PDA

View Full Version : otazka


Katarina Cermakova
31-05-2005, 09:27
Ako zákazníka by ma zaujímalo, či sa môžu predávať potraviny, keď sa skončí záruka? Lebo pravidelne zisťujem, že v našich potravinách sa predáva takýto tovar, ktorý je väčšinou uložený v nákupnom košíku s označením akcia napr. 50%. Ďalej by ma zaujímalo, aké nedostatky zisťujú inšpektori pri kontrolách v obchodoch? A všimla som si, že na niektorých potravinách sa uvádza dátum spotreby a na iných dátum minimálnej trvanlivosti, z akého dôvodu?

hozova
01-06-2005, 15:47
Dobrý deň,

Začnem od konca Vášho príspevku. V zákone o potravinách je uvedený rozdiel medzi dátumom spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti. Dátum spotreby sa používa pri potravinách, ktoré sa veľmi rýchlo kazia a tým predstavujú bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí (sú to napríklad mliečne výrobky). Dátum minimálnej trvanlivosti sa používa pre potraviny, ktoré si pri správnom skladovaní zachovávajú svoje špecifické vlastnosti do daného dátumu (ide napríklad o konzervované výrobky). Pričom dátum spotreby alebo minimálnej trvanlivosti si určuje sám výrobca, nakoľko je zodpovedný za svoj výrobok a uvedením dátumu ručí za to, že za dodržania podmienok, ktoré si určí, si jeho výrobok uchováva požadovanú kvalitu a vlastnosti.
Predávať potraviny po dátume spotreby alebo po dátume minimálnej trvanlivosti sa zakazuje, o tom hovorí už citovaný Zákon č. 152/1995Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a to § 6, ktorý zakazuje uvádzať potraviny do obehu po uplynutom dátume spotreby alebo dátume minimálnej trvanlivosti. V § 2 tohto zákona sa vymedzujú tieto pojmy takto:
(23) Dátum spotreby je dátum ukončujúci dobu použitia potravín, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze a môžu po krátkom čase predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí.
(24) Dátum minimálnej trvanlivosti potraviny je dátum, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti.

Najčastejšími nedostatkami, ktoré sa zisťujú pri kontrolách sú:
- nedostatky v označení výrobkov,
- predaj neoznačeného tovaru- odstránené etikety,
- predaj tovaru po dátume spotreby alebo dátume minimálnej trvanlivosti,
- predaj ovocia a zeleniny nevyhovujúcej kvality,
- údaj o cene (zlacnený tovar) a prekrýva dátum spotreby,
- nedodržané teplotné podmienky skladovania,
- nedostatočná čistota chladiacich a mraziacich zariadení
- nedostatočná čistota regálov, stien a stropov, tovar zaprášený
- nebalené pekárske výrobky nechránené pred dotykom kupujúcich atď.

Mesačné hlásenie z výsledkov kontrol ŠVPS SR je možné nájsť na www.svpssr.sk (linka- Info pre spotrebiteľov, Rapid Alert system)