludne mozes prist aj pozriet....a chcel som si za tie peniaze kupit novy balikovac sena...ale zial bohu papiere dostali len spekulanti ze projekt maju schvaleny..poctivi ludia na tych sa z vysoka vysrali...
Zetor7711
07-06-2017, 21:23
Plne s tebou suhlasim ze je vela spekulantov ktory len natahuju ruky a chcu len peniaze..ale ja sa polnohospodarstvu venujem uz dlho ..neni to z noci do rana..kludne mozes prist aj pozriet....a chcel som si za tie peniaze kupit novy balikovac sena...ale zial bohu papiere dostali len spekulanti ze projekt maju schvaleny..poctivi ludia na tych sa z vysoka vysrali...
Aj ja súhlasím s tým čo hovoríš ...... máš pravdu .....
Medzi tými čo dostali kladné rozhodnutie sú aj ozajstný farmári, ktorý to myslia vážne. Sám seba za takéto považujem. Tak prosím váž slová. Ďakujem
Medzi tými čo dostali kladné rozhodnutie sú aj ozajstný farmári, ktorý to myslia vážne. Sám seba za takéto považujem. Tak prosím váž slová. Ďakujem
Ja som nepovedal ze vsetci ktory dostali kladne rozhodnutia su spekulanti...ja som napisal ze su aj spekulanti takze sa domna laskovo neobuvaj...
Ja som nepovedal ze vsetci ktory dostali kladne rozhodnutia su spekulanti...ja som napisal ze su aj spekulanti takze sa domna laskovo neobuvaj...
Prepáč, nechcem slovíčkarit, ale napísal si " ale žiaľ bohu papiere dostali len špekulanti že projekt majú schválený" len toľko.
Zdravim. Kolko z Vas ktori sa tu stazujete, malo projekt na nieco skutocne konkurencieschopne, nieco co trh obohati,nieco co tu chyba? Chov dojnic podla mna nie je nieco co si zasluzi podporu, kedze kravskeho mlieka je prebytok,vykupne ceny su smiesne a vyrobcov je zjavne viac, ako je potrebne. Myslim ze podporu si zasluzi podnikatel ktory ma sancu sa na trhu presadit a prispeje k zvyseniu podielu slovenskych potravin na slovensku. Ak dostane peniaze 500 mladych podnikatelov ktori dokopy nic nevyrobia, nema to zmysel. Nema zmysel podporovat farmy ktore budu donekonecna drzane nad vodou iba dotaciami, to nema ziaden efekt a peniaze tam nie su vyuzivane efektivne. Myslim ze to niekde vysvetloval aj pan z ministerstva na nejakom stretnuti mladych farmarov. Kratkym prepoctom ukazal ze chov dojnic je malo rentabilny, ale ked sa opytal kolki z pritomnych si vybrali dojnice, vsetci zdvihli ruku...Nechcem sa tym nikoho dotknut, aj kravy sa daju chovat so ziskom,ale iba za specifickych podmienok. A uz vobec neobhajujem podmienky vyberu :)
miška z lazu
09-06-2017, 10:08
Zdravim. Kolko z Vas ktori sa tu stazujete, malo projekt na nieco skutocne konkurencieschopne, nieco co trh obohati,nieco co tu chyba? Chov dojnic podla mna nie je nieco co si zasluzi podporu, kedze kravskeho mlieka je prebytok,vykupne ceny su smiesne a vyrobcov je zjavne viac, ako je potrebne. Myslim ze podporu si zasluzi podnikatel ktory ma sancu sa na trhu presadit a prispeje k zvyseniu podielu slovenskych potravin na slovensku. Ak dostane peniaze 500 mladych podnikatelov ktori dokopy nic nevyrobia, nema to zmysel. Nema zmysel podporovat farmy ktore budu donekonecna drzane nad vodou iba dotaciami, to nema ziaden efekt a peniaze tam nie su vyuzivane efektivne. Myslim ze to niekde vysvetloval aj pan z ministerstva na nejakom stretnuti mladych farmarov. Kratkym prepoctom ukazal ze chov dojnic je malo rentabilny, ale ked sa opytal kolki z pritomnych si vybrali dojnice, vsetci zdvihli ruku...Nechcem sa tym nikoho dotknut, aj kravy sa daju chovat so ziskom,ale iba za specifickych podmienok. A uz vobec neobhajujem podmienky vyberu :)
aj dojnice sa dajú robiť "inak" - napríklad finalizovať si výrobu. Nemyslím, že model ktorý sa u nás pestuje - zvyšovať podiel slovenských potravín, masovo zásobiť trh, základné suroviny predávať na spracovanie iným - nie je najšťastnejší, aj zahraničie fičí na lokálnych produktoch, finalizácii, pridanej hodnote. A to je myslím cesta aj pre malých začínajúcich farmárov. Neviem si dosť dobre predstaviť, ako ti 50 000 pomôže rozbehnúť niečo, čo bude mať tak veľký dopad na náš trh ako píšeš. Na to je to zúfalo málo peňazí, čiže musíš veľa investovať z iných zdrojov, čo môže byť pre mladých ľudí problém.
Zamerať projekt na niečo čo tu chýba a obohatí trh nebolo ľahké, vzhľadom na to, že výber plodín/zvierat bol nastavený výzvou. Samozrejme dalo sa.
Ja len že aj tradičná výroba sa dá robiť zaujímavo a inak
Zetor7711
12-06-2017, 08:13
12.6.2017 ..... a vždy väčší a väčší strach zverejniť komu boli peniaze daňových poplatníkov rozdané ..... :) ..... možno zistíme, že niekam prišlo aj 100 tisíc :D
Dnes my dosiel papier projekt mam schvaleny....
Ja som mal 83 bodov, niekto dostal za tolko?
No super, gratulujem.
dakujem potesilo
Somarina ako traky ziadne zmluvy sa este nepodpisovali..preco pisete bludy...ziadnu zmluvu som este nedostal...
Somarina ako traky ziadne zmluvy sa este nepodpisovali..preco pisete bludy...ziadnu zmluvu som este nedostal...
Nepíšem žiadne bludy, tak sa ukludni. Bol si dobre zosraty že ti neprišlo nič z PP a ty si mal 89 alebo už neviem koľko bodov. Kto vie koľko si zaplatil za vyhotovenie projektu, preto si bol vyplaseny.
Možno som to presne nepochopil, či boli zmluvy podpisane alebo len pripravené ani ma to zvlášť nezaujímalo. Mal som dobre informovaný z PP a a je to ohľadne bodov tak ako som písal. Už na teba nejdem reagovať, nemám na to náladu. Takže keď zas budem vedieť niečo nové, tak si to už nechám pre seba.
Patrik 44
14-06-2017, 21:28
Dobrý deň, chcel by som Vás požiadať o informácie.
Mal by som záujem požiadať štát o príspevok mladý farmár, ale požiadať o tento príspevok by som chcel s mojim známym. Je vôbec možné žiadať o jeden príspevok dvaja ?
Ak áno, za akých podmienok ?
Za Vašu odpoveď Vám vopred Ďakujem
miška z lazu
15-06-2017, 12:11
Dobrý deň, chcel by som Vás požiadať o informácie.
Mal by som záujem požiadať štát o príspevok mladý farmár, ale požiadať o tento príspevok by som chcel s mojim známym. Je vôbec možné žiadať o jeden príspevok dvaja ?
Ak áno, za akých podmienok ?
Za Vašu odpoveď Vám vopred Ďakujem
Ak myslíte výzvu 6.1 "mladý farmár", tak tá je uzavretá, žiadosti sa už neprijímajú.
Ak myslíte doplnok k priamym platbám, ti sa podávajú v máji, dá sa aj potom, ale po 30.5 sa vám odčítava 1% za každý deň omeškania.
V oboch prípadoch nie je možné žiadať ako dvojica
Projekt k výzve 6.3 má byť veľmi podobný s projektom, ktorý sa podával k výzve 6.1 vedel by mi niekto poslať projekt, ktorý k výzve 6.1 podával, aspoň nejaký hrubý náčrt napíšte sem a ja sem dám email. Ďakujem
miška z lazu
20-06-2017, 07:49
Projekt k výzve 6.3 má byť veľmi podobný s projektom, ktorý sa podával k výzve 6.1 vedel by mi niekto poslať projekt, ktorý k výzve 6.1 podával, aspoň nejaký hrubý náčrt napíšte sem a ja sem dám email. Ďakujem
Prosím ťa, je to jednoduchá slohová práca, kde prepíšeš svoje zámery, analýzy..., ktoré určite máš už spracované a pridáš trochu "omáčky". Nie je tam nič na odpisovanie, jednoduchá osnova je súčasťou výzvy a je už len na tebe ako podrobne a profesionálne si to spracuješ. Netreba sa toho báť.
marecuho
21-06-2017, 20:08
Zdravim, prichadzaju este niekomu schvalenia? ci uz len ocakavat ze mi pride neschvalenie o par mesiacov, ked vsetci co uz dostali podpisu zmluvy?
Zdravim, prichadzaju este niekomu schvalenia? ci uz len ocakavat ze mi pride neschvalenie o par mesiacov, ked vsetci co uz dostali podpisu zmluvy?
Asi skor to druhe, udajne v sobotu bol v radiu nejaky rozhovor na tuto temu a vraj su aj budu financie len pre 500 a dost.
skrátená verzia.....
Politické motto dnešnej ,,Vlády SR" znie - sľuby sa sľubujú a blázni sa radujú"
. Boli určené hlavne pre ,,VYVOLENÝCH" ?
Približne 1500 farmárov, ktorí požiadali o dotáciu, peniaze na štart vlastného podnikania nedostane.
(16.06.2017; Rozhlasová stanica Slovensko; Rádiožurnál Slovenského rozhlasu; 12.00; por. 1/18; Laura Kellöová / Oto Görner)
Oto Görner, moderátor:
"Približne 1500 mladých farmárov, ktorí požiadali o dotáciu, peniaze na štart vlastného podnikania nedostane. Agrorezort koncom decembra sľúbil navýšenie balíka, napokon však ostal pri pôvodnej sume 30 miliónov eur. Mnoho neúspešných žiadateľov okrem času investovalo do prípravy aj nemalé peniaze. Niektorí bez štartovnej injekcie začať s podnikaním ani nemôžu. Podrobnosti má Laura Kellöová."
Laura Kellöová, redaktorka:
"Pekné poludnie. Tak radosť mladých farmárov zo štartovnej dotácie netrvala dlho. Takýto scenár zažíva aj 23 ročný Róbert Palider z okolia Námestova. Dotáciu 50 tisíc eur chcel použiť na chov hovädzieho dobytka a neskôr predávať mäso. Plánoval tiež postaviť senníky a maštaľ. Aby zvýšil svoje šance spomedzi žiadateľov, prihlásil sa dokonca aj na vysokú školu a poľnohospodárstvo už riadne študuje. Či bol v projekte úspešný, stále oficiálne nevie. Na rozhodnutie čaká už rok."
Róbert Palider, mladý farmár:
"Človek aj určité plány si vytvorí, som šiel na tú školu, aj všetko som tomu venoval a už to malo byť minulý rok, v júni myslím malo byť to vyhodnotenie, sa to predĺžilo zase o rok a som už s tým zmierený, že mi to neschvália, že budem sa musieť nejak sám postaviť na nohy asi."
Laura Kellöová:
"Záujemcov o dotáciu bolo vyše 2 tisíc. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná tak koncom minulého roka vyhlásila, že pôvodný balík 30 miliónov navýši o ďalších 18."
Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva:
"Tie už máme odkomunikované z Bruselu, takže celková suma pre mladých farmárov by mala byť zhruba 48 miliónov eur a dotklo by sa to zhruba tisíc mladých farmárov."
Laura Kellöová:
"Realita je však napokon iná. Agrorezort prerozdelil len 25 miliónov a úspešných tak bolo len prvých 500 žiadateľov. Róbertovi z Námestova tak dotácia zrejme ušla o pár bodov z projektu. Prečo rezort zmenil plán, vysvetľuje hovorca Vladimír Machalík."
Vladimír Machalík, hovorca ministerstva pôdohospodárstva:
"Vzhľadom na nevyhnutnosť schválenia takéhoto kroku zo strany Európskej komisie by si to vyžadovalo výrazne viac času a teda ďalšie oddialenie platieb mladým farmárom."
Laura Kellöová:
"Peniaze však dodnes nemajú ani tí, ktorí s projektom uspeli a viacerí farmári nedostali ani rozhodnutie. Povinnosťou pritom bolo založiť si živnosť a mnohí začali už aj podnikať. Investovali tak nielen čas, ale aj tisícky eur. Pre 1,5 tisíc neúspešných zrejme ministerstvo vyhlási novú výzvu."
Oto Görner:
"Informovala Laura Kellöová."
:)
Ako to je vlastne s tým nenávratným príspevkom z pohľadu daní a odvodov? Uvažujem nad tým, pretože jednorázový príjem 35000 € znamená dosť vysoké odvody v ďalšom roku. Pričom pre SHR sa napr. nákup zvierat a pozemkov neberie ako oprávnený výdaj, tj. neodrátava sa z daňového základu. Viete sa k tomu niekto vyjadriť?
Samozrejme, že 35 tis príspevok zvyšuje daňový základ. Preto treba požiadať ak to bude možné až začiatkom budúceho roka. Pozemky sa neodpisujú a nakúpené zvieratá sa zaraďujú do odpisovej skupiny a v nákladoch sa premietnu až postupne v jednotlivých zdaňovacích obdobiach.
Wolfpack
23-06-2017, 10:58
Ked tam zavolas, tak ti povedia, ze este stale posielaju kladne odpovede.
Moze mi niekto vysvetlit co za p... je to s tym posielanim. Preco jednoducho neaktualizuju ten s... zoznam na PPA stranke?
JackoPeter
23-06-2017, 13:04
Zdravím ako viete že posielajú kladne rozhodnutia volal ste tam dnes ?
Ked tam zavolas, tak ti povedia, ze este stale posielaju kladne odpovede.
Moze mi niekto vysvetlit co za p... je to s tym posielanim. Preco jednoducho neaktualizuju ten s... zoznam na PPA stranke?
zmierte sa s tym ze nas ojeb...li a len si upravili taqbulku nezamestnanosti. serem im na ich hlavu.odomna nedostane tento štat ani cent...ani percento dane neodvediem kkkktttoooom zlodejskym
Ja som si aj myslel ze nejake rosady sa s financiami nedaju robit, ale ked tak hrozne presviedcali tak som sa s tym stotoznil ;) a teraz pocit stupenia na sikovne polozene hrable na dvore :eek: a popritom sa najviac bavim na tom ako su ticho :D ale skusim znovu nejaky projekt len tento uz nie nebudem splnat vek. Je ale fakt ze je vysoka neuspesnost realizovanych projektov v madarsku alebo v cechach preziju hlavne len taki co maju v rodine jednu alebo viac agrofariem...takze zmierim sa s tym lahko.
Novinky z Príručky pre prijímateľa:
http://www.apa.sk/prirucka-pre-prijimatela/prirucka-pre-prijimatela-nfp/8343
V*prípade podopatrenia 6.1 Prijímateľ sa do predloženia prvej ŽoP musí stať aktívnym poľnohospodárom v zmysle ustanovení o priamych platbách (resp. výhradne u živočíšnej výroby splniť nižšie uvedenú podmienku), čo je povinný deklarovať písomným oznámením pri podaní prvej ŽoP, adresovaným Poskytovateľovi na predpísanom tlačive (viď príloha č. 7 Príručky pre Prijímateľa)
Obdobie udržateľnosti projektu sa začína v*kalendárny deň, ktorý bezprostredne nasleduje po kalendárnom dni, v*ktorom došlo k*finančnému ukončeniu projektu a trvá 5 rokov od poskytnutia záverečnej platby prijímateľovi. resp. v*10 rokov od poskytnutia záverečnej platby prijímateľovi ak ide o*kategóriu „veľký podnik“. (obdobie udržateľnosti je presne definované v*Zmluve; k*udržateľnosti projektu pozri aj kapitolu 15 Príručky pre prijímateľa).
miška z lazu
18-07-2017, 16:25
Tak už mám v ruke zmluvu. Držme si palce :)
Aj ja. Odporúčam skontrolovať osobné údaje. Uviedli mi tam chybné číslo účtu.
V zmluvach je zmena, vo vyzve bola podmienka: do 18 mesiacov od zacatia projektu mat 25percent zvierat, v zmluve je uz podmienka ze 25 percent zvierat treba mat este pred podanim prvej ZoP.
Milí mladí farmári, tí ktorí už máte doma zmluvu o poskytnutí NFP, pozorne si prečítajte na str. 3, v čl. 3 bod 3.1: „Prijímateľ (vy) sa zaväzuje podať prvú žiadosť o platbu na prvú splátku NFP vo výške 70% z celkovej paušálnej platby NFP najskôr po preukázaní skutočnosti, že sa stal aktívnym poľnohospodárom v súlade s ods. 7.4 Zmluvy o poskytnutí NFP, čo je povinný preukázať v rámci prvej ŽoP a najneskôr do 9 mesiacov odo dňa účinnosti Zmluvy o poskytnutí NFP". Toto ustanovenie je hlboko v rozpore s tým, čo bolo uvedené vo výzve pre podopatrenie 6.1.:confused::mad: Jednak nesedí lehota do kedy sa máte stať aktívnym... (z výzvy vyplývala lehota nápočtom do 27 mesiacov) a za druhé a to je horšie, paušál sa zmenil na refundáciu, pretože v prípade špeciálnej RV musíte min. 25% pôdy uvedenej v podnikateľskom pláne deklarovať žiadosťou o priame platby a v prípade ŽV min. 25% zvierat registrovať v CEHZ, čiže všetko si nakúpiť/obstarať za vlastné peniaze a až po podaní 1. ŽoP a následnej kontrole na mieste sa PPA rozhodne, či Vám vaše vlastné financie preplatí.
Ďalšie kontroverzné ustanovenie je na str. 6 čl. 7 bod. 7.3: "Prijímateľ sa zaväzuje zahájiť realizáciu PP do 6 mesiacov od dátumu podpísania Zmluvy. Vo výzve je uvedené do 9 mesiacov... a zároveň si pozorne prečítajte aj bod 7.13 na str. 7/8, niektorých z vás sa to bude týkať...
No úprimne je mi vás ľúto, ako s vami zametajú.... nechcete to niekto medializovať ?
miška z lazu
19-07-2017, 14:24
Mňa skôr zaujíma bod 2.10, či sme alebo nie sme povinný byť registrovaný. Je to cca 800e a máme na to pár dní....
Ja osobne si myslím že podľa §2 ods. 2 z 315/2016 Z.z. sa to na nás nevzťahuje, ak nepoberáme iné dotácie (čo zase v zmluve je klauzulka, že nesmieme). Čo vy k tomu?
Myslím, že nie. Viď nižšie:
Pri posudzovaní partnerov verejného sektora sa berú do úvahy aj finančné limity. To znamená, že na to, aby sa fyzická osoba alebo právnická osoba považovala za partnera verejného sektora nestačí, aby spĺňala definičné kritériá, ale zároveň musí byť splnená podmienka finančného limitu.
Finančné limity sú nastavené nasledovne:
V prípade partnera verejného sektora podľa bodov 1, 3, 4, 6 a 7 ide o limit nad 100.000 eur, ak ide o jednorazové plnenie alebo 250.000 eur v kalendárnom roku, ak ide o opakujúce sa plnenie. Vždy sa berie do úvahy jedna transakcia so štátom, jednotlivé transakcie z viacerých zmlúv sa nesčítavajú.
Zetor7711
21-07-2017, 08:28
Milí mladí farmári, tí ktorí už máte doma zmluvu o poskytnutí NFP, pozorne si prečítajte na str. 3, v čl. 3 bod 3.1: „Prijímateľ (vy) sa zaväzuje podať prvú žiadosť o platbu na prvú splátku NFP vo výške 70% z celkovej paušálnej platby NFP najskôr po preukázaní skutočnosti, že sa stal aktívnym poľnohospodárom v súlade s ods. 7.4 Zmluvy o poskytnutí NFP, čo je povinný preukázať v rámci prvej ŽoP a najneskôr do 9 mesiacov odo dňa účinnosti Zmluvy o poskytnutí NFP". Toto ustanovenie je hlboko v rozpore s tým, čo bolo uvedené vo výzve pre podopatrenie 6.1.:confused::mad: Jednak nesedí lehota do kedy sa máte stať aktívnym... (z výzvy vyplývala lehota nápočtom do 27 mesiacov) a za druhé a to je horšie, paušál sa zmenil na refundáciu, pretože v prípade špeciálnej RV musíte min. 25% pôdy uvedenej v podnikateľskom pláne deklarovať žiadosťou o priame platby a v prípade ŽV min. 25% zvierat registrovať v CEHZ, čiže všetko si nakúpiť/obstarať za vlastné peniaze a až po podaní 1. ŽoP a následnej kontrole na mieste sa PPA rozhodne, či Vám vaše vlastné financie preplatí.
Ďalšie kontroverzné ustanovenie je na str. 6 čl. 7 bod. 7.3: "Prijímateľ sa zaväzuje zahájiť realizáciu PP do 6 mesiacov od dátumu podpísania Zmluvy. Vo výzve je uvedené do 9 mesiacov... a zároveň si pozorne prečítajte aj bod 7.13 na str. 7/8, niektorých z vás sa to bude týkať...
No úprimne je mi vás ľúto, ako s vami zametajú.... nechcete to niekto medializovať ?
No, milá Klárika ..... myslím si, že špekulanti si začínajú uvedomovať, že nie je to len o tom .... natrčiť ruku, zobrať 50 tisíc a dovidenia. Mám také skúsenosti praktické, no hlavne tu na tejto stránke, že mnohí, ktorí si akože podávali žiadosti, svoje projekty ani nevideli. Mnohí, mnohí z nich ... resp. to ich špekulantstvo finančne podporené bolo. Ale mnoho tých, ktorí napr. už druhý rok úspešne požiadali o priame platby a stali sa už vlani aktívnymi poľnohospodármi v zmysle priamych platieb, podporení neboli. Dovolím si povedať, že veľa špekulantov ani doteraz nevie čo sú priame platby, kde a ako o ne požiadať. Už vlani a toho roku opäť, mal každý možnosť podanou žiadosťou preukázať, že sa stal aktívnym mladým farmárom. Niektorí teraz pozerajú ako vyorané myši, že čo sa deje, čo od nich niekto pýta, žiada, atď. Touto výzvou boli, až na česť výnimkám, podporení lenivci a špekulanti, ktorí videli iba peniaze ...... Štát až teraz zistí .... kto to vlastne myslel úprimne a poctivo a že vlastne tých, ktorí vlastne už v poľnohospodárstve poctivo podnikajú a pracujú, že tých vlastne nepodporili ...... tu je teraz výsledok. Body, veľa bodov dostávali tí, ktorí sa viac ako 2 roky chodili podpisovať na úrad práce a o poľnohospodárstve vedia zrejme veľké guľové ..... :)
Rudolf Suhajda
21-07-2017, 10:04
Ako si PPA môže dovoliť radikálne zmeniť podmienky vyplatenia NFP v zasielaných zmluvách? Žiadatelia predsa išli do projektu za nejakých (vopred stanovených) podmienok, ktoré sa odrazu v zmluvách zmenili. A nie je to zmena len kozmetická. Skúsme si ju preniesť do reality:
Môj projekt bol na založenie sadu:
- v 07/17 som sa dozvedel, že je úspešný
- do 04/18 musím stihnúť zabezpečiť stovky sadeníc (ktoré sa na veľké výsadby objednávajú na rok dopredu - nikto vám nedodá 500 presne špecifiokvaných sadeníc zo skladu), zaregistrovať sad v registri UKSUP, požiadať o priame platby PPA
- čiže do jari musím mať fungujúci sad, inak nedostanem ani prvú platbu
Len mne sa to zdá ako nereálne? Je to chyba v prepise podmienok z výzvy do zmlúv alebo zámer PPA na "odpálenie" žiadateľov?
Zetor7711
25-07-2017, 15:03
Ako si PPA môže dovoliť radikálne zmeniť podmienky vyplatenia NFP v zasielaných zmluvách? Žiadatelia predsa išli do projektu za nejakých (vopred stanovených) podmienok, ktoré sa odrazu v zmluvách zmenili. A nie je to zmena len kozmetická. Skúsme si ju preniesť do reality:
Môj projekt bol na založenie sadu:
- v 07/17 som sa dozvedel, že je úspešný
- do 04/18 musím stihnúť zabezpečiť stovky sadeníc (ktoré sa na veľké výsadby objednávajú na rok dopredu - nikto vám nedodá 500 presne špecifiokvaných sadeníc zo skladu), zaregistrovať sad v registri UKSUP, požiadať o priame platby PPA
- čiže do jari musím mať fungujúci sad, inak nedostanem ani prvú platbu
Len mne sa to zdá ako nereálne? Je to chyba v prepise podmienok z výzvy do zmlúv alebo zámer PPA na "odpálenie" žiadateľov?
:) "Odpalujete sa sami" Rudolf ..... každý mal čas možno aj 2 roky aby sa pripravil na to, že jeho projekt môže byť schválený. Problémy podľa môjho názoru nastávajú u tých, ktorí si mysleli, že dostanú na ruku 50 tisíc a "pohoda" .... no teraz nevedia absolútne nič, možno zaplatili ťažké prachy za vypracovanie projektov o ktorých nič nevedeli a teraz sú naozaj úplne bezradní ...... Mne je skutočne veľmi ľúto tých mladých, ktorí poctivo začali podnikať, stali sa už aj aktívnymi v zmysle priamych platieb, pracujú, snažia sa a dotácia by im nerobila žiaden problém ..... Na tých ale štát zrejme nemyslel .... viac na špekulantov a tu je teraz výsledok :eek:
:) "Odpalujete sa sami" Rudolf ..... každý mal čas možno aj 2 roky aby sa pripravil na to, že jeho projekt môže byť schválený. Problémy podľa môjho názoru nastávajú u tých, ktorí si mysleli, že dostanú na ruku 50 tisíc a "pohoda" .... no teraz nevedia absolútne nič, možno zaplatili ťažké prachy za vypracovanie projektov o ktorých nič nevedeli a teraz sú naozaj úplne bezradní ...... Mne je skutočne veľmi ľúto tých mladých, ktorí poctivo začali podnikať, stali sa už aj aktívnymi v zmysle priamych platieb, pracujú, snažia sa a dotácia by im nerobila žiaden problém ..... Na tých ale štát zrejme nemyslel .... viac na špekulantov a tu je teraz výsledok :eek:
Pre mňa je táto podmienka tiež problém. Projekt som podával na živočíšnu výrobu a z tých peňazí som chcel postaviť chovné priestory, možno kúpiť pôdu, platiť odvody a áno aj žiť, kým začnem reálne zarábať. Takto to bolo aj prezentované. Momentálne som zamestnaný, takže začať vo väčšom je popri práci problém. Chcel som sa venovať hlavne produkcii hydinového mäsa a vajec (sliepky s voľným výbehom). Pôdu nevlastním a všetko široko-ďaleko je prenajaté. Mať 25% zvierat a 25% pôdy z vlastných financií takto narýchlo popri práci nie je len tak. Súhlasím s tým, že sa podmienky zrazu začali veľmi meniť a to úplne mimo toho, ako to bolo pôvodne prezentované.
PS: mal som 84b ale ešte mi žiadna odpoveď od PPA neprišla. Je tu tiež niekto kto má viac ako 83b a stále čaká na odpoveď?
PS: mal som 84b ale ešte mi žiadna odpoveď od PPA neprišla. Je tu tiež niekto kto má viac ako 83b a stále čaká na odpoveď?
Práve som volal na PPA, hovoril som s p. Zuzanou Petríkovou. Dozvedel som sa, že žiadateľov s 84b bolo cca 100, ale kvôli nedostatku financií prešlo len asi 12. Povedala, že keď som zatiaľ nedostal odpoveď, tak pravdepodobne som neuspel, ale nevie to povedať určite, lebo ešte asi 4-5 odpovedí budú posielať. Predpokladá, že tieto posledné odošlú tento týždeň, ale že toho majú veľa.
Som zvedavý a keď sa nepodarí cez túto výzvu, tak budem skúšať pomaly niečo rozbehnúť aj bez dotácie.
ziag182-deleted
27-07-2017, 05:51
Pre mňa je táto podmienka tiež problém. Projekt som podával na živočíšnu výrobu a z tých peňazí som chcel postaviť chovné priestory, možno kúpiť pôdu, platiť odvody a áno aj žiť, kým začnem reálne zarábať. Takto to bolo aj prezentované. Momentálne som zamestnaný, takže začať vo väčšom je popri práci problém. Chcel som sa venovať hlavne produkcii hydinového mäsa a vajec (sliepky s voľným výbehom). Pôdu nevlastním a všetko široko-ďaleko je prenajaté. Mať 25% zvierat a 25% pôdy z vlastných financií takto narýchlo popri práci nie je len tak. Súhlasím s tým, že sa podmienky zrazu začali veľmi meniť a to úplne mimo toho, ako to bolo pôvodne prezentované.
Dobrý deň,
mala som 87b, tiež na produkciu vajec a hydiny, tiež som zamestnaná, živím 2 deti a tiež som chcela ako vy vybudovať chovné priestory, pretože získať pôdu v mojom okolí je nemožné. Žiadna odpoveď mi do dnešného dňa neprišla a je pre mňa nemožné začať bez počiatočnej podpory. Ak má niekto iné názory na tomto fóre nech si ich nechá pre seba, ľudia do tejto výzvy šli pretože mali nejaký sen a práve takíto špekulanti a závistlivci im ho zničili....
Zetor7711
27-07-2017, 09:20
Dobrý deň,
mala som 87b, tiež na produkciu vajec a hydiny, tiež som zamestnaná, živím 2 deti a tiež som chcela ako vy vybudovať chovné priestory, pretože získať pôdu v mojom okolí je nemožné. Žiadna odpoveď mi do dnešného dňa neprišla a je pre mňa nemožné začať bez počiatočnej podpory. Ak má niekto iné názory na tomto fóre nech si ich nechá pre seba, ľudia do tejto výzvy šli pretože mali nejaký sen a práve takíto špekulanti a závistlivci im ho zničili....
Ľudia, ktorí viac ako 2 roky nepracujú a chodia poberať sociálne dávky, teda zaťažujú sociálny systém štátu nech snívajú ďalej. Môj syn pracuje, nebol v evidencii na úrade ani jeden deň a ako SHR podniká už druhý rok a stal sa už aj aktívnym poľnohospodárom v zmysle priamych platieb. Špekulanti čakajú, že sa im všetci pracujúci občania budú skladať zo svojich daní. Niektorí, ktorí doteraz nepracovali a ak sa im neposkladáme .... ani pracovať nebudú. V tomto je celý problém. Kto to s podnikaním v poľnohospodárstve myslel a myslí úprimne, čestne a vážne, ten už začal, pracuje, snaží sa a podniká ..... Ide to aj bez podpory ... aj keď ťažko. Hlúpe reči vedú hlavne tí, ktorí čakali na 5 tisíc, dali si zrejme draho a nad svoje pomery vypracovať žiadosť, ktorú dokázal vyhotoviť čo i len trochu vzdelaný človek, .... no peniažky im akosi nechodia :) Dať niekomu 50 tisíc €, takému čo nevie ani čo má v žiadosti napísané a koľko má bodov ( lebo som také niečo tu čítal ) je načisto choré a vôbec to nie je o žiadnej závisti a ničení snov, milá moja :rolleyes: Žijeme, aspoň si myslím v právnom štáte a každý má právo vedieť kam štát dáva jeho dane ....... Ja osobne podporujem každého mladého farmára, ktorý či dostal či nedostal nejakú podporu ... no myslí to vážne a seriózne v poľnohospodárstve pracuje ..... ;)
Wolfpack
27-07-2017, 11:08
2, slovom DVA roky to posudzovali a este furt toho maju vela? Ale od vas teraz chcu aby ste sad zalozili za pol roka?
To jedine na Slovensku moze byt.
Hlavne, ze kazdy tyzden pripudne na stranke ze, ... Podporili sme ....
Tu mali sancu a aj tak to do.... ja uz im neverim nic!
Ľudia, ktorí viac ako 2 roky nepracujú a chodia poberať sociálne dávky, teda zaťažujú sociálny systém štátu nech snívajú ďalej.
Stále sa to tu opakuje. Prvá vec je, že toto zvýhodnenie pre dlhodobo nezamestnaných si žiadala EÚ. Hlavne ale nehovorte o všetkých, čo boli takto zvýhodnení, že sa flákali. Okrem dlhodobo nezamestnaných dostali týchto 8 bodov napr. aj ženy po materskej dovolenke.
Hlúpe reči vedú hlavne tí, ktorí čakali na 5 tisíc, dali si zrejme draho a nad svoje pomery vypracovať žiadosť, ktorú dokázal vyhotoviť čo i len trochu vzdelaný človek, .... no peniažky im akosi nechodia Dať niekomu 50 tisíc €, takému čo nevie ani čo má v žiadosti napísané a koľko má bodov ( lebo som také niečo tu čítal ) je načisto choré a vôbec to nie je o žiadnej závisti a ničení snov, milá moja Žijeme, aspoň si myslím v právnom štáte a každý má právo vedieť kam štát dáva jeho dane ....... Ja osobne podporujem každého mladého farmára, ktorý či dostal či nedostal nejakú podporu ... no myslí to vážne a seriózne v poľnohospodárstve pracuje .....
Ja som si projekt písal sám, viacerí ma považujú za celkom inteligentného človeka, ale keďže som sa doteraz projektom nevenoval, nebolo to ľahké. Nakoniec sa mi to podarilo a žiadosť som podal.
Nie každý kto to myslí vážne si aj môže dovoliť sa do toho pustiť len tak. Keby som nemal rodinu a hypotéku, dávno by som sa do toho pustil ale teraz jednoducho nemôžem. Resp. môžem ale len veľmi pomaly. Zmysel tejto výzvy bol pôvodne práve v tom, aby sa do poľnohospodárstva pritiahli mladí ľudia, ktorí nemajú zázemie, ale chceli by rozbehnúť vlastné podnikanie v poľnohospodárstve. Žiaľ, vyzerá to tak, že sa to nakoniec pokrútilo iným smerom. Až časom sa dozvieme či dobrým alebo nie.
Dobrý deň,
Ak ste mali 87b a stále nemáte odpoveď, zavolajte na PPA do Bratislavy. Najlepšie asi priamo p. Petríkovej (0918612455) - http://www.apa.sk/telefonny-zoznam?q=petr%C3%ADkov%C3%A1&navID=691
ziag182-deleted
27-07-2017, 15:12
Ľudia, ktorí viac ako 2 roky nepracujú a chodia poberať sociálne dávky, teda zaťažujú sociálny systém štátu nech snívajú ďalej. Môj syn pracuje, nebol v evidencii na úrade ani jeden deň a ako SHR podniká už druhý rok a stal sa už aj aktívnym poľnohospodárom v zmysle priamych platieb. Špekulanti čakajú, že sa im všetci pracujúci občania budú skladať zo svojich daní. Niektorí, ktorí doteraz nepracovali a ak sa im neposkladáme .... ani pracovať nebudú. V tomto je celý problém. Kto to s podnikaním v poľnohospodárstve myslel a myslí úprimne, čestne a vážne, ten už začal, pracuje, snaží sa a podniká ..... Ide to aj bez podpory ... aj keď ťažko. Hlúpe reči vedú hlavne tí, ktorí čakali na 5 tisíc, dali si zrejme draho a nad svoje pomery vypracovať žiadosť, ktorú dokázal vyhotoviť čo i len trochu vzdelaný človek, .... no peniažky im akosi nechodia :) Dať niekomu 50 tisíc €, takému čo nevie ani čo má v žiadosti napísané a koľko má bodov ( lebo som také niečo tu čítal ) je načisto choré a vôbec to nie je o žiadnej závisti a ničení snov, milá moja :rolleyes: Žijeme, aspoň si myslím v právnom štáte a každý má právo vedieť kam štát dáva jeho dane ....... Ja osobne podporujem každého mladého farmára, ktorý či dostal či nedostal nejakú podporu ... no myslí to vážne a seriózne v poľnohospodárstve pracuje ..... ;)
Milý môj je choré mať v hlave názor, že existujú nezamestnaní vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí čakajú až im spadne 50 tis. do vačku pre nič za nič. Keby ste tej výzve rozumeli vedeli by ste, že každý kto do toho šiel musel založiť SHR a platiť odvody, čiže je nemožné aby bol registrovaný na UPSVaR a keďže Váš syn má Vás, ktorý už zrejme máte niečo s poľnohospodárstvom tak takisto nezačínal úplne od samej 0 a z ničoho. Takéto rozprávky rozprávajte ľuďom čo videli poľnohospodárstvo niekde v televízii alebo na obrázku v novinách, ja robím v poľnohospodárstve viac než 20 rokov a isto nemám na to založiť si vlastnú farmu z čistej
0, pretože moji rodičia v poľnohospodárstve nikdy nepracovali
Milý môj je choré mať v hlave názor, že existujú nezamestnaní vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí čakajú až im spadne 50 tis. do vačku pre nič za nič. Keby ste tej výzve rozumeli vedeli by ste, že každý kto do toho šiel musel založiť SHR a platiť odvody, čiže je nemožné aby bol registrovaný na UPSVaR a keďže Váš syn má Vás, ktorý už zrejme máte niečo s poľnohospodárstvom tak takisto nezačínal úplne od samej 0 a z ničoho. Takéto rozprávky rozprávajte ľuďom čo videli poľnohospodárstvo niekde v televízii alebo na obrázku v novinách, ja robím v poľnohospodárstve viac než 20 rokov a isto nemám na to založiť si vlastnú farmu z čistej
Je to fakt. Od nuly je tazko zacat...ako som uz pisal vyhraju ti co maju rodicov vlastniacich jednu a viac agrofiriem pre nich 25 percent nebude ziadny problem. Ale prispiet na predcasne dedicske konanie dotaciami eu podla mna tiez nie je celkom v pohode ci je?
ziag182-deleted
27-07-2017, 21:06
A navyše je mi ľúto človeka, ak taký vôbec existuje, ktorý predtým bol dva roky nezamestnaný a teraz vyše roka platil odvody a nemá ako začať, pretože taký ani nikde žiadny úver nedostane, lebo všetko sa odvíja od príjmu a zázemia, zopár ľudí by si malo uvedomiť ako to všetko vlastne v realite je
Zetor7711
27-07-2017, 21:33
Zlatíčko :p trošku si ponamáhaj hlavičku a takú dlhšiu chvíľku si pozri bodové hodnotenie. Veľmi ľahko prídeš na to, kto sú alebo čo robili ľudia s vyše 90 bodmi. To už nebudem s Tebou rozoberať ... je to o matematike z prvých ročníkov základnej školy. Ty zrejme ani nevieš aké hlúposti tu píšeš. Každý kto do toho išiel si samozrejme musel založiť SHR a priznal si za to 10 bodov, za VŠ 21 bodov a za to, že 2 a viac rokov nič nerobil a bol v evidencii nezamestnaných ( tak sa to píše v tej výzve, ktorú si zrejme ani nevidela ) si mohol priznať 8 bodov. Odvody nemusel platiť žiadne lebo mu ich nikto nemal z čoho vyrátať :confused: , to len tak na objasnenia aby si vedela ... do budúcnosti :rolleyes: Môj syn chodil na VŠ, zároveň aj pracoval ... lebo chcel. SHR si založil lebo chcel nie preto že čakal na peniaze. Vlani som mu v niečom pomohol ... toho roku absolútne nie, no ide ... ťažko, ale ide. Možno bude mať nejaký aspoň aký taký zisk, možno bude strata .... uvidí sa. Tak o čom to tu točíš ? Načisto si osprostela ? :eek: ... no a aby som to trochu aj upresnil môj syn si nemohol priznať ani body za VŠ ... lebo ju ukončil až po vyhlásení výzvy
ziag182-deleted
28-07-2017, 06:12
Zlatíčko :p trošku si ponamáhaj hlavičku a takú dlhšiu chvíľku si pozri bodové hodnotenie. Veľmi ľahko prídeš na to, kto sú alebo čo robili ľudia s vyše 90 bodmi. To už nebudem s Tebou rozoberať ... je to o matematike z prvých ročníkov základnej školy. Ty zrejme ani nevieš aké hlúposti tu píšeš. Každý kto do toho išiel si samozrejme musel založiť SHR a priznal si za to 10 bodov, za VŠ 21 bodov a za to, že 2 a viac rokov nič nerobil a bol v evidencii nezamestnaných ( tak sa to píše v tej výzve, ktorú si zrejme ani nevidela ) si mohol priznať 8 bodov. Odvody nemusel platiť žiadne lebo mu ich nikto nemal z čoho vyrátať :confused: , to len tak na objasnenia aby si vedela ... do budúcnosti :rolleyes: Môj syn chodil na VŠ, zároveň aj pracoval ... lebo chcel. SHR si založil lebo chcel nie preto že čakal na peniaze. Vlani som mu v niečom pomohol ... toho roku absolútne nie, no ide ... ťažko, ale ide. Možno bude mať nejaký aspoň aký taký zisk, možno bude strata .... uvidí sa. Tak o čom to tu točíš ? Načisto si osprostela ? :eek: ... no a aby som to trochu aj upresnil môj syn si nemohol priznať ani body za VŠ ... lebo ju ukončil až po vyhlásení výzvy
Za prvé sme si nepotykali a za druhé keď Vám nehovorí zdravotná a sociálna poisťovňa nič, tak ste asi aj dlžník... čo bola ďaľšia podmienka výzvy.... nebyť nikde dlžník. Áno prvý rok sa platí niečo vyše 60 eur len do zdravotnej ale po roku aj sociálna.. čo už je okolo 200 eur... Daň si vie každý prispôsobiť... Pomohli ste mu začať a takú možnosť mnohí nemajú. A láskavo sa navážajte do niekoho iného nie do mňa a neurážajte ani ja Vás neurážam
Zetor7711
29-07-2017, 09:47
Za prvé sme si nepotykali a za druhé keď Vám nehovorí zdravotná a sociálna poisťovňa nič, tak ste asi aj dlžník... čo bola ďaľšia podmienka výzvy.... nebyť nikde dlžník. Áno prvý rok sa platí niečo vyše 60 eur len do zdravotnej ale po roku aj sociálna.. čo už je okolo 200 eur... Daň si vie každý prispôsobiť... Pomohli ste mu začať a takú možnosť mnohí nemajú. A láskavo sa navážajte do niekoho iného nie do mňa a neurážajte ani ja Vás neurážam
Rodičia pomáhajú ....:-P a preto, že si roztržitá, nečítaš pozorne články iných. Sústreď sa trošku. Kto je zamestnaný, nemusí platiť ani zdrav. ani soc. poisť. ;-) Neovládaš základne veci a smiešne si mýliš a pletieš dobu pred výzvou, počas výzvy a teraz ....... Ak si náhodou svoju daň prispôsobuješ, tak si možno aj podvodníčka, ... ale to musíš vedieť Ty sama ..... je to Tvoja zodpovednosť B-)
ziag182-deleted
29-07-2017, 12:18
Rodičia pomáhajú ....:-P a preto, že si roztržitá, nečítaš pozorne články iných. Sústreď sa trošku. Kto je zamestnaný, nemusí platiť ani zdrav. ani soc. poisť. ;-) Neovládaš základne veci a smiešne si mýliš a pletieš dobu pred výzvou, počas výzvy a teraz ....... Ak si náhodou svoju daň prispôsobuješ, tak si možno aj podvodníčka, ... ale to musíš vedieť Ty sama ..... je to Tvoja zodpovednosť B-)
Ešte raz nepotykali sme si,Vám asi slušné správanie nič nehovorí a tiež Vám nič nehovorí o čom tu je stále reč a o čom bola výzva, ale pre istotu menej chápajúcim ako Vy. Človek, ktorý išiel do výzvy 6.1. podal si žiadosť s projektom, nezáleží koľko mal bodov, musel si založiť SHR, ktorý sa riadi živnostenským zákonom. SHR si musel založiť pred podaním žiadosti s projektom, pretože k žiadosti prikladal potvrdenia z úradov ako zdravotné poisťovne, inšpektorát práce, sociálna poisťovňa, okresný súd atd . a tieto potvrdenia sa viazali na IČO, ktoré mu bolo pridelené k SHR. Takže nemohol podať žiadosť s projektom bez založenia SHR. Toto pochopí aj človek s nižším IQ. A keďže SHR je Osoba Samostatne Zárobkovo Činná OSZČ musí odvádzať odvody do poisťovní. 1. rok len zdravotnú a druhý rok aj sociálnu poisťovňu. Takže pokiaľ bol predtým vysokoškolsky vzdelaný človek bol nezamestnaným a vedeným na úrade práce, odo dňa, čo si podal žiadosť s projektom na tom úrade práce byť nemohol. Čiže nikto tu z týchto ľudí, pokiaľ taký existoval nečaká až mu spadne 50 tis. do lona, to ste zrejme čakali iba Vy a Váš syn, lebo ste vôbec tú výzvu nepochopili a preto Vám to nevyšlo a Váš projekt je medzi vyradenými, môj chvalabohu nie a už sa prestaňte navážať do slušných ľudí, lebo zrejme asi ani poľnohospodárstvu ako takému nerozumiete. Je to vidieť z Vašich príspevkov, stále neviete o čom sa tu točí reč. Ruku na srdce, koľko ľudí u Vás robí na zmluvu a koľko na dohodu? A kto tu vlastne okráda štát na odvodoch?
Zetor7711
30-07-2017, 15:14
Ešte raz nepotykali sme si,Vám asi slušné správanie nič nehovorí a tiež Vám nič nehovorí o čom tu je stále reč a o čom bola výzva, ale pre istotu menej chápajúcim ako Vy. Človek, ktorý išiel do výzvy 6.1. podal si žiadosť s projektom, nezáleží koľko mal bodov, musel si založiť SHR, ktorý sa riadi živnostenským zákonom. SHR si musel založiť pred podaním žiadosti s projektom, pretože k žiadosti prikladal potvrdenia z úradov ako zdravotné poisťovne, inšpektorát práce, sociálna poisťovňa, okresný súd atd . a tieto potvrdenia sa viazali na IČO, ktoré mu bolo pridelené k SHR. Takže nemohol podať žiadosť s projektom bez založenia SHR. Toto pochopí aj človek s nižším IQ. A keďže SHR je Osoba Samostatne Zárobkovo Činná OSZČ musí odvádzať odvody do poisťovní. 1. rok len zdravotnú a druhý rok aj sociálnu poisťovňu. Takže pokiaľ bol predtým vysokoškolsky vzdelaný človek bol nezamestnaným a vedeným na úrade práce, odo dňa, čo si podal žiadosť s projektom na tom úrade práce byť nemohol. Čiže nikto tu z týchto ľudí, pokiaľ taký existoval nečaká až mu spadne 50 tis. do lona, to ste zrejme čakali iba Vy a Váš syn, lebo ste vôbec tú výzvu nepochopili a preto Vám to nevyšlo a Váš projekt je medzi vyradenými, môj chvalabohu nie a už sa prestaňte navážať do slušných ľudí, lebo zrejme asi ani poľnohospodárstvu ako takému nerozumiete. Je to vidieť z Vašich príspevkov, stále neviete o čom sa tu točí reč. Ruku na srdce, koľko ľudí u Vás robí na zmluvu a koľko na dohodu? A kto tu vlastne okráda štát na odvodoch?
No ..... zrejme a s veľkou pravdepodobnosťou nastrčená provokatérka, akási ziag či žiačka, možno aj bývalá členka komunistickej strany si vylieva nervy na poctivých farmároch :D .... zrejme ju nastrčili všetci tí z vedenia anglickej skratky, ktorí všetci peniaze daňových poplatníkov dostali :) a žiačka nám zrejme načisto osprostela .... omieľa piate cez deviate a výzvu podľa toho čo tu tára, ani nečítala. Čo už ? ... ak má niekto IQ húpacieho koníka, nič s tým neurobíme. Nie a nie pochopiť, že kto sa zapojil do výzvy, že musel mať SHR, všetky potrebné prílohy a za SHR si mohol pripočítať 10 bodov. Ak je niekto nechápavý, nevysvetlíte mu to. Táto žiačka nechápe, že vo výzve je bod, v ktorom sa hovorí, že kto bol 2 a viac rokov nezamestnaný, mohol si pripočítať tak isto 8 bodov. Raz darmo ... osprostený človek to nepochopí ...... Nemyslím si, že patríš medzi slušných, skôr medzi pätolizačov ..... a že vraj nezáležalo na tom, kto mal koľko bodov .... :p :rolleyes: a ešte si milá ziag upravuje daň podľa vlastnej potreby .... to je nielen hlúpe ale aj trestné .....
ziag182-deleted
30-07-2017, 17:03
No ..... zrejme a s veľkou pravdepodobnosťou nastrčená provokatérka, akási ziag či žiačka, možno aj bývalá členka komunistickej strany si vylieva nervy na poctivých farmároch :D .... zrejme ju nastrčili všetci tí z vedenia anglickej skratky, ktorí všetci peniaze daňových poplatníkov dostali :) a žiačka nám zrejme načisto osprostela .... omieľa piate cez deviate a výzvu podľa toho čo tu tára, ani nečítala. Čo už ? ... ak má niekto IQ húpacieho koníka, nič s tým neurobíme. Nie a nie pochopiť, že kto sa zapojil do výzvy, že musel mať SHR, všetky potrebné prílohy a za SHR si mohol pripočítať 10 bodov. Ak je niekto nechápavý, nevysvetlíte mu to. Táto žiačka nechápe, že vo výzve je bod, v ktorom sa hovorí, že kto bol 2 a viac rokov nezamestnaný, mohol si pripočítať tak isto 8 bodov. Raz darmo ... osprostený človek to nepochopí ...... Nemyslím si, že patríš medzi slušných, skôr medzi pätolizačov ..... a že vraj nezáležalo na tom, kto mal koľko bodov .... :p :rolleyes: a ešte si milá ziag upravuje daň podľa vlastnej potreby .... to je nielen hlúpe ale aj trestné .....
Potrafená hus zagágala, tiež tam bol bod a to konkrétne č.6: žiadateľ sa zaviaže, že po schválení žiadosti po dobu troch rokov zamestná na trvalý pracovný pomer 2 a viac pracovníkov a za tento bod sa pripisovalo 20 bodov, ale pre Vás je to zrejme veľmi vysoká méta, radšej sa budete navážať do imaginárneho človeka, vysokoškolsky vzdelaného, ktorý podľa Vás 2 roky doma sedel na zadku a čakal až vyhlásia túto výzvu, veď už sa Vám celé toto fórum smeje, radšej už ani neodpisujte, Vaše príspevky nemajú ani hlavu ani pätu, pretože sa strápňujete, tým ako tomu nerozumiete
Tragikomédia toto všetko. Tento podvod na mladých ľuďoch mal byť dávno zrušený a mala byť vypísaná nová normálna výzva. To však pod vedením tejto zlodejskej vlády a ich úradníkov poskokov nemôžeme čakať.
Tí ktorí však neuspeli vo výzve 6.1 môžu svoj projekt použiť vo výzve 6.3 Čoskoro uzrie svetlo sveta a to podľa mojich informácií bude ďalšia extra špecialita.
Držím palce všetkým nepoctivým a pannam, aby im na ich podvody neprišli a treba veriť, že lepšie už bolo
Zetor7711
30-07-2017, 20:27
Potrafená hus zagágala, tiež tam bol bod a to konkrétne č.6: žiadateľ sa zaviaže, že po schválení žiadosti po dobu troch rokov zamestná na trvalý pracovný pomer 2 a viac pracovníkov a za tento bod sa pripisovalo 20 bodov, ale pre Vás je to zrejme veľmi vysoká méta, radšej sa budete navážať do imaginárneho človeka, vysokoškolsky vzdelaného, ktorý podľa Vás 2 roky doma sedel na zadku a čakal až vyhlásia túto výzvu, veď už sa Vám celé toto fórum smeje, radšej už ani neodpisujte, Vaše príspevky nemajú ani hlavu ani pätu, pretože sa strápňujete, tým ako tomu nerozumiete
Ziag, Ty nie si hus ale sliepka, nasadili Ťa sem tí, ktorí celú túto výzvu zneužili a využili pre seba. Si ich hlásna trúba. Ty si iba taká tajtríčka a pätolizačka. A aby som bol úprimný, naozaj si myslím, že si načisto osprostená. Keby tá hlúposť nadnášala tak Ty lietaš ani nie ako sliepka ale ako holubička. Ty si neuvedomuješ, ako boli podvedení všetci mladí šikovní farmári, ktorí nevyciciavali a nevyciciavajú tento štát a daňových poplatníkov a ktorých navyše ako si sa priznala klameš podvodmi aj Ty sama. Viac ako 1500 mladých poctivých farmárov bolo oklamaných a Ty tu táraš od buka do buka somariny a útočíš na všetkých tých, ktorých žiadosti neuspeli. Ty si mala koľko bodov ? 99 alebo 100 ? Šikovná ! Viac ako 2 roky sa Ti s VŠ ťažilo robiť a teraz natŕčaš ruky :) Len aby si tie peniaze daňových poplatníkov nemusela náhodou vracať ...... lebo mám pocit, že ani nevieš, kto Ti ten projekt robil ......
ziag182-deleted
30-07-2017, 22:25
Ziag, Ty nie si hus ale sliepka, nasadili Ťa sem tí, ktorí celú túto výzvu zneužili a využili pre seba. Si ich hlásna trúba. Ty si iba taká tajtríčka a pätolizačka. A aby som bol úprimný, naozaj si myslím, že si načisto osprostená. Keby tá hlúposť nadnášala tak Ty lietaš ani nie ako sliepka ale ako holubička. Ty si neuvedomuješ, ako boli podvedení všetci mladí šikovní farmári, ktorí nevyciciavali a nevyciciavajú tento štát a daňových poplatníkov a ktorých navyše ako si sa priznala klameš podvodmi aj Ty sama. Viac ako 1500 mladých poctivých farmárov bolo oklamaných a Ty tu táraš od buka do buka somariny a útočíš na všetkých tých, ktorých žiadosti neuspeli. Ty si mala koľko bodov ? 99 alebo 100 ? Šikovná ! Viac ako 2 roky sa Ti s VŠ ťažilo robiť a teraz natŕčaš ruky :) Len aby si tie peniaze daňových poplatníkov nemusela náhodou vracať ...... lebo mám pocit, že ani nevieš, kto Ti ten projekt robil ......
Krásne urážky :D, no keď sa na nič viac nezmôžete, Váš problém...Vidno, že nemáte pojem o tom, čo bolo vo výzve
Rudolf Suhajda
04-08-2017, 21:21
Odporúčam všetkým ignorovať zakomplexovaného chudáka Zetorka, ktorý evidentne nedostal dotáciu a tak to tu chodí zasierať svojimi "múdrosťami" a tešiť sa z neúspechov iných. Nenadávajte mu, život ho očividne potrestal už dosť a tak sedí v zaprdenej izbietke a zmysel života našiel vo vypisovaní chujovín na fórum. Postačí ho ignorovať. Venoval som mu 5 minút svojho času pri písaní tejto správy a viac mu už venovať nemienim. :)
Zetor7711
05-08-2017, 10:31
Odporúčam všetkým ignorovať zakomplexovaného chudáka Zetorka, ktorý evidentne nedostal dotáciu a tak to tu chodí zasierať svojimi "múdrosťami" a tešiť sa z neúspechov iných. Nenadávajte mu, život ho očividne potrestal už dosť a tak sedí v zaprdenej izbietke a zmysel života našiel vo vypisovaní chujovín na fórum. Postačí ho ignorovať. Venoval som mu 5 minút svojho času pri písaní tejto správy a viac mu už venovať nemienim. :)
Hovorí sa, že na hlupákov a najmä pätolizačov reagovať netreba. Urobím výnimku. Tá pani či slečna ziag predtým a teraz tento Rudolf nám pravdepodobne načisto osprosteli. Ospravedlňujem sa za výraz .... ale vyzerá to tak a je to veľmi, veľmi pravdepodobné. Títo dvaja ukázali ako si nectia a nevážia asi 1500 mladých farmárov, ktorí boli hrubo podvedení a oklamaní. Prachy zrejme títo dvaja dostali, tak ako zrejme celé vedenie anglickej skratky, tak teraz sa snažia útočiť, znevažovať, nadávať .... to sa im javí ako najlepšia obrana. Podľa môjho názoru, sú to nastrčení provokatéri, ktorým nielenže nevadil a nevadí diskriminačný bodovací systém, ktorý zvýhodňoval 2 a viac rokov nič nerobiacich ( + 8 bodov ) ale absolútne im neprekáža, že verejné financie, peniaze daňových poplatníkov sú resp. majú byť nekontrolovateľné. Svedčí o tom podľa môjho názoru napr. aj zakamuflovaný menný zoznam žiadateľov, ktorého zostrojenie nemá zrejme obdobu a ktorý je raritou asi v celej EÚ. Menný zoznam urobený podľa titulu :) :) Neuveriteľné a priam neskutočné. Aby nikto, nikdy nič nezistil. Kto podporu dostal, kto bol zvýhodnený. Tak to asi niekto chcel a stále chce. Aby občania nezbadali, že napr. do jednej spoločnej domácnosti mohlo "natiecť" aj 100 tisíc €. Malo by to byť ale verejné a každý daňový poplatník by mal a mohol vidieť komu verejné financie z jeho daní majú pomôcť. Či mladému začínajúcemu farmárovi alebo zabehnutému starému, ktorý dal či previedol niečo svojim ...... ( ale to vieme všetci ). Osprostený Rudolf je ale proti takejto verejnej kontrole. Preto si aj myslím, že je osprostený. Všetko má byť podľa neho tajné a zakryté .... aby zrejme nikto nič nezistil. Aby nikto, ani jeden žiadateľ ani jeden platca dane nič nevedel a nič nevidel. Rudolf je možno aj politik. Možno, .... taký maličký. Ja však verím, že táto výzva a hlavne výsledky pridelenia štátnej pomoci, bude podrobená dôslednej parlamentnej kontrole a menný zoznam ľudí, ktorí sa chceli iba nabaliť, obohatiť, že bude zverejnený. To je celé milý Rudolf. Hľadaj za tým čo chceš ale neurážaj mladých farmárov, ktorí boli podvedení a oklamaní. Ja osobne som o žiadne financie nežiadal, môj syn je zamestnaný a popri tom aj SHR. Vlani mal malý zisk, tohto roku to vyzerá na stratu. To je všetko môj milý osprostený Rudolfko čo Ti napíšem. Zo srdca prajem všetkým čestným, poctivým mladým farmárom, ktorí či už pomoc dostali alebo nie, aby sa im darilo. Ty si však úplne ... ale úplne mimo .... ;)
Pozdravujem farmári. Chcem sa spýtať či by ste išli znova do výzvy 6.1 napriek všetkým tým úskaliam, ktoré boli za tým, bez nejasného výsledku a nekonečného čakania. Mám zámer farmárčiť - rastlinná výroba no predpokladám novú výzvu 6.1 v nedohľadne, otázne budú podmienky a samozrejme úspešnosť projektu je tiež otázna. Nakoľko v tejto výzve výsledky prevyšujú podporu živočíšnej výroby je to nevýhoda pre rastlinnú, ale ak bude nová sa uvidí čo bude viac preferované. Podľa kritérií ktoré boli teraz by som s vyplateným jazykom nabral 85 bodov, v blízkej dobe bude vyhlásená výzva 6.3 takže aj tam máte možnosť sa uchádzať o 15000€. Nie sú ideálne podmienky na podporu mladých farmárov ako sa v Nitre na Agrokomplexe vyjadrili diskutujúci na túto tému. Síce nič konkrétne som sa nedozvedel, ale nasmerovalo ma to kam sa mám zamerať a na čo dávať pozor.
Wolfpack
28-08-2017, 11:15
Sice som odpoved este nedosal, ale uz by som do takej vyzvy nesiel.
Z toho vsetkeho co som si pozistoval je jasne, ze vobec neslo, nejde ani nikdy na SK nepojde o podporu mladych farmarov.
Ak chces zacat, vsetko si poriadne premysli a zacni.
Oni potrebuju ludi do fabrik a nie ze ty budes dakde na farme s rodinou vysedavat, ked mozes stat za pasom na 3 zmeny.
Jana1987
17-09-2017, 11:39
dobrý deň.prišiel už niekomu list ze neuspel? už je september nedostala som žiadnu odpoveď.to je také ,, slovenské,,,......
Wolfpack
27-09-2017, 10:27
Údaje aktualizované k dňu 31/08/2017
http://www.apa.sk/ziadosti-o-projektove-podpory?meno=&ico=&pkod=&vuc=&opatrenie=6.1&submit=H%C4%BEadaj&navID=641#form2
miška z lazu
17-10-2017, 08:51
Vidím, že to sem nik nedal.....:mad:
Tak nech sa páči ak je to ešte pre niekoho aktuálne http://www.nsrv.sk/index.php?pl=18&article=1474
Wolfpack
30-10-2017, 10:49
Uz mi prislo, ze mi to neschvalili z dovodu nedostaku financii.
didi1232
02-11-2017, 21:46
chcela by som vám odporucit niečo čo vám rozhodne ulahci zivot, hlavne v týchto chladných upršaných dnoch
http://www.zlavovy-kod.sk/
Zdravim vas. Ti ktorym schvalili projekt, ako by sa malo dalej postupovat? Je potrebne zaslat im oznamenie o zaciatku realizacie a potom ziadost o financny prispevok. Su niekde tlaciva, alebo navod ako postupovat? Diky
1. oznámenie o zahájení realizácie
http://www.apa.sk/prirucka-pre-prijimatela
2. oznámenie o splnení podmienky poskytnutia príspevku + opečiatkovaný výpis z CEHZ (živočíšna výroba) alebo potvrdenie o priamych platbách (rastlinná)
3. Žiadosť o platbu (s overeným podpisom) + Výpočet paušálnej platby (aj na CD v xls) + Zoznam povinných príloh k ŽoP + Potvrdenie obce, že SHR stále trvá + overená fotokópia Osvedčenie o zápise do evidencie SHR + ďalšie prílohy podľa potreby
http://www.apa.sk/ziadost-o-platbu-1
Neviete, ako dlho trva od podania ziadosti o platbu po zaslanie penazi na ucet?
SHR-Jana
13-12-2017, 12:34
Keď si všetko poslal tak najprv pride kontrola,potop papierovčka a potom možno almužna. Ale všeto je v priručke pre žiadteľa nfp alebo v zmluve.
Predpokladám, že peniaze ešte nikto nedostal..Mali ste už niekto aspoň tu kontrolu?
SHR-Jana
03-01-2018, 21:27
No. Zatial ani papiere ani kontrola ani vanok ani dážď. Rusnacke sviatky začinaju 8 takže si ešte počkame na nejaku prcačku a predpokladam ze pridu keď začne poľnosezona.
miška z lazu
04-01-2018, 10:38
1. oznámenie o zahájení realizácie
2. oznámenie o splnení podmienky poskytnutia príspevku + opečiatkovaný výpis z CEHZ (živočíšna výroba) alebo potvrdenie o priamych platbách (rastlinná)
3. Žiadosť o platbu (s overeným podpisom) + Výpočet paušálnej platby (aj na CD v xls) + Zoznam povinných príloh k ŽoP + Potvrdenie obce, že SHR stále trvá + overená fotokópia Osvedčenie o zápise do evidencie SHR + ďalšie prílohy podľa potreby
http://www.apa.sk/ziadost-o-platbu-1
kto má prosím pečiatkovať ten výpis z CEHZ? CEHZ?
Áno, CEHZ. Poslala som im žiadosť o výpis a poslali mi to opeciatkovane a podpísané. Bolo to spomínané na nejakom seminári, že takto treba postupovať. Tak snáď je to ok.
Áno, CEHZ. Poslala som im žiadosť o výpis a poslali mi to opeciatkovane a podpísané. Bolo to spomínané na nejakom seminári, že takto treba postupovať. Tak snáď je to ok.
dobry den vedeli by ste my povedat za aky cas vam to poslali...dnes som im posielal meil ze to potrebujem poslali my meil s kopiou a original poslu postou...
Už to asi máte doma. :) Bolo to celkom rýchlo.
Už to asi máte doma. :) Bolo to celkom rýchlo.
hej piatok to dali do posty a my sme to mali doma stredu 10.1.
Dobry den vie niekto nieco nove?
SHR-Jana
15-01-2018, 18:22
Dobry den vie niekto nieco nove?
Zatial neprišlo nič. Ale ohľadbe toho CEHZ volal som s pani čo nám spracovala projekt a ohľadne toho potvrdenia priamo z CEHZ vravela že nieje potrebne keď máme registraciu v CEHZ ako pristup farmara.
To same nam vravela pani z ppa keď bola na kontrole ohľadne priamych pladieb na HD.:confused: Tak teraz neviem či je to potrebne? Lebo ešte nič neprišlo.
Zatial neprišlo nič. Ale ohľadbe toho CEHZ volal som s pani čo nám spracovala projekt a ohľadne toho potvrdenia priamo z CEHZ vravela že nieje potrebne keď máme registraciu v CEHZ ako pristup farmara.
To same nam vravela pani z ppa keď bola na kontrole ohľadne priamych pladieb na HD.:confused: Tak teraz neviem či je to potrebne? Lebo ešte nič neprišlo.
Neviem kazdy vravi nieco ine....Pani ktora nanm pomahala s projektom povedala ze papier z cehz musim dokladovat...
Dobry vecer vie niekto nieco nove?
Pani Ministerka včera v rozhlase hovorila, ze podporuje mladých farmárov. :D
Asi na nás myslí pred spaním.
SHR-Jana
26-01-2018, 11:15
Páni Ministerka možno ale uradničkovia na PPA asi nie;)
Pani Ministerka včera v rozhlase hovorila, ze podporuje mladých farmárov. :D
Asi na nás myslí pred spaním.
no trocha sme sa aj zasmiali..haha
Páni Ministerka možno ale uradničkovia na PPA asi nie;)
Pred spanim na nas mysliet nemusia len nech sa rozhybu...
SHR-Jana
31-01-2018, 09:50
Pred spanim na nas mysliet nemusia len nech sa rozhybu...
:eek: :eek: zblaznil si sa veď ešte mrzne.:D :D
SHR-Jana
02-02-2018, 18:33
Sneži a vraj ma aj mrznuť :eek: . Na PPA hotova pohroma :D. Tak to sa nedočkame ničoho:mad: .
Ale dost by uz bolo srandy,,,,uz by sa fakt mohli rozhybat....niekde uz ide druhy projekt a oni nevedia dokoncit jeden....to je take nase slovenske...
poradenstvo.GSAA
04-02-2018, 17:43
Maté problémy so spracovaním GSAA žiadosti?
Naša spoločnosť MAR-SO, poradenstvo GSAA sa zaoberá práve touto problematikou. Ponúkame služby expertov, priamo z prostredia GSAA. Zaoberáme sa komplexnými službami, týkajúcimi sa práve tejto žiadosti, elektronického zakreslenia, celoročnej správy, odstraňovania chýb, prekryvov vzniknutých krížovými kontrolami a poradenstvom.
Ponúkame tiež:
- zameriavanie
- zakreslenie
- úpravu kultúrnych dielov/hraníc užívania (vyňatie nespôsobilých plôch, zárasty, cesty a pod.)
- pomoc s aktualizáciou LPIS-u
Využitím naších služieb, sa zbavíte všetkých pochybností a starostí spätých so spracovaním GSAA žiadosti.
[email protected]
nájdete nás aj na webe: www.poradenstvo-gsaa.sk
Masaryková 2719/16, Prešov 080 01
2.poschodie nad Krajskou prokuratúrou
tel.číslo: 0909 132 492
SHR-Jana
19-02-2018, 13:17
Ma niekto niečo nové.:confused:
Andrej 83
23-02-2018, 08:16
Zatiaľ nič nové ani u nás, ale študoval som príručku pre prijímateľa a v nej sa píše že celé posudzovanie žiadosti o platbu vrátane vyplatenia prostriedkov má prebehnúť do štyroch mesiacov. Samozrejme dali si tam aj poznámku že ak bude veľa žiadostí môže PPA podať žiadosť o predĺženie tejto doby. Keďže sme žiadosť poslali koncom januára skôr ako koncom mája peniaze nečakám.:mad:
Citujem z príručky:
2. PPA zaregistruje ŽoP (paušálna platba) najneskôr do 3 pracovných dní odo dňa prijatia jej písomnej verzie.
3. PPA vykoná kontrolu ŽoP (t. j. administratívnu kontrolu, prípadne aj finančnú kontrolu na mieste) v súlade s nariadením (EÚ) č. 1306/2013, pokiaľ ide o realizáciu kontrolných postupov pri opatreniach na podporu rozvoja vidieka. V prípade formálnych nedostatkov vyzve PPA prijímateľa, aby v stanovenom čase doplnil svoju žiadosť (po dobu doplnenia ŽoP sa spracovanie ŽoP pozastavuje). V prípade závažných nedostatkov, alebo nedoplnenia požadovaných údajov v stanovenom čase, PPA žiadosť zamietne.
4. Po vykonaní kontroly PPA ŽoP schváli, neschváli alebo pozastaví (do času odstránenia identifikovaných nedostatkov) alebo ju zníži o relevantnú sumu.
5. V prípade nedostatkov PPA vypracuje návrh správy z administratívnej finančnej kontroly alebo z finančnej kontroly na mieste (ďalej len „návrh správy“) o zistených nedostatkoch a doručí ju prijímateľovi. Prijímateľ je oprávnený podľa písm.b) ods. 1 § 21 zákona č. 357/2015 Z.z. podať v lehote stanovenej v návrhu správy písomné námietky k zisteným nedostatkom, navrhnutým odporúčaniam alebo opatreniam a k lehote na predloženie písomného zoznamu splnených opatrení a na odstránenie príčin ich vzniku uvedených v návrhu správy. Ak prijímateľ neuplatní námietky v stanovenej lehote, považujú sa zistené nedostatky a navrhnuté odporúčania alebo opatrenia a lehota na predloženie písomného zoznamu splnených opatrení prijatých na nápravu zistených nedostatkov a na odstránenie príčin ich vzniku za akceptované.
6. V prípade nezistených nedostatkov PPA vypracuje správu z administratívnej finančnej kontroly a zašle ju prijímateľovi.
7. Po odsúhlasení ŽoP, na základe správy vykoná PPA v súlade s § 7 zákona č. 357/2015 Z. z. základnú finančnú kontrolu do 7 pracovných dní. PPA vykoná overenie formálnej správnosti, pravdivosti a kompletnosti vyplnenia správy, overí súlad deklarovanej sumy so schváleným rozpočtom PPA.
8. Po vykonanej finančnej kontrole PPA je povinná ihneď, najneskôr do 5 pracovných dní, zadať platobné príkazy na úhradu prijímateľovi prostredníctvom Štátnej pokladnice z rozpočtovaných výdavkov (z výdavkového účtu PPA) pomerne za zdroje EÚ a štátneho rozpočtu na spolufinancovanie.
PPA je povinná vykonať postupy uvedené v bodoch 2. až 8. v termíne do 4 kalendárnych mesiacov od prijatia kompletnej ŽoP s relevantnou dokumentáciou.
9. PPA zahrnie oprávnené výdavky do svojho účtovníctva, na základe čoho budú tieto zahrnuté aj do vyhlásenia o výdavkoch predkladaného Komisii.
3) PPA a orgány kontroly majú právo kedykoľvek vykonať kontrolu projektu (aktivity) na mieste. Prijímateľ je povinný umožniť výkon kontroly na mieste. Z kontroly na mieste vypracuje PPA/vypracujú orgány kontroly správu, ktorú potvrdí podpisom poverený zástupca prijímateľa. V prípade uskutočnenia kontroly na mieste sa doba preplatenia oprávnených výdavkov prijímateľovi predĺži o 20 pracovných dní.
4) PPA uchováva originály ŽoP, originály správy z administratívnej finančnej kontroly a ostatné dokumenty podľa zoznamu dokumentov priloženého k ŽoP v súlade s čl. 32 vykonávacieho nariadenia (ES) č. 908/2014 a § 35 a § 36 zákona č. 431/2002 Z.z. Originály účtovných dokladov a výpisov z účtov sa vždy musia nachádzať u prijímateľa.
5) PPA má právo požiadať orgán finančného riadenia o výnimku zo SFR EPFRV týkajúcu sa lehôt stanovených na vybavenie ŽoP v osobitne odôvodnených prípadoch (napríklad pri zaregistrovaní počtu ŽoP, ktoré nie je PPA schopná spracovať v stanovených termínoch)
Predpokladám, že už sú aj taký, u ktorých tá 4 mesačná doba aj uplynula...
SHR-Jana
06-03-2018, 21:49
Dostaneme vôbec niečo:confused:
Nam uz o niekolko dni vyprsi 4 mesacna lehota na preplatenie Ziadosti o platbu. Zatial nas nikto ani len nekontaktoval :-(
Tento stat absolutne nefunguje
Prajem peky den...Vie niekto nieco nove?za chvilu nam ubehnu 4 mesiace a nikto nic...Vsetci su ticho....
Andrej 83
23-03-2018, 19:45
Počul som, že to nakoniec možno celé zrušia, kým nevyplatia peniaze prvému žiadateľovi, tak stále môžu výzvu zrušiť. Po situácii ktorá sa deje v tomto štáte by som sa ani nečudoval. Dnes zverejnila PPA na svojej stránke (http://www.apa.sk/ziadosti-o-projektove-podpory?meno=&ico=&pkod=&vuc=&opatrenie=6.1&submit=H%C4%BEadaj&navID=641#form2) aktualizovaný zoznam žiadateľov k 28.02.2018, k tomuto dátumu ešte nik zo 452 schválených projektov nedostal peniaze. Mne už o tie peniaze ani nejde, ale asi by sme sa mali ozvať a poukázať na to čo sa v tomto štáte deje. PPA a ani ministerstvo nie je schopné odpovedať na jednu otázku ktorú som im položil 20.02.2018, rád ba som vedel za čo vlastne tí ľudia berú platy. Asi sa spoliehajú na to že budeme stále ticho a len ohneme chrbty, ale ak sa neozveme viacerí budú si s nami robiť čo chcú ako doteraz a nebodaj nám aj tie peniaze vyplatia už sa teraz teším na kontroly :mad: .
Počul som, že to nakoniec možno celé zrušia, kým nevyplatia peniaze prvému žiadateľovi, tak stále môžu výzvu zrušiť. Po situácii ktorá sa deje v tomto štáte by som sa ani nečudoval. Dnes zverejnila PPA na svojej stránke (http://www.apa.sk/ziadosti-o-projektove-podpory?meno=&ico=&pkod=&vuc=&opatrenie=6.1&submit=H%C4%BEadaj&navID=641#form2) aktualizovaný zoznam žiadateľov k 28.02.2018, k tomuto dátumu ešte nik zo 452 schválených projektov nedostal peniaze. Mne už o tie peniaze ani nejde, ale asi by sme sa mali ozvať a poukázať na to čo sa v tomto štáte deje. PPA a ani ministerstvo nie je schopné odpovedať na jednu otázku ktorú som im položil 20.02.2018, rád ba som vedel za čo vlastne tí ľudia berú platy. Asi sa spoliehajú na to že budeme stále ticho a len ohneme chrbty, ale ak sa neozveme viacerí budú si s nami robiť čo chcú ako doteraz a nebodaj nám aj tie peniaze vyplatia už sa teraz teším na kontroly :mad: .
Cital som na fb prispevok ktory daval jeden pan v piatok asi o 9:30 ze vraj mu nabehli peniaze na ucet s ppa prva platba 35 000eur....snad sa uz rozhybali...aj ja stale pisem na ppa a davam jim otazky stale jich presuvaju niekde inde....
Zdravim Vas chcem sa spytat ze si idem z kamaratom zalozit SRO budeme pracovat v rastlinnej neskor zivocisnej vyrobe. Zajdem aj do mesiaca na PPA
zaziadat a zobrat do prenajmu pôdu zatial mame do 100ha + -
A chcem vediet ktora banka dava najvecsi uver kamarat mi jeden povedal ze Unicredit do 1,5 mil euro prosim o nejake tipy ktore davaju najviac a este ktomu ci na SRO sa musi sa rucit majetkom v banke alebo ako to je.
Dakujem
Zdravim Vas chcem sa spytat ze si idem z kamaratom zalozit SRO budeme pracovat v rastlinnej neskor zivocisnej vyrobe. Zajdem aj do mesiaca na PPA
zaziadat a zobrat do prenajmu pôdu zatial mame do 100ha + -
A chcem vediet ktora banka dava najvecsi uver kamarat mi jeden povedal ze Unicredit do 1,5 mil euro prosim o nejake tipy ktore davaju najviac a este ktomu ci na SRO sa musi sa rucit majetkom v banke alebo ako to je.
Dakujem
Neviem ktora banka ako dava to sa musite informovat ...Skuste polno banku....A po druhe.....Co ma PPA s podou ....?PPA podu do prenajmu nedava...Musite si dat ziadost na pozemkovi fond....A nemyslite ze pozemkovi fond vam hned aj podu vida....je tam dost ziadosti....
Wolfpack
06-04-2018, 10:43
Zdar Tomas 45
To mas jednoduche, zajdes na PPA tak do mesiace, ked nebude prsat. Oni ti daju podu. Ked uz mas +-100h tak pytaj aspon 500. Potom pojdes zalozit s.r.o, das min. vklad a rovno mozes ist do banky po melko a pol. Hotovo vybavene.
Adrián23
23-04-2018, 23:43
Zdravím vás, vie niekto niečo nové ? Dostal už niekto peniaze alebo rieši sa to aspoň ?
SHR-Jana
30-04-2018, 12:35
Už to cinklo na účet minuly tyždeň 35 su tam.:D
Adrián23
02-05-2018, 08:12
S.H.R -Jana gratulujem vám, pred platbou vám dali aj nejaké oznámenie ? Lebo ja zatiaľ stále nič :-/ koncom januára som posielal žiadosť o platbu.
SHR-Jana
02-05-2018, 21:20
Neprišlo nič, len peniaze a asi tyžden pred schválenie drobnej zmeny. ŽoPP sme posielali asi v novembri.
Adrián23
03-05-2018, 13:13
Tak možno mňa budú riešiť o niečo neskôr, keď som žopku poslal v januári. Ďakujem vám za odpoveď :-)
deckrdshaw
07-10-2020, 05:59
ďakujem veľmi pekne za informácie. Príde mi to celé také ... „Slovenské" , všetci sme museli dodržiavať stanovené termíny a ich nariadenia a oni majú jeden hlavný termín a ani ten nesplnia poriadne. Nechcem vážne pôsobiť útočne, ale bolo by pekné keby aspoň na web stránku napísala, že to bude trvať dlhšie aby sa každý vedel zariadiť... a nie takto postupovať
Uvidíme kedy príde vyhodnotenie Držím všetkým palce.
vBulletin v3.5.4, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.