PDA

View Full Version : Nadobúdanie pôdy

chloro
12-09-2014, 15:58
Dobrý deň,chcel by som sa Vás opýtať, ako je možné kúpiť pôdu nad 2000 m2
ak nie som registrovaný farmár a neviem žiadnym spôsobom preukázať vzťah k pôde,jednoducho som len fyzická osoba,pretože v zakone č.140 som sa to nedočital alebo si to zle vykladám.Momentálne môžem kúpiť pozemok len do 2000 m2,čo je obmedzujúce a podľa môjho názoru protiústavné.Pozemky mam v plane zaevidovať ako plantáže RRD ale len ako súkromná osoba.Je možné niekde sa zaevidovať ako plantážnik RRD?aby som tak mohol preukazať vzťah k pôde? Za skorú odpoveď vopred ďakujem.

Odbor komunikácie 1
17-09-2014, 08:37
Dobrý deň,

„Záujemca o nadobudnutie vlastníctva poľ. pozemku, ktorý nie je aspoň 3 roky agropodnikateľom a ani zamestnancom agropodnikateľa, sa môže stať nadobúdateľom vlastníctva pozemku až po tom, čo prebehnú obe kolá ponukového konania na registri zverejňovania ponúk na prevod vlastníctva poľ. pozemku a vlastník nenájde týmto spôsobom iného záujemcu.
Podmienkou nadobudnutia vlastníctva je pritom dodržanie na registri požadovanej kúpnej ceny (to zn. rovnakej alebo vyššej), uzatvorenie zmluvy o prevode do 6 mesiacov od skončenia prvého kola na registri a 10-ročný trvalý pobyt, resp. sídlo na území SR.“

1. Na poľnohospodárskej pôde je možné pestovať rýchlorastúce dreviny za podmienok ustanovených v §18a zákona č. 220/2004 Z. z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o zmene zákona č. 245/2003 Z. z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o ochrane pôdy“). Podľa ods. 1 tohto ustanovenia rýchlorastúcou drevinou na poľnohospodárskej pôde sa rozumie porast rýchlorastúcej dreviny na produkciu drevnej biomasy, na ploche väčšej ako 1000 m2, založený najviac na 20 rokov.
2. Porast rýchlorastúcej dreviny možno založiť na poľnohospodárskej pôde, ktorá je podľa kódu bonitovanej pôdno-ekologickej jednotky zaradená do:
a) 5. až 9. kvalitatívnej skupiny alebo
b) 1. až 9. kvalitatívnej skupiny, ktorá je kontaminovaná rizikovými látkami a o ktorej orgán ochrany poľnohospodárskej pôdy rozhodol podľa § 8 ods. 5 zákona o ochrane pôdy alebo
c) 3. až 4. skupiny kvality, ak sa táto poľnohospodárska pôda nachádza v záplavovom území, je zamokrená alebo je vystavená veternej erózii.

3. Ak žiadosť na zápis do registra plôch porastov rýchlorastúcich drevín na poľnohospodárskej pôde (ďalej len „register“) nespĺňa podmienky ods. 1 § 18a, alebo ak nie sú k žiadosti priložené doklady podľa ods. 2 § 18a zákona o ochrane pôdy, nie sú splnené podmienky na zápis do registra ani na vydanie osvedčenia o registrácii plochy porastu rýchlorastúcej dreviny.
4. Žiadosť o registráciu plochy porastu rýchlorastúcich drevín na poľnohospodárskej pôde podľa §18a zákona o ochrane pôdy predkladá žiadateľ príslušnému okresnému úradu, pozemkový a lesný odbor . Žiadosť a prehľadná tabuľka o ploche porastu rýchlorastúcich drevín na poľnohospodárskej pôde sa spracováva na každú samostatnú plochu.
5. Osvedčenie o registrácii plochy porastu rýchlorastúcich drevín na poľnohospodárskej pôde vydáva príslušný okresný úrad, pozemkový a lesný odbor, na každú samostatnú plochu. Súčasťou osvedčenia je prehľadná tabuľka o ploche porastu rýchlorastúcich drevín na poľnohospodárskej pôde.
6. Register vedie vo svojom územnom obvode príslušný okresný úrad, pozemkový a lesný odbor.
7. Centrálny register plôch porastov rýchlorastúcich drevín na poľnohospodárskej pôde vedie a aktualizuje pôdna služba (Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy Bratislava).

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]