PDA

View Full Version : organizácia trhu


Viera Baričičová
05-12-2002, 09:24
Vážený pán minister,
so záujmom som si prečítala materiál č. UV-8560/2002 - návrh výrobkov podliehajúcich organizácii a podpore trhu v roku 2003 a návrh zásad na organizáciu trhu. V súvislosti s týmto materiálom by som sa chcela opýtať na niektoré podrobnosti.
Medzi požnohospodárske výrobky, na ktoré sa bude vzťahovať organizácia trhu v roku 2003 boli zaradené aj zemiaky, ktoré nie sú medzi výrobkami , ktoré podliehajú organizácii trhu v EÚ a ako parameter kvality je uvedená 15.hlava PK SR, ktorá nie je v súlade s medzinárodnými normami na kvalitu zemiakov EHK / OSN. EÚ nemá vôbec požiadavky na kvalitu zemiakov stanovené. Poslúži takýto systém organizácie trhu so zemiakmi svojmu účelu ( podpora domácich pestovatežov zemiakov), ak bude môcť byť uplatňovaný iba do nášho vstupu do EÚ?
Ďalšia otázka sa týka ovocia a zeleniny: medzi výrobkami, na ktoré sa bude vzťahovať organizácia trhu v roku 2003 sú podža čísla colného sadzobníka uvedené iba výrobky ( to znamená spracovaná zelenina), pričom v časti návrhu zásad na organizáciu trhu sú uvedené ako požiadavky na kvalitu prílohy 19. hlavy PK SR, ktoré sa vzťahujú výhradne na produkty určené na spotrebu v čerstvom stave. Okrem toho nie sú v skupine výrobkov zaradené žiadne druhy čerstvého ovocia a zeleniny. Bude sa teda týkať organizácia trhu aj čerstvého ovocia a zeleniny? V zozname predpisov EÚ, ktoré by mali byť zohžadnené v predloženom materiáli sa pritom uvádza ako základný predpis pre organizáciu trhu s čerstvým ovocím a zeleninou Nariadenie EK č. 2200/1996 o spoločnej organizácii trhu s čerstvým ovocím a zeleninou, ktorý sa netýka výrobkov ( spracovaného ovocia a zeleniny). Na základe skúseností v tejto oblasti si dovožujem upozorniť na dlhodobé neriešenie implementácie hlavného nariadenia v komodite čerstvé ovocie a zelenina ( 2200/1996), ktoré zostalo ako jedno z posledných v tejto komodite doteraz neaproximované do našej legislatívy. Akým spôsobom sa bude tento problém riešiť v zostávajúcom, vežmi krátkom čase, ktorý zostáva do mája 2004? Zároveň by som sa chcela spýtať aj na váš názor na riešenie kontroly kvalitatívnych požiadaviek v tomto sektore. Keďže sa venujem oblasti kontroly kvality ovocia a zeleniny už viac ako 7 rokov a mám spolu s mojimi kolegami vežký záujem na tom, aby sme boli schopní vykonávať túto z pohžadu EÚ vežmi dôležitú činnosť čo najlepšie, bola by som vám vežmi vďačná za odpovede na moje otázky.
S úctou
Viera Baričičová, ŠVPS SR

Zsolt Simon
17-12-2002, 08:25
Vážená pani Ing. Baričičová,

návrh výrobkov podliehajúcich organizácii a podpore trhu a zásad organizovania trhu, ktoré vláda SR schválila minulý týždeň, sa vzťahuje aj na zemiaky. Naším zámerom je podporiť oživenie zemiakárstva na Slovensku. Všetky trhové poriadky upravujú organizáciu trhu s vybranými komoditami v roku 2003, keďže po vstupe do EÚ bude platiť spoločná legislatíva.

Konzumné zemiaky nie sú v podmienkach EÚ organizované v rámci spoločnej organizácie trhu ako väčšina požnohospodárskych komodít. Ich výroba a predaj sa rieši podobne ako organizovanie trhu s ovocím a zeleninou. Vytvárajú sa spoločné organizácie výrobcov a spracovatežov, ktoré si riadia všetky zložky odbytu konzumných zemiakov v čerstvom stave až po spracovanie do polotovarov. Táto komodita sa pestuje bez podpory z fondov EÚ, pričom nevyhnutná je podmienka dodržania kvality.

Kvalitu zemiakov, ako ste uviedli, legislatívne rieši 15. hlava Potravinového kódexu SR. Vzhžadom na to, že táto časť nie je harmonizovaná s medzinárodnými normami pre marketingovú kvalitu EHK/OSN, uvítal by som Váš návrh na prípadnú novelizáciu PK SR.

Je predčasné odpovedať na otázku, či sa aj po vstupe do EÚ bude novelizovaná norma pre konzumné zemiaky uplatňovať pre domácu produkciu a produkciu z tretích krajín, pretože to bude predmetom ďalšieho rokovania s EK. Vzhžadom na to, že zastupujete SR v v Schéme OECD pre uplatňovanie medzinárodných noriem kvality, bol by som rád, keby ste prekonzultovali túto problematiku na tejto pôde.

Zoznam výrobkov a návrh zásad pre organizovanie trhu pre rok 2003 obsahuje len niektoré vybrané komodity, ktoré môžu byť dotačne podporované. Zo zeleniny boli - vzhžadom na finančné možnosti rezortu - vybrané len tie, ktoré spadajú pod „spracované“. Odvolanie na Potravinový kódex SR – hlavu 19, ktorá sa dotýka predovšetkým požiadaviek na kvalitu ovocia a zeleniny v čerstvom stave, bolo citované najmä z dôvodu všeobecnej prehžadnosti materiálu. V 19. hlave PK SR je ustanovené, že do konzervárenských a mraziarenských výrobkov je možné spracovať len také ovocie a zeleninu, ktoré splní minimálne požiadavky na kvalitu v zmysle uvedenej legislatívy.

Vzhžadom na otázku harmonizácie a implementácie trhovej legislatívy sa týmto spôsobom prijali všeobecné zásady, s dôrazom na prioritné komodity trhu. Problematika implementácie hlavného nariadenia o organizovaní trhu pre ovocie a zeleninu (Nariadenia Rady 2200/96) sa riešila formou výnosov MP SR a nariadení vlády (požiadavky na kvalitu, kontrola zhody, implementácia podmienok pre odbytové organizácie výrobcov, poskytovanie podpôr pre oživenie ovocinárskej a zeleninárskej výroby, určenie národnej inšpekčnej služby). Súbežne s ostatnými komoditami sú spracované aj návrhy pre prijatie Aproximovaného nariadenia vlády o organizovaní trhu s ovocím a zeleninou, ktoré sa prijme v budúcom roku.

Ďakujem Vám za Vaše podnetné pripomienky.

S pozdravom


Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR

Viera Baričičová
18-12-2002, 13:30
Vážený pán minister,
ďakujem za Vašu odpoveď. Návrh novely 15. hlavy PK SR je už pripravený, podobne ako úplná novela 19. hlavy PK SR, v ktorej sú zapracované všetky zmeny v požiadavkách na kvalitu, ktoré EÚ prijala od októbra 2000.
Predpokladám, že v januári 2003 budú tieto materiály prerokované a schválené odborom potravinárstva MP SR.
S úctou
Viera Baričičová