PDA

View Full Version : Špekulá


Kamil1984
08-03-2016, 15:44
Dobrý deň,

už dávnejšie som premýšľal nad napísaním tohto názoru, resp. otázky, ale teraz, po poslednom predĺžení termínu odovzdávania a po rozhovoroch s niektorými zainteresovanými sa mi nedá inak, ako takto verejne sa opýtať na niektoré podstatné veci.

Program "Mladý farmár" bol predstavený ako šanca pre mladých ľudí. Pre ľudí, ktorí majú záujem pustiť sa do tohto náročného odvetvia, ktorým je poľnohospodárstvo. Už nedlho po spustení sa však objavili prvé kritické hlasy, o tom, že to bude naopak nastavené len pre vyvolených, že to bude podvod.

K veci:

Po rozhovore s nemenovým pracovníkom jedného nemenovaného družstva som sa dozvedel, že majiteľ tohto družstva zapája svoju dcéru do projektu Mladý farmár. Pričom sľúbil svojim pracovníkom, že dcéra im z dotácie kúpi nový traktor. Pritom každý z nich vie, že z dcéry nikdy poľnohospodárka nebude! Ani nechce byť a ani na to družstvo "nepáchne", možno akurát tak vtedy keď príde kontrola.. Viete kam smerujem?

Je tu obrovské podozrenie, že mnohým takýmto žiadateľom ide v skutočnosti o PÔDU! O pôdu, ktorá je Mladým farmárom prisľúbená v prípade schválenia projektu! Rodičia týchto detí vidia v tejto výzve proste spôsob ako sa dostať k štátnej pôde! Bavíme sa o tých max. 28 hektároch.

Neprospieva tomu ani to, že doteraz nikto nikde neodpovedal jasne, AKO BUDE TO PRIDEĽOVANIE PÔDY FUNGOVAŤ! Ani na SPF, ani ministerstvo, ani odborníci projektanti. Nikto.

((Bude to napr. tak, že mám 5 hektárov, tak od štátu dostanem +5ha? Alebo tak, že Mám 5 ha, ktoré sú napr. na troch parcelách, povedzme 1,5 ha +1,5 ha + 2 ha, tak štát poskytne štátnu pôdu (ak ju tam v katastri má) a dôjde akoby k určitej forme komasácie - štát dá ucelenú parcelu 5 ha a prevezme tie 3 parcely žiadateľa?)) Alebo ako?

OTÁZKY:

Ako chce Slovenská republika zabrániť tomu, aby sa z programu Mladý farmár, nestal iba nástroj na to, aby sa už fungujúci poľnohospodári ľahko nedostali (využijúc k tomu svoje deti) k štátnej pôde?! Aby to nebol iba nástroj na ich ďalšie obohatenie, na úkor niekoho, kto to myslí naozaj úprimne?!

Pretože na 100% viem, že to tak plánujú! A ako vravím, nejde im až tak o tých 50 000, ale hlavne o pôdu, aj keď samozrejme ani peniazmi nepohrdnú.

Bude Slovenská republika prihliadať na to, či daný žiadateľ nepochádza z rodiny nejakého veľkostatkára? Pretože, úprimne, prečo doteraz nevstúpil do podniku s rodičmi? Tak to radšej vyriešte tak, že veľkostatkárom dáte dotáciu na zamestnanie svojich detí!


Veľkostatkár ľahko pridelí svojmu dieťaťu pôdu. Ľahko sa postará o to, aby sa mohol zaviazať k dosiahnutiu min. štandardu 25 000. A ľahko mu vykoná všetky potrebné operácie z projektu.


Ako Slovenská republika zabezpečí, aby daný žiadateľ skutočne pracoval na realizácii svojho projektu? Že nebude sedieť niekde úplne inde vo svojej kancelárii a projekt bude realizovať matka, či otec v rámci ich poľnohosp. podniku?

Verte, že ak sa tieto podozrenia potvrdia, a program "Mladý farmár" sa takto "vytuneluje" bude sa o tom hovoriť všade.

Pista22
08-03-2016, 22:55
Veľmi správny postreh! Gratulujem k napísaniu kritického názoru, ktorý je na maximálne opodstatnený.
Podpora tzv. mladých farmárov je jeden veľký podvod od samého začiatku, kedy sa v priebehu niekoľkých rokov púšťali do médií rôzne informácie, kto je mladý farmár, čo musí spľňať až to nakoniec viedlo k vypísaniu nezmyselnej podmienky, že sa jedná vlastne o projekt na zelenej lúke. Mladý farmár je vlastne ten, kto nikdy predtým nepodnikal, nemá skúsenosti s poľnohospodárstvom, dokonca nemusí mať ani vzdelanie poľnohospodárske, úplne ideálne je, keď to bude človek, ktorý bol minimálne dva roky na úrade práce, podotýkam osoba do 40 rokov.... úplne choré, že mladý človek , ktorý minimálne dva roky nepracoval, ide dostať paušálnu sumu 50 tis e a popri tom sa ešte zaviaže, že vytvorí pracovné miesto
Veď to je maximálne choré...
Nejedná sa vôbec o podporu mladých farmárov, neviem, prečo to tak nazvali, jedná sa o podporu začínajúcich farmárov. A to je veľký rozdiel.
Pár krát som bol na seminároch, ktoré organizovalo asyf, ministerstvo nepôdohospodárstva a likvidácie vidieka a keď som očami preletel po sále, videl som pomerne silné zastúpenie už nie mladých farmárov, ale skôr starých družstevníkov, ktorí si ohnivo robili poznámky a potichu si šepkali, ako vyčlenia 4 kravičky a kúsok poľa pre vnučku, synovca, len aby dostal tých paušálnych 50 tis euro.
Jahnátek, ktorý už dúfam nikdy nebude žiadnym ministrom sa veľkohubne chválil, aký najlepší pogram pre mladých farmárov vypracovalo ministerstvo.... nedá sa nad tým ani len zasmiať, lebo je to do plaču. Výsledkom tohoto "najlepšieho" programu pre tzv. mladých gazdov je to, že ku koncu marcu bolo podaných asi okolo 100 žiadostí. A to sa termín odovzdania projektu posúval o dva mesiace a predĺžil sa opäť. Ministerstvo nepôdohospodárstva a likvidácie vidieka to zdôvodnilo krátkosťou času na vybavenie všetkých príloh... To už fakt som sa nevedel udržať výbuchu smiechu a krútením hlavou, že tých ľudí už fakt majú za debilov. 3/4 roka vyhlásená výzva, dva krát predĺžený termín a ministerstvo to zdôvodní krátkosťou času!!!
Z odhadovaných 1200-2000 žiadateľov odoslalo projekt okolo 100 špekulantov, ktorí už majú kravičky od rodičov, strýkov, čo je ale žalostne málo, tak treba druhý krát posunúť termín
A ako bude fungovať rozdelenie pôdy od SPF? Tak to viem úplne presne. Nijako! Systém na vyčlenenie pôdy pre začínajúcich farmárov je iba na papieri. V praxi to nijako fungovať nebude. Každý hospodár, ktorému končila nájomná zmluva so SPF si tento nájom predĺžil. A Silno pochybujem, že v nájomnej zmluve bude odstavec 5, paragraf 3a, v prípade záujmu o pôdu pre začínajúceho gazdu mu budete musieť uvoľniť pôdu.
Celá podpora , filozofia je zlá, chorá, scestná!
Podporu získajú všetci žiadatelia, lebo ich je žalostne málo, čiže sa neuplatnia žiadne bodovacie kritériá, v projektoch môžete mať napísané aj proletári všetkých krajín, vylížte mi prdel...