PDA

View Full Version : dotácie pripomienky


Eva Petričková
06-12-2002, 15:26
Vážený pán minister,

Nový výnos dotácií smeruje k plynulému prechodu na úroveň dotačnej podpory Európskej únie . V tomto zmysle sme zaregistrovali trend smerujúci ku kompatibilite s podporou , aká je v EÚ, pochopitežne v rámci možností našej ekonomiky. Technologicky náročné plodiny cukrová repa a zemiaky vypadli z pripravovaného návrhu Výnosu. Zrušenie významnej doterajšej výške podpory dotácií v roku 2002 a všetkých predchádzajúcich rokoch na 0 Sk v prechodnom roku vstupu do EU 2003 značne zníži dôchodkovosť pestovatežov cukrovej repy a zemiakov z dôvodu, že cena súčasná napr, cukrovej rey 1095 Sk/t ako aj navrhovaná v rokoch 2003 - 2005 na úroveň 1278 Sk/t stále predstavuje len 55 až 64 % ceny cukrovej repy platené farmárom v EÚ. (napr. cena olejnín v SR sa približuje cene v EU).
Z uvedených dôvodov Vás pán minister prosíme o zváženie možnosti ponechania dotácií uvedených komodít aspoň v 50 % výške súčasnej úrovne dotácií.

S pozdravom

Eva Petričková

Zsolt Simon
19-12-2002, 07:41
Vážená pani Petričková,

výnos na poskytovanie dotácií pre rok 2003 sa blíži k finálnej pracovnej verzii. V rámci pripomienkového konania sa k jednotlivým titulom vyjadruje široká požnohospodárska obec.

Z týchto požiadaviek po prehodnotení bude spracovaná verzia Výnosu, ktorá bude zaslaná na medzirezortné pripomienkové konanie. Dotačná politika MP SR roku 2003 bude kombináciou európskych pravidiel a slovenských podmienok. Preto v predvstupovom období uvažujeme s podporou požnohospodárskych komodít, no po vstupe do EÚ bude platiť spoločná legislatíva.

S pozdravom



Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR