PDA

View Full Version : Legislatívne podmienky chovu vietnamských prasiat.

jaroborik
05-08-2014, 11:58
Dobrý deň.CHcem sa opítať aké sú legislatívne podmienky chovu vietnamských prasiat, teda či ich treba niekde prihlásiť, zaevidovať ako je to u veľkých plemien prasiat.Ja napríklad chovám jednu takúto prasnicu má asi 50 kg a je už dospelá, vetšia už nebude. Nechovám ju na meso ale ako domáce zviera ako niekto psa.Neviem čo mám robiť lebo mám doma ešte aj dve morské prasiatka. Ďakujem.

Odbor komunikácie 1
05-08-2014, 14:58
Dobrý deň,

v zmysle platnej legislatívy SR týkajúcej sa identifikácie a registrácie zvierat sa podľa nariadenia vlády slovenskej republiky č. 305/2003 Z. z. o identifikácií a registrácii zvierat par. 3 ods. 4 „v centrálnom registri zvierat nevedú údaje o fyzických osobách, ktoré držia jednu ošípanú, ktorá je určená len na ich vlastné použitie alebo spotrebu za predpokladu, že je pred jej premiestnením vykonaná kontrola dodržania požiadaviek podľa tohto nariadenia“. V prípade fyzických osôb, ktoré majú viac ako jednu ošípanú sa každá ošípaná označuje v zmysle vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR č. 17/2012 o identifikácií a registrácií ošípaných. Legislatíva SR nerozlišuje jednotlivé plemená ošípaných, na ktoré sa uplatňuje spomenutá legislatíva. Za ošípanú je považované zviera z čeľade Suidae, rad kopytníky. Morské prasa patrí do radu hlodavcov. Na základe uvedeného sa na Vás nevzťahuje povinnosť registrácie do Centrálneho registra hospodárskych zvierat, keďže ide o jednu ošípanú.

S pozdravom

Odbor komunikácie a marketingu
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]