PDA

View Full Version : Génové rezervy


Ing. Peťková
12-12-2002, 17:27
Vážený pán minister,

dopočula som sa, že v budúcom roku budú vyňaté z dotácií na génové rezervy koní plemená furioso a nonius. Zaujímalo by ma prečo, pretože tieto plemená sú málopočetné a ohrozené. V minulosti boli tieto plemená najrozšírenejšie v strednej Európe a v súčasnosti vzrástol záujem o ich chov nie len v krajine ich pôvodu - v Maďarsku ale aj v ostatných okolitých štátoch - v Česku, Požsku, Rakúsku, Rumunsku. Chov furiosa na Slovensku, konkrétne v Žrebčíne Motešice bol, podža vyjadrenia maďarských odborníkov, najkvalitnejší. Slovenský chov bol, hlavne v posledných rokoch, zdrojom plemenného materiálu potrebného k regenerácii tohoto plemena v susedných štátoch. Nebola by škoda, keby sme si zlikvidovali to, čo má nespornú genetickú hodnotu, aby sme to potom kupovali za drahé peniaze späť?

Ján Svoboda
15-12-2002, 06:19
Vážená pani Inžinierka,
plemená furioso a nonius tvoria nežiadúcu kvalitnú domácu konkurenciu dovozu bastardov zo zahraničia a preto sa lobby konských handliarov reprezentovaná na ministerstve pôdohospodárstva SR príslušnou referentkou rozhodla ich zlikvidovať. Na devastácii chovov a zariadení v Šamoríne, Novom Tekove, Vežkom Šariši a Motešiciach sa vždy podiežali tí istí "odborníci" buď s vedomou podporou alebo "nevidomosťou" ministerských úradníkov (a samozrejme úradníčok, ako v poslednom období).
Celý internet je plný ponúk na predaj lipicánov a shagya arabov - ich populácie sú premnožené - ale u nás sú v návrhu budúcoročného Výnosu naďalej zaradené do chránených génových rezerv so slušnými dotáciami.... lebo pre handliarskych priatežov pani referentky nepredstavujú konkurenciu.
Furioso a nonius naopak, je ich čoraz menej, ale ich revitalizácia by ohrozila obchody slovenských konských handliarov, a preto treba dokončiť ich likvidáciu...
Dnes, keď budúcoročný Výnos čaká len na podpis pána ministra, už len on môže dosiahnuť zmenu. Je jednoduchá:
Vo Výnose zaradiť celú populáciu chovných kobýl plemien Furioso a Nonius, ktoré absolvovali výkonnostné skúšky podža STN, do génovej rezervy, na ktorú sa umožnia čerpať dotácie ak sa od nich v uplynulom roku odchovalo žriebä v jednosmernej plemenitbe. Bez ohžadu na to, kto je ich majitež a kožko kobýl chová.
Pán minister by tým prispel k záchrane kultúrneho dedičstva a položil by základ budúceho možného efektívneho exportu unikátneho čistokrvného chovného materiálu zo stabilizovaných slovenských chovov. Neuveritežne by tým samozrejme nahneval farizejov a aj vlastnú referentku...

Zsolt Simon
17-12-2002, 07:36
Vážená pani Ing. Peťková,

dotačné výnosy pre rok 2003 sú zatiaž v pracovnej verzii. Tento týždeň ich prerokuje porada vedenia MP SR a následne budú predložené na ministerstvo financií a na medzirezortné pripomienkové konanie. Návrh dotačných výnosov potom zverejníme na internetovej stránke MP SR.

Rád Vás informujem, že v aktuálnom návrhu sa s dotáciami na plemeno koní furioso a nonius v budúcom roku počíta.

S pozdravom

Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR