PDA

View Full Version : Rozhodnutie PPA

tonopa
18-05-2016, 12:25
Dobrý deň prajem.
Všimol som si z posledných príspevkov, že téma priamych platieb, platby za znevýhodnené oblasti, zaťaženie VDJ - verzus výška platby atď. je dnes veľmi diskutovanou. Diskutujú, pýtajú sa a vyjadrujú názory začínajúci aj zaradení v schémach.
Chcel by som touto cestou avizovať, že písomné rozhodnutie č. 500/1679/19541/2015 zo dňa 04.05.2016 vydané pre mňa ako žiadateľa -SHR , ktoré som si prevzal na PPA a paradoxne som sa aj do zápisnice vzdal odvolania, je po dôkladnejšom preštudovaní podľa mňa zmätočné, nepreskúmateľné a priamo odporuje NV SR č.75/2015, jeho § 25 písm. f). Týmto rozhodnutím mi bola neschválená platba na agroenvironmentálno-klimatické opatrenie v KB, ktorý je celý biotopom typu F - vlhkomilné porasty vyšších polôh, slatinné a bezkolencové lúky a kde jednou z podmienok je nepásť hospodárske zvieratá. Ja nespĺňam podmienku zaťažiteľnosti VDJ za čo som už bol postihnutý nulovým príplatkom v znevýhodnenej oblasti. Teraz ma duplicitne obrali za to isté, pričom len plním podmienku NV.
Rozhodol som sa v tomto prípade využiť mimoriadny opravný prostriedok - preskúmanie rozhodnutia mimo odvolacieho konania, ktoré bude skúmať druhostupňový orgán voči PPA, t. j. MPaRV SR. Všetko samozrejme podám písomne. Len som chcel kolegov diskutérov nabádať, aké problémy ich možno čakajú. Toto je moja skúsenosť.
Ďakujem za odpoveď.

Odbor komunikácie 1
15-06-2016, 15:44
Podľa nariadenia vlády SR č. 75/2015 Z. z., ktorým sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory v súvislosti s opatreniami programu rozvoja vidieka v zn. n. p. (ďalej len „nariadenia vlády SR č. 75/2015 Z. z.“) – konkrétne formou platby na agroenvironmentálno-klimatické opatrenia:

V zmysle § 25 nariadenia vlády SR č. 75/2015 Z. z. žiadateľ o platbu na ochranu biotopov prírodných a poloprírodných trávnych porastov je povinný plniť tieto podmienky:
a) nepoužívať minerálne hnojivá a hnojovicu,
b) použiť najvyššiu dávku organických hnojív 50 kg/ha dusíka biotopu raz za dva roky na plochy podľa § 19 ods. 9 písm. b) a c); exkrementy pasúcich sa zvierat sa do tejto dávky nezapočítavajú,
c) nepoužívať prípravky na ochranu rastlín,
d) prvú kosbu trávnych porastov vykonať najneskôr do 30. júla kalendárneho roka; termín kosenia možno zmeniť so súhlasom organu štátnej ochrany prírody,
e) kosiť trávne porasty smerom od stredu k okrajom porastu alebo od jednej strany pozemku na druhú stranu
1. najviac dvakrát ročne, ak ide o plochy podľa § 19 ods. 9 písm. b) až e),
2. najviac jedenkrát ročne, ak ide o plochy podľa § 19 ods. 9 písm. a) a g),
3. ručným kosením a kosením s pomocou ľahkých mechanizmov, ak ide o plochy podľa § 19 ods. 9 písm. a), c), f) a g),
f) nepásť hospodárske zvieratá na plochách uvedených v § 19 ods. 9 písm. f),
g) dopásať mládze hospodárskymi zvieratami po prvej kosbe na plochách uvedených v § 19 ods. 9 písm. c) a e), a to najvyšším zaťažením 0,3 dobytčej jednotky,
h) košarovať najviac jednu dobytčiu jednotku na 10 m2 košiara a denne košiar prekladať len na plochách uvedených v § 19 ods. 9 písm. b) a g); pri pasení mladého hovädzieho dobytka je možnosť využívania nočného košiara umiesteného stabilne so súhlasom príslušnej odbornej organizácie Štátnej ochrany prírody,
i) pásť hospodárske zvieratá takým spôsobom, aby nedošlo k poškodeniu biotopu, a dodržiavať zaťaženie zvieratami chovanými v poľnohospodárskom podniku najviac 1,9 dobytčej jednotky prežúvavcov a koní, ktorých je držiteľom a sú registrované v centrálnom registri hospodárskych zvierat, na 1 ha plochy biotopu trávnych porastov, a najmenej 0,3 dobytčej jednotky na 1 ha plochy biotopu trávnych porastov v období od 1. mája do 31. októbra každého roka záväzku; oplôtkové pasenie možno použiť, ak sa dodrží zaťaženie dobytčími jednotkami, ktoré sa prepočítava na celkovú oplotenú plochu,
j) na plochách trávnych porastov
1. vykonať prísevy len osivom rovnakého druhu tráv podľa typu biotopu,
2. nepoužívať diskovanie, orbu ani odvodňovacie opatrenia,
3. mulčovať na rovnakej ploche možno dvakrát počas trvania záväzku ako doplnkové agrotechnické opatrenie zamerané proti šíreniu náletových drevín,
k) absolvovať školiaci kurz podľa § 19 ods. 14 do konca prvého roku trvania záväzku.

V zmysle § 30 ods. 6 nariadenia vlády SR č. 75/2015 Z. z. platba sa žiadateľovi v danom roku neposkytne, ak zaťaženie hospodárskymi zvieratami v ktoromkoľvek z dní retenčného obdobia je menšie ako 0,2/ha dobytčej jednotky alebo ak zaťaženie hospodárskymi zvieratami v ktoromkoľvek z dní retenčného obdobia sa rovná alebo je vyššie ako 2,0 dobytčej jednotky/ha.

Podľa nariadenia vlády SR č. 75/2015 Z. z. – konkrétne formou platby pre oblasti s prírodnými obmedzeniami alebo inými osobitnými obmedzeniami:

V zmysle § 4 ods. 1 písm. c) nariadenia vlády SR č. 75/2015 Z. z. žiadosť o poskytnutie podpory podľa § 1 ods. 1 písm. a) môže podať žiadateľ o poskytnutie podpory, ktorý
a) vykonáva poľnohospodársku činnosť na ploche poľnohospodárskej pôdy s výmerou najmenej 1 ha zaradenej podľa § 3 ods. 2 vedenej v evidencii dielov pôdnych blokov, pričom táto výmera môže predstavovať viaceré súvislé diely pôdnych blokov príslušného druhu pozemku s výmerou najmenej 0,3 ha obhospodarovanej jedným žiadateľom o poskytnutie podpory,
b) sa zaviaže čestným vyhlásením vykonávať svoju poľnohospodársku činnosť vo vlastnom mene,
c) plní podmienku zaťaženia najmenej 0,3 dobytčích jednotiek, ktorými sú polygastrické zvieratá alebo kone registrované v centrálnom registri hospodárskych zvierat, ktorých držiteľom je žiadateľ o poskytnutie podpory, na 1 ha trvalých trávnych porastov v oblastiach s prírodnými obmedzeniami alebo inými osobitnými obmedzeniami v období od 1. mája do 31. októbra.

Zároveň uvádzame, že účastník konania má podľa § 53 - § 70 štvrtej časti zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní v znení neskorších právnych predpisov právo za splnenia zákonom ustanovených podmienok a v zákonom stanovených lehotách podať proti rozhodnutiu správneho orgánu riadny alebo mimoriadny opravný prostriedok.