PDA

View Full Version : nájomná zmluva

fesacik
23-11-2013, 13:45
mam s miestnym polnohospodárskym druzstvom zmluvu na prenájom pozemkov do 31.12.2013 čiže na dobu určitú. V roku 2014 chcem začať hospodáriť na týchto mojich pozemkoch ktoré malo družstvo v prenájme a ja sa pýtam či som mal upovedomiť družstvo vopred, alebo stačí len ked nepodpíšem novú zmluvu a možem tieto pozemky užívať? Alebo som povinný dať výpoved aj v prípade že sa uzatvára nová zmluva? Dakujem

Odbor komunikácie 1
26-11-2013, 14:24
Dobrý deň,

v zmysle § 12 ods. 1 zákona NR SR č. 504/2003 Z.z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov ak prenajímateľ alebo nájomca rok pred uplynutím času, na ktorý bol nájom dohodnutý, písomne nevyzve druhú zmluvnú stranu na vrátenie a prevzatie prenajatého pozemku po skončení nájmu, zmluva sa obnovuje na určitý čas podľa § 8; to neplatí, ak sú predmetom zmluvy o nájme pozemku pozemky, s ktorými Slovenský pozemkový fond nakladá podľa osobitného predpisu. V zmysle § 8 ods. 1 tohto zákona sa pozemok prenajíma nájomcovi na poľnohospodárske účely pri prevádzkovaní podniku najmenej na päť rokov. Ak zmluva o nájme pozemku na poľnohospodárske účely je uzavretá na určitý čas, čas nájmu je najviac 25 rokov.
Z uvedených zákonných ustanovení tak vyplýva, že aj pri zmluvách uzavretých na určitý čas je potrebné rok pred ukončením nájmu vyzvať nájomcu na vrátenie prenajatého pozemku.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]