PDA

View Full Version : dovoz kuracieho masa


roman kuciak
22-11-2002, 11:26
Vazeny pan minister!

V zastupeni KOZMOS spol. s r.o., ICO: 36 467 995, so sidlom Budovateska 507, Hranovnica zapisanej v Obchodnom registri Okresneho sudu Presov, oddiel: Sro - vlozka cislo: 12315/P, si dovolujem obratit sa na Vas o pomoc a preverenie postupu organov statnej spravy pri pozastaveni dovozu mrazeneho kuracieho masa do SR:

Dna 16.01.2002 bolo spolocnosti KOZMOS spol. s r.o. vydane rozhodnutie o veterinarnych podmienkach na dovoz kuracieho masa z Ciny (c.j. 0433/02-240) platne od 31.12.2002. Na zaklde tohto rozhodnutia nasa spolocnost nalozila v obdobi od 28.05. do 06.06.2002 15 kontajnerov mrazenych kuracich prs.

Dna 03.06.2002 bolo Statnou veterinarnou a potravinovou spravou SR, Bratislava vydane rozhodnutie o pozostaveni platnosti tohto rozhodnutia. Dovodom bola nezhoda veterinarnych podmienok na dovoz ustanovenych v predmetnom rozhodnuti. Pozastavenie malo byt docasne do odstranenia nezhod.

Nase kontajnery vsak boli nalozene pred dorucenim uvedeneho rozhodnutia a uz 4 mesiace su odstavene na hraniciach SR - CR. Kontajnery, ktore boli nalozene pred 06.06.2002 ako dnom rozhodnutia musia byt v zmysle pravnych predpisov prepustene do SR. Ak by to tak nebolo, pripustila by sa moznost retroaktivity rozhodnutia spravneho organu.

Snazili sme sa celu zalezitost riesit cestou staznosti pisomnych i ustnych, no bezvysledne. Nase kontajnery stoja na hraniciach, pricom ine subjekty vozia ten isty tovar do SR.

Verim, ze urychlenym preverenim postupu organov statnej spravy prostrednictvom Vasho uradu a zistenim priciny tohto stavu sa nam podari uspesne cely problem analyzovat a nedostatky odstranit.

S uctou

KOZMOS spol. s r.o.
v zstupeni: Roman Kuciak

Zsolt Simon
04-12-2002, 08:06
Vážený pán Kuciak,

na základe Vášho podnetu som dal preveriť postup Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR vo veci pozastavenia dovozu mrazených kuracích pŕs spoločnosti Kozmos, spol. s.r.o.

ŠVPS SR dňa 3.6. 2002 pozastavila platnosť rozhodnutí o veterinárnych podmienkach na dovoz mrazeného kurčacieho mäsa a drobov pre firmu Kozmos, spol. s.r.o. Budovatežská 507, 059 16 Hranovnica. K pozastaveniu platnosti rozhodnutí došlo z dôvodu vzniku nezhody veterinárnych podmienok na dovoz, stanovených v rozhodnutiach, s ustanoveniami medzinárodného zákonníka zdravia O.I.E. a výnosom MP SR č. 39/3/2002.

Rozhodnutie o pozastavení veterinárnych podmienok na dovoz bolo Vašej firme doručené 6.6. 2002 s tým, že na základe § 55 ods. 2 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní bol odkladný účinok rozhodnutia odňatý a rozhodnutie bolo vykonatežné už dňom doručenia. Keďže firma Kozmos nevyužila možnosť podať v zákonnej lehote opravný prostriedok, rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 22.6.2002.

O vydanie mimoriadneho opravného opatrenia požiadala dňa 28.7.2002 firma Dansk Svensk Koedexport , organizačná zložka, Trenčianska 53, Bratislava. Jej žiadosti ŠVPS SR nemohla vyhovieť, pretože rozhodnutie o pozastavení platnosti rozhodnutí o veterinárnych podmienkach na dovoz bolo vydané pre firmu Kozmos, spol. s.r.o.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR si od Vašej firmy vyžiadala overené fotokópie veterinárnych certifikátov a nákladných listov za účelom identifikácie a zistenia dňa nakládky tovaru. Podža jej informácií ste však doručili len overené fotokópie veterinárnych certifikátov a overené fotokópie nákladných listov chýbali. Na základe toho, že veterinárne certifikáty neboli riadne vyplnené a dovozca bol anonymný, nepovolila
ŠVPS SR dovoz kontajnerov, ktoré sa nachádzali v čase pred vykonatežnosťou rozhodnutia v tranzite.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR na základe týchto skutočností trvá na právoplatnosti a vykonatežnosti svojho rozhodnutia. ŠVPS SR v tejto veci postupovala v zmysle platných predpisov. V tomto prípade nejde o uplatnenie retroaktivity rozhodnutia správneho orgánu, ale o nekompletnú a teda neplatnú sprievodnú veterinárnu dokumentáciu k tovaru. Dovoz hydinového mäsa z Číny firmou Kozmos, spol. s.r.o. od dátumu 6.6.2002 nie je možný.

S pozdravom



Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR