PDA

View Full Version : Tokaj


Ing. Pavel Eftimov,CSc.
03-12-2002, 23:50
Vážený pán minister,

v septembri 2001 sa v Trebišove uskutočnilo bilaterárne rokovanie so zástupcami maďarského ministerstva požnohospodárstva o uznaní tokajskej oblasti na Slovensku maďarskou stranou. Na stretnutí sa dohodlo na vymenovaní zmiešanej komisie, ktorá má pripraviť kritériá ktoré treba splniť aby sa mohlo rokovať o akceptovaní slovenskej tokajskej oblasti maďarskou republikou.
Keďže od spomínaného termínu konania rokovania sa v riešení problému nepokračuje a otázka slovenského tokaja je stále viac medializovaná chcem sa spýtať či uvažuje ministerstvo pokračovať v riešení tejto otázky alebo nie. Len pre oživenie rokovania o tejto otázke začali v roku 1964 / ale to si asi nepamätáte / a dodnes nepriniesli ani najmenší výsledok. Myslím, že aj preto, že ďalšie rokovanie sa vždy konalo s tak vežkým časovým odstupom, že nikto s prítomných si nepamätal čo sa rokovalo na predošlom stretnutí, resp. na každom stretnutí boli nový zástupcovia.

S úctou Eftimov

Zsolt Simon
17-12-2002, 07:29
Vážený pán Ing. Eftimov,

dovožte, aby som Vás informoval, že začiatkom decembra som sa v Budapešti stretol s maďarským ministrom požnohospodárstva Imre Némethom, s ktorým som okrem iného rokoval aj o otázke práva na používanie značky Tokajského vína. Minister Németh prejavil voči požiadavke Slovenska, používať značku Tokaj aj na víno, vyrobené v slovenskej časti Tokajskej oblasti, mimoriadnu ústretovosť.

Otázku Tokajského vína riešime po dvoch líniách. Jednak v rokovaniach o zápise do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, kde deklarujeme rozlohu slovenskej časti Tokajskej vinohradníckej oblasti 908 ha. V súčasnosti sa dotvárajú mapové a historické podklady, aby sme naplnili kritériá svetového kultúrneho dedičstva.

V druhej línii sme v rámci negociácií o kapitole Požnohospodárstvo vežkú pozornosť venovali uznaniu ochrannej známky vína Tokaj. Ako ste už iste informovaní, slovenskej delegácii sa túto otázku podarilo úspešne uzavrieť na summite v Kodani minulý týždeň.

S pozdravom

Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR

Ing. Pavel Eftimov,CSc.
29-12-2002, 20:36
Vážený pán minister,

nemôžem poprieť svoju nesmiernu radosť nad vynikajúcimi podmienkami ktoré ste na jednaní v Kodani v otázke Tokajskej oblasi vyjednali. Je to určite historický úspech za ktorý sa Vám chcem aspoň touto cestou čo najsrdečnejšie poďakovať a popriať veža ďalších podobných úspechov.
Eftimov