PDA

View Full Version : Vynos - znevýhod.oblasti


Ing. Kondela Jozef
29-11-2002, 08:16
Vážený pán minister.
Na zasadnutí predstavenstva SPPK sme mali možnosť diskutovať o pripravenom Výnose. Chcel by som požiadať aby sa pri koncipovaní filozó-
fie a dotačnej politiky nezabudlo na základnu filozófiu štátnej pomoci pre
znevýhodnené oblasti v horizonte vstupu SR do EÚ. Na Slovensku musíme
zabezpečiť fungujúce požnohospodárske systémy v intenzivných oblastiach
ale aj v horských oblastiach, a tak zabezpečiť jeden z princípov EÚ - soli-
dárnosť, ale aj solidárnosť vo výrobe. Vážený pán minister, chcem Vás
poprosiť o osobnú angažovanosť pri zachovaní objemu finančných zdrojov
pre horšie oblasti /3,6 mld./ a vypracovanie kritérií /aj transparentných/
ktoré by zabezpečovali čerpanie týchto zdrojov a rozvoj vidieckých oblastí.
Želám Vám veža úspechov a teším sa na stretnutie na Orave kde Vás
srdečne pozývame.
S úctou
Ing.Jozef Kondela
predseda predstavenstva OPPK Dolný Kubín

Zsolt Simon
04-12-2002, 08:33
Vážený pán Ing. Kondela,

dovožte, aby som Vás informoval, že jedna zo štyroch nových právnych noriem pre poskytovanie podpôr v pôdohospodárstve, ktoré sa v týchto dňoch na MP SR tvoria, bude stanovovať kritériá pre požnohospodársky znevýhodnené oblasti.

O objeme dotácií je zatiaž predčasné hovoriť, pretože tak štátny rozpočet, ako aj dotačné pravidlá, sú v schvažovacom procese. Pri podpore znevýhodnených oblastí však vychádzame z východiskovej základne roku 2001. Pre rok 2003 zásadným spôsobom meníme štruktúru dotačnej politiky tak, aby sa čo najviac priblížila kritériám EÚ, ale súčasne, aby sa v poslednom predvstupovom roku mohli požnohospodári na nové pravidlá pripraviť. V tomto duchu budeme zvažovať päť variantov riešenia podpory znevýhodnených oblastí, ktoré by mali byť kombináciou európskych pravidiel a slovenských podmienok.

Ministerstvo nebude prikazovať, kožko má chovatež chovať oviec a dobytka, ale pripraví transparentné a jednoznačné kritériá, aby sa zabezpečilo obhospodarovanie pôdy. Jednou z noviniek pripravovaných dotačných výnosov je, že z plochy pôdy, na ktorú sa budú môcť čerpať dotácie, budú odpočítané tzv. biele plochy, ktorých je podža štatistických údajov 72 tis. ha. Vznikne tým úspora asi 200 mil. Sk, ktoré budeme môcť použiť na riešenie iných problémov v agro-potravinárskom sektore.

V príprave návrhu dotačnej politiky na rok 2003 sú kritériá na čerpanie dotácií stanovené tak, aby sa ekonomická stabilita subjektov výrazne neznížila. Po opätovnom prerokovaní návrh na poskytovanie dotácií pre rok 2003 v porade vedenia budú dotačné výnosy zaslané na medzirezortné pripomienkové konanie SPPK.

S pozdravom

Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR