PDA

View Full Version : Kríza v odbyte ošípaných


RPPK Topožčany
15-11-2002, 09:34
Vážený pán minister!

Na pôde RPPK v Topožčanoch sa zišli dňa 15.11.2002 štatutárni zástupci prvovýrobcov mäsa aby prejednali krízovú situáciu v APK, konkrétne na trhu bravčového mäsa, kde v poslednej dobe rapídne klesajú odbytové ceny.
Na tejto porade štatutárov bolo konštatované, že kvota bravčového mäsa pre region Topožčany v objeme 4496,8 t sa splní na 95,2 % t.j. 4280 t. V súčastnosti sa na podnikoch nachádza 7760 ks jat.ošípaných, ktoré do konca roku 2002 budú jatočne zrelé a ich hmotnosť bude cca 853 ton.
Priemerné odbytové ceny v našom regione boli nasledovné:
Oktober ................. 49,50 Sk/kg
November ............. 47,90 Sk/kg
December ............. 46,00 Sk/kg (očakávaná)
Január .................. 45,00 Sk/kg (očakávaná)

Vychádzajúc zo zákona o minimálnych cenách na rok 2002, t.j. 48
00 Sk/kg sa ukazuje značný finančný prepad a to 2 až 3,- Sk/kg oproti min.cene, ktorá je garantovaná zákonom. V našom regione by tento poklesok predstavoval 1 706 000,- Sk až 2 559 000,- Sk, čo nie je zanedbatežná čiastka.

Váž. pán minister, žiadame Vás, aby ste v intenciách zákona o regulácii trhu využili všetky možnosti na elimináciu tohoto dopadu pre požnohospodársku prvovýrobu.

Záverom dovožte, aby sme Vám pri nástupe do funkcie popriali veža zdravia a úspechov v práci na čele nášho zložitého rezortu.

Ing. Haváč Pavol,v.r. predseda Predstavenstva RPPK Topožčany
Ing. Urminský Jozef,v.r., predseda RR ZPDaOS v Topožčanoch

Zsolt Simon
25-11-2002, 10:21
Vážený pán Ing. Haváč a Ing. Urminský,

na základe Vášho podnetu, ako aj podnetu predsedu PD Dobrá Niva, som v uplynulých dňoch požiadal generálneho riaditeža sekcie požnohospodárstva, potravinárstva a obchodu, aby vypracoval analýzu možností riešenia súčasnej situácie na trhu s bravčovým mäsom.

Z analýzy vyplýva, že zvýšené dovozy bravčového mäsa sú najmä z Českej republiky. Podža operatívneho monitoringu k 12.11.2002 sa doviezlo 12 202 ton bravčového mäsa, z toho 8 327 ton z ČR a 2 538 ton jatočných ošípaných, z čoho z ČR 2 335 ton. V súvislosti s ponukou týchto komodít z domácej produkcie sa v niektorých regiónoch znižujú ceny jatočných ošípaných, ktoré k 8.11.2002 dosiahli v priemere 49,91 Sk/kg ž. hm, pričom ceny dovozov sa pohybujú okolo 42 SK/kg ž. hm.

Stanovená kvóta predaja pre bravčové mäso na rok 2002 je 190 tis. ton, ktorá sa podža SPPK plní na 85 %. Na kvótované množstvo je výmerom MF SR stanovená minimálna cena 48 SK/kg ž. hm.

Podža aktuálnej bilancie zdrojov a použitia jatočných ošípaných a bravčového mäsa v 4. štvrťroku je ponuka jatočných ošípaných objem 46 724 ton ž. hm., vrátane drobných chovatežov, čo predstavuje zvýšenie ponuky oproti porovnatežnému obdobiu minulého roka o 8 %. Kvalifikovaný odhad hovorí, že do konca roku 2002 sa dovoz ošípaných v prepočte na živú hmotnosť môže pohybovať okolo 19 tisíc ton, čo by bolo o 2,3 tis. ton viac ako v minulom roku.


V zmysle platnej legislatívy o uplatňovaní ochranných opatrení pre domácich výrobcov existujú štyri alternatívy postupu:

1. Zvláštne ochranné opatrenie podža zákona č. 240/98 Z.z sa nedá uplatniť, pretože objem dovozu neprekračuje kvótu minimálneho a bežného prístupu na trh a ani počiatočnú úroveň jatočných ošípaných a bravčového mäsa. Len za týchto podmienok možno uplatniť ochranné opatrenia vo forme dodatočného cla, zvýšeného o tretinu k aplikovanému clu. Kvóta minimálneho a bežného prístupu na trh je 9 775 ton, z čoho sa k 18.11.2002 vyčerpalo 1 167 ton, teda 11,9 %. Počiatočná úroveň pre rok 2002 je stanovená na 19 193 ton a k 12.11.2002 sa doviezlo 14 740 ton.
2. Ochranné opatrenie podža zákona č. 214/1997 Z.z. o ochranných opatreniach je z hžadiska vývoja dovozu bravčového mäsa nepoužitežné, pretože dovozy týchto komodít za posledné tri roky nemajú postupne narastajúci trend.
3. Ochranné opatrenie podža zákona 59/1997 Z.z. o antidumpingu je z hžadiska promptného riešenia danej situácie nepoužitežné, pretože jeho šetrenie by trvalo niekožko mesiacov. Zisťovanie dumpingových cien je vežmi náročné a ťažko dokázatežné. Kompetencie z tohto zákona má MF SR.
4. Ochranné opatrenie podža dohody o Colnej únie medzi SR a ČR nie je možné využiť, pretože dovozy jatočných ošípaných a bravčového mäsa za posledné tri roky nemajú postupne narastajúci trend.

S pozdravom


Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR

Beke Alexander, Tarcsi Imrich
30-11-2002, 18:06
Vážený Pán Minister!

Dňa 30.11.2002 ste sa zúčastnili na občianskom fóre v Dolnom štáli. Velmi ste sa ponáhlali, preto na naše otázky ktoré sme Vám položili ste odpovedali stým, že odpovede nájdeme na tejto internetovej stránke. Prečítali sme všetky Vaše odpovede na tému odbytu jatočných ošípaných. Smutne sme museli konštatovať, že vela ste "hovorili a nič ste nepovedali!".
Ked tolko urobíte aj vo veci spomenutej dotácií (DAN-AGRAR-SLOVAKIA) tak to znamená,že nič stým nebudete robiť.
Totiž to že nám vysvetlíte že kvôli ktorým zákonom resp. nariadeniám dostane naše polnohospodárstvo do uplného krachu, velmi nám nepomôže. Ked Vy ako minister vo vašom rezorte len tolko viete urobiť, stalo by na rozmíšlanie opustit toto kreslo a odovzdat takému odborníkovi ktorý by vedel nájsť nejaké riešenie z tejto situácií.
V miestnosti pred ludom Ste slúbili budúcému starostovi Dolného Štálu, že pomôžete mu vyriešiť problémi ludí tohoto regiónu. Verte tomu že najvätším problémom obyvatelov dediny momentálne ani nie tie nasledujúce vožby do samospráv, ale zbavenie svojích hospodárskych zvierat zo svojích dvorov, a aspoň za korektnú cenu.
Ked v tomto viete pomôct tak Vám ludia celého regiónu budú velmi vdační.

S pozdravom



Imrich Tarcsi 0905 601 170
Beke Alexander Dolný Štál

Bc. Juraj Mráz
04-12-2002, 20:28
Vážený pán minister,

vymenovali ste niekožko možností na riešenie zlej situácie v odbyte ošípaných, ale neuviedli ste žiadne reálne riešenie. Prečo nemôže byť Slovensko exportérom ošípaných, prečo sa má u nás spotrebovať nadbytok z Česka. Možno by stačila päť korunová proexportná dotácia, alebo štátny intervenčný nákup prebytku.
Ak sa situácia nezlepší, Slovensko čaká o niekožko mesiacov ďalšie znižovanie stavov ošípaných a stým spojené extrémne zmeny nákupných cien. Chovatelia potrebujú istotu, ale tú nám nezaručí nikto. Ako máme kalkulovať, ako máme rozmýšžať o investíciách ak odberatež od nás nezoberie ani zmluvné množstvá.

S pozdravom
Bc. Juraj Mráz

RPPK Spišská Nová Ves
13-12-2002, 13:53
Autor: Účastníci pracovného stretnutia požnohospodárskej prvovýroby - chovatežov ošípaných z regiónu Spišská Nová Ves, Poprad, Prešov, Liptovský Mikuláš, Trebišov, Michalovce, Dolný Kubín a Stará źubovňa

Vážený pán minister!

Vychádzajúc zo súčasných poznatkov naďalej sa prehlbujúcej krízy v odbyte ošípaných dňa 12.12.2002 sa zišli zaiteresovaní chovatelia ošípaných, aby na základe súčasnej, ako aj výhžadovej vežmi kritickej situácie spoločne so spracovatežmi hžadali operatívne radikálne opatrenia na zjednanie nápravy, a to:
- v potrebe odbytu jatočne zrelých ošípaných,
- v nežiadúcom katastrofickom poklese výkupnej ceny, ktorá z priemernej 53,50 Sk/kg ž.h. v mesiaci októbri poklesla v súčasnosti na 38,00 Sk/kg ž.h. a výrazne ohrozuje ďalšiu existenciu chovu ošípaných i samotnú ekonomiku príslušných subjektov požnohospodárskej prvovýroby.
Vzhžadom na neštandardne sa vyvíjajúcou situáciou na trhu s jatočnými ošípanými v dôsledku vysokej ponuky spôsobenej najmä nežiadúcimi a nekontrolovatežnými dovozmi ošípaných a bravčového mäsa sa očakáva ďalší pokles cien pod úroveň schválenej ceny MF SR 48,00 Sk/kg ž.h. a hlboko aj pod vlastné náklady a preto žiadame, aby štát prostredníctvom IPA okamžite:
- vykúpil ponúkané prebytky jatočných ošípaných za minimálne stanovenú cenu MF SR pre rok 2002 (48,00 Sk/kg ž.h.) a aby doplatok medzi výkupnou cenou a minimálnou cenou bol poskytnutý chovatežovi ošípaných,
- riešil pokles výkupných cien jatočných ošípaných podporou dodávok na zahraničné trhy tejto komodity cestou exportných dotácií,
- obmedzil dovoz ošípaných a bravčového mäsa, ktorý doposiaž za rok 2002 presahuje už viac ako 1 miliardu a negatívne ovplyvňuje celkové saldo zahraničného obchodu v komodite v ktorej môžeme byť v SR plne sebestační.
V predmetnej a vežmi naliehavej záležitosti očakávame v mene všetkých prvovýrobcov chovu ošípaných operatívne a riacionálne Vaše rozhodnutia s tým, aby nám výrobné objekty nezostali prázdne s nevyužitou progresívnou technológiou a degradáciou odbornej výspelosti príslušných manažérov.

Za RPPK Spišská Nová Ves: MVDr. Andrej Imrich
Ing. Andrej Sedlačko

Marcel Lorincz
19-12-2002, 03:43
Plne suhlasim. Aj som to navrhol panu ministrovi.