PDA

View Full Version : Post novoročná úvaha včelára


Ing.Ján Hájek
09-01-2008, 15:55
Slovinsko od Portugalska 1.1.2008 prebralo predsedníctvo EÚ

Včelári z celého sveta spomínajú na medzinárodný včelársky kongres a Apiexpo v Ľubľane. Apimondia každé 2 roky poriada medzinárodný kongres i Apiexpo v takých krajinách vyznačujúcich sa vyspelou včelárskou výrobou, ziskom a úpravou včelích produktov. O ich marketingu s včelími produktami toho u nás moc nevime a zaiste bolo by potrebné vedieť o takých pomeroch viac vzhľadom na to, že aj oni sú v EÚ a dokonca po Portugalsku na pol roka preberajú predsedníctvo rozšírenej EÚ. Po pol roku predsedníctvo od nich preberie Francúzsko.

Okrem toho, že sme si všetci priali Šťastlivý Nový rok, čo je už za nami, pred nami javí sa vyhliadka pričiniť sa za zlepšenie našich podmienok vo včelárení a marketingu hlavne s medom
Neznalí veci si myslia, že šomranie a nariekanie nie je namieste. Každý z nás dobre vie, aké boli VOC napr. repkového medu a nielen v okrese svojho bydliska. Mám zistené, že pohybovali sa v 4 okresoch od 40-42 Sk/kg. Prečo je tomu tak, to už na tejto stránke i vo Fóre MP SR bolo komentované a pravidelní čitateľom je to známe.

Stagnácia, alebo úpadok včelárstva v SR má viacero príčin a tie sú vo včelárskej praxi dobre známe. Žiaľ náš zastrešujúci sektor MP SR si počína tak, ako keby o tom nevedeli, lebo mnohé atraktívne podmienky nenastali pre zlepšenie situácie k rozvoju vč. výroby a spokojnosti včelárov. Včelárska stránka L.Š. vzrástla čo do početnosti návštev, ale aktívnych fundovaných prispievateľov je stále poskromne a to platí aj v redakciách včelárskych časopisov. Zverejnená bola početná problematika, ktorá sa mohla riešiť, ale u kompetentných nebol dostatok dobrej vôle, alebo mali k tomu iné stanovisko, možno pokyny, ktoré im zväzovali ruky riešiť to, čo skutočne včelárov ťaží. Vypracovali 422 Vl. Nariadenie a Plán rozvoja vidieka na r. 2007-13, čo včelári neprijali s pochopením. Ako vidieť praktickí včelári sa neunúvali prispieť svojimi názormi v pripomienkovom konaní. Prv nebolo zaužívané, aby praktickí včelári sa bohvie ako angažovali pri tvorbe predpisov pre túto profesiu. Nakoniec stav je taký, že včelári majú mienku o 1 vydanom predpise, že ho netvorili včelári, lebo v niektorých prípadoch je kontraproduktívne, neuskutočniteľný. Nemyslím si, že by sa našiel včelár v SR, ktorý by niekoľko dní študoval 120 stránkový návrh 422 Nariadenia vlády.... a vznášal s vervou k tomu svoje pripomienky.
Život však ide ďalej, ale ako pôjde na to treba myslieť a už nie iba na novoročné želanie.

Povedzme si ako to na MP SR bývalo na začiatku zriadenia Agrofóra. Raz sa ozval jeden pracovník tohoto ministerstva, napísal svoj názor vo Fóre. Na to som tam prečítal odpoveď už exministra Zsolta Simona, ktorý ho zahriakol s tým, že či nevie kde má minister kanceláriu. Následne bol ministrom vydaný zákaz prispievať zamestnancom MP SR do Agrofóra. Viem pochopiť, že za MP SR štatutárny zástupca má právo i povinnosť písať za ministerstvo. V tej dobe nenašiel sa žiaden odvážlivec, ktorý by sa rád zapojil do diskúzie svojim názorom. Mohol byť zverejnený oficiálny názor za ministerstvo z kancelárie štatutára. Zamestnanci nielen ministerstva, ale aj z ostatných organizácií riadených MP SR si uvedomili, že nemienia riskovať a páliť si prsty, keď sa to ich šéfovi nevidí, aby prispievali hoci iba ako súkromná osoba, Boli by odhalení a keďže nepracujp nie za minimálnu mzdu, zváťili, že zostanú poslušní a nebudú sa angažovať vo Fóre MP SR. Exministri Simon a Jureňa neveľmi sa starali o tom, čo sa písalo v Agrofóre od externých autorov.

K čomu smeruje moja úvaha? Dňa 9.1. vláda SR schválila nový Tlačový Zákon, lebo ten predchádzajúci je pôvodom z r. 1961 a viackrát bol novelizovaný. Jeho účinnosť sa odhaduje na mesiac máj. Tento zákon sa týka médií, ako sú TV, SRo, noviny, atď. Mňa by zaujalo, aby v tonto zákone boli ustanovené aj inovované pravidlá pre FÓRUM, konkrétne zaujíma mňá iba MP SR. V doteraz v platnom tlačovom zákone písalo sa o termíne 8. dní, dokedy za určitých okolností problematická otázka, podnet, atď mali byť zodpovedané. Tým by došlo k usmerneniu pisateľa i čitateľov a neviazla by vzájomná komunikácia, čo by bolo prínosom k zlepšovaniu súčasnej situácie včelárov.

Predpokladám, že v slovinskom predsedníctve bude vôľa riešiť aj aktuálnu včelársku problematiku a kladne ovplyvnia aj európsku komisiu, ministrov pôd. i parlament EÚ.