DOBRY DEN
Chcem sa opýtať, môj otec ma 61rokov a je súkromne hospodariaci roľnik. Má cca 4 ha registrovanej pôdy, na ktorú dostáva aj dotaciu. Kedže ma už dôchodcovsky vek, rozmýšlali sme nad tým, aby som prebral iniciatívu nad pôdou a aby som sa zaregistroval ako SHR. Vlastníme starú poľnohospodársku techniku napr.: 25 ročný traktor atd.. Mal by som nárok na dotácie, napríklad na obnovu polnohospodárskej techniky alebo sa dotácie nevsťahujú na konkrétne smery ale na celok ako taký.
Mohli by ste mi poradiť, ako postupovať v tejto veci? Dakujem.
Odbor komunikácie 1
08-12-2014, 14:02
Dobrý deň,
V súčasnom období sa pripravuje politika rozvoja vidieka 2014 - 2020, ktorá okrem iného bude zahŕňať aj opatrenie č. 4: „Investície do hmotného majetku“. Cieľom opatrenia je zvýšenie konkurencieschopnosti poľnohospodárskych podnikov najmä v kritických oblastiach (živočíšna výroba, špecializovaná rastlinná výroba) a to v súvislosti s tvorbou vyššej pridanej hodnoty a zvyšovaním príjmov v jednotlivých oblastiach prvovýroby pri zabezpečení efektívneho a udržateľného využívania zdrojov a stimuláciou inovácií s ohľadom na potrebu udržania a zvyšovania zamestnanosti. Oprávnené výdavky budú investície do hmotného a nehmotného majetku. Súčasťou budú investície do obstarania technického a technologického vybavenia vrátane špeciálnych strojov a náradia. Rovnako aj investície do výstavby, rekonštrukcie a modernizácie objektov. Rovnako budú podporené činnosti na začatie podnikania mladých a malých poľnohospodárov v rámci opatrenia č. 6: „Rozvoj poľnohospodárskych podnikov a podnikateľskej činnosti“. Podpora sa bude poskytovať mladému alebo malému poľnohospodárovi na začatie jeho podnikateľskej činnosti v oblasti živočíšnej a špecializovanej rastlinnej výroby na realizáciu podnikateľského plánu. Podrobné informácie o opatreniach budú uverejnené v dokumente Program rozvoja vidieka SR 2014 -2020. Práve teraz sa PRV SR 2014 - 2020 finalizuje a po jeho schválení Európskou komisiou bude Pôdohospodárska platobná agentúra vyhlasovať výzvy na jednotlivé opatrenia v priebehu roka 2015. Všetky potrebné informácie a Príručky pre žiadateľa o nenávratný finančný príspevok budú uverejnené na internetovej stránke www.apa.sk.
S pozdravom
Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail:
[email protected]vBulletin v3.5.4, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.