Prihlásiť

View Full Version : vydanie rozhodnutia

Jozef Golmic
19-11-2006, 22:54
Vážený pán minister,

potreboval by som vedieť, či je OLÚ v Michalovciach oprávnený k vydaniu rozhodnutia, ktorým by zakázal alebo obmedzil lesnej spoločnosti zasahovať bez príslušného poverenia, či už zo strany OLÚ, KLÚ alebo súdu do hospodárskej činnosti nájomcu a obhospodarovateľa lesných pozemkov, brániť mu vo vstupe na lesné pozemky a kontrolovať jeho činnosť ak to nieje uvedené v nájomej zmluve? Bolo mi uložené zo strany KLÚ v Košiciach rozhodnutím č. 2006/00228 spracovať kalamitu a nakoľko je mi zo strany prenajímateľa bránené fyzickými spôsobmi vykonať uloženú povinnosť, tak hľadám východiská z tejto patovej situácie pretože vznikajú nielen škody na lesnom poraste a nespracovanej drevnej hmote, ale aj mne a to škody vyplývajúce z uzavretých zmlúv, či už s ťažobnou skupinou alebo s odberateľom a následné aj sankcie zo strany OLÚ za nedodržanie povinností a rozhodnutí pri hospodárení v lesoch.

Ďakujem.

S pozdravom,

Jozef Golmic

Miroslav Jureňa
01-12-2006, 07:43
Vážený pán Golmic,

podľa ust. § 34 zákona č. 326/2005 Z.z. o lesoch, ten, kto spôsobí škodu na lesnom majetku (pôvodca škody ), je povinný vykonať opatrenia na nápravu alebo uhradiť s tým spojené náklady. Na náhradu škody spôsobenej na lesnom majetku sa vzťahujú všeobecné predpisy o zodpovednosti za škodu a o náhrade škody (§ 415 až § 450 Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov, § 373 až § 386 Obchodného zákonníka). Orgán štátnej správy lesného hospodárstva môže pôvodcovi škody uložiť vykonať opatrenia smerujúce k splneniu uvedených povinností.

Ak sa opatrenia na nápravu vykonávajú na nehnuteľnostiach vo vlastníctve inej osoby, ako je pôvodca škody, ich vlastníci sú povinní strpieť obmedzenie obvyklého užívania na nevyhnutný čas za primeranú náhradu. Ak vykonaním opatrení na nápravu vznikne škoda, na jej náhradu sa vzťahujú vyššie uvedené všeobecné predpisy o náhrade škody.

Škody vyplývajúce z uzatvorených zmlúv v súvislosti s ťažbovou skupinou a s odberateľom doporučujeme riešiť v občiansko-súdnom konaní.

S pozdravom

Miroslav Jureňa
minister pôdohospodárstva