Viera Baričičová
05-12-2002, 09:24
Vážený pán minister,
so záujmom som si prečítala materiál č. UV-8560/2002 - návrh výrobkov podliehajúcich organizácii a podpore trhu v roku 2003 a návrh zásad na organizáciu trhu. V súvislosti s týmto materiálom by som sa chcela opýtať na niektoré podrobnosti.
Medzi požnohospodárske výrobky, na ktoré sa bude vzťahovať organizácia trhu v roku 2003 boli zaradené aj zemiaky, ktoré nie sú medzi výrobkami , ktoré podliehajú organizácii trhu v EÚ a ako parameter kvality je uvedená 15.hlava PK SR, ktorá nie je v súlade s medzinárodnými normami na kvalitu zemiakov EHK / OSN. EÚ nemá vôbec požiadavky na kvalitu zemiakov stanovené. Poslúži takýto systém organizácie trhu so zemiakmi svojmu účelu ( podpora domácich pestovatežov zemiakov), ak bude môcť byť uplatňovaný iba do nášho vstupu do EÚ?
Ďalšia otázka sa týka ovocia a zeleniny: medzi výrobkami, na ktoré sa bude vzťahovať organizácia trhu v roku 2003 sú podža čísla colného sadzobníka uvedené iba výrobky ( to znamená spracovaná zelenina), pričom v časti návrhu zásad na organizáciu trhu sú uvedené ako požiadavky na kvalitu prílohy 19. hlavy PK SR, ktoré sa vzťahujú výhradne na produkty určené na spotrebu v čerstvom stave. Okrem toho nie sú v skupine výrobkov zaradené žiadne druhy čerstvého ovocia a zeleniny. Bude sa teda týkať organizácia trhu aj čerstvého ovocia a zeleniny? V zozname predpisov EÚ, ktoré by mali byť zohžadnené v predloženom materiáli sa pritom uvádza ako základný predpis pre organizáciu trhu s čerstvým ovocím a zeleninou Nariadenie EK č. 2200/1996 o spoločnej organizácii trhu s čerstvým ovocím a zeleninou, ktorý sa netýka výrobkov ( spracovaného ovocia a zeleniny). Na základe skúseností v tejto oblasti si dovožujem upozorniť na dlhodobé neriešenie implementácie hlavného nariadenia v komodite čerstvé ovocie a zelenina ( 2200/1996), ktoré zostalo ako jedno z posledných v tejto komodite doteraz neaproximované do našej legislatívy. Akým spôsobom sa bude tento problém riešiť v zostávajúcom, vežmi krátkom čase, ktorý zostáva do mája 2004? Zároveň by som sa chcela spýtať aj na váš názor na riešenie kontroly kvalitatívnych požiadaviek v tomto sektore. Keďže sa venujem oblasti kontroly kvality ovocia a zeleniny už viac ako 7 rokov a mám spolu s mojimi kolegami vežký záujem na tom, aby sme boli schopní vykonávať túto z pohžadu EÚ vežmi dôležitú činnosť čo najlepšie, bola by som vám vežmi vďačná za odpovede na moje otázky.
S úctou
Viera Baričičová, ŠVPS SR
so záujmom som si prečítala materiál č. UV-8560/2002 - návrh výrobkov podliehajúcich organizácii a podpore trhu v roku 2003 a návrh zásad na organizáciu trhu. V súvislosti s týmto materiálom by som sa chcela opýtať na niektoré podrobnosti.
Medzi požnohospodárske výrobky, na ktoré sa bude vzťahovať organizácia trhu v roku 2003 boli zaradené aj zemiaky, ktoré nie sú medzi výrobkami , ktoré podliehajú organizácii trhu v EÚ a ako parameter kvality je uvedená 15.hlava PK SR, ktorá nie je v súlade s medzinárodnými normami na kvalitu zemiakov EHK / OSN. EÚ nemá vôbec požiadavky na kvalitu zemiakov stanovené. Poslúži takýto systém organizácie trhu so zemiakmi svojmu účelu ( podpora domácich pestovatežov zemiakov), ak bude môcť byť uplatňovaný iba do nášho vstupu do EÚ?
Ďalšia otázka sa týka ovocia a zeleniny: medzi výrobkami, na ktoré sa bude vzťahovať organizácia trhu v roku 2003 sú podža čísla colného sadzobníka uvedené iba výrobky ( to znamená spracovaná zelenina), pričom v časti návrhu zásad na organizáciu trhu sú uvedené ako požiadavky na kvalitu prílohy 19. hlavy PK SR, ktoré sa vzťahujú výhradne na produkty určené na spotrebu v čerstvom stave. Okrem toho nie sú v skupine výrobkov zaradené žiadne druhy čerstvého ovocia a zeleniny. Bude sa teda týkať organizácia trhu aj čerstvého ovocia a zeleniny? V zozname predpisov EÚ, ktoré by mali byť zohžadnené v predloženom materiáli sa pritom uvádza ako základný predpis pre organizáciu trhu s čerstvým ovocím a zeleninou Nariadenie EK č. 2200/1996 o spoločnej organizácii trhu s čerstvým ovocím a zeleninou, ktorý sa netýka výrobkov ( spracovaného ovocia a zeleniny). Na základe skúseností v tejto oblasti si dovožujem upozorniť na dlhodobé neriešenie implementácie hlavného nariadenia v komodite čerstvé ovocie a zelenina ( 2200/1996), ktoré zostalo ako jedno z posledných v tejto komodite doteraz neaproximované do našej legislatívy. Akým spôsobom sa bude tento problém riešiť v zostávajúcom, vežmi krátkom čase, ktorý zostáva do mája 2004? Zároveň by som sa chcela spýtať aj na váš názor na riešenie kontroly kvalitatívnych požiadaviek v tomto sektore. Keďže sa venujem oblasti kontroly kvality ovocia a zeleniny už viac ako 7 rokov a mám spolu s mojimi kolegami vežký záujem na tom, aby sme boli schopní vykonávať túto z pohžadu EÚ vežmi dôležitú činnosť čo najlepšie, bola by som vám vežmi vďačná za odpovede na moje otázky.
S úctou
Viera Baričičová, ŠVPS SR