PDA

View Full Version : Platia este ústavné práva vlastníkov?


misosu
08-11-2005, 22:48
Dovolujem si položiť nasledovnú otázku:
Som vlastníkom 44 ha lesnej pôdy v KU Súľov - Hradná, kde je zriadený uznaný poľovný revír Žibrid. Oblastný lesný úrad v Žiline neschválil nájomnú zmluvu o postúpení výkonu práva poľovníctva medzi mnou - ako vlastníkom poľovných pozemkov a užívateľom - poľovníckou spoločnosťou Hubert.
Takýchto zmlúv v uvedenom revíri neschválil OLU celkom na výmere 54%.
Napriek tomu v uvedenom poľovnom revíri s požehnaním OLU poľuje iná poľovnícka spoločnosť a nám vlastníkom nájomné a ani iný úžitok neplatí.
Ústava SR zaručuje vlastníkovi nescudziteľnosť vlastníctva bez náhrady, a teda aj prislúchajúci úžitok z vlastníctva. Taktiež zákon o poľovníctve nepozná úžitok - teda výkon práva poľovníctva bez náhrady.
Je možné dovolať sa v SR nápravy. Veď ak PS Žibrid ulovla dňa 10.10.2005 jeleňa, je možné, že od poplatkového lovca zinkasovala aj sumu napr. 40 000 Sk, a teda sa obohatila na cudzej veci - na mojom pozemku bez náležitej náhrady, teda protizákonne.
Kto mi pomôže?

Gabris
14-11-2005, 09:09
ZÁKON 23/1962 Zb. o poľovníctve z 23. februára 1962 s príslušnými zmenami
hovorí:
§ 2
(2) Právo poľovníctva patrí vlastníkovi pozemku; vykonávať ho možno len podľa tohto zákona a predpisov vydaných na jeho vykonanie.

Príslušné zákony nájdete na www.mpsr.sk/lu (http://www.mpsr.sk/lu) tam môžete aj osloviť príslušný LÚ.
(Pred tým ako sa obrátite na súd)