PDA

View Full Version : Osipane/Pan minister, pytam sa vas priamo..


Marcel Lorincz
19-12-2002, 03:55
Pan minister, toto je priama otazka, preto prosim o priamu odpoved.

Otazka: Aky je operacny plan vasho ministerva v oblasti krizy s bravcovym masom na Slovensku?

Marcel Lorincz

P.S. Pan minister, nemusite byt strucny, nakolko viacero ludi si na tomto fore ziadalo odpoved na tuto otazku, ale vy ste vzdy odpovedal na nieco ine. Iba sam seba zosmiesnujete, ak neopovedate na otazku. Kriza je vo vasom rezorte pan minister, prosim uvedomte si plnu zodpovednost!

Zsolt Simon
20-12-2002, 09:36
Vážený pán Lorincz,
vážení účastníci diskusie na tému odbytu ošípaných,

dovožte, aby som Vám odpovedal priamo a vecne. Ministerstvo pôdohospodárstva SR , prirodzene, sleduje situáciu na trhu s bravčovým mäsom, nie je mu žahostajná a hžadá spôsoby riešenia jeho nadbytku.

Napriek tomu, že účastníci diskusie zžahčujú moju prvú odpoveď, v ktorej som vysvetlil všetky zákonné možnosti riešenia situácie, ktoré nám ponúka platná legislatíva, pravda je taká, že kvóta minimálneho prístupu na trh (19 tis. ton) nie je vyčerpaná, pretože sa do SR doviezlo asi 17 tis. ton bravčového mäsa.

Tento týždeň sa v Dunajskej Strede uskutočnilo rokovanie zväzu chovatežov ošípaných a zväzu mäsiarov za účasti zodpovedných pracovníkov ministerstva. Ukázalo sa, že každá z týchto profesných inštitúcií operuje s inými číslami nepredajných ošípaných v maštaliach a na skladoch. Pre definitívne posúdenie riešenia tejto krízy, ktorá nie je krízou Slovenskej republiky, ale prebytku bravčového v celej Európe, potrebujeme reálne čísla. Požiadali sme preto príslušné zväzy, aby si sadli za jeden stôl a zjednotili sa na číslach, odrážajúcich skutočnú situáciu na trhu.

Na základe odstránenia anarchie v evidencii ošípaných bude rezort pôdohospodárstva hžadať riešenie, teda rozhodne, či zvolí intervenčný nákup, alebo formu exportnej dotácie. Dovožte, aby som pri prvej možnosti pripomenúť, že v roku 2002 sme na spracovanie ošípaných vynaložili takmer 40 mil. Sk, s tým, aby spracovatelia platili požnohospodárskym producentom minimálne 48 Sk /kg. Pritom situácia na trhu je v súčasnosti taká, aká je. Znamená to, že táto intervencia štátu nepriniesla žiadne ovocie. Pri zvolení alternatívy exportných dotácií musíme mať najprv jasnú odpoveď, kde sa bravčové mäso vyvezie, keďže sú prebytky v celej Európe a tomu nasvedčujú aj ceny. Čiže najprv musí prísť dôkladný prieskum zahraničných trhov, až potom sa môžeme rozhodnúť pre exportné dotácie.

Ak som spomenul ceny, dovožte, aby som položil chovatežom otázku, ako je možné, že pri kurze 1,40 Sk za 1 Kč je české bravčové na našom trhu lacnejšie ako domáce? Nemáte pocit, že v tom môže hrať podstatnú rolu úžitkovosť, keď v SR sa dosahuje priemerný odstav 15,6 kusa na prasnicu, kým v ČR 20 – 21 kusov?

Kvôli transparentnosti pravidiel na budúci rok Vám aj touto formou oficiálne oznamujem, že pre rok 2003 nebude MP SR stanovovať minimálne ceny žiadnych komodít okrem mlieka. Cenu bravčového mäsa určí trh a bude sa odvíjať od vzájomných dohovorov medzi chovatežmi a spracovatežmi. V podmienkach EÚ sa trh s bravčovým mäsom podža nariadenia EÚ z roku 1975 síce môže regulovať, ale intervenčný nákup sa nepoužíva.

Ďakujem všetkým účastníkom diskusie za cenné podnety a informácie, ktoré nám pomôžu pri stanovení najoptimálnejšieho riešenia tohto problému.

S pozdravom

Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR

Ján Szabó
01-01-2003, 19:43
Vážený pán Minister...
Dovožte aby som Vás upozornil na jednu vec!Píšete že domáce chovatelia nie sú schopný vyprodukovať také výsledky v chove ošípaných ako češi, a že v roku 2003 bude dovážať neurčité množstvo bravčového mäsa na slovensko.Namiesto toho ,že dáte nám chovatežom krátke zaškolenie,mohli by ste niečo urobiť proti kríze.Ak nie ste schopný na túto funkciu,tak opustite kreslo a nechajte tam sadnút odbornika. S pozdravom