PDA

View Full Version : O mede sa málo vie


Ing.Ján Hájek
04-11-2005, 20:11
Autor článku o pastovanom mede na adrese www.vcely.sk oprášil známe vedomosti o pastovanom mede, ale treba rátať s tým, kde žijeme. Naša verejnosť veľmi málo toho vie o mede a skúste na trhu predať pastovaný med, ktorý vystavíte na pulte spolu s tekutým medom. Zistíte, že sa neminie a každý kupujúci spravidla siahne po tom tekutom. Kto napraví a zvráti mienku spotrebiteľov? Dokedy budú podozrievať včelára, že taký med je zcukrovatelý a porušený repným cukrom? Zaujíma to médiá, centrálne úrady, školstvo apod.? Naše spolky takisto nič nedokážu, nemáme státisíce Sk na reklamu, nuž a tak med musíme roztápať, aby sme ho v drobnom predali za dobrú cenu. Ja to robím šetrne pri nízkej teplote, ale výrobcovia – baliči používajú k stekuteniu medu norné elektrické tyče so špirálami a med v 200 litrových hobox vrie. Naše kontrolné orgány o tom vedia, ale slovka nepovedia. Obsah HMF buď nevedia spoľahlivo zistiť, alebo ich nijako nevzrušuje a nezaujíma v mede na domácom trhu pre spotrebiteľov. Politici a MZd v poslednej dobe uprednostňujú nákup antivirotík, vakcín proti chrípke, ale tieto nepomôžu pri ataku rezistentných kmeňov a proti vzplanutiu obávanej pandémie. Náš pravý med bude vyhľadávaný aj naďalej iba rozumnými spotrebiteľmi, tí hlúpejší a neinformovaní budú kupovať med z iných zdrojov než priamo od nášho renomovaného včelára. Pravidelné požívanie pravého medu z našej oblasti bolo a aj je osvedčeným podporným liečebným účinkom k získaniu prepotrebnej imunity človeka voči chrípke.

alexander
01-11-2006, 19:03
Odborníci ako ing. Hájek by mali účinkovať, alebo aspoň byť citovaní na mediálne zaujímavých fórach. Aj otázky medu sú pre tisíce domácností podstatné. Výkup tohto roku riadne situáciu včelárom skomplikoval. Zo stredného Slovenska som doviezol superkvalitný lesný med za 100 korún. V Tescu ide po 360! O jeho kvalite neviem nič, ale tomu čo som priviezol asi konkurovať nemôže. Pán inžinier, mohli by ste povedať pár slov aj k tomuto problému?;)

Ing.Ján Hájek
16-01-2007, 22:37
Pupok problému nech riešia kompetentní
Ja som žiaľ už prestárly včelár a mladší platení aj zato sú sticha. Lepšie im sedí zabávať sa na opern bále, ako kdesi meditovať o mede, aby to aj k niečomu pozitívnemu viedlo. Potrebujú relax a rozptýlenie. Stres nechávajú iným. Opustil som aj včelársku stránku, škoda energie pre anonymov a suplovať tých, ktorí by mali byť naj povolanejšími. V archíve tej stránky www.vcely.sk je odo mňa veľká kôpka kritických príspevkov a kde je výsledok? Pán exminister Simon sa posťažoval v TV, videl som iba šot z jeho výroku o arogancii štátnej moci. Za čias jeho ministrovania napísal som aj do Fóra ministra pôd. veľa príspevkov, ale spravidla bez jeho odpovede. Vyzeralo to na MP SR pre výrobnú činnosť včelárstvo a predaj medu tak, že však nejako už len bude a dej sa čo dej. Nuž tak sa deje aj naďalej po nástupe ministra Jureňu. Eugen Korda je už tam podľa známeho porekadla, že kto s čím bojuje s tým aj zahynie, alebo, kto chce s vlkmi vyť, musí s nimi byť. Máme málo štátnych ustanovizní, odkiaľ by sa mali ozvať tí s maximálnymi akademickými titulmi, čo som už viac krát spomenul, ale tí majú veľa rozumu a v našom spôsobe demokracie nepoškodia si reputáciu svojim spôsobom pravdivého prejavu slobody slova.

Našli sa aj moji stúpenci, ktorí nainštalovali niektoré moje príspevky aj do prehliadača www.Yahoo.com, ale ako hovoria Česi, je ticho po pěšine. Ktovie koľko času to ešte vezme, než vstanú noví bojovníci. Už vyše 2 r. Je zverejnený môj článok „K importu medu do EÚ z 3. štátov“, ale José Manuel Barroso a spol. si z toho nič neurobia a našich 14 poslancov eu. parlamentu nevnímajú také sústa, ktoré sú nestráviteľné, veď nakoniec nemajú sa zle v Štrasburgu, alebo v Bruseli.
Ja mám iné plány než dohorie aj moja sviečka života. Pred 10 rokmi napísal som v T-602-ke knižku pod názvom Čítanie pokrokového včelára. Vtedy tam bolo 87 strán. Podarilo sa mi text transformovať do pdf Adobe A. Po rekonštrukcii skrz odstup času a jazykovej korektúre, vydám ju v Kanade, odkiaľ mi budú posielať zásielky vytlačených kníh podľa mojej objednávky. Aj úhradu vykonám Internet bankingom. Pozrite si link, článok v SME, aby som sa nemusel o takom spôsobe rozpisovať.
http://pocitace.sme.sk/c/3086128/Napad-na-knihu-Vydajte-si-ju-sami-za-par-minut.html

stiffel
12-06-2007, 13:04
agrofórum dáva priestor na vyjadrenie názoru - diskutovať - aj neodborníkom, nie je povinný portal pre odbornú klientelu, kto má chuť, cíti potrebu sa vyjadriť, tak sa vyjadrí,
možno je naozaj na škodu veci, že sa nezapájajú odborne vzdelaní ľudia, ktorí o tomto fóre nevedia, alebo jednoducho nemajú chuť - necítia potrebu - "uvádzať veci na pravú mieru"
no a čo sa medu týka, dovolím si ako laik poznamenať, keby bolo vcelártvo naozaj lukratívne odvetvie, nemyslíte si, ze by sa na to naše poľnohospodárske podniky nedali ? som presvedený, že ano, kedže však nie je, tak nám - malospotrebiteľom- ostáva spoliehať sa na známych (overenych) včelárov, ktorých produkcia medu je podľa mňa na Slovensku dostačujúca, aj napriek silnej konkurencii z dovozoveho medu,
a panovi Ing. Hájekovi držím palce vo vydávaní jeho knižky, dúfam, že najdete dostatočny počet odberateľov na vykrytie nákladov - lebo "o tom to všetko je"
ked zoberiete včelám med, aby ste ho predasli, musíte im dať inú náhradu, aby mohli prežiť,
keď vymyslíte knihu, musíte vydavateľovi zaplatiť, aby vám ju vytlačil
;)
stiffel

Ing.Ján Hájek
08-07-2007, 17:47
ÚVTIP – moderátor znova dali na pretras môj príspevok a tak po dlhej dobe retrospektívne sa vraciam zareagovať na uvedenú odpoveď, kde prv mňa ako ináč, v dobrom provokuje prispievateľ o napísanie môjho názoru, citujem jeho mienku:
„no a čo sa medu týka, dovolím si ako laik poznamenať, keby bolo včelárstvo naozaj lukratívne odvetvie, nemyslíte si, že by sa na to naše poľnohospodárske podniky nedali? Som presvedčený, že áno, kedže však nie je, tak nám – malo spotrebiteľom- ostáva spoliehať sa na známych (overených) včelárov, ktorých produkcia medu je podľa mňa na Slovensku postačujúca aj napriek silnej konkurencii z dovozového medu.“....
Pán Stiffel nič v zlom, ale nainštalujte si prosím program OpenOffice, ktorý je zdarma a je tam kontrola aj slovenského pravopisu. Porovnajte si prosím uvedený úryvok z Vášho príspevku s citáciou po iba makro oprave kontroly pravopisu copy po korektúre OpenOffice.

Vaša mienka bola by iná, keby Ste si dali čas a prečítali napr. moje, ale aj úvahy iných autorov z archívu – Úvahy na včelárskej stránke www.vcely.sk. Doporučujem niečo aj z Galérie apiservices.com
V SRo nemôžme počúvať novinára takej kvality – úrovne, akým je napr. V ČRo 1 Rádio žurnál Martin Veselovský, denne v pracovné dni o 17.35 hod., je to nezávislý externista. On sa vždy zodpovedne odborne pripraví a môžno má k tomu účelu aj svoj tím. Mnohému by naša spoločnosť potom správne porozumela. Zatiaľ je situácia taká, ako napr. Vy ju interpretujete. Nie je mojou úlohou suplovať kompetentných, ja nie som ten pravý, to som už prv v príspevkoch uviedol, že nemal by som excelovať osamotený. Dobre vidíte ten nezáujem, keď niečo načnem. Odpoveď ministra nie je žiadna a ostatní kompetentní sa hádam pousmejú a povedia si, načo by sme si pálili prsty, keď nemusíme, ba máme to zakázané. Teraz Česi slávili pamiatku majstra Jána Husa, ktorého upálili za to, že mal iný než bol oficiálny názor výkonnej moci. Slovenský historik pán Štiavnický by osvedčil, že odvtedy za tých 592 r. od upálenia majstra Jána Husa zmenilo sa aj v SR akurát to, že dnes sa potencionálni reformátori neupaľujú, ale vyhadzujú zo zamestnania. Za nelojálnosť aj top odborníci dostávajú padáka a verejnosť o dôvodoch sa iba matne domnieva prečo asi.
Kedysi Štátne lesy a majetky a JRD chovali včely. Dnes ich nechovajú z jednoduchého dôvodu, lebo právnické osoby nevedia zaplatiť pracovníkov vo včelárstve, keď 1 kg kvetového medu sa vykupuje za VOC 45 Sk/kg.
EÚ nakupuje med z iných kontinentov aj za 1 USD/kg. Mnoho ľudí sa priživuje na tom, aby sa tak dialo a za tým účelom existuje aj Smernica 110/2001 ES, ktorú sme povinne pojali do našich predpisov - Výnosov MP SR. Nie je možnosť novelizovať túto Smernicu a tak lacný med sa dováža do našej med exportujúcej krajiny a tým pádom pribudol nám taký nežiadúci konkurent. Náš kvalitný SE med nikto nevyrobí za 1 USD/kg., ale napr. včelára ostrihajú v holičstve za 70 Sk.