AgroFórum  

Naspäť   AgroFórum > Pôdohospodárske fórum > Európska únia
Registrácia FAQ (otázky a odpovede) Zoznam členov Kalendár Hľadaj Dnešné príspevky Označ fóra ako prečítané

Európska únia Diskusia na tému Európska únia - čerpanie fondov, podporné programy, legislatíva...

Odpovedať
 
Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Starý 23-02-2006, 10:53   #1
Ing.Ján Hájek
člen
 
Registrovaný od: Nov 2005
Lokalita: Nové Zámky
Príspevky: 119
Pošli správu cez YAHOO Ing.Ján Hájek Send a message via Skype™ to Ing.Ján Hájek
Počiatočné Odbornosť nie, skôr pozorujem závislosť

V Agrofóre nedostávam odpovede. Zato iné riadiace orgány a to nielen v SR majú eminentný záujem forsírovať pestovanie olejnín, hlavne repky olejnej, lebo semeno tejto plodiny slúži medzi iným aj pre priemyselné využitie, pre výrobu pohonných hmôt motorových vozidiel.. V dnešných správach na Rádiu Slovensko, SRo. bola o tom zmienka.

K racionálnej výrobe semena repky olejnej sú potrebné včely za účelom optimálneho opelenia tejto hmyzomilnej plodiny. Význam tohoto poznatku je dlhé roky známy aj laikom, ale MP SR napriek tomu z nezistených príčin urobili doteraz mnoho, aby sa efektívne pestovanie repky olejnej i slnečnice nedarilo. Stačilo by im čítať podnety – príspevky zdola, ale oni ako riadiaci orgán, zastrešujúci aj túto výrobu, just nie a to má svoju príčinu, ktorú nikto doposiaľ oficiálne nehľadal a mal by. Podriadené ústavy tohoto rezortu dobre vedia o tom, čo je potrebné zabezpečiť, aby pestovanie tejto plodiny bolo rentabilné, výnosné, ale stačí si premietnuť aký je súčasný stav v praxi a možno usúdiť, že zabezpečovanie podmienok pre efektívnu výrobu zo strany MPSR je prevážne opačného rázu. Žiaľ nikto zodpovedne nevyvodil z takejto činnosti MPSR dôsledky a nijaká príčina takého dekadentného stavu nikoho doopravdy nezaujala. Aby som poskytol aj nejaké dôkazy a nie indície, tak uvediem zopár podstatných:
1)MP SR už 3 roky dostáva štatistické hlásenie ohľadom chovu včelstiev, o včelárskej výrobe na Slovensku. Verejnosť nevie temer nič o tom, ako napreduje vývoj v tomto odvetví. Nie je to zajedno, lebo jednoznačne toto odvetvie upadá a ministerstvu to nič nehovorí, že by bolo vidieť aj nejakú snahu z ich strany o zjednanie nápravy o odstránenie signalizovaných nedostatkov.
2)Podmienky pre chov včiel v SR sú likvidačného charakteru nie preto, žeby včelári zabudli včeláriť, alebo boli leniví. Ak majú robiť bláznov tejto spoločnosti, tak stavy včelstiev zákonite klesajú a aj budú klesať. Predávať med za VOC 32 - 50 Sk/kg , považujem to za vydieranie, alebo zdieranie, čím sa im odvádza chuť „podnikať“.
3)Z fondov EÚ nenávratný príspevok v rámci rozvoja vidieka môže dostať iba včelár podnikateľ, ale malý včelár považovaný za nepodnikateľa nemôže dostať nič. Takisto nemôže malý včelár nepodnikateľ dostať náhradu za úradne nariadené spálenie včelstiev + inventár, pozitívne reagujúcich na mor včelieho plodu.
4)Voľakedy sa to volal príspevok na zazimovanie včelstiev, teraz je to podpora, ale sústavne vyplácaná po nakŕmení včelstiev na zimu, ale v ekvivalente ceny 3 kg cukru na 1 prezimovaní a zdravé včelstvo.
5)Výnosy MP SR sú vypracované vysokoškolsky vzdelanými pracovníkmi sektoru, ale ich vedomostná odborná úroveň je taká, ako keby mali iba základné vzdelanie a žiadnu odbornú prax. 2 ministri to podpíšu. Jeden z nich je poľnohospodár a druhý humánny lekár. . Napr. posledne novelizovaný Potravinový Kódex zase pozná umelý med, /v Tescu stojí 115 Sk/kg/ a je tam čestne napísané, že je to roztok invertného repného cukru. Ustanovenie CA, čo sa smie nazývať med, to ako vidieť neuznávajú. Alebo Výnos, že obecný úrad môže dať pestovateľovi repky olejnej výnimku k striekaniu insekticídnymi prípravkami aj v dobre plného kvetu tejto plodiny. Nuž k takejto činnosti vychovávala SPU a UVL svojich absolventov?

Na súkromnej včelárskej stránke [url]www.vcely.sk je možné dočítať sa toho viac, aké podmienky majú včelári v SR pre chov včiel. Istý čitateľ napísal peknú pravdu o stránke, že čo je neoficiálne je funkčné a čo je oficiálne, to je nefunkčné.

Naposledy upravil Ing.Ján Hájek : 24-02-2006 o 06:26.
Ing.Ján Hájek je offline   Odpovedať s citovaním
Sponzorované odkazy
Odpovedať


Práca s témou Vyhľadávanie v téme
Vyhľadávanie v téme:

Rozšírené hľadanie

Pravidlá prispievania
- nemôžete začať novú tému
- nemôžete odpovedať na príspevky
- nemôžete posielať príspevky s prílohami
- nemôžete upravovať vaše príspevky

vB kód je zapnutý/í
Smajlícizapnutý/í
[IMG] kód je zapnutý/í
HTML kód je zapnutý/í
Prejdi na

Podobné témy
Téma Tému začal Fórum Reakcie Posledný príspevok
Zvíťazí odbornosť, alebo závislosť Ing.Ján Hájek Európska únia 0 08-01-2006 19:25


Všetky časové údaje sú vo "svetovom čase" +1 hodiny. Teraz je 16:49.


Fórum používa : vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2006 Agroinštitút Nitra, š.p..