PDA

View Full Version : 140/2014 Z.z v praxi

rokan87
08-12-2014, 15:03
Dobrý deň.
Chcem ako FO, krorá nepodniká v PĽN odkúpiť parcelu o rozlohe 6000 m*2, ktorá susedí z moju parcelou, ktorú využívam na pestovanie PĽN plodín pre vlastnú spotrebu a spotrebu mojej rodiny. Kedže vláda SR dovolila predávať v obchodných reťazcoch niečo čo len vzdialene pripomína mäso a je napichané kadejakými antibiotikami, chcel som danú parcelu využívať na dochovanie jatočných zvierat na vlastnú spotrebu, na čo mi je (ako predpokladalo ministerstvo) 2000m*2 málo. Nehodlám si zakladať živnosť ani SHR, kedže je toto moja osobná voľba a nepotrebujem žiadne dotácie ani nič od tohoto štátu. Danú parcelu vlastní rodinná známa, ktorá je trvalo v zahraničí a sľúbila mi ju odpredať za symbolickú sumu, preto nejaké zverejňovanie a následné uprednostnenie PĽN podnikateľa nepripadá v úvahu, chce ju predať konkrétne mojej osobe. Ale nový zákon 140/2014 Z.z mi to zakazuje. Čiže sú porušené vlastnícke práva majiteľa danej parcely . A mňa zas ako osobu obmedzuje daný zákon vo vykonávaní vlastnej PĽN činnosti pre vlastnú spotrebu. Bude sa daný zákon ešte upravovať ,alebo sú nejaké výnimky o ktorých neviem a do ktorých spadám?

Odbor komunikácie 1
09-12-2014, 07:58
Dobrý deň,

„Zákon č. 140/2014 Z. z. Vám nezakazuje nadobudnúť pozemok do vlastníctva. Vy ako nepodnikateľ však prichádzate do úvahy ako možný nadobúdateľ pozemku až po tom, čo vlastník pozemku osloví ostatné kategórie prípadných záujemcov, ktorí svoj záujem môžu uplatniť len s použitím registra ponúk pozemkov. Ak vlastník pozemku nenájde týmto spôsobom záujemcu, môže previesť vlastníctvo pozemku aj na Vás.
Nie je pravda, že pre vlastníkov, ktorých uvádzate, nepripadá uverejňovanie v registri do úvahy. Ak tento postup nemôžu alebo nechcú vykonať sami, môžu na to splnomocniť inú osobu.
V súčasnosti sa nepripravuje novela citovaného zákona.“.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]