PDA

View Full Version : Chov vietnamských prasiatok


Csutora
14-08-2006, 14:47
Chcel by som začať s chovom vietnamských prasiatok, samozrejme v malom, iba pre potreby mojej rodiny. Klasické biele ošípané som už choval, no s vietnamskými nemám skúsenosti.
Hlavne by ma zaujímalo nakoľko sú náročný na krmivo. Počuť že ono sa to vlastne pasie a jadrové krmivo nepotrebuje v takej miere k prírastku ako biele ošípané. Predpokladám že k dosiahnutiu slušného prírastku predsa len budú potrebovať viac než iba zelené krmivo. Počul som že t dorastie do 80 kg ako jatočná váha, neviem ale za akú dobu. Zaujímalo by ma naozajstná spotreba a čas dosiahnutia jatočnej zrelosti v prípade intenzívneho a extenzívneho chovu. Za vaše rady vopred ďakujem. :confused:

stiffel
25-08-2006, 14:00
ked sa o vietnamskych prasiatkach hovori, ze "sa pasu", neznamena to, ze nedokazu vhodne zuzitkovat jadro, cim castejsie a viac budete jadro do krmnych davok pridavat, tym lepsi bude prirastok,
odporucam navstivit stranku agroporadenstvo a vyhladat si tam na vyzivu odbornika v kapitole chov osipanych

cacoco
27-09-2006, 12:20
ked sa o vietnamskych prasiatkach hovori, ze "sa pasu", neznamena to, ze nedokazu vhodne zuzitkovat jadro, cim castejsie a viac budete jadro do krmnych davok pridavat, tym lepsi bude prirastok,
odporucam navstivit stranku agroporadenstvo a vyhladat si tam na vyzivu odbornika v kapitole chov osipanych

nieje to celkom tak čím viacej jadrových krmovín tým viac bude prasa masné.vietnamcovy stravu len spestrujeme pridávaním šrotu,pokial ho samozrejme nechceme najmä na masť.čo sa týka jatočnej váhy tak pri čistokrvnom vietnamcovy je jatočná váha cca.45-50kg a nie 80kg to môže byť jedine kríženec z diviakom.čo sa týka náročnosti tak tá je malá.na krmenie majú radi lucerku,datelinu a podobné rastliny.alebo aj nedozretú kukuricu,repu,zemiaky,žalude,mrkvu atd.;)

BULLDOG
09-10-2007, 16:30
Zdravym!
Mna Tiez Zaujima Toto Tema,tiez Mam Zamer Zacat S Chovom Viet.prasiatok.
Kto Ma Skusenosti A Prax Stimto Chovom,mohol By Sa My Tu Prihlasit Rad By Som Mu Polozil Niekolko Otazok.
Dakujem S Pozdravom -peter.

BULLDOG
10-10-2007, 13:19
Ako Sa Krmia Viet.prasiatka V Zime?

dzlubo
18-11-2007, 08:52
Jedná sa o ošípané pochádzajúce z Vietnamu, k nám boli dovezené v období 70 rokov minulého storočia, najprv do zoologických záhrad a odtiaľ postupne sa rozšírili do súkromných chovou.
Tieto ošípané sú najčastejšie čierne, môžu byť aj šedé, strakaté nikdy nie sú však biele. U týchto ošípaných je typický prehnutý chrbát a visiace brucho, ktoré kvôli krátkym nohám sa ťahá skoro po zemi. Živá hmotnosť dospelých ošípaných dosahuje hmotnosť iba 60 až 80 kg a vyznačujú sa veľmi kľudnou povahou, ktorá pripomína až povahové vlastnosti psa. Ďalej sa vyznačujú rannosťou, pod ktorou rozumieme schopnosť rýchleho rastu a skoré ukončenie pohlavného a telesného vývoja.
Kŕmenie týchto ošípaných je výrazne nenáročné, ošípané ako všežravci skonzumujú takmer všetko. Ideálna je pre nich pastva a voľnosť pohybu v zarastenej záhrade. Vietnamské ošípané zožerú takmer všetko, napríklad všetku zeleninu, trávu, ďatelinu, seno aj horšej kvality, repu, zemiaky, opadané ovocie a lístie Tiež zbytky z kuchyne a podobne, nepotrebujú pre svoju výživu takmer vôbec obilniny, ktoré i pri mierne zvýšených dávkach podporujú produkciu tuku. Radi majú aj živočíšne krmivo, ktoré im zásadne podávame z preventívnych dôvodov varené ( koža, odpad po zabíjaní králikov a hydiny). Týmto sú aj náklady na chov minimálne. Potrebné je však zabezpečiť dostatok pitnej vody.
Pre odstavčatá a mladé ošípané je vhodné zabezpečiť ustajnenie v koterci alebo v krytom prístrešku. Pod prístreškom môžu byť už od jarných mesiacov do neskorej jesene - táto doba však stačí na odchov výkrmových ošípaných. I pri bežnej výžive pri dosiahnutí hmotnosti približne 55 až 70 kg, by sa mala tieto ošípané zabiť, pretože ďalší prírastok po dokončení rastu sa obyčajne premení na tuk. Chovateľ, ktorý má dostatočný počet mladých ošípaných ma možnosť zabíjať pre svoju potrebu aj menšie o hmotnosti 30 až 40 kg, čím si zabezpečí veľmi kvalitné mäso a takto si obohatí svoj jedálny lístok.
Pre drobnochovateľoch je vietnamská ošípaná veľmi vhodná. Tieto zvieratá sú nenáročné, odolné a pri chove majú veľmi nízke náklady, a preto plne vyhovujú malým chovateľom.
Ako ďalšia výhoda je jednoduchá ich reprodukcia. Mladú prasničku nezabijeme, ale čakáme kým sa prejavia prvé príznaky ruje. Tá sa u mladých prasničiek začína prejavovať už v treťom mesiaci života. Obdobie ruje sa ľahko spozná svojimi typickými príznakmi - výrazne sa zníži príjem potravy a nadmerne sa zväčšia vonkajšie pohlavné orgány. Správna doba na pripustenie je, keď prasnička pod tlakom ruky v oblasti krížov neuhýba, ale stuhne a nepohybuje sa. Je to obdobie ochoty na pripustenie. Ošípané majú 21 dňový pohlavný cyklus a v týchto cykloch sa ruja pravidelne opakuje. Ruja trvá 2 až 3 dni a u starších prasničiek aj dlhšie. Prvýkrát sa doporučuje pripúšťať až vo veku 5 mesiacov. Podľa dátumu ruje sa ľahko vypočíta obdobie budúcej ruje. Na toto obdobie je potrebné zabezpečiť pripustenie plemenným kancom, prípadne insemináciu (tá sa však u týchto ošípaných vykonáva vo veľmi malom množstve). Pohlavný akt trvá až 40 minút a je vhodné ho po 12 hodinách zopakovať. Aby sa zabránilo príbuzenskej plemenitbe, nikdy nepripúšťame „ priamych rodinných kančekov“ na svoje sestry a ďalšie priame rodinné príslušenstvo. Vždy je dôležité zabezpečiť nepríbuzenskú plemenitbu .Gravidita trvá 115 dní a počas tejto doby je vhodné podávať vo výžive budúcej prasnice v malých množstvách aj obilninové šroty alebo kŕmne zmesí. Blížiaci pôrod sa spoznáva podľa zväčšených ceckov, nekľudu, kedy svinka často leží a vstáva.
Pôrod prebieha obyčajne bez problémov a trvá 2 až 10 hodín. Počas prasenia pomôžeme ciciakom zbaviť sa plodových obálov a hlienov. K prasnici ich sa nedoporučuje vracať. Ciciaky sa umiestňujú do pripraveného a teplého prostredia. Po pôrode ciciakom je potrebné zabezpečiť teplotu 30 až 36o C aspoň do 10 dňa života, pretože termoregulácia ciciakov je po narodení neparná a až od 12 dňa života začína fungovať. Podchladenie v tomto období spôsobuje najväčšie úhyny ciciakov do veku 10 dní, kedy ciciaky sú málo pohyblivé, ich metabolizmus je pomalý a rýchle hynú. Odstav ciciakov od prasnice sa doporučuje vo veku 6 až 8 týždňov, pre zlepšenie kvality mäsa je potrebné kančekov najneskôr do 7 týždňa odborne vykastrovať.
Chovatelia, ktorí dosiahnu vo veku dvoch mesiacov hmotnosť u odstavčiat 5 kg a v treťom mesiaci života okolo 10 kg živej hmotnosti vytvorili optimálne podmienky pre úspešný výkrm a chov týchto vietnamských ošípaných.
:)

Linki4
14-03-2011, 15:25
Chcel by som sa spytat.aky velky vybeh potrebuju ,ci mozu byt viacere spolu.Dokazu podryt plot zakopany v zemi cca 20cm a ci to zvyknu robit.aku maju povahu?a cim ich krmit ako pocas zimy tak aj v lete.Su nachylne na choroby?a mozte pridat nejake tipy a triky napomocne pri chove.

Dakujem.

GretaBurdova
20-01-2012, 15:56
Dobrý den,
ráda bych věděla, jaké jsou příznaky prašiviny vietnamských prasat. Zda se dá léčit, není přenosná a jestli má vliv na kvalitu masa.
Děkuji Vám za brzkou odpověď
GretaBurdová

Vladko69
23-02-2012, 15:06
Chcel by som sa spytat.aky velky vybeh potrebuju ,ci mozu byt viacere spolu.Dokazu podryt plot zakopany v zemi cca 20cm a ci to zvyknu robit.aku maju povahu?a cim ich krmit ako pocas zimy tak aj v lete.Su nachylne na choroby?a mozte pridat nejake tipy a triky napomocne pri chove.

Dakujem.

Dobrý deň, venujem sa chovu vietnamských prasiatok a môžem Vám poradiť. Čo sa týka toho výbehu, no tak dajú sa chovať aj v zavretom chlieviku ako sa chovajú klasické ošípané, ale nie je to pre ne ideálne.. čím viac priestoru majú tým lepšie, zaleží koľko im môžete ponúknuť.. vo výbehu lepšie rastu toaletu si spravia na jednom mieste nie sú špinavé a nenudia sa.. ja ma ohradu spravenú z drevených paliet kt. som natrel starým motorovým olejom aby nehnili. Nemám ich ani zakopané v zemi a nepodryjú sa. No to klasické pletivo oni potvori možno aj podryjú ale hlavne ho rypákom podvihnú.. moje boli u všetkých susedov pokiaľ som to nespravil pevne.. Keď raz nájdu cestu von zapamätajú si ju. Teda ja by som volil nejaký pevný spodok aspoň karirohož alebo niečo podobne. Samozrejme môžu byt viaceré spolu ako črieda len treba dať pozor na kancov a prasničky. Kanca je naj. mať zvlášť a s prasničkami mat iba bravčekov. Inak by sa vám párili mimo dozor.. :) a to nie je dobre... nebudete vedieť kedy sa prasnička presne oprasí atď... Sú pokojnej povahy, dajú sa pekne vycvičiť na zavolanie pribehnú ku mne. Samozrejme matka si chráni svoje mlade, keď ich očkujem alebo ich doktor kastruje prasnička zúri.. bacha na to.. a kanec je teritoriálny. Ja ich mám vo veľkom výbehu, mal som tam aj kanca a keď tam vstúpil niekto cudzí začal si ho premeriavať a stalo sa mi že kamaráta aj pohryzol (nič vážne) ale treba dávať pozor a netreba sa báť ukázať mu kto je pánom.. Na potravu nie sú náročné ja ich kŕmim - tráva pokosená na dvore, lúčna od rieky, ďatelina veškerá burina zo záhrady, ovocie, tekvice no proste všetko čo rastie naozaj nie sú náročne a nič im neškodí.. čo im nechutí nezožerú.. dávam im aj odpad z kuchyne a zošrotované jadrové krmivo ( jačmeň, kukurica) netreba veľa aby neboli príliš mastný. inak masť a oškvarky majú veľmi chutné. V zime repa, šrot, odpad z kuchyne, seno, slama. Keď naprší ryjú ako rotovator.. :) niektoré jedince viac, niektoré menej. Počas leta sa radi vyvaľujú v bahnisku. Keď som im tam podvečer nalial vodu skákali tam "šípky" a vytláčali jeden druhého. Zasušené bahno na koži si potom oškrabujú o stromy alebo chlievik.. Obhrýzajú kôru stromov a vypasú trávu. na ploche asi 2 áre mi 5 prasiatok za sezónu spravilo z ovocného sadu mesačnú krajinu.. normálne sa stavali na zadné a dočahovali marhule zo stromov.. :) čo moc nepoteší no.. proste nepatria tam kde sa niečo účelovo pestuje všetko zožerú.. možno s výnimkou starších stromov. Popadané ovocie pod stromami majú asi zo všetkého najradšej.. Choroby som zatiaľ žiadne na prasiatkach nemal akurát ich asi raz do roka odčevim prostriedkom na odčervenie ošípaných a malé prasiatka v druhom a desiatom dni (ak sa mi ich podari pochytať, lebo desať dňové sú už riadne čiperky) očkujem železom. Ale nie je to nevyhnutné, a zúbky malinkým nestrihám.. je to zbytočne.. Choval som aj krížencov s diviakmi tí sú ešte "škodlivejší"..Takže asi tak. pokiaľ by ste mali nejaké konkrétne otázky rád odpoviem.. s pozdravom Vlado.

suzinka0406
05-03-2012, 17:58
Mala by som jednu otázočku. Začala som s chovom vietnamských prasiatok. Možno je problém len to, že som s tým začala na zimu, ale predsa by som sa rada s Vami poradila. Prasiatka majú už približne 8 mesiacov a veľkosť rovnakú ako na začiatku, t. j. cca 10-15 kg. Kŕmené boli senom, zemiakmi, ale aj jadrom, občas zeleninkou, ovocím ale aj tekvičkami aj vody mali stále dosť, len boli skoro odstavené (nakoľko matku im zastrelili, lebo ušla do poľovného revíru). Cez zimu mali len malý výbeh, ale už na jar im plánujeme spraviť z paliet väčší aby sa mohli dosýtosti vybehať. Teda moja otázka znie, či teda ešte mám počkať a dať tomu šancu kým sa neoteplí alebo už viac nenarastú a zostanú také zakrpatené, alebo môžu pomôcť nejaké vitamíny. Ďakujem

Vladko69
06-03-2012, 15:32
Dobrý deň. Príčiny toho že prasiatka nerastú môžu byt rôzne. Samozrejme aj priskoré odstavenie. Inak chúdence malinke, mamku im zastrelili.. :( Mne keď prasnička ušla k susedom a malé boli doma vzal som jedno do rúk a akonáhle prasnica začula malé kvičať okamžite bola späť :) ale to je iná téma. A v ktorom týždni boli vlastne odstavené? Po odstavení by bolo dobre odstavčatá kŕmiť zmeskou pre odstavčatá, nech sa trochu rozbehnú. Poprípade zmesku miešať s jadrovým šrotom. Prasiatka je dobre v druhom dni zaočkovať železom (je viacero prípravkou no tuším na ne treba recept od veterinára). Rastu potom rýchlejšie. Problém môže byt aj v genetike, záleží akých mali prasiatka rodičov. Inak vietnamské prasiatka rastu pomaly ak sa chovajú Bio, teda len zeleným s pridaním trochu jadrového krmiva. Ja som choval aj 2 roky kým narástli na tých 60 - 70 kg. To sa mi vidí byť najvhodnejšia jatočná hmotnosť. Vtedy sa dajú porobiť aj výrobky. Ak by ste im dávali zmesku alebo len jadrový šrot rástli by rýchlejšie ale boli by asi strašne mastne. Ja mám momentálne prasiatka narodené v auguste nejak veľmi som ich nevykrmoval len tak skromnejšie a majú asi 15-20 kg. Lepšie prírastky majú kríženci s diviakom a aj narastu na väčšie, no aj toho viacej spapajú. Ale inak keď sa chodí k prasiatkam denne a máte ich stále na očiach môže sa vám zdať že prasiatka takmer nerastu. Mohli by ste skúsiť zvýšiť podiel jadrového krmiva. Najlepšie šrot jačmeň, pšenica, kukurica. Dával by som im to aj každý deň po dobu asi jedného mesiaca. Šrot rozmiešať v teplej vode na riedku kašu. Na tom si pochutia a keď ani potom nepriberú asi bude treba vymeniť chov. Len zas pri takomto kŕmení je na zváženie či je chov vietnamských prasiatok rentabilný. Najlepšie je ich mat vypustené vo výbehu kde sa môžu pásť a len z času na čas ich prikrmovať, aby to nebolo finančne nákladne. Ja im dávam v takomto zimnom období šrot každý deň v primeranom množstve + nejaké okopaniny a odpad z kuchyne, no počas leta sa snažím ich kŕmiť prevažne zeleným. To je môj názor snáď niečo pomôže. S pozdravom Vlado.

Typek1
12-04-2012, 23:24
Zdravim som mlady chovatel a chcem sa spitat mam svinku vietnamku dal som ju pripustit a ako zistim ze je kotna????? Dakujem :confused:

Vladko69
23-04-2012, 09:41
Zdravim som mlady chovatel a chcem sa spitat mam svinku vietnamku dal som ju pripustit a ako zistim ze je kotna????? Dakujem :confused:
Zdravím.. no neviem či ste videli samotný akt pripustenia teda či kanec spravil to čo mal.. ak áno je to dobre zopakovať tak po 12 hod alebo ich nechať spolu počas ruje prasničky asi 2-3 dni. Prvým príznakom bude že sa ruja nebude po tých 21 dňoch opakovať.. Brezivosť trvá cca 115 dní. Prasničke sa zaguľatí brucho tak po 2-3 mesiacoch a má väčšiu chuť do jedla. Par dní pred prasením (pôrodom) sa jej zväčší pošva a cecky. Tesne pred prasením je nepokojná pripravuje si miesto na prasenie. Ak chceme aby sa nám oprasila v chlieve, treba ju tam zavrieť a vystlať slamou. Inak by si miesto našla sama. Mne sa v lete prasia vonku urobia si také lehno a vystelú si ho halúzkami a slamou. Len treba dať pozor aby sa neprasila v prítomnosti kanca, požral by malé. Najlepšie je keď sa prasnička par dní pred prasením sama zatvorí v chlieve je dobré jej tam dať nádobu s pitnou vodou. Pri prasení netreba pomáhať stačí iba skontrolovať či nie sú malé niekde zatúlané v rohu alebo priľahnuté. Poprípade pomôcť očistiť malé od placenty a odstrihnúť pupočnú šnúru, ale tá uschne aj sama a odpadne. Male priložíme k ceckom prasnice nech sa zohrievajú. Prasenie prebieha zväčša v noci alebo nadránom V zimnom období treba zabespečiť v chlieve dostatočnú teplotu, najlepšie infra lampu. Prajem veľa úspechov. S pozdravom Vlado.

cico001
10-06-2012, 11:43
Dobrý začal som aj ja s chovom vietnamských prasiatok podla toho jak som sa tu docital tak najlepšie je keď sa pasu lebo ja som ho mal zavreté v chlieviku nech len priberá myslel som že pasenie keď ma velky výbeh tak bude chudnut dávate im aj nejaké komponenty mislim vizivove ja som mu zatiaľ dával len zihlavu psenicni šrot zabareni ale keď teraz citam tak ho budem pustat len musím nejako zabezpečit plot od susedov nemáte nejakú radu ako to zabespecit ci len tie palety nech ho nepodryje a koľko krát do roka sa moze pripustiť zatial ďakujem za radu nech rýchlo rastu

Vladko69
12-06-2012, 12:47
Dobrý deň, samozrejme vietnamské prasiatka sa dajú chovať aj v chlieviku, ale ja si myslím že je to škoda. Výhoda týchto prasiatok je, že sa v podstate dajú chovať len na zelenom a v zime senom. Samozrejme prírastky na váhe sú vtedy menšie. Pre hospodárske zvieratá je priaznivejší extenzívny spôsob chovu. Teda voľný pohyb a pastva. A zároveň je to pastva pre oči chovateľa, keď sa prasiatka pasú a švihajú chvostíkom z jednej strany na druhú, naháňajú sa a šantia. Pohyb na pastve s prikrmovaním jadrovým krmivom zvyšuje kvalitu masa aj celkovú pohodu zvierat. Dobré je im spraviť bahnisko kde sa môžu vyváľať. V lete sa tak chladia a zbavujú parazitov. Stačí mala jama do ktorej nalejete pár vedier vody ony si to rozryjú, potom stačí občas doliať vodu. Klasické pletivo podryjú resp. podvihnú rypákom. Ja mám drevené palety, ale dá sa použiť čokoľvek pevné z čím nepohnú, napr. kari sieť... Prasničku je najlepšie pripúšťať keď je aspoň rok stará a teda dostatočne vyvinutá. Teoreticky by sa dala pripúšťať aj 2x do roka, ale prakticky úplne stačí raz. Najvhodnejšia doba prasenia je začiatkom jari z dôvodu priaznivých teplôt (ide o to aby ciciaky v prvých dňoch nepomrzli) nie je toľko hmyzu a začína rásť šťavnatá zelena krma ktorá prasničke a neskôr aj odstavčatám poskytne kvalitné krmivo plne vitamínov. Výživové doplnky mojim prasiatkam nepodávam snažím sa o bio chov a sú krásne v dobrej kondícií. Pokiaľ majú pestrú stravu nie je to potrebné. Raz som dával odstavčatám zmesku pre odstavčatá zmiešanú so šrotom. Ale nie je to nevyhnutné. Chovu zdar :) s pozdravom Vlado.

cico001
08-07-2012, 11:05
dobrý chcem sa ešte spitat treba kanca aj kastrovať alebo nie nesmrdí

Vladko69
11-07-2012, 10:09
dobrý chcem sa ešte spitat treba kanca aj kastrovať alebo nie nesmrdí

Zdravím.. No ja kančekov kastrujem asi vo veku 2 týždne. Veterinár mi vravel že oni na družstve kastrujú už v druhom dni, vraj je to pre prasiatka lepšie, menej bolestivé a lepšie sa im hojí rana. Kastrujem z dôvodu že kančekov chovám spolu s prasničkami tak aby po nich neskákali a či mäso nevykastrovaného kanca smrdí neviem z vlastnej skúsenosti posúdiť. Kamarát zabíjal asi 2 roky starého kanca a vraj mäso nesmrdelo, možno by bolo dobré ho nechať pár mesiacov vymrznúť v mrazničke. Ďalší kamarát zabíjal mladého kančeka možno nemal ani rok a vraj strašne smrdel. Ja som mal chovného kanca starého asi 2 roky mal 3x potomstvo a potom som ho dal vykastrovať. Bolo to trochu komplikované pretože tieto prasiatka sa nedajú uspať z dôvodu anatómie ich uší, sú malé a hrubé ( nevidno na nich žili ) a teda nie je kam pichnúť anestetikum. Kanca teda po zákroku už brava som ešte asi pol roka choval, pribral ešte asi 15 kg a mäso ani masť vôbec nezapáchalo. Ja osobne si myslím ak budete chovať kanca niekoľko rokov a bude pohlavne činný mäso bude pravdepodobne páchnuť. Taktiež nie je dobré zabíjať prasničku v období ruje, v mäse je zvýšený pohlavný hormón a práve to je zdrojom zápachu či už u kancov alebo prasničiek. Takže moja rada znie kančekov kastrovať... čím skôr tým lepšie a určite kompetentnou odborne znalou osobou.. Chovu zdar s pozdravom Vlado.

cico001
15-07-2012, 10:51
veľmi pekne ďakujem za odpoveď kanceka dám kastrovať veterinárovi chovu zdar aj vám s pozdravom Rasto

livia25
25-08-2012, 19:10
Ahojte chovatelia, mam prosbu, mame vedla nas zahradu, ktora bola sama burina, manzel ju pokosil...asi urobil hlupost - ale buriny by bolo aj tak dost, len neprsi a neprsi - a kupili sme 3 prasiata - vietnamske krizene s mangalicou..2 baby jedna s farbou mangalice a cierna a 1 cierny chalan...ludovo povedane..vraj mali asi 2 mesiace, pytali sme sa
1/ ci ockovat a co treba..vraj nic..len nech sa pasu..?! zda sa mi to akosi divne...dalsia vec je ta
2/, ze im davam obillniny rano a vecer-citala som, ze vraj im moc netreba davat tak davat alebo nie???, ale kedze je take sucho, tak tej buriny tam vela nemaju, len hrabu, kupu sa v bazene (teda v takom velkom lavori)...mame ich asi 2 tyzdne a uz
3/ pokusal jeden susedu, chodi tam zo studne brat vodu a dnes rano ma hneda svinka kusla do tenisky, ked som im isla davat zrat...
za zradom su ako besne, uz ma cakaju, kedy nieco dostanu, mam trochu strach prekrocit plot a vojst do zahrady-celych 7,5 ara maju pre seba, lebo sa na mna vyrutia ako besni..sused mi vravel, ze ich mam udriet s palicou???? ano alebo nie???
je mi to blbe, ale moje hole nohy si okusat nechcem dat..mam mat brnenie???4/dalsia vec-su to surodenci, mozem popripade nechat nakryt jednu prasnicu???teda neskor...mam ho uz teraz oddelit mimo tych zenskych???kastrovany nebol, vraj to robit nechcel, ak by ho chcel niekto na chov..
5/ vraj dobry mäsiar vie zabit tak kanca, ze mäso smriet nebude....
takze je toho viac, kazdopadne vas prosim o odpoved, budem vdacna, aby som nerobila chyby..dakujem...

jozkov
30-09-2012, 12:31
Dobrý deň priatelia.
Zasmial som sa na príspevku pani Lívie, lebo čierne svinky sú skutočne malí zbojníci a lotri. Radi ich pozorujeme keď vyvádzajú, alebo sa kúpu, škriabu o stromy, naháňajú ovce. Sú to pažravci a v jedle by sa najradšej váľali.Kvikotom a kvílením sa dožadujú rannej dávky. Keď ich vidia kamaráti, tak nechcú veriť, že ich chováme na mäso. Považujú nás pomaly za kanibalov.
Viacerí prispievatelia sa pýtali na oplotenie, ktoré by prasiatka neprekonali. Ja som urobil elektrického ohradníka a po dvoch šľahoch zvieratká úplne automaticky začali rešpektovať vymedzenú hranicu. Považujem to za variabilné riešenie najmenej narušajúce vzhľad záhrady. Spolu vo veľkom výbehu chovám aj ovce a sliepky, ktoré tak isto dodržiavajú túto jemnučkú hranicu medzi tým kde môžu a kde nie.

massiv
30-11-2012, 11:18
Dobrý deň
Mam otázku, začínam s chovom s jedným kancom a samičkou, je ich možné spolu chovať alebo je potrebne ich mat oddelene ?

Vladko69
05-12-2012, 11:23
Dobrý deň,
Je možné ich chovať spolu, len nebudete presne vedieť kedy na ňu skočila a tým pádom ani presný termín prasenia prasničky. No určite je potrebné prasničku pred oprasením izolovať, bo by kanec mohol požrať malé prasiatka. Keď bude mať prasnička už obrovské brucho zväčšené cecky a pošvu je najvyšší čas umiestniť ju na pokojné miesto s podstielkou Stačí predeliť chlievik kde ich máte tak aby sa kanec ku nej nedostal. Keď je prasnička nervózna stále ryje v podstielke (robý si hniezdo) do rána sa oprasí, porod býva bezproblémový, len jej treba zabezpečiť vodu na pitie, bo môže mať horúčku tak nech sa chladí.
s pozdravom Vlado.

massiv
12-12-2012, 14:57
Mam ešte jednu otázočku, čo je lepšie pod postieľku zem alebo dosky? Lebo mam novú plechovú budú len nemám tam betón, a neviem čí by bola lepšia zem alebo drevená platňa. Ďakujem

Vladko69
13-12-2012, 15:30
Dobrý deň, myslím že im kľudne môžete nechat aj holú zem.. ja mám síce drevennú podlahu ale oni si naryli do vnútra zem a majú ju zanesenú zemou a stale ju prerývaju aj s posdtieľkou alebo podstieľku vyžerú a zostáva im tam len taka prerytá zmes. Občas im to vyčistím a niečo odtadiaľ vyhádžem, ale o pár dní je to späť. Takže je to v podstate asi jedno sú nenáročné.

MatejM
05-01-2013, 15:19
Dobrý deň, zaujal ma chov týchto prasiatok a tiež chcem začať s chovom.
S akým počtom prasiatok je dobré žačať ? Ja som rozmýšľal nad piatimi kusmi.
Chcem ich chovať len von a rád by som vedel či im treba robiť nejaký prístrešok a do neho dať slamu, alebo im nevadí dážď ?
Keď im budem dávať nakosenú trávu, stačí im to hodiť na zem a oni si to rozoberú, alebo je lepšie im to dať do jaslí ako ovciam ?
A mohli by sme spolu s nimi chovať aj sliepky ? Nepojedli by ich ? :)

Ďakujem za odpoveď

Vladko69
09-01-2013, 11:20
Dobrý deň, no 5 je dobrý počet, 4 prasničky 1 kanček a do roka ich máte ako myší. No kančeka by som kúpil neskor aspoň tak (po pol roku) nech prasničky trochu podrastú lebo by ich skorá gravidyta zastavila v raste. (Teda keď ich máte v pláne aj rozmnožovať). Nebolo by zle aj krížencov s mangalicou napr. narastú na väčšie. Prístrešok zo slamou je dobry aby sa mali kam ukryť. Najlepšie najaka búda so stenami aj na zimu aby sa tam zohrievali.. Keď je mokro budu ryť ako divočák. pokosenú trávu im stačí hodit na zem, ale je dobre im spraviť aj valov na doktrmovanie šrotom alebo tak... No tie sliepky neviem či ju chytia živú ale je to všežravec a na mäse si pochutia. Ja mojim dávam zvyšky z hydiny králikov rýb... všetko pochrúmu aj kosti.. Prečítajte si aj ostatné moje príspevky!! sú tam užitočne info o chove. Chovu zdar..

mimichal
15-02-2013, 13:58
Zdravím ,chcel by som ich tiež začať chovať, zo začiatku tak max. dva kusy...Ešte nemám žiadne skúsenosti s chovom takýchto zvierat...Chcel by som sa spýtať či môžem postaviť prístrešok z dreva tak cca 2x2 metre a k tomu voľný výbeh, asi 5x2 metre, ohradený plotom...A keď ich každý deň tak cca na 1-2 hodiny pustim do ovocneho sadu "napásť sa"...ten mám veľký ale nechcem si ho zničiť, ked tu niekto písal že to vyzera ako mesačná krajina :o)..A ešte otázočka, bude stačiť chov od marca do novembra aby dosiahli jatočnú váhu ???
Ďakujem

Skeleton
17-02-2013, 14:19
Dobry den taktiez uvazujem nad chovom vietnamskych prasiatok. Mam vsak trochu priestorove problemy. Mam k dispozicii vybetonovany dvorec velkosti cca 3x6m, kde chovam sliepky a kacky. Bolo by mozne volne ich mat spúolocne s nimi, mali by vlastne betonovu podlahu a maly kusok bahniska. Krmit by som ich chcel prevazne datelinou, travou, scasti kukuricou a zbytkami z kuchyne. Mozem ist do toho tymto sposobom, alebo radsej im vybudovat chlievik a chovat ich v nom, co by som vsak moc nechcel, lebo ako som sa docital to by naberali prilis vela tuku, volne v dvorci by mali predsa len o nieco viac pohybu. Choval by som od jari do jesene.Dakujem

Vladko69
18-02-2013, 09:20
Dobrý deň, áno ohrada 2x5 m + prístrešok im bude stačiť len to musíte spraviť z pevného materiálu. Napr. palety. Klasické pletivo by raz dva podvihli, podryli. Do toho sadu ich môžete púšťať, najlepšie na jeseň keď bude popadané ovocie, ale samozrejme aj v lete sa budú tešiť paši na zelenej trávičke.. len pozor keď bude napršane to by začali hneď ryť.. a keď si na pašu v sade zvyknú tak sa budú kvikotom pýtať von. Je dobré si ich naučiť privolať späť do ohrady.. Najlepšie tak že keď ich pôjdete kŕmiť spojte to z nejakým zvukovým signálom.. buď ich nejak zvolávajte, alebo napr. udierajte palicou na kovové vedro... Toto opakujte vždy pri kŕmení asi tak 2 týždne a až potom ich hladné vypustite do sadu a po napasení ich začnite privolávať známym signálom a za odmenu im dajte trochu šrotu.. Takto si ich naučíte a budete ich vedieť vždy privolať do ohrady. No je dobré ich po privolaní vždy odmeňovať aby si neodvykli, sú prešibané. Ak sa prasiatka narodia na jar do zimy nenarastú na jatočnú hmotnosť budú mať tak max. 40 kg.. Záleží to aj od genetiky ako rýchlo porastú a od spôsobu kŕmenia... Ja som zabíjal predvčerom 1,5 ročné a tie majú tak 60-70 kg. Tak ako dá sa zabiť aj 30-40 kg poznám chovateľov, ktorý zabíjajú aj také menšie berú to tak že namiesto zajacov... Oderu ho a rozoberú čisto len na mäso. No z takého 70 kg sa dajú rodiť aj výrobky.. Slanina, masť sú vynikajúce..
A čo sa týka chovu spoločne s hydinou, no skúsenosti s tým nemám ale osobne by som to asi v takom uzavretom priestore nerobil.. Pokiaľ ich budete kŕmiť prevažne zeleným za ten rok veľmi mastné nebudú.. Vyskúšajte zabijete a uvidíte :)
Chovu zdar.. Vlado

Vierka S
07-04-2013, 13:24
Pozdravujem, chcem sa opytat, mame cca 2 mesacne prasiatko, ake veterinarne ukony a v akom veku su nevyhnutne? Dakujem.

Vladko69
09-04-2013, 08:06
Dobrý deň, ja v mojom chove vykonávam tieto veterinárne úkony. V prvom dni ciciaky zaočkujem železom je viacero prípravkov no myslím že sú dostať iba na veterinárny predpis. Ak sa mi podarí ich pochytať zaočkujem ešte raz po desiatich dňoch, ale toto očkovanie nie je nevyhnutné. Predchádza sa ním anémii z nedostatku železa najme u klasických masových ošípaných, vietnamské nie sú tak náročné. Medzi očkovaniami teda asi vo veku jedného týždňa je potrebné vykastrovať kančekov. Cvakať očné zúbky nie je potrebné a myslím že je to už aj zakázané. A napokon minimálne 2 týždne pred zabíjačkou prasiatko preventívne perorálne odčervím. Teraz si nespomeniem názov prípravku, ale je to taký biely prášok voľne ho dostať kúpiť vo veterinárnej lekárni. Iba sa nasype do žrádla. Tak to by bolo všetko, myslím že takéto úkony sú v chove dostačujúce, mnohý chovatelia nerobia ani toľko. Vietnamské prasiatka sú nenáročné na chov, so žiadnym ochorením som sa u nich zatiaľ nestretol. Takže vo vašom prípade ak máte kanca je nutné ho čo najskôr vykastrovať pokiaľ ho chováte na zabitie, ak už je tak je to v poriadku. A môžete ho teda tak 2-3 týždne (aby sa stihol vyčistiť od prípravku) pred zabitím ešte preventívne odčerviť.
S pozdravom Vlado.

Vierka S
09-04-2013, 09:06
Dakujem za promptnu odpoved :)

luxinka
14-05-2013, 17:12
Pred 5 dňami sme kúpili 3 vietnamské prasiatka, 6-týždňové. U chovateľa vraj jedli už všetko. Odporúčali nám na začiatok ich kŕmiť zmeskou, pre dobrý štart. Dávame im jačmenný šrot, ktorý sme už mali doma, ale odmietajú ho. Skúšali sme suchší so zemiakmi, aj miešaný s mliekom, mlieko vypijú šrot nechajú, aj keď ich necháme vyhladovať. Čím ste začínali kŕmiť vy?

Vladko69
16-05-2013, 11:57
Dobrý deň, no prasiatka môžu byť v strese z nového prostredia a bude im chvíli trvať, kým si zvyknú a začnú naplno primať potravu. I keď 5 dní by už mohla byť dostatočne dlhá doba. Malé prasiatka zvyknú byť náročné na zmenu potravy. Doterajší chovateľ im možno dával iné zloženie šrotu na ktorý boli zvyknuté a ak sa kŕmili spolu s matkou tak pri nej mali istotu a teraz je to pre ne veľká zmena. Prasiatka začínajú primať inú potravu ako materinské mlieko vo veku 2-3 týždne a vo veku 6 týždňov by už naozaj mali spapkať všetko (šrot, pečivo, zelené) Tak im zatiaľ miešajte šrot s mliečkom (najlepšie kozie) :) a postupne uberajte mlieko a oni si zvyknú na samotný šrot alebo im ho zalejte teplou vodou na takú riedku kašu. A k tej zmeske, nie je to zlé zo začiatku im kúpiť takú pre odstavča a môžete im ju miešať so šrotom.
S pozdravom Vlado.

MatejM
06-07-2015, 12:39
Zdravím chovateľov, pred dvoma rokmi som rozmýšľal nad chovom vietnamských prasiatok. Podarilo sa mi zohnať krížené. Dve svinky boli skrížené s normálnym ošípaným a kanec bol zasa s diviakom. V zime som ich nechal pripustiť a v apríli sa mi oprasili a mali dokopy 18 prasiatok. 11 som predal, 7 mi ešte ostalo. Vďaka rôznym rodičom mám široké farebné prevedenie, čierne, tmavo hnedé, pásikavé hnedé bledšie, biele s fľakmi a biele. Ale sú podarené :)

pixienr
31-10-2016, 13:55
zdravim mame dve prasiatka krizenca vietnamca a obidve su kotne a chcem sa spytat ci sa mozu oprasit v bezprostrednej blizskosti ci su nejak agresivne po praseni alebo by mali mat vlastne mieste? buda je velka asi 2x2 metre mozno aj viac