PDA

View Full Version : Ziadost o zavaznu informaciu


Peter Mihalik
15-12-2002, 19:11
Vazeny pan minister.
Gratulujem Vam k ukonceniu prijmacich rozhovorov s EU a pozvanke ku vstupu.Verim, ze sa Vam podarilo aj vdaka Vasej osobnej ucasti v Kodani z ponuknuteho vyjednat pre nas a nase podohospodarstvo maximum.Este raz Vam gratulujem.
Aj v kontexte tychto udalosti, ale najma v mojom osobnom zaujme sa na Vas obraciam , ako importer potravin a pozivatin podliehajucich kontrole SVPS SR o Vase vyjadrenie na nasledovnu temu:
S velkym zaujmom sledujem vsetky medializovane konania medzi importerskymi spolocnostami a organom potravinoveho dozoru, konkretne SVPS SR vo veci stiahnutia "zlej" (nedokazem specifikovat kokretnu zavadu)potraviny z trhu.Viackrat som zaznamenal "uz definitivne prezentovanie zivotu nebezpecnejpotraviny " v mediach, ktore prezentovala SVPS SR , ale nikdy sa mi nepodarilo zachytit v tej istej razancii ospravedlnenie, resp.nikdy som v mediach nezachytil informaciu o sume odskodneho podnikatelovi za jeho krive obvinenie a tym sposobene skody v predaji a na mene podnikatela.Spominam si na "kauzu" stoloveho oleja VENUS .Ta vehementnost, s akou razanciou organ potravinoveho dozoru oznacil tento produkt za "zivotu nebezpecny" a po tychto "obvineniach" je olej nadalej v predajnej sieti.
Vazeny pan minister,
prosim Vas o odpoved na tieto otazky:
1.)Kedy a v akom pripade , podla ktoreho platneho zakona a jeho platneho paragrafu ma pravo organ potravinoveho dozoru :
a.) pozastavit predaj potraviny do siete ( do kedy, akeho terminu)
b.)nariadit stiahnutie potraviny z predajnej siete ( do kedy , akeho terminu)
a co musi , podla ktoreho platneho zakona a jeho platneho paragrafu tato potravina "porusit", aby mohol organ potravinoveho dozoru rozhodovat o tejto potravine.
Doplnok k otazke: na etikete alkoholu je v odstavci : obsah .: uvedene "E 330" a nie ako malo presne byt"E 330- kyselina citronova".
Je to dovod na pozastavenie vsetkeho predmetneho tovaru, alebo len dovod na pokutu pre vyrobcu a predaj pokjracuje bez porusenia?
2.) Ako a u koho (institucia) sa moze podnikatel , ktory ma pocit krivdy, alebo pocit nekompetentneho jednania zo strany vykonnej zlozky organu potravinoveho dozoru branit.

Verim, Vazeny pan minister , ze na tieto otazky neocakavam odpoved len ja, ale aj mnohi dalsi podnikatelia v oblasti podnikania, ktoru kontroluje SVPS SR.

S pozdravom

Peter Mihalik.

Zsolt Simon
14-01-2003, 11:55
Vážený pán Mihalík,

som rád, že môžem zodpovedať Vaše otázky a odstrániť tak informačné šumy medzi orgánmi potravinového dozoru a podnikatežmi.
1. Podža § 19 ods.8 zákona č.152/95 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov orgány potravinového dozoru na základe zistení pri výkone dozoru zakážu výrobu, manipuláciu alebo obeh výrobkov, ktoré odporujú tomuto zákonu a potravinovému kódexu. V odôvodnenom prípade rozhodnú o dočasnom zákaze uvádzania potravín do obehu na obdobie potrebné na vykonanie kontrol a analýz, ak existuje podozrenie, že výrobky sú škodlivé. Pokiaž sa preukáže zdravotná škodlivosť a nevhodnosť na žudskú spotrebu, výrobok na mieste znehodnotia, alebo vydajú príkaz na zneškodnenie podža osobitného predpisu.

Pokiaž je na etikete výrobku pri vymenovaní zloženia uvedené len E 330, tento údaj nepostačujúci, nakožko podža § 18 ods.1 Potravinového kódexu SR, druhá časť, druhá hlava - Označovanie potravín - musia byť prídavné látky označené na obale slovne skupinovým označením a jednotlivým názvom, alebo skupinovým označením a medzinárodným kódom označenia. V danom prípade môže byť uvedené na etikete kyselina E 330, alebo kyselina citrónová.

2. Na konanie orgánov potravinového dozoru sa vzťahujú všeobecné predpisy zákona č.71/67 Zb. o správnom konaní. Proti rozhodnutiu výkonnej zložky orgánu potravinového dozoru - Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy sa môže podnikatež odvolať na príslušnej Krajskej veterinárnej a potravinovej správe, ktorá je nadriadeným orgánom prvostupňového orgánu potravinového dozoru.

Dúfam, že tieto vysvetžujúce informácie prispejú k stransparentneniu vzťahov medzi podnikatežmi a orgánmi potravinového dozoru.

S pozdravom

Zsolt Simon,
minister pôdospodárstva SR