PDA

View Full Version : Zákon o slobodnom prístupe k informáciám

Soňa Ludvighová
13-11-2002, 13:22
Vážený pán minister,
kolegovia - regionálni spravodajcovia Slovenského rozhlasu ( Alena Kniežová - Michalovce, Pavol Svetoň - Poprad, źuboš Krno - Banská Bystrica, Roman Grebáč - Lučenec, - L. Holéczy - Košice, Robert Latta - Prešov, Vladimír źach - Žilina, Marián Ondáš - Prievidza, Peter Toman - Trenčín, Milan Soukup - Senica, Peter Roháč - Nové Zámky a Stanislav Katrinec - Nitra) sa stretli s akýmsi nepochopením Zákona o slobodnom prístupe k informáciám najmä na Regionálnych odboroch Ministerstva pôdohospodárstva. Ak pripravujú materiál do vysielania Rádiožurnálu alebo do Rožníckej besedy, napríklad o postupe jesenných prác, ale aj iných témach, nemôžu získať v regiónoch informácie, pretože riaditelia dostali z Vášho ministerstva list, ktorý ich zaväzuje k mlčanlivosti a nesmú poskytovať žiadne informácie. Prosím Vás teda v mene všetkých kolegov novinárov, aby ste vysvetlili, či naozaj platí zákaz poskytovania informácií takéhoto druhu. Ak áno, tak potom zrejme dochádza k porušovaniu Zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

S pozdravom Soňa Ludvighová
Slovenský rozhlas

Zsolt Simon
15-11-2002, 12:51
Vážená pani Ludvighová,

je mi žúto, že v komunikácii s masmédiami vznikla takáto nepríjemná situácia. Som si vedomý, že nastala dôsledkom nedostatočnej komunikácie zo strany ministerstva.

Naším úmyslom v žiadnom prípade nebolo vydávať zákaz poskytovania akýchkožvek informácií. Regionálne odbory majú, samozrejme, i naďalej povinnosť informovať o štatistických údajoch, týkajúcich sa ich regiónov. Ciežom nášho usmernenia pre regionálne odbory je iba požiadavka, aby informácie koncepčného a strategického charakteru boli koordinované a poskytované prostredníctvom odboru masmediálnej politiky a styku s verejnosťou MP SR, ktorý má túto agendu vo svojej pôsobnosti.

Je mi žúto vzniknutých nedorozumení, dúfam však, že týmto vysvetlením sa nám podarí odstrániť akékožvek ďalšie nedorozumenia. Bol by som vežmi rád, keby komunikácia ministerstva pôdohospodárstva s verejnosťou, aj prostredníctvom masmédií, týmto nedorozumením neutrpela a aby si – rovnako ako doteraz – zachovala svoju vysokú profesionálnu úroveň.

S pozdravom

Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR

Soňa Ludvighová
18-11-2002, 12:26
Vážený pan minister,
my všetci, teda nielen ja, ale aj kolegovia zo Slovenského rozhlasu Vám ďakujeme za odpoveď. Verím, že chápete, že Slovenský rozhlas narába s hovoreným slovom, a že pre nás je písaná odpoveď na akékožvek otázky nepoužitežná. Verím, že naša spolupráca bude naďalej seriózna a objektívna.
S pozdravom
Soňa Ludvighová
Slovenský rozhlas.