PDA

View Full Version : Založenie vinárstva


Martin83
18-05-2017, 06:58
Dobrý deň,

dovolte mi obrátiť sa na Vás s požiadavkou na poskytnutie informácií ohľadom možnosti založenia malého rodinného vinárstva. Moja predstava je mať vlastný vinohrad na ktorom by som ekologickým spôsobom pestoval vinič a následne z neho produkoval víno.
V súčastnosti vlastním vinice, pričom by som ich veľmi rád rozšíril a obnovil. Susedné parcely su v správe SPF. Ako prosím postupovať pri založení vinárstva tak, aby som mohol žiadať SPF o odpredaj týchto pozemkov a následne vysadenie vinohradu.

Vopred dakujem za pomoc a radu.

Nefrit
18-05-2017, 10:08
Hmmm...nie je to jednoduche. SPF moze odpredavat len pozemky, ktore su vo vlastnictve SR. Pre zaciatok by bolo dobre zistit, ci su to pozemky neznamych vlastnikov, ktore SPF spravuje. Tie vam pravdepodobne len prenajmu.

Martin83
19-05-2017, 07:32
Dakujem za prispevok. Jedna sa o podu ktoru SPF len spravuje... vysadba vinice je nemala, ale hlavne dlhodobejsia investica, tak sa trosku obavam ako by to vlastne s tym prenajmom mohlo byt.

Nefrit
19-05-2017, 17:02
Este sa spytam, ci v lokalite uz boli pozemkove upravy. My sme tiez kupovali podu pod trvale plodiny a urobili sme to tak, ze sme kupili od znamych vlastnikov a aj parcely, ktore neboli vedla nasich pozemkov a pri PU nam to vyclenili v kope- v mieste, kde uz sme mali vysadbu- kde bol najvacsi pozemok. Samozrejme sa tam zohladnuje bonita pody, cize ked sme mali pozemky s nizsou bonitou a priclenila sa vyssia, odratavali sa urcite percenta. Vinohrady vsak asi nebudete vysadzat na pode s vysokou bonitou.