PDA

View Full Version : Registrácia SHR vo viacerých obciach

luxdelux
20-04-2016, 13:24
Som registorvaný SHR v obci X a vykonávam poľnohospodárku činnosť ako mladý poľnohospodár.
1, Ak chcem rozšíriť svoju poľnohospodársku činnosť aj do ostatných obcí a kúpiť tam poľnohospodárku pôdu, je potrebné aby som sa aj v týchto obciach zaregistroval na obecnom úrade ako SHR?

V predchadzajúcej téme ste odpovedali, že na to aby som splnil podmienku vykonávania poľnohospodárskej výroby v cieľovej obci a mohol kúpiť pozemok priamo bez zverejňovania v registri mi postačuje mať prenajatú pôdu na účely agrovýroby v cieľovej obci.
Moja otázka teda znie: 2, Ak v tejto obci nebudem registrovaný ako SHR, ale budem nájomcom pôdy, ako mi môže obec vydať potvrdenie o tom že vykonávam podnikanie v poľnohospodárskej výrobe?

(Toto potvrednie je potrebné na overenie a preukázanie podmienok nadobúdania vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku na základe § 6 ods.3 písm.b1 Zákona č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku a o zmene a doplnení niektorých zákonov.)

Vďaka za odpoveď.

Odbor komunikácie 1
21-04-2016, 08:05
Dobrý deň,

1) Ak ste raz evidovaný ako SHR v jednej obci, máte právnu formu fyzickej osoby – podnikateľa a nie je potrebné sa znovu evidovať ako SHR v inej obci. Svoju právnu formu preukazujete osvedčením o evidovaní v evidencii SHR od príslušnej obce.
2) Na účely zákona č. 140/2014 Z. z. sa lokalizácia agropodnikateľa do konkrétnej obce preukazuje buď potvrdením SPPK, ak ste jej členom, alebo potvrdením obce. Podmienkou pritom nie, či ste v danej obci vedený v evidencii SHR, alebo či tam máte miesto podnikania, ale rozhodujúce je, že na území danej obce aspoň 3 roky reálne vykonávate poľnohospodársku výrobu, alebo máte aspoň k dispozícii pôdu na tento účel. Obec vydá potvrdenie, ak o Vašej činnosti má informácie z vlastnej agendy, alebo ak jej preukážete svoju právnu formu, trvanie výkonu činnosti a že máte k dispozícii pozemok (vo vlastníctve alebo v užívaní).“.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]