PDA

View Full Version : Mladý SHR a nákup pôdy

mladyagropodnikatel
04-06-2014, 07:05
Dobrý deň,
vzhľadom na platnosť nového zákona č. 140/2014 Z.z. o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku a o zmene a doplnení niektorých zákonov, by som sa chcel spýtať nasledovné: Som SHR v obci, kde aj vlastním pozemky a chcel by som kúpiť ďalší. chcel by som sa spýtať, ako mám postupovať, keď chcem kúpiť poľnohospodársky pozemok o výmere 1,4 ha, nemám ešte 40 rokov a vykonávam poľnohospodársku výrobu menej ako jeden rok. Vzťahuje sa na mňa § 4, odstavec 1 :
(1) Vlastník alebo iná osoba oprávnená previesť vlastníctvo poľnohospodárskeho pozemku (ďalej len "prevádzajúci") môže poľnohospodársky pozemok, bez použitia postupu podľa odsekov 3 až 10 a podľa § 5 a 6, previesť do vlastníctva
a tým aj odstavec 10
(10) Na nadobúdateľa, ktorý je mladým poľnohospodárom, 11) sa nevzťahuje ustanovenie o povinnosti vykonávať poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky. Mladý poľnohospodár nemôže poľnohospodársky pozemok prenajať, predať ani darovať tri roky od nadobudnutia vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.
Čo by malo obsahovať podľa § 6 odstavec 8 písmeno b 1. čestné vyhlásenie prevádzajúceho alebo kópiu dokladu potvrdzujúceho skutočnosť podľa § 4 ods. 1 písm. c), resp. aký doklad potrebujem - že som SHR?, aby sa prevod mohol uskutočniť?
Veľmi pekne ďakujem.

S pozdravom

Peter Švarný

Odbor komunikácie 1
04-06-2014, 08:33
Dobrý deň,

Ak predávate pozemok vo svojej obci, agenda je jednoduchšia. Ak máte kupca z iného miesta, musíte ísť cez verejný register ponúk. Pod dohľadom štátu.

Ak si nájdete kupca vo svojej obci, je to jednoduché

– Ako predávajúci sa s ním dohodnete na cene, o ktorej si rozhodnete podľa vlastnej vôle.

– Od starostu obce alebo od regionálneho úradu agrokomory si kupec vyžiada potvrdenie, že v obci podnikáte v poľnohospodárstve, aby ste doklad mohli priložiť k zmluve o predaji.

– Predávajúci a kupec spíšu spoločne zmluvu, či už u notára, alebo právnika, ale môžu to urobiť aj bez nich.

Podmienka: kupcom musí byť agropodnikateľ, ktorý najmenej tri roky pôsobí v poľnohospodárstve v danej obci.

Ak si nenájdete kupca v obci, musíte využiť verejný register ponúk

– V 1. kole musíte hľadať kupca v obci susediacej s tou, v ktorej sa pôda nachádza.

– V 2. kole môžete hľadať kupca inde na Slovensku, ale musí to byť agropodnikateľ, ktorý podniká v poľnohospodárstve najmenej tri roky.

– Okresný úrad vydá kupcovi, s ktorým sa dohodnete, do 30 dní osvedčenie – ak spĺňa podmienky podľa zákona.

Podmienka: kupcom musí byť agropodnikateľ, ktorý najmenej tri roky pôsobí v poľnohospodárstve a má u nás pobyt alebo sídlo aspoň 10 rokov.

V 3. kole môžete hľadať kupca, fyzickú alebo právnickú osobu, kdekoľvek v EÚ.

Ako sa postupuje prostredníctvom registra zverejňovania ponúk

– Musíte na to mať buď nový občiansky preukaz s čipom, ktorý slúži na vstup do registra, alebo na to musíte splnomocniť osobu s takouto občiankou.

– Na webe ministerstva pôdohospodárstva si v registri naklikáte formulár určený na prevody pôdy.

– Zaregistrujete sa a zverejníte v registri svoj inzerát s ponukou, pričom inzerát musí obsahovať:

a) identifikačné údaje*,

b) ďalšie povinné informácie**.

– Potenciálny kupec zaznamená v registri svoj záujem zaškrtnutím kolónky a do 5 dní musí predajcovi písomne poštou/mailom poslať správu na adresu z registra, inak jeho záujem stratí platnosť.

– Ak sa ponuka skončí bez výsledku, môžete zverejnenie v Registri využiť na predaj komukoľvek, ale najviac šesť mesiacov, potom táto možnosť zaniká. Vy musíte ponuku zverejňovať znovu.

Podmienka: ak predávate pozemok, musíte dať inzerát aj na úradnú tabuľu v obci, v ktorej katastri je pozemok evidovaný.

Poznámka.: * ak je to fyzická osoba – nepodnikateľ: meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu; ak je to fyzická osoba – podnikateľ: meno, priezvisko, miesto podnikania a identifikačné číslo organizácie; právnická osoba: názov, sídlo a identifikačné číslo organizácie.

** informácie o poľnohospodárskom pozemku podľa katastra nehnuteľností, na aký účel sa plánuje použiť pozemok podľa územného plánu, cena za hektár, za ktorú ju chcete predať (neplatí to, ak ide o bezodplatný prevod pozemku), termín a adresa na predkladanie ponúk zo strany záujemcov.

Nezabudnite!

Na jeden pozemok môžete dať v registri aj viac cenových ponúk.

Zverejnenú cenu pre susedné obce potom musíte dodržať vo všetkých ďalších kolách ponuky.

Ak vám chce dať viac kupcov rôznu cenu, môžete s nimi aj licitovať, ale nesmiete ísť pod cenu, ktorú ste už zverejnili.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]