PDA

View Full Version : Právny štát ?


Sninský Stanislav
28-11-2002, 22:13
Vážený pán minister.
Opatrenie MF SR z 28.novembra 2001 č. R-5/2001, ktorým sa mení a dopĺňa výmer MF SR z 12. marca 1996 č. R- 1/1996.

MF SR podža paragrafu 11 a 20 zákona NR SR č. 18/1996 Z.z. o cenách v znení zákona č. 196/2000 Z.z. ustanovilo:

3. 01.23.10 Jatočné ošípané
/01039219/ STN 46 6160 a zmeny 1, triedy kvality 1,
v systéme EUROP
obchodnej triedy E a U 48 SK / kg živej hmotnosti



ako iste viete toto opatrenie MF SR v Slovenskej republike nikto nedodržiava. A preto len jediná otázka. Je Slovenská republika podža Vás právny štát?

Zsolt Simon
04-12-2002, 07:49
Vážený pán Sninský,

položili ste mi otázku, či je Slovenská republika právny štát, keď sa nerešpektuje vyhlásená minimálna cena na ošípané.

Opatrenie MF SR o určení minimálnej ceny pre jatočné ošípané kvality 1, v systéme EUROP obchodnej triedy E a U vo výške 48,- Sk/kg ž. hmotnosti, ktoré spomínate, je v platnosti od 1.1.2002. Jeho dodržiavanie má rešpektovať odberatež na jednej strane a dodávatež na strane druhej.

Pri nerešpektovaní tohto predpisu nestačí len všeobecné konštatovanie , že sa nedodržiava. Povinnosťou toho, kto vie konkrétne uviesť, kto nedodržiava uvádzaný predpis, je nahlásiť túto skutočnosť na príslušný kontrolný úrad. V tomto prípade ide o Správu finančnej kontroly so sídlom v Bratislave, vo Zvolene alebo v Košiciach, ktorá je oprávnená vykonať kontrolu a vyvodiť príslušné sankcie a postihy.

Ak sa chceme pričiniť o to, aby Slovensko bolo naozaj právnym štátom, musíme všetci rešpektovať postupy právneho štátu.

S pozdravom


Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR

Sninský Stanislav
04-12-2002, 23:19
Vážený pán minister,

ďakujem za odpoveď, ale stačilo mi len áno, alebo nie. Poučenie čo treba urobiť samozrejme ovládam, ale zdalo sa mi zbytočné, aby Správa finančnej kontroly riešila rovnakú vec dvakrát. Niekto totiž už celú vec oznámil presne podža Vášho návodu.
Zaráža ma len , že to neurobil nikto z Vášho úradu nakožko keď si človek preštuduje internetovú stránku Vášho ministerstva zistí, že to vlastne vedia všetci a nikto nič nerobí. Takže skúste o povinostiach poučiť v prvom rade Vašich zamestnancov nakožko sú tam presne na to, aby k porušovaniu zákonnosti v rezorte požnohospodárstva nedochádzalo.

Snáď ešte malá poznámka: jednoduchá a priama odpoveď priamo k veci obyčajne zvyšuje dôveryhodnosť politika. Obsiahla odpoveď smerujúca do protiútoku nevyzerá dobre, hlavne keď vlastne odpoveďou ani nie je.

Beke Alexander, Tarcsi Imrich
05-12-2002, 19:17
Vážený Pán Sninský!

Vzhladom na to, že tak ako Vy,aj my sme položili tvrdé otázky na pána ministra, ale odpoved sme nedostali, preto s radostou sme čítali Váš pohovor s p. Simonom. Vidíme že ste tvrdým chlapom. Chceli by sme sa s Vami zoznámiť. Ked máte o to záujem, naše mobilné číslá sú:

Beke Alexander 0905 441 061
Tarcsi Imrich 0905 601 170

Po prípade nám môzte poslať na e-mailovú adresu:
[email protected]


S pozdravom

Beke, Tarcsi

Ked niekdo má záujem o túto tému volajte, e-mailujte!!!!!!!!!!!

Ing. Stanislav Dzuriček
07-12-2002, 13:00
Vážený pán minister!
Čítal som Vaše odpovede ohžadom krízy v odbyte jatočných ošípaných a stotožňujem sa s mojimi prechádzajúcimi autormi v tom, že ste v podstate neodpovedali na to, čo by sme nevedeli a čo sme chceli počuť. Myslím si,
že práva tohto štátu poznáme asi všetci, a tiež aj zákony. Spýtal by som sa; Kto podpísal zmluvu o dovoze jatočných ošípaných na Slovensko? Nemusíte mi na to odpovedať, vieme kto! Potom sa pýtam, prečo
ty, čo podpisali zmluvu o dovoze (nemyslim tym osoby, ale úrad) neriešia situáciu nerovných trhových podmienok, ak dovolia, aby sa na Slovensko dovážalo dotovane bravčové mäso resp. jatočné ošípané, pričom ho v terajšej dobe mame dostatok z domáceho chovu. Som presvedčený, že veža chovov na Slovensku by dokázalo exportovať jatočné ošípané do zahraničia, za tých istých podmienok, ako sa dovážajú k nám. Trhová ekonomika je iba vtedy prospešná pre obidve strany, keď sú rovnaké podmienky trhu na jednej i druhej strane. Keby to bol priemyselný tovar, odložil by som tento tovar na sklad. Lenže každý kto sa vyzná v problematike chovu ošípaných vie, že pri tejto komodite sa to nedá a preto sa to aj vedome zneužíva. Nepoznám obchodníka, aby tak vedome ako my teraz predávame ošípané pod výrobne náklady, predával takýto tovar bez marže a vedome si tvoril stratu. Potom by nemohol dennodenne vysielať reklamu v televízii a propagovať jeho výrobky, lebo finančné by to neutiahol. Ale my musíme! Inakšiu šancu nám vláda, resp. ministerstvo neponúka. Prečo sa tento problém neriešil vtedy, keď bol akútny pri nedostatku jatočných ošípaných? Ale rieši sa v čase, keď na domácom trhu je dostatok jatočných ošípaných a vedome sa robia problémy rvovýrobcom v chove s jatočnými ošípanými.
Vrátil by som sa na začiatok môjho príspevku. Nepotrebujeme poúčať o znalosti predpisov a zákonov, ale potrebujeme akútne tento problém riešiť hneď, nie o mesiac. A prvé reálne kroky musia isť z ministerstva, lebo pravé ono dovolilo to, čo sa teraz javy problémom, Nebude dovoz, nebude problém! Ak dovoz bude je potom potrebne, aj nám dovoliť vývoz, ale za takých výhodných podmienok aké majú krajiny EU. Nepodceňujme slovenských prvovýrobcov. Veža vežkochovov ošípaných na Slovenskú ma v chove už dobre úžitkové parametre a pri technológiách aké sa uplatňujú na západe, tieto výsledky by boli ešte lepšie. Príčinou toho je nedostatok financií a tvorba priaznivého hospodárskeho výsledku za normálnych trhových podmienok na to, aby mohol prvovýrobca svoje farmy zmodernizovať.
Svoj príspevok ukončím Vašimi slovami; „ Ak sa chceme pričiniť o to, aby Slovensko bolo naozaj právnym štátom, musíme všetci rešpektovať postupy (nie postupy, ale zákony, ktoré boli prijaté a nerešpektujú sa , napr. minimálna cena ošípaných) právneho štátu. Nečakám odpoveď, radšej by som bol keby sa začalo už konečne konať a na trhu s jatočnými ošípanými vládol normálny zdravý trh.

A pozdravom
Ing. Stanislav Dzuriček

Hoferica Rastislav
16-12-2002, 13:32
Vážený pán minister,
súhlasím s názormi mojich predchádzajúcich diskutujúcich. Nie je možné vziať bez povšimnutia na vedomie fakt, že tento rok sa vyčlenilo z dotačných prostriedkov nemálo financií na obnovu porážkových kapacít na Slovensku. O to zarážajúcejšia je potom skutočnosť, že bitúnky jednoducho dočasne zatvoria svoje prevádzkárne porážok, a možno aj poskytnuté dotačné prostriedky použijú na nákup porazených jatočných zvierat z okolitých štátov nerešpektujúc pritom žiadne obchodné vzťahy. Je najjednoduchšie vyhovoriť sa na neúčinné cenové jednania s obchodnými reťazcami, ktoré na našom trhu hrajú tzv. "prvé husle". Ved možno stačí tak málo: ak chce reťazec doviezť na naše územie potravinárske výrobky a tu ich predať, prečo by nemohol do svojej siete v Cechách, prípadne iných krajinách v primeranom ekvivalente potraviny aj vyviezť?
Alebo výhovorka o nízkej kúpyschopnosti obyvatežstva: ak by ste sa prešli niektorými predajnami a urobili si súkromný monitoring cien, asi by ste mali pocit, že sme alebo najbohatšia krajina v Europe, ked máme také vysoké ceny mäsa na pultoch, alebo sa výrobcovia kúpu v zlate, lebo predávajú za ceny prevyšujúce 55,-Sk za 1 kg živej váhy.
Avšak opak je pravdou.
Radíme sa medzi stredne vežkých chovatežov ošípaných na Slovensku s europskymi výrobnými parametrami, no druhý cenový šok v tomto roku asi ani my ako mnoho našich konkurentov neprežijeme. Ak toto je ciež vstupu našej krajiny do EU, radšej nám to otvorene oznámte, aby sme sa netrápili zbytočne dlho. No ak je z Vašej strany záujem o udržanie slovenských výrobcov potravín, bolo by načase transparentne zverejniť určité výrobné ciele a predstavy, od ktorých by sme sa vedeli dalej odraziť. No nech potom tie pravidlá aj platia a dodržujú sa!!!!
Ved zavádzať výrobcov pol roka vopred minimálnou cenou a potom s pokojom sledovať jej nedodržiavanie sme už tento rok zažili dvakrát. Počúvať reči o tom, že ked sa výrobca vmestí do ceny 1,1 EUR za 1 kg živej hmotnosti - bude ziskový, už nás mnohých naozaj nebaví. Lebo tento rok to na takúto priemernú ročnú predajnú cenu naozaj nevyzerá.
Na záver by som sa chcel spýtať jednu otázku:
Potrebujeme naozaj intervenčnú agentúru?
V tomto roku mala viac možností preukázať svoje opodstatnenie, no ani raz tak nespravila. Preto mám pocit, že tá otázka je namieste a mali by ste sa vážne zamyslieť, či by nebolo lepšie túto agentúru čo najskôr rozpustiť.
Ostáva sa pozdravom
Rastislav Hoferica
Považská Bystrica