PDA

View Full Version : Vrátenie podpory

žabka16
01-06-2012, 16:30
Dobrý deň

Chcela by som Vás požiadať o informáciu. V roku 2006 som začala podnikať ako SHR - kedy som žiadala o príspevok na jednotnú platbu aj vyrovnávací príspevok. Ale v roku 2009 som ukončila SHR. V roku 2010 som žiadala len o jednotnú platbu na jednom ha, čo bolo mojim záväzkom od prvej platby. Ale vznikol veľký problém, kde musím vrátiť dotáciu za posledné roky, lebo som vraj nesplnila v roku 2010 podmienku, kde som mala žiadať aj o vyrovnávací príspevok. Ako je to teda s tými podmienkami????

Ďakujem za odpoveď:confused:

Odbor komunikácie 1
04-06-2012, 10:10
Podľa § 57 ods. 1 nariadenia vlády č. 499/2008 žiadosť o poskytnutie vyrovnávacieho príspevku môže podať len žiadateľ, ktorý
a) vykonáva poľnohospodársku činnosť vo vlastnom mene na ploche najmenej 1 ha poľnohospodárskej pôdy v znevýhodnenej oblasti vedenej v evidencii pôdnych blokov a dielov pôdnych blokov, pričom táto výmera môže predstavovať viaceré súvislé diely pôdnych blokov príslušného druhu pozemku s výmerou najmenej 0,3 ha obhospodarovanej pôdy jedným žiadateľom,
b) sa zaviaže vykonávať poľnohospodársku činnosť podľa písmena a) v znevýhodnenej oblasti najmenej počas piatich rokov od prvej platby vyrovnávacieho príspevku; to neplatí, ak je poľnohospodársky podnik prevedený na iný subjekt.

Podľa § 57 ods. 3 nariadenia vlády č. 499/2008 žiadosť o vyrovnávací príspevok sa podáva do 15. mája kalendárneho roka každoročne počas trvania vzťahu.

Podľa § 59 ods. 1 nariadenia vlády č. 499/2008 ak žiadateľ poruší povinnosti zo vzťahu podľa § 57 ods. 1 písm. b), je povinný vrátiť poskytnutý vyrovnávací príspevok.

Podľa § 59 ods. 2 nariadenia vlády č. 499/2008 vyrovnávací príspevok podľa odseku 1 sa nevracia, ak
a) nastal prípad vyššej moci,
b) fyzická osoba ukončila poľnohospodársku činnosť a jej povinnosti prevzala iná osoba,
c) právnická osoba zanikla bez likvidácie alebo v dôsledku predaja poľnohospodárskeho podniku podľa osobitného predpisu a nadobúdateľ sa zaviaže prevziať povinnosti na zvyšok obdobia,
d) došlo k zrušeniu zaradenia poľnohospodárskych pozemkov do niektorej zo znevýhodnených oblastí podľa osobitného predpisu.

V nadväznosti na vyššie citované ustanovenie § 57 ods. 1 písm. b) v spojení s § 57 ods. 3 nariadenia vlády č. 499/2008 ste sa zaviazali vykonávať poľnohospodársku činnosť v znevýhodnenej oblasti najmenej počas piatich rokov od prvej platby vyrovnávacieho príspevku. Vo Vašom prípade je teda podľa Vami predložených informácií posledným rokom predloženia žiadosti na vyrovnávací príspevok rok 2010. Podľa § 59 ods. 1 nariadenia vlády č. 499/2008 ste povinná vrátiť poskytnutý vyrovnávací príspevok, ak ste v roku 2010 žiadosť o vyrovnávací príspevok nepodali s výnimkou okolností podľa § 59 ods. 2 nariadenia vlády č. 499/2008.

Ďalej je potrebné poukázať na skutočnosť, že vrátenie každej nenáležitej platby, ktorú nevráti žiadateľ dobrovoľne (na základe výzvy), sa riadi postupom podľa zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní v platnom znení. V správnom konaní pred prvostupňovým ako aj odvolacím orgánom máte možnosť preukázať, že poskytnutý vyrovnávací príspevok nemusíte vrátiť , napr. z dôvodov uvedených v § 59 ods. 2 nariadenia vlády č. 499/2008.

Ing. Jana Vargová, PhD.
poverená zastupovaním
generálneho riaditeľa
Sekcia poľnohospodárstva,
potravinárstva a obchodu