PDA

View Full Version : Poradťe pán minister

Jozef Golian
19-03-2003, 09:02
Pán minister
celkom za prijatežné by som označil vaše Výnosy až na niektoré paragrafy, konkrétne o bonifikácii časti splátok a úrokov z investičných úverov. Hospodárim na 45 ha TTP druhý rok,chovám ovce , starorodičovskú pôdu som dostal vrátenú v katastrofálnom stave a potreboval by som previesť obnovuTTP ,zrekonštruovať ovčín a dokúpiť nejaké zariadenie. Ako začínajúcemu SHR mi žiadna banka ŽIADNY invest.úver nedá! Prešiel som aj niekožko agentúr , mikropôžičkových schém ale buď sú nesplnitežné podmienky alebo systém poskytovania fin.prostr. -predfaktúry je dnes nemyslitežný.Poskytujete síce dotáciu ale zas len pre vežkých , pretože malý nemajú šancu niečo také ako inv.úver vôbec získať. Získať môžete len spotrebitežský úver ako fyzická osoba.
Ešte by sa chcel spýtať prečo sa príspevok na obnovu TTP bude vyplácať až po realizácii niekedy v októbri alebo decembri keď túto vykonáme niekedy v marci -apríli a polroka nám budú stáť peniaze. A ako je možné že niekto tieto peniaze dostane aj preddavkovo. Vidíte zas podporíte len vežkých!
A nakoniec sa chcem opýtať ako môže začínajúci SHR čerpať prostriedky zo Sapardu keď pokiaž nedostanie na začiatku injekciu 2-3 milony Sk neexistuje že do minimálne troch rokov bude ziskový, keď musí neustále peniaze investovať či do strojov, budov alebo pôdy.
To čo teraz robím, robím preto lebo tú zem milujem nerobím to pre peniaze , hospodáril som aj keď som nedostal od štátu ani korunu, ale je mi zle z toho že niekoho štát podporuje a na 300 ha za 8 rokov neodkosil ani byž trávy a ja teraz celé noci nespím a pozerám do plafónu a rozmýšlam ako si pomôcť.

Nemusíte mi odpovedať stačí keď budete na nás malých pamätať
pri tvorbe nového výnosu alebo ak viete o nejakej banke /nie penažnom ústave / ktorý by mi pomohol

S pozdravom ostáva a drží Vám palce Jozef Golian SHR

Zsolt Simon
09-04-2003, 08:05
Vážený pán Golian,

aj keď píšete, že vám nemusím odpovedať predsa len by som upriamil vašu pozornosť na paragraf 3 a paragraf 5 Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 21. Januára 2003 č. 148/1/2003-100 v ktorých máte podrobne rozobrané podmienky, ako a kedy môžete dostať preddavok na obhospodarovanie TTP. Čo sa týka agentúry SAPARD treba mať na zreteli , že poskytuje finančné prostriedky na základe refundácie a nie na základe zálohových platieb. Tu platia prísne podmienky a pravidlá ktoré nájdete na internetovej stránke www.sapard.sk .

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR