PDA

View Full Version : ešte raz k náhradným pozemkom

pali11
14-09-2010, 08:43
Vážený pán minister,
dovoľujem si osloviť Vás s podnetom na legislatívnu iniciatívu. Iniciatíva sa týka citlivej témy reštitúcií pozemkov. V súčasnej dobe sa v legislatívnom procese v Národnej rade SR nachádza návrh zákona, ktorým sa má zmeniť zákon č. 229/91 Zb a zákon č. 503/2003 Zb. (tzv. reštitučné zákony). Obraciam sa na vás z toho dôvodu, že v procese medzirezortného pripomienkovania som z osobných dôvodov nestihol tento návrh zákona pripomienkovať z pozície verejnosti. Podstatou ministerstvom pôdohospodárstva vypracovaného a vládou predloženého návrhu zákona je obmedzenie poskytovania náhradných pozemkov výlučne na katastrálne územie, v ktorom sa nachádzajú pôvodné pozemky. Štát sa podľa môjho názoru voči svojim občanom, ktorých v minulosti obral o majetok správa dosť macošsky. Na jednej strane ich chce odškodniť ale na druhej strane odškodnenie v pozemkoch vymedzil tak úzko, že väčšine poškodených občanov nezostane nič iné len sa uspokojiť so smiešnou finančnou náhradou (určenie ceny pozemkov podľa predpisu účinného v roku 1989). Moja legislatívna iniciatíva nejde proti vládnemu návrhu len ju v záujme spravodlivého usporiadania nárokov reštituentov vylepšuje. Podstata môjho návrhu spočíva v tom, aby náhradné pozemky boli poskytnuté v tom katastrálnom území, v ktorom sa nachádzali pôvodné pozemky ale ak Slovenský pozemkový fond alebo správca lesného majetku nebude mať k dispozícii pozemky k náhrade v tomto katastrálnom území, aby mohli byť poskytnuté aj pozemky iného druhu. Teda, aby za poľnohospodárske pozemky mohli byť poskytnuté v katastrálnom území aj lesné pozemky za predpokladu, že štát poľnohospodárskymi pozemkami nedisponuje ale disponuje lesným pozemkami a naopak. Priznám sa, že moja iniciatíva vychádza z poznania mojej vlastnej situácie ale predpokladám, že takýchto situácii môže byť viac. Po predkoch mám malý nárok na vydanie náhradných pozemkov. Pôvodné pozemky nie je možné vydať. Pôvodnými pozemkami boli v čase odňatia pasienky ale dnes sú to lesné pozemky, na ktorých rastie cca 50 ročný les. SPF nedisponuje v tomto k.ú. poľnohospodárskymi pozemkami a teda podľa najnovšej novely zrejme by som mal dostať finančné vyrovnanie hoci o financie nemám záujem. Za finančnú náhradu si totiž adekvátnu výmeru pozemkov nekúpim a to sa jedná o katastrálne územie, ktoré vôbec nie je akokoľvek atraktívne (žiadna výstavba, žiadne cesty, len 50 % nezamestnanosť, proste juh stredného Slovenska) Lesy SR v tomto k.ú. disponujú majetkom štátu, z ktorého by náhradné pozemky mohli byť poskytnuté ale súčasný právny stav takémuto postupu bráni. Neobstojí argument, že lesné pozemky sú lukratívnejšie ako poľnohospodárske, pretože napr. na výmeru lesa nie je možné čerpať agrodotácie, les prináša výnos len raz za cca 70 rokov, pri hospodárení v lese ste obmedzený LHP a poľnohospodárska pôda zabezpečuje výnos pravidelne. Prijal by som ako náhradu aj lesný pozemok, ktorý bude práve po ťažbe a tak mi prinesie v najbližšom období len výdavky. Zastávam názor, že mnou navrhované riešenie by v súlade s Vami predkladaným návrhom obmedzilo možnosti špekulácií pri poskytovaní náhradných pozemkov ale zároveň by zabezpečilo spravodlivejšie vyriešení poškodených občanov tohto štátu. Pokiaľ sa týka o legislatívny text jednalo by sa o zmenu ustanovenia § 6 ods. 5 zákona č. 503/2003, ktorý by po zmene mal znieť nasledovne :

(5) Pozemky, ktoré sa prevedú oprávneným osobám za ich pôvodný pozemok, poskytne Slovenský pozemkový fond, ak pôvodný pozemok bol súčasťou poľnohospodárskeho pôdneho fondu alebo spoločnej nehnuteľnosti, alebo ich poskytne správca lesného majetku vo vlastníctve štátu23) (ďalej len „správca“), ak pôvodný pozemok bol súčasťou poľnohospodárskeho pôdneho fondu alebo spoločnej nehnuteľnosti, a Slovenský pozemkový fond nedisponuje v katastrálnom území pozemkami, ktoré by bolo možné poskytnúť. Pozemky, ktoré sa prevedú oprávneným osobám za ich pôvodný pozemok, poskytne správca lesného majetku vo vlastníctve štátu23) (ďalej len „správca“), ak pôvodný pozemok bol súčasťou lesného pôdneho fondu.alebo ich poskytne Slovenský pozemkový fond, ak pôvodný pozemok bol súčasťou lesného pôdneho fondu ale správca lesného majetku vo vlastníctve štátu nedisponuje v katastrálnom území pozemkami, ktoré by bolo možné poskytnúť. Finančnú náhradu za pôvodné pozemky, ku ktorým sa vlastníctvo nevracia a za ktoré nebol poskytnutý náhradný pozemok, poskytne Slovenský pozemkový fond podľa druhu pozemku v čase jeho prechodu na štát alebo inú právnickú osobu.. .

prípadne :

(5) Pozemky, ktoré sa prevedú oprávneným osobám za ich pôvodný pozemok, poskytne Slovenský pozemkový fond, alebo ich poskytne správca lesného majetku vo vlastníctve štátu23) (ďalej len „správca“), Finančnú náhradu za pôvodné pozemky, ku ktorým sa vlastníctvo nevracia a za ktoré nebol poskytnutý náhradný pozemok, poskytne Slovenský pozemkový fond podľa druhu pozemku v čase jeho prechodu na štát alebo inú právnickú osobu..

Verím, že v záujme spravodlivého vysporiadania krívd, ktorých sa dopustil štát na svojich občanoch, si moju legislatívnu iniciatívu osvojíte. Ak Vás táto téma zaujala, som Vám k dispozícii.

S úctivým pozdravom

Odbor komunikácie MPSR
15-11-2010, 10:42
Novela reštitučných zákonov sa nachádza v NR SR. Medzirezortné pripomienkové konanie bolo ukončené. Odporúčame Vám preto smerovať Vaše podnety na niektorého poslanca NR SR, ktorý ich v rámci prejednávania novely v NR SR môže uplatniť. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa stotožňuje s verziou ktorá vzišla z medzirezortného pripomienkového konania.

S pozdravom

Mgr. Peter Farkas
poverený zastupovaním
sekcie legislatívy