PDA

View Full Version : § 12 predaj potravín i)


Renata Kucharikova
15-06-2006, 10:48
Prosím vysvetliť, ktorých konkrétnych tovarových skupín sa týka problematika uvádzaná v zákone č. 152/1995 Z.z
ZÁKON NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY o potravinách § 12
Predaj potravín písmeno i). Konkrétne ma zaujíma, či na základe tohto § je nutné označovať výrobky skrátenou dobou minimálnej trvanlivosti resp. DS - tvrdé krájané syry, bryndza nabaľovaná v predajni, rybie výrobky - kyslé ryby, baltické sardinky a iné rybie špeciality, ktoré zabalí personál predajne priamo na požiadanie zákazníka.

hozova
20-06-2006, 09:26
Dobrý deň
Ustanovenie zákona NR SR č. 152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov § 12 ods. 1 písm i) (ten kto predáva potraviny je povinný vzhľadom na povahu potraviny primerane skrátiť dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby uvedenej na obale potraviny, ak bola rozbalená na účel predaja jednotlivých častí, a ustanoviť podmienky ich ďalšieho uchovania tak, aby nedošlo k zhoršeniu kvality a zdravotnej neškodnosti potraviny) sa týka všetkých druhov potravinárskych výrobkov, ktoré sa uvádzajú na trh ako nebalené a sú predávané spotrebiteľovi na kusy alebo na hmotnosť na základe želania spotrebiteľa a v jeho prítommosti okrem pekárskych výrobkov a cukrárskych výrobkov určených na spotrebu do 24 hodín po výrobe a zmrzlín uvádzaných do obehu ako nebalené (§ 7 ods. 6 Výnosu MP SR a MZ SR z 28.4.2004 č. 1187/2004-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca označovanie potravín).

Ďakujeme za Váš podnet.

Renata Kucharikova
21-06-2006, 08:00
Ďakujem za Vašu rýchlu odpoveď. Vzhľadom k tomu, že inšpektori jednotlivých RVPS majú rôzny výklad k ustanoveniam tohto zákona - konkrétne paragrafu 12 písm.i) by ma zaujímalo, čo považujete za "primarané skrátenie" DMT resp. DS. Či sa jedná o skrátenie v hodinách resp. v dňoch a pre ktoré potraviny aké skrátenie platí. Mám záujem o upresnenie tovarových skupín: prírodné syry tvrdé - bežná DMT je cca 60-90 dní a aká má byť primerane skrátená, keď zo strany obchodníka budú dodržané všetky podmienky skladovania uvedené na obale výrobku, bryndza - bežná DS je 14 dní a aká má byť primerane skrátená.......

hozova
28-06-2006, 13:52
Dobry deň.

Dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti potravinárskych výrobkov, tak ako sú definované v § 2 ods. 23 a 24 zákona č. 152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov, určuje výrobca potraviny podľa druhu výrobku, výrobných podmienok, použitého obalu, spôsobu konzervácie a pod. Ak predávajúci pri predaji poruší pôvodný obal a manipuluje s výrobkom, pre ktorý bol stanovený dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby výrobcom (napr. porciovanie syrov, rozvažovanie bryndze, nárezy mäsových výrobkov a pod.) preberá zodpovednosť za takto zmenený výrobok a podľa charakteru úpravy a ďalšej manipulácie musí primerane skrátiť dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti (§ 12 ods. 1 písm. i) zákona o potravinách).
Pre výrobky, ktoré sú porciované a balené priamo v obchodnej sieti platí § 102 ods. 6 druhej hlavy druhej časti Potravinového kódexu SR „Všeobecné hygienické požiadavky na výrobu potravín, tabakových výrobkov a kozmetických prostriedkov, na manipuláciu s nimi a na ich uvádzanie do obehu a niektoré osobitné hygienické požiadavky“ (Výnos MP SR a MZ SR č. 981/1996 z 20. mája 1996, ktorým sa vydáva prvá časť, prvá, druhá a tretia hlava druhej časti Potravinového kódexu SR), ktorý znie:

§ 102 ods. 6:
„(6) Ostatné potraviny porciované a zabalené v obchodnej sieti sa považujú za lahôdkárske výrobky; možno ich predávať, ak ide o rýchlo sa kaziace potraviny len do 24 hodín od ich porciovania a zabalenia, a ak ide o trvanlivé potraviny len do 48 hodín od ich porciovania a zabalenia.“