PDA

View Full Version : Neduhy v naon slovenskom agrosvete


Ing.Július DACEJ
30-11-2002, 07:41
Pán minister,
reagujeme na Vami poskytnutú možnosť prostredníctvom internetovej stránky adresovať Vám naše otázky,názory a pripomienky.V týždenníku
Rožnícke noviny pán redaktor Klč v krátkosti zhodnotil pôsobenie pána Ing.Koncoša vo funkcii ministra pôdohospodárstva.O i.použil výraz "regionálny bossovia"...ktorých po rozhodení po regionálnych funkciách už nemal možnosť do ich práce mimoriadne zasiahnúť."
Okrem vlastných problémov,práve takýto pohžad je vežmi zhodný s našimi skúsenosťami,napr.s Vašim reg.pracoviskom v Humennom,ale náväzne aj na prax niektorých úradníkov na ministerstve.
V požnohospodárstve pôsobíme tretí rok.Vstupovali sme tu v situácii,keď naši predchodcovia ako PD boli v úpadku a na návrh práve riad.RO MP v Humennom.Očakávali sme aspoň org.radu,ale opak je pravdou.Už tretí rok sme vlastne nedostali dotácie(v r.2001 čiastočné) vždy vinou Vašich pracovníkov na RO MP V humennom.
Podali sme v tejto veci sťažnosť,ktorá je u Vás vedená pod číslom 1799/2002zo dňa 14.6.2002 ako aj naše stanovisko zo dňa 30.9.2002.
Z doterajších poznatkov nadobúdame presvedčenie,že sa táto sťažnosť akosi aj na Vašom ministerstve potápa.Za hodnoverné sa pokladajú stanoviská "Vašich regionálnych bossov"bez ich overenia a konfrontáciou s nami v snahe poznať pravdu.Lenže o túto Vaši nemajú záujem.Pracovníci RO vyložene ignorujú naše právo,cítia sa istí i zo strany ministerstva.Vždy sa nájde akýsi úradnícky háčik,za ktorým stoja aj pracovníci ministersva,hžadajú sa chyby na nás také,ktoré oni sami vyvolávajú a spôsobujú.
Kedy sa aspoň čiastočne zmení situácia tak,aby sa ich niekto opýtal,čo skutočne pre nás vôbec a začínajúcich zvlášť urobili?
V našom prípade urobili a robia veža zla.
Načo sú také reg.pracoviská?.Napr.v Humennom tu pracuje asi 7 pracovníkov.Ako nám sami hovoria oni tam nie sú na to,aby nám radili.
Všetci sa zaoberajú vlastne dotáciami,ale každý svojim spôsobom.Lenže zámer je tu iný.Za každú cenu uchovať doterajšie štruktúry a ich nedotknutežnosť.V tom si všetci rozumejú.
Očakávame pán minister,že sa naša sťažnosť bude objektívne riešiť,že dostaneme čo nám patrí a že prispejete k potlačeniu byrokracie a šikanovania vo Vašom rezorte.
Ing.Dacej Július - konatež

Zsolt Simon
11-12-2002, 12:51
Vážený pán Ing. Dacej,

ďakujem Vám za Váš podnet do diskusie o činnosti regionálnych odborov MP SR. Mojím zámerom je, aby práve tieto regionálne pracoviská boli čo najbližšie k podnikatežom v požnohospodárstve a aby im účinne pomohli zorientovať sa v nových podmienkach, na ktoré sa naši farmári musia v poslednom roku pred vstupom do Európskej únie pripraviť.

Vaše kritické pripomienky k práci Regionálneho odboru MP SR v Humennom som dal osobne preveriť odboru kontroly. O výsledku kontroly Vašej sťažnosti Vás budem informovať.

S pozdravom

Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR

Zsolt Simon
20-12-2002, 10:12
Vážený pán Ing. Dacej,

dal som prešetriť Vaše opakované sťažnosti na Regionálny odbor MP SR v Humennom a to na základe podkladov, dostupných na ministerstve, na regionálnom odbore i z Vašich osobných vyjadrení pri návšteve na odbore kontroly MP SR. Chcel by som Vás informovať o výsledku tejto osobitnej kontroly.

Vašu námietku o nedostatočnom poskytovaní informácií na RO MP SR v Humennom nemôžem akceptovať, pretože 24.1.2002 zorganizoval regionálny odbor pre podnikatežov v požnohospodárstve poradu o podmienkach a spôsoboch poskytovania dotácií, na ktorej sa podža prezenčnej listiny zúčastnil aj Váš zástupca – Ing. Pavol Gábor. Obdobným spôsobom budú pracovníci regionálneho odboru postupovať aj začiatkom budúceho roka.

Dovožte, aby som Vás informoval, že v roku 2002 sa na RO MP SR v Humennom uskutočnilo 11 kontrol, zameraných na správnosť poskytovania dotácií, z toho 7 vykonala SFK v Košiciach, 3 zamestnanci MP SR a 1 kontrolu zamestnanci RO MP SR v Prešove. Musím konštatovať, že ani jedna z kontrol nezistila nedostatky v práci regionálneho odboru.

Z prešetrenia vyplýva, že Vaše požiadavky nemajú oporu v dotačných výnosoch MP SR, ani v zákone o požnohospodárstve č. 240/1998 Z.z. Priznanie výnimiek, ktoré žiadate, by bolo aj v rozpore so zákonom č. 303/1995 o rozpočtových pravidlách.

Treba si uvedomiť, že podmienky pre poskytovanie dotácií zo štátneho rozpočtu platia pre všetkých podnikatežov hospodáriacich na pôde v SR bez výnimky. Iste uznáte, že platnú legislatívu nemožno prispôsobovať želaniu jednotlivých žiadatežov. Ak subjekt neplní podmienku zaťaženosti VDJ na TTP, nemožno mu v zmysle platnej legislatívy udeliť výnimku. Priznanie dotácií len za pomernú časť výmery TPP, na ktorú plní VDJ, nie je možné. Takéto konanie pracovníkov regionálneho odboru by kontrolný orgán klasifikoval ako subvenčný podvod v zmysle Trestného zákona.

Som presvedčený, vážený pán Dacej, že takéto konanie je z Vašej strany kontraproduktívne. Odporúčam Vám dôkladne sa oboznámiť s dotačnými pravidlami na rok 2003, ktoré budú v rámci medzirezortného pripomienkového konania uverejnené aj na internetovej stránke ministerstva a pri žiadostiach o poskytnutie dotácií sa nimi dôsledne riadiť.

S pozdravom

Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR

Ing.Július DACEJ
15-01-2003, 06:41
Vážený pán MINISTER,
Na Vašej internetovej stránke dňa 20.12.2002 bola zverejnená Vaša odpoveď na môj podnet zo dňa 30.11.2002.
Viem,že Vy osobne nečítate všetky sťažnosti a podnety a ani nemáte možnosť overiť to,čo Vám pripravujú Vaši pracovníci na podpísanie.
Tohto stavu sú si vedomí a preto konajú ako konajú a ako chcú,veď si myslia,že pod podpisom ministra sa dá všeličo vybaviť.
Príkladom toho je aj táto odpoveď.Je všeobecná popisná a vôbec sa vecne nezaoberá našou sťažnosťou a doplnkami k nej.
My sme dobre oboznámení s výnosom MP SR,lenže na RO MP,ale aj na ministerstve niektorí pracovníci si vykladajú podmienkypodža toho,ako chcú a v tom je práve celý problém.My sme boli poškodení svojským výkladom Vašich pracovníkov.Vyložene so zámerom prekaziť nám poskytnutie dotácií,pričom spôsoby skutočne nevyberajú.Preto sa tým nikto nechce ani nemôže zaoberať,lebo pravdu nemôžu zverejniť.Vyhovuje im povrchný prístup a písaním ako v tomto prípade.Týmto nás ale urážajú,ak si myslia že všetko môžu a že naše právo zahodia a my budeme spokojní.
Pretoi sa nehnevajte pán minister,ak vo svojom konaní budeme pokračovať až do stavu,kým nebude táto záležitosť riadne došetrená a vyvodené primerané závery tak pre nás ako aj pre Vašich pracovníkov.
Za pochopenie ďakujem
Július DACEJ -konatež