View Full Version : Zmena užívateľa
Pán minister, chcem sa spýtať, či je možné bez postihu zmeniť užívateľa pôdy. Moja matka má záväzok užívať pôdu /dostala predtým dotácie/, ale už poberá starobný dôchodok. Ja by som chcel prevziať od nej pôdu aj so všetkými záväzkami voči štátu a EU a naďalej na tejto pôde hospodáriť. Nedôjde teda k opusteniu pôdy, len k zmene užívateľa. Podľa pracovníkov PPA je povinná na tejto pôde hospodáriť moja mama a ja nemôžem prevziať jej záväzok. Je toto správne a ak áno, nepripravuje sa nejaká zmena. Alebo je moja mama povinná na tejto pôde hospodáriť na doživotie?
Zsolt Simon
23-05-2006, 08:01
Vážený pán Gombita,
vo Vašom prípade ide o prevod podniku na inú osobu počas obdobia, v ktorom platí záväzok, ako podmienka na poskytnutie pomoci ustanovené v čl. 36 nariadenia Komisie (ES) č. 817/2004, ktorým sa ustanovujú pravidlá pre nariadenie Rady (ES) c. 1257/1999. V podstate to znamená, že ak prevedie užívateľ celý podnik alebo jeho časť na inú osobu počas obdobia, v ktorom platí záväzok, ako podmienka na poskytnutie pomoci, nadobúdateľ môže na zvyšok daného obdobia tento záväzok prevziať.
S pozdravom
Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR
vBulletin v3.5.4, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.