SHR LUdvo
16-02-2011, 18:36
Dobrý deň prosím o pomoc pri mojom probléme. Mám uzatvorenú s zmluvu s PD podľa zíkon 229/91 1.1. 2004 na 15 rokov. PD ako subjekt mi už viac rokov nezaplatil v stanovenom termíne. Dlží mi nájomné za 4 roky. Môžem vypovedať zmluvu, resp. odstúpiť od zmluvy - kedy je možný najbližší termín na vrátenie resp. vydanie mojich pozemkov aby som ich mohol dať do nájmu inému subjektu. Prosím kontroluje toto niekto, či daný subjekt platí nájomné keď žiada o dotácie. Na ktorý orgán sa môžem obrátiť s prípadnou žiadosťou. Dakujem za odpoveď
Odbor komunikácie MPSR
15-03-2011, 10:56
V roku 2004 ste uzavreli nájomnú zmluvu s PD na dobu určitú, v trvaní 15 rokov. Nájomca Vám však dohodnuté nájomné 4 roky neplatí.
Podľa Občianskeho zákonníka § 679 ods.3 neplatenie nájmu je dôvod na odstúpenie od zmluvy. Túto skutočnosť oznámte nájomcovi s upozornením kedy si pozemok mienite prevziať.
Prikladáme znenie príslušného ustanovenia OZ:
§ 679
(3) Prenajímateľ môže kedykoľvek odstúpiť od zmluvy, ak nájomca napriek písomnej výstrahe užíva prenajatú vec alebo ak trpí užívanie veci takým spôsobom, že prenajímateľovi vzniká škoda alebo že mu hrozí značná škoda. Ak nejde o byt alebo nebytový priestor, môže prenajímateľ tiež odstúpiť od zmluvy, ak nájomca, hoci upomenutý, nezaplatil splatné nájomné ani do splatnosti ďalšieho nájomného, a ak je táto doba kratšia ako tri mesiace, do troch mesiacov, alebo ak s ohľadom na právoplatné rozhodnutie príslušného orgánu treba prenajatú vec vypratať.
V otázke dotácií sa obráťte na Poľnohospodársku platobnú agentúru.
S pozdravom
Mgr. Peter Farkas
generálny riaditeľ
sekcie legislatívy
vBulletin v3.5.4, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.