PDA

View Full Version : zámenná zmluva medzi záujemcami o výmenu pozemkov

Martin777
13-10-2014, 14:52
Dobrý deň. Nakoľko ste mi do dnešného dňa neodpovedali, opätovne Vás žiadam o poskytnutie odpovedi na nižšie uvedené otázku. Chcel by som Vás požiadať o informáciu, nakoľko by ma zaujímalo či je možné uskutočniť zámenu dvoch pozemkov prostredníctvom zámennej zmluvy. Pán X vlastní pozemok, ktorý je o celkovej výmere 2 ha, pričom ide o druh pozemku TTP a orná pôda, nakoľko je zapísaný na viacerých parcelných číslach, pričom LV je jedno, pozemok je umiestený v extraviláne. Pán Y vlastní pozemok o rovnakej výmera teda 2 ha, druh pozemku je orná pôda a záhrady, nakoľko je taktiež zapísaný na viacerých parcelných číslach, LV sú v tom prípade dva, pozemok je umiestnený v extraviláne. Veľkosť pozemku je rovnaká a hodnota pozemkov je v minimálnom rozdiele. Pozemky oboch záujemcov sa nachádzajú v rovnakom kat. území.
Zaujímalo by ma či je postačujúca zámenná zmluva medzi záujemcami o výmenu pozemkov, prípadne iný postup?
Ďakujem za odpoveď.

Odbor komunikácie 1
14-10-2014, 07:35
Dobrý deň,

zámenná zmluva ako právny inštitút, ktorý umožňuje, aby si zmluvné strany na základe svojej slobodnej vôle vymenili vec (pozemok) za vec (pozemok), je súčasťou právneho poriadku Slovenskej republiky (§ 611 Občianskeho zákonníka). Na základe Vami poskytnutých údajov možno konštatovať, že pre daný prípad je zámenná zmluva postačujúca. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (ďalej len „MPRV SR“) však nie je oprávnené vstupovať do zmluvných vzťahov a vyjadrovať sa k jednotlivým ustanoveniam zmluvy medzi dvomi subjektmi súkromnoprávnych vzťahov.

Ak Vás v súvislosti s prijatím zákona č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon“) zaujíma, či je potrebné postupovať pri zámene pozemkov v intenciách tohto právneho predpisu a pozemky, ktoré by mali byť predmetom zámeny, zverejniť v Registri vedenom MPRV SR, k tejto problematike uvádzame, že aj keď sa na zámennú zmluvu primerane používajú ustanovenia Občianskeho zákonníka vzťahujúce sa na kúpnu zmluvu, s ohľadom na § 3 ods. 1 tohto zákona („nadobúdaním vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku na účely tohto zákona je jeho odplatný prevod alebo bezodplatný prevod podľa § 588 až 610 a § 628 až 630 Občianskeho zákonníka, ako aj prevod na účely výkonu záložného práva podľa § 151j Občianskeho zákonníka alebo výkonu zabezpečovacieho prevodu práva podľa § 553c Občianskeho zákonníka), nie je pre účely zámeny poľnohospodárskych pozemkov medzi dvomi subjektmi súkromnoprávnych vzťahov nutné postupovať podľa zákona č. 140/2014 Z. z.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]