PDA

View Full Version : nerespektovanie vlastnickych prav

Marta kotulova
03-12-2009, 12:20
V roku 2002 som nesuhlasil s novou najomnou zmluvou ktoru mi dalo podpisat polnohospodarske druzstvo v Hrustine tak som zmluvu nepodpisal a nasledne som dal vypoved z uzivania polnohospodarskej pody. Tuto podu mi nevydali.Neplatia mi najom. Vylucili ma z clenstva a pritom mi neboli vyplatene ziadne podiely. A nevyhoveli mi v ziadnej mojej ziadosti o vydanie mojej pody, alebo o nahradne umiestnenie novych pozemkov.Obvodny pozemkovy urad v Namestove a polnohospodarske druzstvo si ma medzi sebov pohadzuju uz sedem rokov.A toto robia nielen mne je nas viac.
Uvedomujem si ze porusili viac zakonov napr.
Obciansky zakonik paragraf 123
Obciansky zakonik paragraf 676 odsek 2

Ale nechcem to riesit sudnou cestov prosim pomozte mi.
Dakujem s pozdravom Jozef Tomulec

Odbor komunikácie MPSR
25-01-2010, 08:09
Zmluva o nájme pozemkov na poľnohospodárske účely je upravená ustanoveniami § 663 Občianskeho zákonníka a zákona NR SR č. 504/2003 Z.z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov a o zmene niektorých zákonov, v znení neskorších predpisov.
Z obsahovej náplne Vášho dotazu nie je zrejmé, či ste dodržal zákonné podmienky výpovede z nájmu. Ak sa totiž prenajímateľ alebo nájomca na základe zmluvne stanovených podmienok rozhodne vypovedať zmluvu o nájme pozemkov, môže tak urobiť v hocijakej forme, ktorá musí byť však dostatočne jasná a jednoznačná. Výpovedná lehota je pri nájme poľnohospodárskych pozemkoch 1 rok, pričom končí všeobecne 1. októbrom nasledujúceho roka.
Nájomná zmluva medzi nájomcom a prenajímateľom je konsenzuálnym typom zmluvy a preto je pre vznik zmluvného nájomného vzťahu potrebné, aby sa zmluvné strany, t.j. prenajímateľ a nájomca dohodli na podstatných náležitostiach zmluvy, za ktoré Občiansky zákonník považuje dobu nájmu a odplatnosť.
V prípade, že poľnohospodárska organizácia užíva pozemky vo Vašom vlastníctve bez právneho titulu t.j. bez uzatvorenej nájomnej zmluvy, je z Vašej strany nevyhnutné doručiť užívateľovi Vašich pozemkov návrh na uzatvorenie nájomnej zmluvy alebo ho vyzvať na vrátenie a prevzatie pozemkov. Ak nedôjde k uzatvoreniu nájomnej zmluvy alebo ak bola doručená výzva na vrátenie a prevzatie pozemkov, je užívateľ Vašich pozemkov povinný pozemky vrátiť do 30 dní po zbere úrody.
V prípade nerešpektovania toto postupu budete nútený uplatniť svoje vlastnícke práva súdnou cestou – žalobou na vypratanie nehnuteľnosti.

S pozdravom

JUDr. Jaroslav Puškáč
generálny riaditeľ
sekcie legislatívy