PDA

View Full Version : otazky

mircok
19-02-2013, 19:44
Vazeny pan minister Jahnatek .Prajem dobry den.Som maly polnohospodar ktory obraba 1 hektar pody.Nezivim sa tym ani v tom nepodnikam.Je to proste hobby.Mal by som niekolko otazok,ktore sa tykaju viacerych tem.TEMA c1. Kupil som starsi japonsky malotrakto ,je to tovarenska vyroba. Od noveho roku je ze vraj povinnost mat na taky malotraktor spz.Na odbore dopravy mi povedali ze pokial nemam tp a vyrobok nieje homologizovany ,nieje mozne ho prihlasi.Ja mam iba kupno-predajnu zmluvu a prevadzkujem malotraktor iba na cestach 3 triedy a polnych cestach.Je nutna taka byrokracia?Som ochotny ist kedykolvek na stk, prihlasit tento stroj,ale ist niekde to homologizovat? Vidiek strasne upada, ludia odchadzaju,chotare zarastaju a taka byrokracia tomu procesu este viac napomoze. TEMA c2. Ako je to s urbariatmi? Tato forma vlastnictva ma svoje korene v Rakusko-Uhorsku ale teraz je to uz davno prekonane.Mam dojem ze tychto spolocenstiev sa zmocnili jednotlivci a radovy podielnici su uplne mimo,su zavadzany tvrdeniami typu,JEDEN PODIEL JE JEDEN METER STVORCOVY LESA.Ma vobec podielnik s mensim podielom pravo vystupit? TEMA c3. Rodicia vlastnia trochu ornej pody ,ktora je prenajata firme ktora prebrala byvale JRD. Stara najomna zmluva zanikla a nova nieje podpisana. Chel som si z toho dat nieco na jednom mieste vydelit,hoci nie vela 10-20 arov,v lokalite kde sa aj tieto podiely nachadzaju.Vraj to nieje mozne preto ,lebo urcita cast pody v nasom chotary uz bola rozdelena,vela sa z nej nobraba a tak mi moze byt vydelena poda iba na cudzom ,uz raz vydelenom.Je toto vobec narok na sukromne vlastnictvo?Ako je to s tym scelovanim pody o ktorom som cital uz pred desat rokmi?

Odbor komunikácie 1
20-02-2013, 10:35
Téma č. 1:
Z Vašej otázky nie je jasné o aký malotraktor sa jedná - či jednonápravový, alebo dvojnápravový. Dvojnápravový malotraktor v zmysle zákona č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov podľa kritérií, ako je rýchlosť max. do 40 km/hod., rozchod kolies minimálne 1 150 mm a jeho hmotnosť väčšia ako 600 kg, je zaradený do kategórie T 1 a podlieha evidencii.
Pokiaľ sa jedná o jednonápravový malotraktor, je v zmysle hore uvedeného zákona zaradený do kategórie V- teda nepodlieha evidencii.
Ing. Ľubor Miko
Odbor rastlinnej výroby
MPRV SR

Téma č. 2:
Členstvo v pozemkovom spoločenstve, práva a povinnosti vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti upravuje zákon č. 181/1995 Z. z. o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“). Podľa § 2 ods. 2 zákona, členom spoločenstva sú všetci spoluvlastníci spoločnej nehnuteľnosti. Podľa § 19 ods. 1 zákona, každý člen spoločenstva má pri rozhodovaní o právach a povinnostiach taký počet hlasov, aký mu patrí podľa súčtu alebo veľkosti vlastníckych podielov spoločnej nehnuteľnosti, ak zmluva o založení neupravuje túto otázku inak. Podľa § 4 ods. 1 zákona, podielové spoluvlastníctvo spoločnej nehnuteľnosti je nedeliteľné a nemožno ho zrušiť a vysporiadať podľa osobitných predpisov (§ 141 a 142 Občianskeho zákonníka).
Na základe uvedených ustanovení, tvrdenie typu, že jeden podiel je jeden meter štvorcový lesa, je zavádzajúce. Nakoľko podielové spoluvlastníctvo spoločnej nehnuteľnosti je nedeliteľné, podielnik (člen spoločenstva) nemôže zo spoločenstva vystúpiť a nechať si vyčleniť časť spoločnej nehnuteľnosti zodpovedajúcu veľkosti svojho spoluvlastníckeho podielu.
Dušan Horváth
Sekcia lesného hospodárstva a spracovania dreva
Odbor štátnej správy lesného hospodárstva a poľovníctva
MPRV SR

Téma č. 3:
Máte záujem o vyčlenenie časti pozemkov, ktoré vlastníte. Boli ste informovaný, že nie je možné Vám vyčleniť požadovaný pozemok, nakoľko na tomto pozemku boli vyčlenené pozemky pre iného vlastníka ako náhradné. Podľa skutočností, ktoré v liste uvádzate v uvedenom prípade došlo k zániku pôvodného poľnohospodárskeho podniku a tým zanikli aj práva náhradného užívania pozemkov v danom území. Keďže nový subjekt neuzavrel s Vami nájomnú zmluvu máte možnosť postupovať podľa ustanovenia § 12 ods.4 zákona č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov, to znamená, že vyzvete užívateľa na vrátenie a prevzatie pozemku. Užívateľ je povinný pozemok vrátiť do 30 dní po zbere úrody.
JUDr. Jaroslav PUŠKÁČ
generálny riaditeľ
Sekcia legislatívy MPRV SR