PDA

View Full Version : zajace-Sulfakox


zajačik
15-06-2010, 08:42
Dobrý deň.
Prosím vás nevie mi niekto poradiť ohladom lieku Sulfakox? Začali sme ho podávať 3 týždňovým zajacom ale aj tak nám kapú a už nevieme čo s nimi robiť.
Čo by ešte pomohlo aby nám prežili. Večer sú vitálne pekne žerú a ráno sú už natiahnuté a kapú. Takto nám vykapal aj prvý vrh a teraz nám hrozí, že nám zase nič neostane. Kde robíme chybu? Krmime len granulami a suchým senom. Podstielku majú vždy čistú aj voda sa im mení 2 x denne resp. pijú hlavne u fliaš.
Začali sme ich chovať len od jari tak nemáme skúsenosti čo robiť ak ochorejú také maličké.

Nina62
18-06-2010, 11:21
Problém bude inde. Skús veterinára

juriko1
18-06-2010, 13:57
Sulfacox je liek na kokcidiozu, u tak mladých zajacov som sa s týmto ochorením ešte nestretol, mor ani myxomatóza by nemala tiež prichádzať do úvahy, ak sa to deje opakovane je možné, že samica trpí niakym ochorením a toto sa prenáša na mláďatá, skús vymeniť chovné zvieratá a uvidíš, 3 týždňové mláďatá sa živia hlavne mliekom a ostatná potrava je len dolnková, nedoporučujem podávať úplne čerstvé seno, malo by sa aspom 14 dní "vydýchať".

zajačik
21-06-2010, 11:52
Asi to bude fakt samicou lebo aj z prvého vrhu ostalo len pár a tiež začali kapať v tak skoro. Je dosť agresívna stále búcha do dvierok aj keď je najedená, ale to vraj zajace robia. A hryzie do rúk keď jej sypem granule, musím vždy dávať pozor. Inak vyzerá zdravá. Možno nemala mlieko tak preto ich tak skoro odstavila a granule pre nich boli asi ťažko stravitelné. Aspoň ja si to tak vysvetľujem, lebo fakt už neviem čo im mohlo byť. Uhynulo všetkých 5.
Tie od druhej samice čo sú rovnako staré vyzerajú zdravo ale asi to bude tým, že ešte aj cicajú aj začínajú jesť granule tak po troške.
Každí mi tvrdí, že chovať zajace je jednoduché ale po našich skúsenostiach je to asi naháklivejšie zvieratko čo sme kedy mali.

zajačik
29-06-2010, 13:21
Takže samica tiež uhynula. Veterinár poradiť nevedel a na pitvu ju vziať nemohol lebo uhynula v sobotu a laboratória nerobia. Dezinfikovala som a vymenila krmivo tak ako mi poradil tak uvidím či to pomôže. Dúfam, že sa nenakazili aj ostatné samice a mladé.

highlander
12-07-2010, 19:43
Dobrý deň, mohli by ste napísať viac o chove, predovšetký zloženie kŕmnej dávky - seno - aké? Čerstvým sa nesmie kŕmiť, ako niekto už predomnou napísal. Granule - aké? Sú pre chovné kusy a pre kusy vo výkrme, tie by bolo snáď lepšie vynechať a nahradiť ovsom, prípadne ovsené vločky. Všetky zmeny v kŕmej dávke treba robiť opatrne a postupne. Keby išlo o nejaké nákazové ochorenie, pravdepodobne by vám pošli všetky, najpravdepodobnejšia je enterokolitída, väčšinou vzniká nesprávnym kŕmením a má rýchly priebeh. Seno pokiaľ je kvalitné ponechajte a nebojte sa pomaly prechádzať na zelené kŕmenie ak máte čas ho zbierať, tráva je najlepšie a vôbec najprirodzenejšie krmivo pre králiky - nesmie však byť zaparená a znečistená od psov a mačiek, ak sa z časových dôvodov rozhodnete pre seno tak ho doplňajte ovsom - len toľko koľko králiky tak behom polhodiny zožerú - lepšie je kŕmiť častejšie v menších dávkach a to seno by mali mať neustále, takisto vodu, vhodné je krmivo dopĺňať mrkvou, kalerábom, topinambury, môžete aj vetvičky zo stromov, po odstave od samice asi v tých dvoch mesiacoch začať nahrádzať časť ovsa jačmeňom, ale takisto postupne alebo prejsť na tie granule. Chyba bola zrejme v nesprávne vyváženej kŕmnej dávke aj pre samicu, z toho dôvodu zrejme nemala dostatok mlieka, keď mladé už v troch týždňoch žrali granule...

jakis1953
02-08-2010, 20:12
Zrejme máte na mysli králiky "zajac je zdomácnelý výraz".
Doplňam predchádzajúce príspevky, tiež sú s praxe.
Myslím, že nosičom kokcidiózi je už chovná samica. Ja 2x do roka po odchovoch október a začiatkom chovu január pre istotu opálim koterce, hlavne podlahy ak sa necháva väčšia podstielka horákom plynom propan-butan.
Hlavne treba dať napájačky, nenalievať vodu do misiek a pod. výkaly králikov vo vode sú ideálnou podporou črevných chorôb.
Nepodávam liečivá-zvyšujú náklady na chov, zvlášť pri granulách. Nepodávam granule s kokcidiostatikami-keď dáme granule s liečivami, pridáme zrno a ostatné pochutiny oslabíme účinok týchto granúl !!!. Sú vhodné vo veľkochovoch.
Do vody pridávam ocot "štamprlík na 1 l vody". Dobrá je žihlava zavädnutá alebo v zime suchá, vrbové konáre, borovica, smrek-konáre.
Pozrite www.kraliky.snadno.eu