PDA

View Full Version : Komunikujte s ministrom!


Majkutova
22-10-2002, 08:19
Komunikujte s ministrom!

Ministerstvo pôdohospodárstva SR Vám ponúka na svojej internetovej stránke novú rubriku, v ktorej môžete adresovať Vaše otázky, názory a pripomienky novému ministrovi pôdohospodárstva Zsoltovi Simonovi. Vitajte vo Fóre ministra!

Ph Dr. Anna Majkútová,
riaditežka odboru masmediálnej politiky a styku s verejnosťou

Katarina Potokova
23-10-2002, 09:19
Vazeny pan minister, dovolte, aby som Vam zablahozelala k menovaniu do funkcie v mene redakcie a citatelov POLNOHOSPODARa, dvojtyzdenika Slovenskej polnohospodarskej univerzity v Nitre! Prajeme Vam vela zdravia a energie do narocnej prace!

Nasa univerzita pripravuje odbornikov, manazerov pre polnohospodarstvo a potravinarstvo v novych podmienkach spolocneho globalneho trhu. Budu na nich kladene ine poziadavky, ako to bolo v uplynulom obdobi. Aki budu musiet byt, na co ich musi skola pripravit, co sa od nich bude vyzadovat? Ako Vas pripravila vysoka skola do zivota? Radi prinesieme vase uvahy na tieto temy na strankach nasich univerzitnych novin!

Dakujem, s uctou
Mgr. Katarina Potokova,
redakcia Polnohospodara a kancelaria pre vztah s verejnostou SPU

p.s. www.uniag.sk
www.polnohospodar.sk

Minarikova Katarina
23-10-2002, 13:45
Dobry den,

chcela by som Vas poprosit o informaciu, v akom stave je schvalovanie "Hlavy Potravinoveho kodexu SR Oznacovanie" ( viem, ze prebehlo pripomienkove konanie, ale este stale myslim nie je schvaleny) a tiez ako to je s návrhom novely 30. hlavy PK SR Lieh a liehoviny.... (koniec roka sa blíži a my este stale nevieme, ako to bude). Velmi by mi pomohlo, keby ste si nasla chvilocku a odpovedal na moje otazky. Vopred Vam dakujem a prajem prijemny den.
S pozdravom


K. Minarikova
IMPERATOR s.r.o.
Drietoma

anonym
30-10-2002, 12:29
Vážený pán minister, v prvom rade by som Vám chcel zablahožežať k Vasmu vymenovaniu do funkcie ministra, v druhom rade by som Vas ziadal, aby doslo k vyraznej zmene, aby doslo k naprave chyb, ktorych sa dopustil byvaly exminister pan Koncos a aby niesol aj zodpovednost za svoje preslapy, predovsetkym sa jedna o transparentnost pridelovanych dotacii / napr. dotacie na podu, ktora nebola dlhe roky obrabana/ podla mojho nazoru niektorym chovatelom nejde ani o zvierata, ale o stavy zvierat, na ktore dostavaju dotacie, ak by tu fungovala konkurencia medzi chovatelmi uz davno by neprezili s ich myslenim,ale aj napriek tomu existuju, dalej chovatelove podlznosti voci farmaceutickym farmam, podlznosti voci veterinarnej sluzbe, caste nerespektovanie zakona atd.
Zmenme toto socialistické myslenie ludi pracujucich na byvalych JRD, naucme ich trhovo mysliet..............

Zsolt Simon
06-11-2002, 08:07
Vážená pani Mináriková,

Hlava Označovanie Potravinového kódexu je už schválená v Stálej pracovnej komisii Legislatívnej rady vlády SR pre správne právo a je pripravený na podpis obom zodpovedným ministrom – ministrovi pôdohospodárstva a ministrovi zdravotníctva. Navrhovaný termín účinnosti tejto dôležitej hlavy Potravinového kódexu SR je 1.december 2002.

Novela 30. hlavy Potravinového kódexu SR Lieh a Liehoviny je už tiež schválená v Stálej pracovnej komisii Legislatívnej rady vlády SR pre správne právo a jej navrhovaná účinnosť je od 1.januára 2003.

Obe právne normy vyjdú ako oznámenie v Zbierke zákonov, ako aj vo vestníkoch rezortov pôdohospodárstva zdravotníctva. Po publikovaní ich môžete nájsť aj na internetovej stránke ministerstva pôdohospodárstva www.mpsr.sk.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

Zsolt Simon
06-11-2002, 08:08
Vážená pani Mgr. Potoková,

ďakujem Vám za blahoželanie k menovaniu do funkcie ministra pôdohospodárstva.

Rád poskytnem rozhovor pre čitatežov Požnohospodára o príprave nových manažérov pre požnohospodárstvo, ktorý vydáva Sovenská požnohospodárska univerzita v Nitre. Poprosím Vás len o chvížu strpenia, momentálne sa prioritne spolu s mojimi kolegami venujeme rozpracovaniu Programového vyhlásenia vlády SR a štátnemu rozpočtu na rok 2003.

Termín môžete dohodnúť s mojou hovorkyňou Katarínou Czajlikovou, e- mail: [email protected].

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

Zsolt Simon
06-11-2002, 08:40
Súhlasím s Vaším názorom. Každý musí niesť svoju mieru zodpovednosti. Ministerstvo pôdohospodárstva SR ako ústredný orgán štátnej správy nemá určovať, kto, kožko a akých zvierat bude chovať, to je právom podnikateža. Konkurenčné prostredie ukáže, či sa dokáže presadiť.

Nazdávam sa, že nie je zmyslom umelo udržiavať neživotaschopné podniky.


Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

Ing. Anna Gregorová
15-11-2002, 08:55
Vážený pán minister.

Blahoželám Vám k vymenovaniu za ministra požnohospodárstva. Prajem Vám do ďalšej práce veža úspechov a v osobnom živote hlavne veža zdravia.
Prosím Vás o informáciu ohžadom výberu pracovníkov pre Váš rezort, ktorí by mali pôsobiť v budúcnosti ako euroúradníci. Podža informácií v Slovenskom rozhlase je potrebné, aby záujemcovia o tieto posty podali žiadosti do 15.12.2002. Keďže som informáciu v rozhlase nezachytila úplne, prosím o ňu Vás, ako najkompetentnejšieho človeka. Zaujíma ma predovšetkým : na aké posty sa budú robiť hromadné výbery, čo musí obsahovať žiadosť, aké podmienky musia spžňať záujemcovia a podobne.

Za čas venovaný môjmu listu Vám vopred ďakujem.

S úctou
Ing. Anna Gregorová

Ing. Ján Hájek
21-11-2002, 02:54
Vážená pani Potoková!
Ako vidieť z Vášho príspevku, máte záujem na tom, aké požiadavky MP SR má k výchove nových inžinierov do budúcnosti....Nuž čo sa týka chovu včelstiev, MP SR požiadavky na SPU nemá, aby včelárstvo bolo povinným predmetom, takže SPU ušetrí na nepravom mieste. Veď neuživí ani 2 vysokoškolských učitežov z tohoto oboru na KMHZ. . Jeden špecializovaný Ing. a PhD na včelárstvo, už sa venuje potravinárstvu. Podža ministerských úradníkov rektorát i vedeckú radu má poučovať Spolok včelárov Slovenska, že optimálne opežovanie hmyzomilných kultúr dá sa docieliť v našich podmienkach predovšetkým včelami. 6 včelích produktov, hlavne med, či potrebuje naše NH a spotrebitelia? Prosím, pozrite si rubriku O včelárstve!
Ján Hájek

Ing. Ján Hájek
26-11-2002, 19:58
Konštruktérovi FM:
Dovožujem si Vám zaslať môj názor a prosím neberte to v zlom. Odviedli Ste dobrú prácu, ale ja by som si prial malé zdokonalenie tejto mladej akcie. Domnievam sa, že bolo by účelné umožniť účastníkom FM vymazať, resp. prepracovať príspevok, ak neskôr zistia, že by to bolo potrebné. Možno máte aj na MP filter, ktorým môžete nevhodný príspevok odstrániť, skrátiť, ak je omylom zdupžovane uverejnený, ale ja to neviem.

Vežmi sa mi páči na Internete stránka svetovej včelárskej organizácie Apimondie, na adrese: www. apiservices.com, La galerie virtuelle au monde, Photoads. Prispievatež dostane poradové číslo príspevku a udá si preň svoje heslo. Potom kedykožvek vyplní načítaný formulár pre úpravy, udá číslo už uverejneného príspevku, heslo a môže svoj zverejnený príspevok zrušiť, alebo prepracovať. Upravený príspevok zostane v poradí na svojom pôvodnom mieste, lebo jeho číslo sa nezmenilo.

Fórum ministra považujem za cenný prínos v riadiacej práci MP SR . Obojstranná komunikácia je sžubným výhžadom k zlepšeniu požnohosp. i ostatnej výroby, ekonomiky, vedie k spokojnosti výrobcov, atď.
Prajem Vám úspešné riešenie k zdokonaleniu tejto mladej akcie, alebo zverejnenie vašich pokynov, ktoré riešia spomenutú problematiku.
Ján Hájek

Ing. Dušan Janíček
29-11-2002, 12:04
Vážený pán minister,

v mene pestovatežov cukrovej repy z rajónu Slovenských cukrovarov, a.s. Rimavská Sobota si dovožujem obrátiť sa na Vás s prosbou o riešenie problému vyvolaného mimoriadne nepriaznivými klimatickými podmienkami počas vegetačného i zberového obdobia cukrovej repy.

Stotožňujem sa so "Žiadosťou o udelenie výnimky na vyplatenie dotácií" predloženou Zväzom pestovatežov cukrovej repy Slovenska z 18.11.2002 a i v mene Slovenských cukrovarov, a.s. Rimavská Sobota prosím o udelenie výnimky.

S pozdravom

Ing. Dušan Janíček
generálny riaditež
Slovenské cukrovary, a.s. Rimavská Sobota


Príloha:

Zväz pestovatežov cukrovej repy Slovenska, 919 28 Bučany
Tel a fax : 033/7435725, email : [email protected]


Ing. Zsolt Simon
minister pôdospodárstva SR
Ministerstvo pôdohospodárstva SR
Dobrovičova 12
812 66 Bratislava

Bučany, 18.11.2002

Vec : žiadosť o udelenie výnimky na vyplácanie dotácií

Vážený pán minister ,

obraciame sa na Vás so žiadosťou na udelenie výnimky z bodu 1 §2 Výnosu MP SR z 3. januára 2002 č. 3485/2/2001 o podpore podnikania v požnohospodárstve, nakožko dotácia na cukrovú repu je limitovaná minimálnou cukornatosťou 13,5 %. Naša žiadosť vyplýva zo skutočnosti, že pestovatelia cukrovaru Rimavská Sobota mali vežmi nepriaznivé klimatické podmienky na pestovanie cukrovej repy, v dôsledku čoho práve u vyššie uvedeného ukazovateža dosiahli vežmi nepriaznivé výsledky.
Niektorí pestovatelia už majú ukončenú dodávku cukrovej repy a cukornatosť ich dodávky nedosahuje stanovenú hranicu a je možné predpokladať, že aj ďalší dodávatelia dolnú hranicu nedosiahnu . Žiadame preto zrušenie predmetnej hranice pri vyplácaní dotácie u dotknutých pestovatežov. Výsledky z predchádzajúcich rokoch dokazujú, že v prechádzajúcich rokoch dosahovali títo pestovatelia výsledky rovnajúce sa priemeru pestovatežskej oblasti.

Výsledky z tejto oblasti boli negatívne ovplyvnené práve vyššie uvedenými klimatickými faktormi, v hlavnej miere úhrnom zrážok, ako aj ich rozdelením počas vegetácie. Kým úhrn zrážok v mesiacoch pred sejbou dosahoval len 30 - 50 % dlhodobého normálu, v prvých mesiacoch vegetácie sa pohyboval na úrovni normálu, v mesiacoch júli a auguste predstavoval až 150 % normálu. Pokračujúce zrážky v septembri a októbri negatívne ovplyvnili cukornatosť repy a neúmerne tiež sťažili zber cukrovej repy.
Pestovatelia cukrovej repy vynaložili náklady na založenie úrody, investovali do udržania zdravotného stavu a výživy porastov, ale v dôsledku vyššej moci sa v týchto prípadoch znížili tržby z produkcie, čo by bolo možné pri nami navrhovanom opatrení aspoň čiastočne eliminovať.
Za porozumenie ďakujeme a ostávame s pozdravom

Ing. Ondrej Laco
Predseda predstavenstva Zväzu

Zsolt Simon
05-12-2002, 11:39
Vážený pán Ing. Janíček,

plne chápeme Vaše dôvody, ktorými žiadate o výnimku z bodu 1 § 2 Výnosu 3485/2/2001 o podpore podnikania v požnohospodárstve.

Zrušenie hranice minimálnej cukornatosti pri vyplácaní dotácií na cukrovú repu sa však môže z výnosu vypustiť iba jeho novelou. Medzirezortné pripomienkové konanie trvá minimálne 15 dní, potom ide návrh novely na schválenie legislatívnej komisie pri Úrade vlády SR, ktorá po 20. decembri 2002 nebude zasadať. Znamená to, že Váš návrh sa v tomto roku už nemôže zrealizovať.

Na druhej strane si treba tiež uvedomiť, že meniť podmienky počas realizácie platieb, by bolo pre subjekty, ktoré podmienku spĺňajú, v rozpore s Ústavou SR.

S pozdravom

Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR