PDA

View Full Version : Pozemky pod cestami

dobe55
24-10-2012, 17:04
Dobrý deň,
som vlastníkom pozemkov pod cestami (pozemky som zdedil). Podľa zákona 66/2009 Z.z. účinného od 1. 7. 2009 obec môže zámennou zmluvou vymeniť pozemky pod cestami. Ak to nie je možné, obec ako vlastník cesty by mala iniciovať pozemkové úpravy podľa zák. 330/1991Zb. Do doby vykonania pozemkových úprav platí § 4 cit. zákona, tzn. že v prospech, obce ako vlastníka stavby, vzniklo vecné bremeno, ktoré ho oprávňuje užívať moje pozemky bez časového obmedzenia. Nebolo by vhodné urýchliť pozemkové úpravy tak, aby sa aspoň deti terajších vlastníkov (80-nikov) dožili aspoň nejakej náhrady, pretože k pôvodným pozemkom sa už nedostanú ?

Som účastníkom pozemkových úprav v katastrálnom území Kamenné, ktoré je v pôsobnosti Obvodného pozemkového úradu Košice-mesto. Posledný výstup z konania bola Prezentácia o pozemkových úpravách v k.ú. Kamenné zo dňa 8.6.2006, kde boli oznámené základné vstupné údaje (rozloha, počet vlastníkov atď.). Ak sa 6 rokov nič nerobí, tak načo je taký zákon ? Nebolo by vhodné aj zákonne ( zmena zakona 330/1991 Zb.) upraviť termíny a konanie úradov aj vlastníkov?

Odbor komunikácie 1
25-10-2012, 11:54
Odpoveď na prvú časť otázky:
Z technických a finančných dôvodov nie je možné urýchliť pozemkové úpravy. Problém vysporiadania pozemkov podľa zákona č. 66/2009 Z. z. sa týka prakticky všetkých katastrálnych území Slovenska.
xx
Odpoveď na druhú časť otázky:
Konanie o pozemkových úpravách v katastrálnom území Kamenné v súčasnosti neprebieha. Správny orgán v rámci prípravného konania informoval vlastníkov pozemkov uvedeného katastrálneho územia o výhodách pozemkových úprav a zisťoval záujem o ich realizáciu. Tieto činnosti vykonáva pozemkový úrad z dôvodov plánovania, zostavenia harmonogramu území v ktorých sa budú pozemkové úpravy riešiť. Podľa finančných možností štátu sa postupne obstarávajú práce, spojené s vyhotovením projektov pozemkových úprav a ich vykonania. Predpokladá sa že by to mohlo byť v období rokov 2014- 2020. Váš návrh, aby sa zákonom upravili termíny na vykonanie pozemkových úprav nie je možné akceptovať. Štát môže prijať len také opatrenia, ktoré sú aj vykonateľné, čiže majú finančné krytie zabezpečené.

JUDr. Jaroslav PUŠKÁČ
generálny riaditeľ
sekcie legislatívy MPRV SR