PDA

View Full Version : pozemkové úpravy a nájomná zmluva

lenfilka
10-07-2013, 14:27
Dobrý deň.
mohli by ste mi prosím poradiť?
V katastrálnom území, v ktorom sme nadobudli pozemky, prebiehajú pozemkové úpravy. Tieto pozemky sú v užívaní tretej osoby. Nakoľko sme pozemky kúpili, vstúpili sme do právneho postavenia prenajímateľa. Po skončení pozemkovým úprav sme mali úmysel tieto pozemky užívať sami, nakoľko podľa zákona dňom právoplatnosti rozhodnutia o schválení projektu pozemkových úprav, zanikajú nájomné vzťahy k pôvodným nehnuteľnostiam.
Avšak novelou zákona o pozemkových úpravám bol §14 ods. 8 doplnený vetou - "Ak nájomca riadne a včas plní svoje záväzky zo zmluvy o nájme, má právo na uzavretie zmluvy o nájme nových pozemkov na poľnohospodárske účely pri prevádzkovaní podniku za podmienok, ako sú dohodnuté pri nájme pôvodných nehnuteľností".

Ako sa viem ja, ako vlastník pozemkom po tejto novele dostať k užívaniu vlastních pozemkov, ktoré som kúpil za účelom ich obhospodarovania, keď podľa novely musím uzavrieť nájomnú zmluvu s pôvodným vlastníkom, ak prejaví záujem?
Ďakujem.

Odbor komunikácie 1
16-07-2013, 09:50
Dobrý deň,

účelom novely bolo vytvoriť podmienky pre pôvodných nájomcov, ktorí majú prednostné právo na uzavretie nájomnej zmluvy, ak si plnili povinnosti z doteraz platných nájomných zmlúv. Tým sa má obmedziť špekuláciám, kde iné subjekty, nie najčistejšími spôsobmi, majú snahu na prebratí práva nájmu. To ale neznamená absolútne zablokovanie možnosti obhospodarovať pozemky ich vlastníkmi. Vlastník ale musí v priebehu konania o pozemkových úpravách oznámiť správnemu orgánu, že pozemky bude sám užívať, čo sa potom v novom usporiadaní územia zohľadňuje - podľa možností a za podmienok primeranosti daných zákonom a platnými zásadami pre umiestnenie nových pozemkov.

S pozdravom

Odbor komunikácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
e-mail: [email protected]