PDA

View Full Version : Slivky


Jaroslav Hlavaty
05-06-2006, 17:07
Dobrý deň!
V ovocnom sade mám zasadené asi 6 ročné slivky Čačanská Najbolea,Lepotica a Stanley už minulý rok dostali chorobu dierkovitosť listov,na radu z Agrovity som aplikoval asi 3X Shavite 71,5 ale bez nejakého viditelného úspechu a navyše som použil jesenný a jarný postrek Sulkou /ako aj pre broskyňe/.Tento rok po odkvete asi 90% plodov ožklo a opadalo,tie čo aj ostali majú na spodku plodu čierne rihy v tvare podkovičky a majú aj čierne bodky. Listy majú od spodku hrdzavé žilky.Slivky majú pekný vzrast škoda by ich bolo vykopať ,teraz skúšam aplikovať Novozir MN80,aký postrek by som mal ešte skúsiť?? Alebo mám preisť na nové Nemecké odrody aké uvadzate na CD Ovocinárstvo ??? Za odpovede ďakujem Hlavaty!!

stiffel
06-06-2006, 08:20
Dobrý deň!
...... dierkovitosť listov,na radu z Agrovity som aplikoval asi 3X Shavite 71,5 ale bez nejakého viditelného úspechu a navyše som použil jesenný a jarný postrek Sulkou /ako aj pre broskyňe/.
Tento rok po odkvete asi 90% plodov ožklo a opadalo,tie čo aj ostali majú na spodku plodu čierne rihy v tvare podkovičky a majú aj čierne bodky. Listy majú od spodku hrdzavé žilky.Slivky majú pekný vzrast škoda by ich bolo vykopať ,teraz skúšam aplikovať Novozir MN80,aký postrek by som mal ešte skúsiť?? Alebo mám preisť na nové Nemecké odrody aké uvadzate na CD Ovocinárstvo ??? Za odpovede ďakujem Hlavaty!!

hmm, neviem presne posudiť, o ake choroby ide, možno dierkovitosť, možno iná (čierna) "škvrnitosť" , najskôr však asi pôjde už o spolupôsobenie viacerych škodlivych faktorov,
tak drasticky zakrok, ako uvadzate na konci by som však ešte nerealizoval;)

čo sa týka chorôb, v tomto roku som videl viacero kôstkovín napadnutých grmanikom a tiež dierkovitosťou listov, (nielen u sliviek)
isto to súvisí s nadmernym vlhkym počasím,
pri takomto silnom infekte neodporúčam spoliehať sa len na jeden prípravok, aj keď s opakovanym použitím,
to "opadanie" a "ožlknutie" môže súvisieť aj s nespravnou aplikaciou (vysoké teplo) insekticidu v čase aplikacie po kvete, alebo silnym napadnutím škodcu (napr. piliarky) pozrite si, ci mate "bodky" aj na "zdravych plodoch,

čo sa týka jesennej aplikácie sulky, mávam lepšie praktické skúsenosti s aplikáciou meďnatych prípravkov (Kuprikol, Cuproxat), na jeseň hneď po opade listov, ako Sulky.
Cu pripravky aplikujem aj zavčasu na jar (pri teplodach 8 - 10 °C), a pri rašení nejaky systemový (Sylit, Delan, .. a pod.),

nech vas neodradia čiastočné neuspechy vo vašej pestovateľskej záľube,
sluste vyskúšať iné meďnaté prípravky a najmä striedať, kontaktne so systemovymi

želám vám viac radosti vo vašej záľube,
:)
s pozdravom
stiffel

Jaroslav Hlavaty
06-06-2006, 15:13
Ďakujem za odpoveď od pána Stiffela,mednaté prípravky chcem skúsiť na jeseň a jar už my to radili viacerí zahradkári,že je lepšia účinnosť aj u broskýň,ktorých mám v sade 50ks a 5 druhov .Piliarku slivkovú poznám a úspešne zaberajú prípravky ako Zolone,alebo Karate.Len ma to štve,že človek sa o tie stromy stará a zdá sa ako by bojoval s veternými mlynmi!!!

stiffel
07-06-2006, 06:08
...........Piliarku slivkovú poznám a úspešne zaberajú prípravky ako Zolone,alebo Karate.Len ma to štve,že človek sa o tie stromy stará a zdá sa ako by bojoval s veternými mlynmi!!!

ano poznam, použivam, keď už ich vidno, odbornici hovoria, ze je lepsie použit insekticídy s dlhsou dobou ucinku, ako bezne pyretroidy, ja mavam dobre vysledky s TalStarom, a toho roku mi dobre vychadza aj Nurelle

nech sa vam dari
:)
stiffel

Josef Zavřel
06-12-2007, 10:44
Dobrý den.Mnohé nové odrůdy německých švestek také trpí dírkovitostí listů.Mám na mysli třeba Hanitu.Na podzim po opadu listů je potřeba provést asanační postřik (omytí)všech stromů a keřů v zahradě přípravkem Kuprikol nebo Champion v dávce 60 g na 10 l vody.Při jarním postřiku proti kadeřavosti broskvoní ve stejné koncentraci bych provedl postřik znovu.Indikátorem provedení postřiku jsou prášící jehnědy na lískách.Pilatka švestková je velký škůdce na plodech švestek.Spolehlivě působí postřik při začátku opadu okvětních lístků těsně po odkvětu přípravkem Zolone 20 ml na 10 l vody a nebo Reldan 12,5 ml na 10 l vody.Nevím jestli je Reldan na Slovensku,ale je vynikající.Pokud vystihnete správné období postřiku proti pilatce švestkové,budete spokojen.Hezký den.

Jaroslav Hlavaty
09-12-2007, 08:31
Ďakujem za odpoveď pán Zavřel!
Dal som poslednú šancu slivkám,urobil som jesenný silný postrek Kuprikolom,urobím ho aj na jar,postriekal som aj trávu pod stromami,Zolone postrek sa osvedčil aj mne,používam ho proti piliarkam,aj proti voškám je vinikajúci.
===========
Ak sa mi nepodarí zo slivkami urobiť nápravu v normálnom raste a s rodivosťou,zlikvidujem ich,prejdem na nemeckú odrodu "Jojo" ,táto odroda má údajne najväčšiu odolnosť proti hubovým chorobám a šárke,Bojnice pestovatelský predajca už túto sortu ponúka!

Hlavatý

Josef Zavřel
09-12-2007, 20:22
Dobrý večer pane Hlavatý.Odrůda Jojo je velice úrodná a první stoprocentně odolná šarce.Věřím však,že se Vám podaří i s Vašimi odrůdami dosáhnout pěstitelského úspěchu.Těch chorob je všude kolem nás čím dál více.Ať se Vám daří.

Jaroslav Hlavaty
05-08-2008, 18:20
Ďakujem za odpovede, jeden môj známi mi poradil,keď som sa ho pýtal čím strieka Čačanské slivky,že mu tak pekne rodia a majú pekné listy,bez stôp choroby.
Tak som dal na jeho radu, na jeseň a na jar som aplikoval silné postreky kuprikolm a počas kvitnutia Zolone + Delan ,po 14 dňoch znova Zolone a Delan.
Slivky pekne zarodili,som spokojný zdá sa ,že mám receptúru na ochranu sliviek.
Ale napriek tomu chcem na jeseň Jojo slivky kúpiť!!!
Hlavatý!

MARMIL
05-08-2008, 20:33
prepáčte páni, toľko chémie, to si môžem rovno nasypať kuprikol do čaju,
a nie jesť také slivky.........;)

Jaroslav Hlavaty
14-08-2008, 18:07
Marmil!!!
Žiaľ inak to neide,keď má sused v záhrade " Džunglu" a nestará sa o ňu, všetky choroby sa o od tej záhrady prenášajú vetrom. Vymysli niečo iné ako nato a potom machruj!!!
Ja som 100% -ntne presvedčený,že s tou chémiou to nepreháňam!

Jaro!

MARMIL
14-08-2008, 21:19
Len, aby si Jaro neskončil tak so slivkami, ako v našich marketoch,
broskyňa bez chuti a bez zápachu a samozrejme bez červíka krásna na pohľad
z diaľky,........;)

ja dávam prednosť červíkovej a viem, že je zdravá :)

apropo, hovorí ti to niečo, pojem ekologické potraviny?
Ja chodím na slivky do Šurian /divé pri poli/ rodia každý druhý rok, a nikto ich
nepostrekuje a sú výborné bez chorôb, :D

Ctibori
08-09-2008, 07:20
Marmil!!!
Žiaľ inak to neide,keď má sused v záhrade " Džunglu" a nestará sa o ňu, všetky choroby sa o od tej záhrady prenášajú vetrom. Vymysli niečo iné ako nato a potom machruj!!!
Ja som 100% -ntne presvedčený,že s tou chémiou to nepreháňam!

Jaro!
Zdravím vás pestovatelia.
Zaujal ma tento článok najmä preto, že pred rokmi som vo fóliách a záhradníctve pracoval . Stretával, a aj stretávam do dnes ľudí, ktorí do záhradky nechcú chémiu. Dá sa to čiastočne dosiahnuť nákladnejším spôsobom, i keď nie celkom. Myslím na rôzné feromónové lapače, odstrańovanie napadnutých častí, používaním iných spôsobov ochrany, ktoré sú nie raz niekoľkonásobne drahšie a komplikovanejšie ako chémia. Samozrejme uznávam aj takýto spôsob pestovania. Ale v každom ptípade treba problém riešiť. Nedá sa pestovať bio-produkty tak, že miesto hnojenia umelými hnojivami prídem na záhradku a poviem jej ,že" si osratá.!"To isté platí o ostatnom ošetrovaní . Niekedy sa chémii nevyhneme.

Jaroslav Hlavaty
07-12-2008, 07:28
Zdravím všetkých!
Bohužial bez chemickej ochrany to neide ,samozrejme ,že netreba to s tou chémiou prehánať!Inak aj tie prípravky sa stále vyvíjajú a určite ten vývoj smeruje k lepším vlastnostiam /ekologickým/ ako sú prípravky staršie.
Chcem hlavne poukázať na to,ako sa zmenila klíma,keď aj minulý rok myslím,že to bolo po 15 máji sa prudko ochladilo k nejakým 3-5 stupňom celz.a pritom veľmi pršalo asi celých 7- 10 dní ! Boli to 100% podmienky pre hubové choroby a ani chémia vtedy nepomohla.Takže človek sa musí snažiť aby aspoň niečo z tej zahrady mal!
Mimochodom tento rok som mal konečne úrodu sliviek k spokojnosti boli výbornej chuti a sem tam aj s červíkmi /takže tá chemia nieje až tak dokanalá proti tým červíkom/.Snáď najlepšie chutili Stanly! Bola aj pekná úroda broskýň všetkých druhov a lepšie nám chutili ako zo supermarketov.
Jaroslav Hlavaty! /bojovník!! čo sa nevzdáva/

MARMIL
09-12-2008, 10:43
Prídem ochutnať a uvidíme.......:D

asimina
21-12-2008, 07:08
Žiaľ, je to čím ďalej horšie, choroby a škodcovia sú stále odolnejší... Neaplikovať chémiu a robiť pokusy v tomto smere si môže dovoliť záhradkár, ktorý má len niekoľko stromov. Vo večšom sade ktorý je ako magnet pre škodcov to asi nejde. Koľko máte stromov?

MARMIL
21-12-2008, 07:37
asi 200 kríkov mirabeliek ;)

asimina
21-12-2008, 09:05
Aké máte odrody? Mám asi dvadsať odrôd odolných voči šárke, a snažím sa urobiť takú zbierku... Možno by sme vedeli vymeniť...