PDA

View Full Version : Erwinia amylovora


Jaroslav Hlavaty
03-06-2017, 06:40
Zdravím Všetkých.

Choroba Erwinia amylovora,má niekto z Vás skúsenosti s touto spálovou chorobou,mne to zlikvodovalo dve cca 50 ročné zimné hrušky,jednu "konferenciu cca 6 ročnú", a jednu hrušku boskovu flašku 5 ročnú som zachránil odpílením jedného konára z troch.Na jeseň minuleho roka som potom urobil silný postrek na jadrovinách so sírnatým prípravkom.žial tie staré stromy a konferencia museli byť minulý rok v lete vypílené,sčernali im listy a do dvoch týždňov uschli.Rád by som vedel Váš názor niekoho kto s touto chorobou bojuje a ako.,je to nebezpečná choroba stromov,vraj v sedemdesiatych rokoch boli napadnuté na Slovensku sady s touto chorobou a niektoré museli uplne zlikvidovať.Teraz na jar som na miesto nich nasadil bieloruské odrody,že vraj by som mal byť spokojný,tak mi poradil ing. Komžík z Kohaplantu.

Hlavatý

Jaroslav Hlavaty
26-07-2018, 07:30
Je rok 2018,zase sa Erwinia prejavuje,na konároch známych odrôd,Boscova flaška,Klappova,konáre odstrihujem,urobil som jarný aj jesenný postrek sírnatým postrekom,zdá sa ,že to moc nepomohlo,zatial jediná pomoc,odstrihovanie napadnutých konárov.

Jaroslav Hlavaty
19-10-2019, 08:01
Niekdy v oktobri 2018,som na jeseň, na hruškách ,Klappova a Boscova flaška, odstrihol s časti napadnuté konáre Erwiniou, a cele stromy až do hrúbky konárov cca 2cm, som natrel poriadne vápenným mliekom,teraz po roku môžem konštatovať,že to pomohlo.,žial asi 8 ročná letná jabloň vyschla aj s plodmi,niekedy koncom júna,Erwinia ju zničila.Mám slúbený postrek "Blosom protect", . poznám v sadoch agronoma slúbil,že mi predajú 1liter,žial tento postrek je ,len v 12kg. balení. Aplikuje sa 3x počas kvitnutia stromov., Na jar to urobím,zdá sa ,že stromy som zachránil.,až na tú jabloň!!!