PDA

View Full Version : SHR list


zdeno blahovsky
07-11-2002, 17:26
Pán minister 23.10 som poslal na Vaše forúm otázku .Chcel by som vediet či aspon odpoviete . Dnes je už 8.11.Ja som zatial zistil že na Slovensku sa pomaha ako finančne tak aj poradenstvom všetkým ktorý chcú začat podnikať ale FARMÁROM nie .Kedy sa toto zmení?Mne nejde o zbohatnutie ale o prácu ktorú mám rad a ktorú by som rád robil .

Zsolt Simon
08-11-2002, 13:36
Vážený pán Blahovský,

ako začínajúci farmár môžete dostať dotačnú podporu, ak ste registrovaný v obchodnom alebo živnostenskom registri. Musíte mať vypracovaný podnikatežský zámer, ktorý predložíte regionálnemu odboru MP SR podža sídla Vašej firmy.

Treba však upozorniť, že podmienkou vyplatenia štátnych dotácií je splnenie minimálnych príjmov z požnohospodárskej výroby – rastlinnej výroby, živočíšnej výroby a inej činnosti. Podrobnejšie informácie Vám poskytnú na RO MP SR.

Ďalšou možnosťou je obrátiť sa na Slovenskú záručnú a rozvojovú banku, kde sú pre požnohospodárov otvorené tri programy, ktoré tiež smerujú k zlepšeniu ekonomickej situácie v požnohospodárstve. Je to program podpory malých a stredných požnohospodárskych subjektov formou poskytovania bankových záruk na finančné úvery a jednorázových nenávratných finančných príspevkov. Bližšie informácie o týchto možnostiach Vám poskytnú tiež na príslušnom regionálnom odbore MP SR vášho okresu.

Program SAPARD ako predvstupová pomoc požnohospodárom z Európskej komisie, podža súčasne akreditovaných opatrení, ukladá ako podmienku pre uchádzanie sa o podporu najmenej 13 - mesačnú podnikatežskú prax. Musíte tiež preukázať životaschopnosť, čo sa dokladuje predložením dvoch ročných uzávierok. Znamená to, že keby ste sa začali podnikať v požnohospodárstve v novembri tohto roku, pri splnení všetkých kritérií by ste sa mohli uchádzať o poskytnutie podpory z programu SAPARD až v roku 2004.

Verím Vám, že chcete robiť prácu, ktorú máte rád a držím Vám palce, aby sa Vám pri podnikaní v požnohospodárstve darilo.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

zdeno blahovsky
10-11-2002, 12:18
Pán minister ďakujem za odpoveď.Želám Vám všetko dobre a dúfam že nezabudnete na malých farmarov . s pozdravom Zdeno Blahovský, Zvolen