Ing.Ján Hájek
18-07-2010, 18:35
Život pulzuje na trhovisku
Pôdohospodárske družstvá /PD/ v okolí nášho mesta Nové Zámky nevenujú sa pestovaniu zeleniny pre známe dôvody:
Spotrebitelia hľadajú čerstvú a dobre vyvinutú zeleninu od skorého jara a takáto zelenina má aj dobrý odbyt.. Dopestovať na PD dostatok rýchlenej zeleniny aj popri dobrej cene sa nedarí
Veľké fóliovníky zvykne poškodiť, alebo fóliu zničiť víchrica. Regulácia teploty tiež je problematická. Semená F 1 sú drahé a spravidla spoľahlivé iba z dovozu . Prácnosť a riziko ich odrádza od tejto činnosti a pod..
Súkromní pestovatelia nie sú žiadni Ing., alebo PhD a spravidla nemajú poľn. vzdelanie a dokážu dopestovať veľké kvantá zeleniny moderným spôsobom a sú rentabilní v tomto obore. Napr. nepolievajú zhora porast, ale závlaha je podmokom a aj s dávkovaním minerálnych látok – živín. Pestujú výkonné odrody, semená nakupujú z dovozu. Starostlivosť o ochranu fólie majú na úrovni, používajú signalizačné zariadenie keď by došlo k poškodeniu. Dbajú na reguláciu teploty a pod.
Tento rok ak chceli drobní záhradkári vonku dopestovať zeleninu, tak nepochodili vo viacerých prípadoch pre nežičlivosť počasia pre porasty bez ochrannej fólie.
Naši zákonodarcovia nariaďujú trhovníkom možnosť predávať na trhu iba 30 dní v roku, čo má trhovník zaškrtávať na Trhovej karte. Trhovník ale musí zaplatiť celú ročnú taxu za prenájom trhového stola. Pred r. 1989 v tejto oblasti sa pestovalo viacej zeleniny ako je tomu teraz, ale tomu tak nie je v súčasnosti, to by mali kompetentní verejnosti odborne vysvetliť.
Rád počúvam reláciu v SRo s Emou Tekelyovou o móde a pod. a je pôžitkom vychutnávať jej erudovanú pripravenosť a zaujímavé podanie témy. Žiaľ v poľn. výrobe v takej kvalite príspevkov – tém zaostávame a pritom potraviny, racionálna výživa sú pilierom dobrého zdravia a dlhovekosti. Nezriedka som počul, ako v rozhovore so starcom redaktor si neodpustil poznámku, že rád si starec zaje slaniny a pravidelne si vypije alkohol. Aj taká poznámka mohla by byť prijateľná, keby sa poslucháč dozvedel aj čosi viac zaujímavého v rozhovore so šťastlivcom.
Pôdohospodárske družstvá /PD/ v okolí nášho mesta Nové Zámky nevenujú sa pestovaniu zeleniny pre známe dôvody:
Spotrebitelia hľadajú čerstvú a dobre vyvinutú zeleninu od skorého jara a takáto zelenina má aj dobrý odbyt.. Dopestovať na PD dostatok rýchlenej zeleniny aj popri dobrej cene sa nedarí
Veľké fóliovníky zvykne poškodiť, alebo fóliu zničiť víchrica. Regulácia teploty tiež je problematická. Semená F 1 sú drahé a spravidla spoľahlivé iba z dovozu . Prácnosť a riziko ich odrádza od tejto činnosti a pod..
Súkromní pestovatelia nie sú žiadni Ing., alebo PhD a spravidla nemajú poľn. vzdelanie a dokážu dopestovať veľké kvantá zeleniny moderným spôsobom a sú rentabilní v tomto obore. Napr. nepolievajú zhora porast, ale závlaha je podmokom a aj s dávkovaním minerálnych látok – živín. Pestujú výkonné odrody, semená nakupujú z dovozu. Starostlivosť o ochranu fólie majú na úrovni, používajú signalizačné zariadenie keď by došlo k poškodeniu. Dbajú na reguláciu teploty a pod.
Tento rok ak chceli drobní záhradkári vonku dopestovať zeleninu, tak nepochodili vo viacerých prípadoch pre nežičlivosť počasia pre porasty bez ochrannej fólie.
Naši zákonodarcovia nariaďujú trhovníkom možnosť predávať na trhu iba 30 dní v roku, čo má trhovník zaškrtávať na Trhovej karte. Trhovník ale musí zaplatiť celú ročnú taxu za prenájom trhového stola. Pred r. 1989 v tejto oblasti sa pestovalo viacej zeleniny ako je tomu teraz, ale tomu tak nie je v súčasnosti, to by mali kompetentní verejnosti odborne vysvetliť.
Rád počúvam reláciu v SRo s Emou Tekelyovou o móde a pod. a je pôžitkom vychutnávať jej erudovanú pripravenosť a zaujímavé podanie témy. Žiaľ v poľn. výrobe v takej kvalite príspevkov – tém zaostávame a pritom potraviny, racionálna výživa sú pilierom dobrého zdravia a dlhovekosti. Nezriedka som počul, ako v rozhovore so starcom redaktor si neodpustil poznámku, že rád si starec zaje slaniny a pravidelne si vypije alkohol. Aj taká poznámka mohla by byť prijateľná, keby sa poslucháč dozvedel aj čosi viac zaujímavého v rozhovore so šťastlivcom.