PDA

View Full Version : Info


Dodolus
04-08-2005, 11:06
Dobrý deň, ja sa Vás chcem spýtať na dve veci:
Minulý týždeň k nám na dedinu prišli predávať kuracie štrťky, bravčové pliecko...a iné druhy a časti mäso proamo z vozidla. Chcem saVás spýtať či je takýto predaj dovolený a čo musí mať pri sebe taký predajce (aké papiere) aby som si overil či predávaný tovar je v poriadku?
Druhá otázka:
Musia mať predajne potravín plán HACCP aj na dedinách, a ak áno je aj kontrolovaný?
Ďakujem

hozova
07-11-2005, 07:19
Dobrý deň,

podmienky predaja tovaru z motorového vozidla sú nasledovné.

1) Dopravca musí mať osvedčenie o spôsobilosti vozidla na prepravu potravín.
2) Motorové vozidlo musí vyhovovať danému účelu – chladenie, mrazenie, povrchy,
3) Dopravca musí mať sprievodné doklady o prepravovaných a predávaných výrobkoch, očistení a dezinfekcii vozidla,
4) Pracovníci musia mať zdravotný preukaz platný a vyznačenú odbornú spôsobilosť,
5) Vozidlo musí byť viazané na stabilnú predajňu, alebo výrobňu potravín, alebo zariadenie spoločného stravovania,
6) Vozidlo musí byť vybavené nádobou s pitnou vodou zo sledovaného zdroja, jednoduché zariadenie na umývanie rúk, náradia, čistiace prostriedky, mydlo, uterák, papier a pod.

Predajne stabilné na dedinách musia mať vypracovaný a do praxe zavedený systém Správnej hygienickej praxe (SHP), vrátane evidencie o realizácii plánu systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín (HACCP), pracovného protokolu o aplikácii systému a sanitačného programu. Tieto skutočnosti sú kontrolované inšpektormi príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy pri každej kontrole daného subjektu. Táto povinnosť vyplýva pre predajne z druhej časti ôsmej hlavy Potravinového kódexu SR.